Skocz do zawartości
Niemiec

problem z wylanczaniem kompa

Rekomendowane odpowiedzi

mam teraz na "tapecie":

Athlon 600 (slot A)

Asus K7M rev 1.04

640MB SDRAM PC133

IMB 20GB 7200RPM

Baraca 4 40GB

Matrox G400 32MB

SB 128PCI

Modem

LiteON 24/12/40

DVD Pioneer 16/40

Zainstalowalem win xp pro + SP1 i jak klikne "wylacz" to komp staje na planszy "teraz mozna bezpiecznie wylaczyc komputer" a jak wlacze w opcjach zasilania "zaawansowane zarzadzanie enegiaia" (apc czy jakos tak to po kliknieciu na "wylacz" komp sie resetuje. jestm juz glupi i nie wiem co zrobic. Please HELP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam jest jeden plik i ma on wersje dla konfiguracji jednoprocesorowej i dwuprocesorowej z acpi i tak samo 2 bez acpi, czyli w sumie jest w 4 wersjach. Należy z instalacyjnej CD przekopiować poprawną wersje i powinno działac tyle że nie pamiętam jaki to plik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsze co musisz zrobic to we menadzerze urzadzen wlaczyc wyswietlanie ukrytych urzadzen (u mnie jest view>show hidden devices)

powinno sie pojawic "nt apm/legacy interface node" - domyslnie jest wylaczone ,musisz to wlaczyc .Nastepnie otwierasz rejestr i w galezi

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon zmieniasz wartosc linijki "powerdownaftershutdown" na 1

to wszystko powinno chulac ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsze co musisz zrobic to we menadzerze urzadzen wlaczyc wyswietlanie ukrytych urzadzen (u mnie jest view>show hidden devices)

powinno sie pojawic "nt apm/legacy interface node" - domyslnie jest wylaczone ,musisz to wlaczyc .Nastepnie otwierasz rejestr i w galezi

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon zmieniasz wartosc linijki "powerdownaftershutdown" na 1

to wszystko powinno chulac ;]

to juz mam zrobione, bede jeszcze walczyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A reinstalka była robiona po włączeniu ACPI ??

w biosie bylo chyba wylaczone, a obecnie jak wlacze w biosie ACPI to sie w nim wiesza i zaczyna mielic dyskami, pomaga tylko reset.

"nt apm/legacy interface node" - domyslnie jest wylaczone ,musisz to wlaczyc

bylo tak jak powiedziales, ale po wlaczeniu, jest duzy zolty wykrzyknik i win mowi, ze nia ma wszystkich sterow.

Co sie tyczy zmiany ze "standardowy komputer" na "komputer z ACPI" to win nie moze zgodnego sprzetu, a jak mu kaze pokazac wszystek sprzet to dalej nie ma "komputer z ACPI" :( Zaraz sie wqrwie i zrobie reinstala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób reinstalacje z włączonym ACPI albo porzeczytaj co wcześniej pisałem. A inne sprawa że w starych płytach był probem z ACPI.

chodzi o to, ze win nie dozwala/ nie ma sterow do ACPI a jak wlacze w biosie to jest zwis od razu w biosie

udlao mi sie wlaczyc ""nt apm/legacy interface node"" i windak mysli teraz, ze pracuje na bateri, pokazuje jej stan i ile czasu bedzie jeszcze pracowal, a komp jest podlaczony do zwyklej sieci przez acara!!??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powinno sie pojawic "nt apm/legacy interface node" - domyslnie jest wylaczone ,musisz to wlaczyc.

Skoro Niemiec ma zakładkę APM, to ma już to zainstalowane. Te restarty są bardzo dziwne, ale może wynikają z czegoś innego?

We właściwościach systmu masz komputer standardowy (bez ACPI) najpierw musuisz zainstalować komputer z ACPI a następnie włączyć ACPI w biosie na odwrót nie zadziała.

