Skocz do zawartości
AndyN

Asus A7n8x/-x/-e/-deluxe-porady Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

1.bios nie wykrywa mi dysku twardego (wd pod sata) ale windows xp włącza się.co robić może wgrać innego biosa?

2.nie mogo podkręcić procka ponieważ za każdym razem po restarcie Asus włącza się w tryb bezpieczny.(barton 2800+)

3.Temperatura procka dochodzi do 50 stopni na pentagramie cu 80

mamontowałem dodatkowe wentylatorki w obudowie i nic się nie zmieniło nawet szlifowałem radiator i nic.

POMOCY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzecz jasna płyta Pietrka zapewnie jest full wypasowa, ale zawsze żal jak ktoś od nas odchodzi (wkrótce dotyczyć będzie to zapewnie Hanu :( )

Zapewne... Ale jeszcze jestem.

BTW - Pietrek, czy Twój problem nie ma swojego topiku? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzecz jasna płyta Pietrka zapewnie jest full wypasowa, ale zawsze żal jak ktoś od nas odchodzi (wkrótce dotyczyć będzie to zapewnie Hanu :( )

Zapewne... Ale jeszcze jestem.

BTW - Pietrek, czy Twój problem nie ma swojego topiku? :wink:

Hanu, możesz wyjawić planowaną konfigurację kompa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hanu

nie mam swojego topicu :( podobny problem znalazłem tylko na jakimś zachodnim forum, niestety nie podano rozwiązania :D ale jutro reklamuje płytę bo to ona jest chyba winnej mej zrzedłej miny :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość bo pytanie będzie chyba z zakresu tych "lamerskich". Mam płytę A7N8X Deluxe, pamięci DDR 256MB PC3200 MHz, procesor AthlonXp 2500. Już piszę o co chodzi. W trakcie startu komputera w momencie wyświetlania pierwszych informacji i znajdowania podzespołów wyświetlany jest równiez komunikat następującej treści: Memory Frequency is at 200 MHz. Czy z uwagi na to, że pamięci to 400 MHz nie powinein być wyświetlany komunikat o częstotoliwości pamięci 400MHz?

Pytałem o to w sklepie w którym składałem cały komputer i albo nie chcieli mi wytłumaczyc o co chodz, albo nie wiedzieli. Proszę "starszych" o odpowiedź.

Pozdrawiam - Zbyszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, czytałem juz coś o efektywnej częstotliwości pamięci - Dual Dable Rate, jednak zauważyłem, że na innych płytach asusa wyświetlana jest nie wartość nominalna tylko efektywna właśnie (np. 333MHz) i zastanawiałem się czy z moją płytą wszystko w porządku. Jeżeli tak ma być w tym modelu to O.K. - mogę spać spokojnie.

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokupiłem pamięc 512MB 400MHz co prawda KINGMAX( miałem już taką pamięć ale komp działał w singlu teraz mam duall) i brak poprawy w 3DMark 03 - no może kilkanaście punktów .

słyszałem że więcej pamięci poprawi działanie gier ale poprawę było by chyba widać w 3DMarku.

Na 1 stronie czytałem o poprawie wydajności singiel - duall - 2 do 20% .

Chyba mam pecha i u mnie poprawa to 0%, czy można coś zmienić aby poprawa była większa ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byzik> 3dmark2k3 testuje głównie kartęgraficzną i tu nie zobaczysz olbrzymiego przyrostu punktów. Możesz porównać sobie wydajność mp w 3dmarku 2k1 gdzie do końcowej oceny brana jest cała wydajność systemu. Albo sprawdz w Everest lub Sandrze ale jak jest napisane będzie do 20% w przeciwieństwie do pentiumów gdzie dual daje niezłego kopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem o to w sklepie w którym składałem cały komputer i albo nie chcieli mi wytłumaczyc o co chodz, albo nie wiedzieli.

Nie no, "rence opadywują" 8O Takich LOLków jest w sklepach masa i moim prywatnym zdaniem powinni wprowadzić jakieś egzaminy zawodowe :wink:

BTW - Bila, wszystko jest w jak największym porządku. Ma być wyświetlane 200 ( czyli 400 w DDR).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam asus a7n8x-x czyli bez dual niestety plyta nie posiada mozliwosci ustwienia w biosie temperatury przy jakij ma sie wylaczyc komputer w razie awari chlodzenie.

Tak sie zastanawiam sa to prawie identyczne kontrukcje tylko maja nie wszystko pomontowane moze sa jakies zmodowane biosy co daj taka opcje umnie?

Albo poleccie mi jakis software co to zrobi pewnie i skutecznie jesli cos takiego sie stanie odpukac w niemalowane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to na płytach serii a7n8x nie ma możliwości zmiany wysokości temp. zabezpieczającej procka przed przegrzaniem. Asus dodaje do swoich płyt c.o.p., czyli sprzętowe zabezpieczenie przed przegrzaniem ale nie da się ustawić progu samemu. Była już o tym rozmowa w tym wątku. Dodam tylko że raz ta opcja przydała mi się, po tym jak jeden z programów do kontroli temp. obrotów wentyli i napięć zatrzymał wentyla na procu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory za maly OT, ale chcialbym poznac Wasza opinie ;)

Przymierzam sie do zakupu pamiatek. Myslalem o A-Data Vitesta 566MHz DDR z Allegro: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=35050873 W ciągu kilku najblizszych miesiecy planowalem przesiasc sie na A64 S939, a te pamiatki bylyby chyba odpowiednie dla tej platformy? Oczywiscie narazie pracowałyby w A7N8X ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam probem!

bar che kupil plyte Asus A7N8X-E Deluxe (nForce2 400 Ultra) i do niego mozna dokupic Asus WIFI-B/Ralink ale nie wiem jak to dziala tzn jak mam to podlaczyc i do czego? a poobno mozna to dokupic do nawet mojej plytki ASUS A7N8X:) to prwada?

mozecie mi podac szcegolowe informacje?

bracki chial kupic juz z modulem ale nie sa dotepbne tak wiec che kupic Asus A7N8X-E Deluxe (nForce2 400 Ultra) do niego modul

czy bedzie szysko

ok??

potrzebuje szybko odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...