Jump to content
radiergummi

Wszystko o ASRock P67/Z68 s.1155

Recommended Posts

A u mnie wszystko (chyba) wyjaśniło...

I to nie była wina zasilacza ;)

Wykrakałeś 99tomcat, albo to moja wina (chwilowe ustawienia 2133 Mhz), albo wada fabryczna. Tak jest, pamięci A-Data. Miałem ogromnego pecha, jedna z kości poszła się j***ć. Najdziwniejsze, że sprawdzałem ustawienia z jedną kością. Tyle, że tylko raz (tą uwaloną). Drugiej już nie wkładałem. Amatorka :)

Kamień mi spadł z serca. Sądziłem, że to zwaliłem płytę przez OC. Teraz wszystko stabilnie na testowej 1333 Mhz od Kingstona. A pamięci poszły na reklamacje. Chyba rozejrzę się za czymś lepszym, z radiatorem. Jakieś sugestie? (2x4 GHZ ew. 4x2 Ghz). Cena do 450zł.

 

adaty są bardzo fajne,a padniete zawsze mogą się traficć. Lepsze radiatory mają gamingi v2

 

Jak koniecznie nie chcesz to np kingstony- znajomy będzie sprzedawać jakieś 2x2gb 2133 chyba w dobrej cenie ;)

Jak coś to pm ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyjechał do mnie dziś Archon :) ,więc temperatury na 5Ghz nie stanowią już problemu.

Za to LLC i offset daje się we znaki :(

Póki co cpu na 1,425V przechodzi 3dmarki, Linxa (25x) i gry (BC2,RIFT), ustawione na LLC4 i offset 1,25V.

Problem pojawia się przy Asrock OC utility. Wystarczy,że kliknę na ostatnią zakładkę (ta co pokazuje fazy zasilania), a od razu BSOD. Zazwyczaj 124,3B.

Zwiększanie offsetu nic nie pomaga, zmiana LLC na 3 też nie. Co ciekawe gdy ustawię na sztywno (fixed) vcore 1.425V to wszystko chodzi bez problemu.

 

Link do 3DMARK 2006

 

pzd

Edited by jurek911

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam to samo, krew mnie zalewała przy OC przez ten crap. W końcu zauważyłem, że ta zakładka powoduje u mnie spadek napięcia o ok. 0,30V (odczyt z AXTU i CPU-Z) co skutkuje po chwili BSODEM. Olałem to i przestałem na nią klikać. Co ciekawe, miałem chyba jakieś "stabilne" ustawienie na LLC3, ale offset mi się wtedy nie podobał. Fixed vcore jeszcze nie próbowałem na swoim procu, więc dzięki za info, że wtedy jest OK.

 

P.S. Jakie masz tempy na Archonie w Prime? Jaka prędkość wentylatora?

 

@all_users:

Czy ma ktoś może kartę sieciową wi-fi USB i może sprawdzić czy działa ona po wpięciu do USB 3.0?

Edited by H3ex

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra Panowie, właśnie zamówiłem graty do kompa, ale muszę do południa napisać którą płytę chcę, czy pro3 czy extreme4 ... :-/ sugestie na wagę złota ;) tzn cukru , a tak na poważnie to co wybrać? i jakiej pasty termo. używacie? bo nie wiem jaką domowić, IC 7 chciałem ale jak się naczytałem o tym nakładaniu tomi sie odechciało, a co powiecie o ZALMAN STG2 ?? z góry dzięki

Edited by troopers

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używam ZM-STG1 (z pędzelkiem) - wg. mnie to bardziej ekonomiczne, wygodniejsze i przyjemniejsze rozwiązanie. Co do samej pasty, wg. mnie jest znakomita.

Co do wyboru płyty: odpowiedz sobie na dwa pytania:

- Czy będę używał USB3 (chodzi mi wyjście z przodu - dyski przenośne)

- Czy będę w przyszłości korzystał z SLI/Crossfire.

Jeśli tak, to raczej warto dopłacić te 100 zł do płyty Extreme4. Jest ona kapitalna (mimo moich wcześniejszych problemów z pamięcią) - to najlepszy stosunek jakość/wydajność. OC jest bardzo podobne z minimalną, niezauważalną przewagą na Pro3 (ok. 100mhz) - lecz patrząc ogólnie na temp. i zastosowane chłodzenie, bardziej pewniejsza inwestycją jest Extreme4.

