zaodrze244 Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2012 ale gnoje z tego intela Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2012 Po co wprowadzać za pół roku nową rewizję z ulepszoną architekturą, jak można wprowadzić tańszym kosztem nową rewizję z ulepszoną pastą termoprzewodzącą ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2012 Trochę przegieli z tą pastą. Ale w końcu nie mają czym się przejmować przecież CPU intela i tak ludzie kupią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2012 no i mam swojego i7 3770k, ustawiłem na 4.5 i 1.245v w offsecei grzeje sie to ciach!o jak cholera 3 minuty prime blend i 90c co za łajno sam nie wiem czy sprzedawac 2600k czy ten nowy proc tym bardziej że na p67 nie mam zadnych dodatkowych korzyści Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2012 Ciekawe, bo były też jakieś tam testy w których wychodziło, że zdjęcie IHS nic nie dawało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2012 taa wracają czasy Colaboratory i szlifowanie czapki każdy mm2 odprowadzania ma znaczenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2012 (edytowane) Ciekawe, bo były też jakieś tam testy w których wychodziło, że zdjęcie IHS nic nie dawało. Stawiam na zle docisniete chlodziwo. Stare dobre czasy NF2 ;) Ktos jeszcze pamieta czasy jak zakladalo sie chlodziwo z reka na sercu zeby rdzenia nie ukruszyc :D Edytowane 11 Maja 2012 przez Aurora001 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2012 Przed chwilą zacząłem wreszcie męczyć 3570kę Na razie jest nawet ok: Wszytko na auto poza mnożnikiem i vcore 20 minut prime na 4.5ghz 1.208-1.215 vcore sobie poszło już. Temperatury chwilowe ponad 70 stopni ale zwykle ok 65-67 słowem bez tragedii na wc ;) Dodam, że na cepie stary ceramique zakładany w pośpiechu to jest kilka stopni do zbicia na dobrej paście ;) Jak uda mi się jeszcze wycisnąć z 200-300mhz bez chorych temperatur to zakup uznam chyba za udany ;) Cep za 879 zeta z x-kom z odbiorem osobistym to cena też nawet była rozsądna B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 Jak zrobia cos z tymi tempami to sie chyba skusze na tego Ivy, ale jesli nic nie zrobia to olac go i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 Jak zrobia cos z tymi tempami to sie chyba skusze na tego Ivy, ale jesli nic nie zrobia to olac go i tyle. za rok hanswell to ja stawiam, że intel nic nie poprawi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 Przed chwilą zacząłem wreszcie męczyć 3570kę obniż PLL do minimum oraz odpal wiedźmina 2, skyrim i bf3 to wtedy powiesz czy te napięcie które dałeś było stabilne. ja też mogę do prima i linxa poobniżać ale w grach się zaczyna sypać :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 Tomcat99 z tego co widze to napiecie vid masz 1.2610v ajk to przekłada się realnie na to co płyta podaje?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 VID jest ruchomy i nie ma nic wspólnego z używanym napięciem, przynajmniej według mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 Intel już zapowiedział, że haswell będzie się lepiej podkręcał - już wiemy dlaczego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 Dopracują proces 22nm. Pierwszy wydanie 32nm też szału nie robiło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 Pobawiłem sie trochę chłodzeniem w obudowie i temp spadły o kilka stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 (edytowane) Po co wprowadzać za pół roku nową rewizję z ulepszoną architekturą, jak można wprowadzić tańszym kosztem nową rewizję z ulepszoną pastą termoprzewodzącą ..... Porównywanie konwencjonalnej pasty do clp trochę nie ma miejscu , tutaj żadna pasta nie ma szans z clp. Może w nowej rewizji zaczną lutować czapki i problem zniknie . Gdyby sprawdzić kilkanaście szt to na każdej sztuce różnice po zmianie pasty byłyby inne , nie od dzisiaj wiadomo , że nie każda czapka jest dobrze przymocowana i idealnie dociśnięta. Im słabszy docisk tym różnica clp vs zwykłe pasty rośnie. Edytowane 12 Maja 2012 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 TIM is Behind Ivy Bridge Temperatures After All | techPowerUp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 Dopracują proces 22nm. Pierwszy wydanie 32nm też szału nie robiło. Wystarczy, że przylutują IHS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 TIM is Behind Ivy Bridge Temperatures After All | techPowerUp trochę to dziwne bo do tej pory co wszyscy sprawdzali bez czapki nie było poprawy a tu z czapką jest lepiej po zmianie pasty. Pobawiłem sie trochę chłodzeniem w obudowie i temp spadły o kilka stopni. Ja jednak postoje nadal 10C różnicy przy 300MHz wyższym zegarze a sb potrzebuje 150MHz tylko więcej by te ipc nadrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 ptys, tak płakałeś, że nie będzie możliwości OC na P67... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 no bo do wydania najnowszego biosu nic by z tego nie było, ale jakoś udało im sie wcisnać ME8.0.x.x na p67 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 obniż PLL do minimum oraz odpal wiedźmina 2, skyrim i bf3 to wtedy powiesz czy te napięcie które dałeś było stabilne. ja też mogę do prima i linxa poobniżać ale w grach się zaczyna sypać :P dopiero zaczynam się bawić pll dać 1.65 ? Co do giet to z wymienionych muszę dokończyć wieś maka to się sprawdzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 (edytowane) za radą XeNoN'a ustawiłem PLL na najmniej 1.586v i śmiga. wieśka u siebie odpalam na wiecznej bitwie, a ustawienia mam takie: Edytowane 12 Maja 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 (edytowane) U mnie na 1.25 4.6 śmigało na pll na auto. Na 4.7 mam jakieś jazdy walczęz pll, llc i tempami :P Co ciekawe w pll mam teraz level 1 level 5 albo auto do wyboru. W zależności od wyboru róznice są kolosalne... Nie wiem też czy pll overvoltage ruszać dla mnożnika 47 i wyżej. Na razei max sensowny temperatur to 4.8ghz 1.36vcore i tempy czasem ocierajace się o 90 stopni. Załamuje mnie różnica 10-12 stopni między core 1 i 4 a 2 i 3 :mur: Chyba czeka mnie kupno dobrej pasty i dokładne nakładanie . Przy takich tempach niechlujnie nakładany ceramique robi już różnice ;/ Mój cel to stabilne 4.7 lub 4.8 ghz i nie odpuszczę ;) Sensowne ustawienie zwłaszcza do ac to 4.5-4.6 ghz i napięcie w okolicy 1.2v Wtedy tempy całkiem rozsądne jeszcze. stany c3 i c6 u mnie mieszają- winda nie botuje na stabilnych pod obciązeniem ustawieniach. Wyłaczyłem je w cholerę i chyba jest ok na 4.8ghz :) Edytowane 12 Maja 2012 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2012 (edytowane) Nie wiem też czy pll overvoltage ruszać dla mnożnika 47 i wyżej. bez tego umnie oc leży i kwiczy... Załamuje mnie różnica 10-12 stopni między core 1 i 4 a 2 i 3 :mur: Chyba czeka mnie kupno dobrej pasty i dokładne nakładanie . Przy takich tempach niechlujnie nakładany ceramique robi już różnice ;/ nic ci to nie da przyjrzyj się screenom moim i innych wszyscy tak mają stany c3 i c6 u mnie mieszają- winda nie botuje na stabilnych pod obciązeniem ustawieniach. Wyłaczyłem je w cholerę i chyba jest ok na 4.8ghz :) a to ciekawe muszę też to przećwiczyć :D Edytowane 12 Maja 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XeNoN Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2012 (edytowane) Qrcze nie wiem, chyba zebym mogl ustawic wiecej jak 4.6 to tylko woda, mam w budzie 2x200mm + 1x140mm + 1x120mm do tego Thermalright Silver Arrow i przy 4.6@1.28-1.29V juz mam ponad 90C w prime95 ;( Ciekawe jaka roznica by byla jakbym H100 kupil Edytowane 13 Maja 2012 przez XeNoN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2012 Dużo wentli nie zawsze oznacza dobre chłodzenie. Z doświadczenia wiem, że te nawiewy boczne potrafią narobić więcej szkody niż pożytku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2012 Qrcze nie wiem, chyba zebym mogl ustawic wiecej jak 4.6 to tylko woda, mam w budzie 2x200mm + 1x140mm + 1x120mm do tego Thermalright Silver Arrow i przy 4.6@1.28-1.29V juz mam ponad 90C w prime95 ;( Ciekawe jaka roznica by byla jakbym H100 kupil To zmniejsz taktowanie na 4,5. Coś Ci te 4600 daje w stosunku do 4500? Ja mam 4,5 na 3770K i tempy niższe niż 80 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2012 chłopy jak macie ustawione swoje ramy bo u mnie na 1600mhz raz po raz sypia błedami w memtest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...