neomagnet Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) Można aktualizowac bios spod windowsa czy lepiej nie ryzykowac a780gxh? Ja aktualizowałem spod sevena i jest ok. Trochę się bałem, że mi Seven znowu głupią akcje odwali, ale do odwaznych świat należy ;) Wziąłem pod lupę dzisiaj ten cały Instant Boot. Nie jestem pewny czy to Seven tego nie obsługuje dobrze czy co. Jeśli to tak samo będzie pod Vistą działało to szkoda czasu na instalacje. Debilne rozwiązanie, zwykłe uspienie czy hibernacja są dużo lepsze. Przy włączonym Instant Boot kompa nie wyłączymy tylko zresetujemy, system po załadowaniu przejdzie w stan uśpienia, można go szybko wybudzić i na tym się to kończy. Przy następnej próbie zamknięcia ta sama akcja. No i jeśli włączymy Instatnt Boot to przestaje działać Windowsowy tryb uśpienia. Po wybraniu go komp się niby zamknie ale po sekundzie znowu się uruchamia. Tak w każdym razie jest z Sevenem, sprawdzę jeszcze z Vistą. Napiszcie jak Wam to działa, bo jestem ciekawy. Trochę mi brakuje ExpressGate z Asusa, myślałem że ten wynalazek w pewnym stopniu go zastąpi, ale cóż, nie mozna mieć wszystkiego. Edytowane 24 Czerwca 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) Ja kilka min. temu aktualizowalem z pod windowsa i zadnego problemu nie było. Kilka dni temu sprawdzałem Instant Boot. Komp się zrestartował, później system przeszedł w stan hibernacji i systemu włączyć nie mogłem. Odłączenie zasilnia pomogło. Później gg i winrar zaczęły się sypać i zrobiłem formata. Edytowane 24 Czerwca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) Phenom II 550 seria 0919EPMW biega na 4 rdzeniach na A780GXH bios 1.10(oba z esc.pl) ale za to wentylator strasznie wyje wiec dopiero po dokupieniu chlodzenia i lepszego zasilacza zarzuce screeny:) Edytowane 24 Czerwca 2009 przez Pagode Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Masz problem z bootowaniem po wyłączeniu kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość memel Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Phenom II 550 seria 0919EPMW biega na 4 rdzeniach na A780GXH bios 1.10(oba z esc.pl) ale za to wentylator strasznie wyje wiec dopiero po dokupieniu chlodzenia i lepszego zasilacza zarzuce screeny:) Wypadało by rozwinąc tą wypowiedz. Czy te X4 są stabilne i na jakim zegarze! np przetestuj gry, Prime/orthos z odpowiednią koligacją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Wypadało by rozwinąc tą wypowiedz. Czy te X4 są stabilne i na jakim zegarze! np przetestuj gry, Prime/orthos z odpowiednią koligacją.Wolalbym nie ryzykowac na zasilaczu Modecom FeelII 350W i boxowym chlodzeniu. Jak narazie chodzi stabilnie. Po wlaczeniu ACC musialem wylaczyc kompa na 10 sekund i wlaczyc ponownie, wtedy wskoczylo. Zegar domyslny 3,1Ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) Sprawdzałeś czy się normalnie włącza po wyłączeniu? Jeżeli masz ten problem to zobacz na biosie 1.20 Na twoi miejscu bym wyłączył te rdzenie, bo zasilacz bez tego może nie dać rady. Edytowane 24 Czerwca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość memel Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) Gierkie spokojnie mozesz odpalic i grac calą noc na 3,1ghz X4. Chyba nie chcialbys wiedziec jak kiedys katowalem Chiefteca 350W i dawał rade! :) Edytowane 24 Czerwca 2009 przez memel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Gierkie spokojnie mozesz odpalic i grac calą noc na 3,1ghz X4. Chyba nie chcialbys wiedziec jak kiedys katowalem Chiefteca 350W i dawał rade! :)Poki co 2 rdzenie mnie zadowalaja wiec poczekam z kupnem zasilki i chlodzenia. Jesli chodzi o boot to rzeczywiscie jest problem z wlaczeniem kompa z ACC. Po wcisniecu power jest zwiecha, trzeba wylaczyc kompa i wlaczyc ponownie i wtedy smiga. Jutro sprawdze bios 1.20 Na deser: http://img526.imageshack.us/img526/3205/quadv.jpg :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość memel Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) to teraz wypadało by dolozyc wiecej ramu i grafe kupic bo chyba masz integre. Tak? Jakas namiastka Prime jest... moze byc stabilnie na X4. Zazwyczaj wywalał w pierwszych sekundach jak