Edited by Gee79

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednak się myliłem co do tych profilów oc , przy 4,4ghz profilu, mimo testów stabilności linxem, prime95 i intelburntest, miałem zamrożenia komputera i BSOD 0x000003b.

 

Skorzystałem z ustawień radiego bo mamy te same płyty główne i na razie wygląda na stabilnie przy 4,5ghz i offsecie 0,040v, zobaczymy jak dalej, no bo 2 godzinny test w linxie nie może potwierdzić stabilności.... Tylko napięcie coś niskie jest od 1,32v do max 1,34v w linxie podczas obciążenia, wcześniej jak wszystko miałem na auto, oprócz vcore , które ręcznie ustawiałem , to dopiero przy 1,65v miałem stabilnie przy 4,5ghz.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@tan24:

Testuj Prime95, opcja blend.

 

@radiergummi:

No fakt, zapomniałem, że Twojego proca destabilizuje jedynie awaria w elektrowni :). Spada Ci vcore wyświetlany w AXTU (podczas blenda) po wejściu na ostatnią zakładkę?

 

@jurek911:

Masz płytę w rewizji B3? System masz świeży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

B3 jak najbardziej, system niestety nieświeży ;) :(

Myślę,że przez te testy na stabilność i próby znalezienia min vcore coś się stało ze sterownikiem od AXTU i przez to takie kwiatki.

Wersję mam najnowszą 1.54 UEFI (spróbuje przeinstalować)

Inna sprawa,że może CPU nie jest taki jak byśmy sobie tego życzyli i niestety potrzebuje papu dla 5Ghz. Wczoraj na fixed 1.425V pomimo 20 przebiegów w linxie przy temp 76,78,81,77 wykrzaczył mi się komp z BSOD (124,3B) po kilkunastu minutach gry BC2 i RIFT (gdzie temp była ponad 10C niższa ).

Pasowało by dać 1,45V albo i więcej, tylko czy jest sens tak katować procka. 1.425V to i tak 0.2V więcej niż vid (1.16-1.20V o ile się nie mylę).

 

Można by jeszcze spróbować PLL i inne napięcia, ale częściowo już sprawdzałem (2 oczka dla pll, 1 krok więcej dla pozostałych).

 

Co do Archona to mam ustawione wstępnie LV5 i 60C docelowo, w idle jest ok.1050rpm, w stresie przy 70 kilku stopniach około 200-250rpm więcej, ogólnie cisza. Tylko mam jeszcze po drugiej stronie dołożony 120mm xsilence, który jest o 100 rpm szybszy i głośniejszy też (mam nadzieje, że nie hamuje tej 140 z przodu Archona).

 

pzd

Edited by jurek911

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prime95? Ale on nie ma linpacka i ile czasu tym primem testować?

 

Wszystko powyżej godziny jest OK. Pamiętaj, że z Sandy Bridge i offsetem jest tak, że stress może być stabilny a potrafi wysypać się w idle albo pod małym obciążeniem, więc dodatkowo musisz potestować w grach, podczas przeglądania stron, kopiowania plików, instalacji softu itp.

 

P.S. Puszczałeś proca na 1,65V?!

 

@troopers:

Mam STG2 - pasta jest OK, zawsze w ścisłej czołówce niezależnie od testu w sieci. Nie przewodzi prądu, nakłada się trochę gorzej niż AS5 i STG1 (jest minimalnie bardziej gęsta).

 

@jurek911:

Więc może ta zakładka to wina systemu lub rewizji B3 (też nie robiłem jeszcze reinstalki Windows). IMO 5GHz przy fixie 1,45V to overkill i szkoda proca. Sprawdź różnicę w FPS między 4,5GHz a 5GHz jeżeli możesz.

Edited by H3ex

Share this post


Link to post
Share on other sites

@H3ex dzięki za odp. właśnie domówiłem tą pastę. Także tylko pozostaje czekać jak już graciki przyjadą i poskładać w całość, i wtedy poustawiać zresztą zapewne będę miała jakieś broblemy/niejasności to będę pytal Was.... dzięki za podpowiedzi pozdr

 

@H3ex a jak się całość u Ciebie sprawuje bo monitor ten sam zamowiłem, i zasilacz sesonic szukam sklepu w rozsądnej cenie, 520W z tego co wiem starczy dla 2600K+gtx560ti/oc od MSI .... i brać modularny czy nie?