ktorys z rdzeni jest uszkodzony. Podobno bios w ver 1.20 eliminuje broblem z rozruchem kompa. Chyba. Niech ktos z uzytkownikow tej mobo z biosem 1.20 i z podobnym problemem potwierdzi to. Edytowane 24 Czerwca 2009 przez memel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) to teraz wypadało by dolozyc wiecej ramu i grafe kupic bo chyba masz integre. Tak? Jakas namiastka Prime jest... moze byc stabilnie na X4. Zazwyczaj wywalał w pierwszych sekundach jak ktorys z rdzeni jest uszkodzony. Podobno bios w ver 1.20 eliminuje broblem z rozruchem kompa. Chyba. Niech ktos z uzytkownikow tej mobo z biosem 1.20 i z podobnym problemem potwierdzi to. Bios zupdatowany. Na domyslnym biosie po reboocie monitor wlaczal sie stosunkowo pozno, co polaczone z dosyc szybkim POST powodowalo problemy z dostaniem sie do ustawien biosu(musialem nawalac F2 jak jeszcze monitor byl wylaczony). Teraz takiego problemu nie ma. Monitor wlacza sie szybko:) Co do ramu - Kingmax 2GB na 1066 (533mhz) bez problemu:) Bios 1.20: Po wlaczeniu ACC nie ma zadnych problemow z bootowaniem. Takze CnQ dziala jak nalezy. Jedyny mankament to brak detekcji temperatury na rdzeniach: http://img291.imageshack.us/img291/2261/cnqn.jpg Edytowane 25 Czerwca 2009 przez Pagode Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Po odblokowaniu rdzeni temp. nie zobaczysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Na Asrocku, Biostarze i Gigabyte nie trzeba się martwić nie działającym CnQ po o/c, można skorzystać z programu K10 Stat.Można w nim ustawic automatyczną zmianę częstotliwości zależna od obciążenia ?? Bo nie mogę sobie z tym poradzić :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cepiano Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Ja kilka min. temu aktualizowalem z pod windowsa i zadnego problemu nie było. Kilka dni temu sprawdzałem Instant Boot. Komp się zrestartował, później system przeszedł w stan hibernacji i systemu włączyć nie mogłem. Odłączenie zasilnia pomogło. Później gg i winrar zaczęły się sypać i zrobiłem formata. Zrobiłeś tak jak pokazane jest w instrukcji na stronie asrock bios 1.2 z pod windows?bo trochę się cykam aktualizowć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Tak jak jest w instrukcji. Teraz pomagam kręcić x3 i ta osoba pisała, że z pod windowsa tez aktualizowała i jest ok. I osoba, której aktualizacja biosu pomogła przy bootowaniu na x3@x4 tez z pod windowsa aktualizowala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cepiano Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 Ok!a trzeba resetować bios po aktualizacji poprzez wyjęcie bateri czy coś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 (edytowane) Zainstalowałem, później wczytałem domyślne i zapisałem. Edytowane 25 Czerwca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cepiano Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 No dzięki i po bólu!Poszedł bez problemu nowy bios tylko co on mi da do x2 4200+hmm...?ale zawsze jest :gitarzysta: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulit Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Mam 2 pytania w związku z tą płytą. Czy da się ustawić jakieś automagiczne regulowanie obrotów wiatraka na cpu? I co może być powodem pokazywania zawyżonych temperatur przez bios? Athlon 3200+ nie podkręcony pokazuje +/-45st. i przekręcony na 2.5ghz (z 2ghz) też ma +/-45st (niezależnie od zegara płyta pokazuje podobną temperaturę). W systemie temperatury wydają się być poprawne (ubu 9.04 pokazuje temperatury w granicach 28st [idle nie podkręcony] do 42st [obciążony na maxa i podkręcony]). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 panowie jak ustawic nb link ( 8 lub 16 bit ) non oc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Czy da się ustawić jakieś automagiczne regulowanie obrotów wiatraka na cpu?Bios -> h/w health monitor -> cpu quiet fan na enable, wybieramy pozadana temperature i obroty wiatraka (nizszy level = nizsze obroty). Jedyny warunek to 4 pinowa wtyczka wiatraka CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RatManek Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Witam. Kazano mi sie skierowac Tutaj. Wiec: 2 dni temu chcialem wyciagnac 3.7 ghz z mojego proca , tego z sygnaturki, ale podczas Prime'owania postanowilem sobie zobaczyc jakie temperatury mam na sekcji zasilania. To co odczulem po dotknieciu palcem mnie przerazilo. Nie moglem przytrzymać palca dluzej niz 1 sekunde... no moze max 2 ! Do porownania mam heat pipe z grafiki na ktorej jest 55stopni i moge sobie dotykac je bez problemu. Nie wiem czy znajde termometr z taka skala ( bo to sa temperatury rzędu 70-80 stopni), no chyba ze wezme od kuzyna miernik. Wczesniej wiał na nią wentylator z proca ale przedwczoraj zwodowałem Cpu i jedyne co wieje to wyciagajacy wentyl z obudowy na tyle i wyciagajacy wentylator z zasilacza.. czyli w sumie nic nie wieje ^^. Ogolnie to czekam za zephyrem 120mm ktory docelowo mial byc na przedzie obudowy. I teraz po malym prologu, czas na pytania: 1.Jaki moge umiescic radiator na owej sekcji (jakis link do aukcji/sklepu/nazwa)? 2.Jakie sa maxymalne bezpieczne temperatury (takie 24/7)? 3.Moze jakis blok wodny na sekcje (link/nazwa/osoba/aukcja)? 4.Czy lepiej sam wentylator skierowany na sekcje. Wolnoobrotowy 120mm jakos podwieszony? 5.Czy sekcja zasilania ma zabezpieczenie przed przegrzaniem sie i gdy bedzie za wysoka temp. to komputer jakos mnie o tym poinformuje (res/dzwieki z glosniczka/shutdown/ w ostatnecznosci wybuch)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Bios -> h/w health monitor -> cpu quiet fan na enable, wybieramy pozadana temperature i obroty wiatraka (nizszy level = nizsze obroty). Jedyny warunek to 4 pinowa wtyczka wiatraka CPU. To już lepiej to wyłączyć i po prostu uruchomić speedfana po załadowaniu systemu. Ja tak robie i jest OK. Bo to ustawienie z biosu jest bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulit Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Bios -> h/w health monitor -> cpu quiet fan na enable, wybieramy pozadana temperature i obroty wiatraka (nizszy level = nizsze obroty). Jedyny warunek to 4 pinowa wtyczka wiatraka CPU.Mam wiatrak z 3-pinową wtyczką... A jak można wyjaśnić te dziwne temperatury w biosie? Teraz po odpaleniu (komp był wyłączony w nocy) bios pokazuje 33st (przez chwilę było 29) a system 25-26 (jeszcze chwilę temu pokazywał 23). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Witam. Kazano mi sie skierowac Tutaj. Wiec:(...)Gdybyś miał na sekcji 80*C, to bałbyś się dotknąć jej palcem. Z tego, co piszesz, to raczej nie ma więcej niż 65*C. Skoro masz wystarczająco miejsca na wentylator, to zawsze będzie lepsze rozwiązanie. Można spróbować zamocować go na jakimś sznurku, który będzie przewleczony z drugiej strony płyty (można go zaczepić o śrubki mocujące płytę do obudowy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Chyba mosfety mogą wytrzymać 120 stopini więc niemasz się raczej o co martwić. Wie ktoś jaki program wyświetla temperature "mostka północnego"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RatManek Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Tak wiec wzialem miernik, sondę i posprawdzalem conieco na mosfetach i temp na 3.7 GHz po 10min prime'a 65-68stopni oczywiscie miernikiem to trzeba wziąć jeszcze jakies +- 1 stopnien. Chyba mosfety mogą wytrzymać 120 stopini szkoda ze chyba :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Jakie chyba... ja miałem okazje patrzec jak cyna się topi :D ( mosfet z płyty gownej w nadajniku mojej konstrukcji ) katowałem go wielokrotnie by sprawdzic wytrzymałosć na takie temperatury. Wiec 120C to nie jest wcale tak wiele... W asrockach brakuje mi opcji : Fan wybrana regulacja przez PWM/Voltage.... bo 3 pinowe wentyle to od razu wchodza na full... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Ja empirycznie tego nie sprawdzałem :wink: a czytałem o tym dawno dlatego napisałem chyba, żeby potem nie było na mnie :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishu Opublikowano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 Witam mam problem po zmianie systemu na Viste jakiekolwiek OC powoduje BSODY!:o;o wtf? Po prostu przy ładowaniu systemu zonk restart;/ Komp z syg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...