Edited by troopers

Share this post


Link to post
Share on other sites

@H3ex Dałem teraz LLC2 i offset 0.110V w efekcie Linx 25x dobił temp do 93C, HW Monitor pokazał max napięcie 1.52V !!! ,a Aida ~115W dla procka. Oczywiście po odpaleniu AXTU bsod. Ale nie winił bym tu tylko tej zakładki (przeinstalowałem axtu).

Przy LLC4 i offsecie 0.120V (czyli jakieś 1.425V) samo dodpalenie AXTU już powodowało bsod.

 

Powróciłem do 4.5Ghz na LLC4 i offset 0.005V z biosu skorygowany AXTU do +0.00V. Mogę sobie klikać co chce. Idle jest ~1.00V-1.05V, stress 1.32V, max temp 64C na drugim rdzeniu a przeważnie ~60C, Archon@1100rpm.

 

Ciężko będzie sprawdzić różnicę fps przy 5Ghz skoro niestabilny, ale tyle co grałem wczoraj przed crashem to różnicy nie było widać. W BC2 fps i tak skacze od 80 do 170Fps, a w RIFT 45-70, więc nie widzę sensu.

 

Na weekendzie spróbuję zainstalować nowy system i potestować jeszcze raz.

 

Jeszcze co do biosu 1.60-1.61, to na pierwszym fabrycznym miałem tylko problemy z myszką. Teraz działa płynnie, ale ten bios powinien też zlikwidować dual boot, który ciągle występuje jak tylko zmienię mnożnik.

 

pzd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób taki test:

1. Odpal AXTU (przejdź na zakładkę Hardware Monitor) i CPU-Z;

2. Odpal Prime95 blend;

3. Odczekaj minutę, żeby odczyty napięć w ww. programach się ustabilizowały;

4. Przeskocz na zakładkę IES w AXTU i zaraz potem wróć na Hardware Monitor;

5. Sprawdź czy napięcia nie spadają;

 

U mnie po tej sekwencji następuje drop o ponad 0,03V (np z 1,336V na 1,298V). Z zależności od zegara po pewnym czasie wywala BSOD 101.

Edited by H3ex

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie też spada o te 0,03V, ale z racji tego, że procesor mam dość oporny na takie przygody to BSOD nie wyskakuje. Pewnie potrzebny będzie update programu. Pisz do supportu. Generalnie w tej zakładce ja dla siebie nic ciekawego nie znajduję, a poza tym sam progz działa ok.

Edited by radiergummi
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tłumaczyłem ci na PW, ale jesteś odporny na wiedzę. Jak dalej nie rozumiesz to byś ustawił tak jak ci radzę i zapomniał o sprawie. Profilami OC też się jarałeś a potem wyszło szydło z worka.

 

Już mnie irytujesz, profilami oc się jarałem, ale w ostateczności wyszło na to, że moja sztuka jest oporna i ani profile oc , ani kombinacje w biosie nic nie dały, żeby na 4,4ghz pracował stabilnie, możliwe, że z vcorem 1,376v by stabilnie chodził, ale nie ma sensu tak mocno zawyżać napięcie dla uzyskania 100-200 mhz.

 

Ten ostatni post na pw jeśli chodzi o te wartości w Current Core limit i turbo power boost co odpowiedziałeś , to bzdury, bo jak mam na auto, to w linxie mi zniża do 3,7ghz, w prime95 do 4ghz, ale np. jak załączę starcrafta 2 to mam ciągłe 4,3ghz, i nic mi nie zaniża, więc nie pier... farmazonów.

Edited by tan24

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób taki test:

1. Odpal AXTU (przejdź na zakładkę Hardware Monitor) i CPU-Z;

2. Odpal Prime95 blend;

3. Odczekaj minutę, żeby odczyty napięć w ww. programach się ustabilizowały;

4. Przeskocz na zakładkę IES w AXTU i zaraz potem wróć na Hardware Monitor;

5. Sprawdź czy napięcia nie spadają;

 

U mnie po tej sekwencji następuje drop o ponad 0,03V (np z 1,336V na 1,298V). Z zależności od zegara po pewnym czasie wywala BSOD 101.

 

 

 

Ojoj mam podobnie.Nawet napiecie takie same i też spada do 1.298v. Za pierwszym razem zrobiłem to po godzinie testu P95 i nie wiem czy to przez to, bo błąd wywaliło minutkę później. Za to jak drugi raz odpaliłem P95 i po minucie przełączyłem na IES to wywaliło BSODA. Ale wcześniej P95 chodził bezbłędnie przez to minutkę. Widać ASRock musi jeszcze popracować nad softem. A ja na wszelki wypadek zrobię od początku ten test w Prime95. Mam nadzieję, że będzie chodził stabilnie przez dłużej niż 1 godzina i 2 minuty. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo Starcraft 2 nie obciąża 4 rdzeni w 100% dlatego nie przekraczasz TDP ustawionego w Auto czyli 95W w trybie Long i 150W w Short. Kumasz?

Albo robisz prawdziwe OC albo pseudo OC, kiedy nie wiesz ile w danej chwili wynosi taktowanie twojego proca pod obciążeniem.

 

:f

:mur:

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo Starcraft 2 nie obciąża 4 rdzeni w 100% dlatego nie przekraczasz TDP ustawionego w Auto czyli 95W w trybie Long i 150W w Short. Kumasz?

Albo robisz prawdziwe OC albo pseudo OC, kiedy nie wiesz ile w danej chwili wynosi taktowanie twojego proca pod obciążeniem.

 

:f

:mur:

 

Weź się lecz człowieku, po co do mnie cały czas piszesz takim tonem, skąd ja niby to miałem wiedzieć, tutaj jedynie jest jakiś ch.... tutorial gi3rka , w którym kompletnie nic nie pisze o tym.

 

Dlatego do ch.. pytałem się ciebie na pw, czy jak przetestuje na twoich wartościach z turbo power boost limit i current limit core i będzie stabilnie to czy mogę wtedy to na auto ustawić. I co to jest w ogóle dla Ciebie "pseudo oc", skoro zwiększenie tych limitów(turbo boost power limit i current core limit) nie zwiększy mi wydajności to po co je ustawiać?

Ja robię oc tylko w celu zwiększenia wydajności, dla mnie to nie jest sport jak dla ciebie i jaranie się w sygnaturkach na ile się procka podkręciło.

 

Po drugie to nadal nie odpowiedziałeś za co te wartości odpowiadają, co np. jeśli bym ustawił je na mniej nie tak jak ty, ale 200/200/200.

Edited by tan24
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I co to jest w ogóle dla Ciebie "pseudo oc", skoro zwiększenie tych limitów(turbo boost power limit i current core limit) nie zwiększy mi wydajności to po co je ustawiać?

 

Naszkicuję ci przykład bo już mi ręce opadają.

 

Sam zauważyłeś, że z limitami na auto przy obciążeniu LinX'em taktowanie spada ci z ustawionych 4,3 do 3,7 [GHz]. Taki LinX podaje wydajność dla każdej przeliczonej próbki. Porównaj sobie GFlops dla limitów na Auto i ustawionych ręcznie na np. 255/255/300 (Możesz je nawet na milion ustawić gdyby się dało. Istotą jest ustawienie limitów, których procek nigdy nie przekroczy. Od tego ci komp nie wybuchnie na litość Boską :mur: )

Zrób porównania dla innych programów, które wykorzystują 4 rdzenie (Cinebench 11.5, 3Dmark Vantage, BC2 w multi etc.)

Edited by radiergummi
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra nie jestem jakimś pro overclockerem ale totalnym noobem też nie, trzeba było od razu jaśniej to nie doszło by do konfliktu. Te limity na innych forach różnie ustawiają np. 200/200/200, więc nie wiedziałem od czego to zależy.

(Możesz je nawet na milion ustawić gdyby się dało

Czyli w tej płycie maksymalne limity to są 255/255/300 ? Edited by tan24

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prime95 odpalony i po 40 minutach tym razem BSOD i to na X46 przy napięciu 1.328v. Spróbuje zwiększyć offset na +0.060v. Linx chodził i ze dwie godziny nawet aż go sam wyłączyłem. Widać Prime95 bardziej katuje procka. Chociaż ta niby niestabilność na razie nie przekłada się na stabilność systemu. Raz miałem tylko BSOD samego z siebie i był powiązany z jakimś sterownikiem. Teraz jak byk w minidump jest napisane, że to wina sprzętowa. Nie wiem co jest grane. Na razie zrobię test jeszcze raz. Ale jak znów wywali to będzie lipa :/ Zrobie jeszcze test pamięci. Czym obecnie najlepiej oprócz Memtest ? Chciałbym najlepiej pod Dos'em by przetestować całą pamięć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Devil - jako ze CPU, MB i RAM mam te same to pytanko - coś próbowałeś pod kątem kręcenia pamięci (timingi , MHz)? Generalnie o 2x4GB nic specjalnego nie znalazłem, nie mówiąc już o tych GoodRAM-ach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...