Właśnie musi być dokładnie na odwrót. Czyli najpierw trzeba włączyć ACPI w biosie, a potem zainstalować XP, któy wtedy sam zainstaluje się z ACPI. Wcześniej było wyłączone, więc instalator wybrał APM.

Tam jest jeden plik i ma on wersje dla konfiguracji jednoprocesorowej i dwuprocesorowej z acpi i tak samo 2 bez acpi, czyli w sumie jest w 4 wersjach. Należy z instalacyjnej CD przekopiować poprawną wersje i powinno działac tyle że nie pamiętam jaki to plik.

Jest to hal.dll

Po swoich, ciągle nie zakończonych, doświadczeniach z tym plikiem powiem tak: Niemiec, włącz ACPI w biosie i zreinstaluj XP. Wszystko będzie dobrze.

Można narzucić ACPI bez ponownej instalacji, wykorzystując odpowiednią wersję hala, ale to chyba nie działa wtedy, gdy XP był zainstalowany z APM. Przynajmniej mnie za pierwszym razem nie poszło (drugiego razu jeszcze nie było :)). Działa wtedy, gdy XP był zainstalowany z ACPI, ale potem przeszło się na APM. Jednak prawdę mówiąc, jest to loteria. Jeszcze tego do końca nie rozgryzłam, raz zaskakuje, raz nie. (Mam chwilowo dość ciągłych testowych instalacji).

chodzi o to, ze win nie dozwala/ nie ma sterow do ACPI a jak wlacze w biosie to jest zwis od razu w biosie

udlao mi sie wlaczyc ""nt apm/legacy interface node"" i windak mysli teraz, ze pracuje na bateri, pokazuje jej stan i ile czasu bedzie jeszcze pracowal, a komp jest podlaczony do zwyklej sieci przez acara!!??

No pewnie że jest zwis, skoro XP pracuje w innym systemie zarządzania energią, a Ty mu zmieniasz.

Jaka bateria? Przecież o ile pamiętam (moje XP aktualnie nie żyją :D), można to samemu ustawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

udalo mi sie w biosie wlaczyc "acpi aware o/s" ale teraz instalator wina wiesza sie przy "sprawdzanie konfiguracji" sprzetowej. zaraz <font color="#FF0000">[ciach!]</font> ten komputer przez okno i bede mial spokuj.

Nie pamiętam, która karta w biosie, ale taka opcja "Plug & Play OS installed" przy 2K i XP powinna być na NO; może to to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i ta opcja jest na NO. udalo mi sie wlaczyc juz instalacje. odlaczylem baracude IV i poszlo, a dydku jak pracuje to sie nie da dotknac. na czas instalacji dalem naiwew na koszyk z dyskami w postaci 8cm wiatraka. mam nadzieje,ze sie w koncu uda....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We właściwościach systmu masz komputer standardowy (bez ACPI) musisz zainstalować komputer z ACPI a następnie włączyć ACPI w biosie na odwrót nie zadziała.

Właśnie musi być dokładnie na odwrót. Czyli najpierw trzeba włączyć ACPI w biosie, a potem zainstalować XP, któy wtedy sam zainstaluje się z ACPI. Wcześniej było wyłączone, więc instalator wybrał APM.

Jest to hal.dll

Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi (albo ja nie wyraźnie napisałem) To jest sposób bez reinstalacji windy a jedynie ze zmianą pliku hal.dll (czyżby nawiązanie do Odysei Kosmicznej 2001 ? ) Jak najpierw włączy w biosie ACPi to system nie wstanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi (albo ja nie wyraźnie napisałem) To jest sposób bez reinstalacji windy a jedynie ze zmianą pliku hal.dll (czyżby nawiązanie do Odysei Kosmicznej 2001 ? ) Jak najpierw włączy w biosie ACPi to system nie wstanie.

Trochę namieszałeś z cytatami w swoim poście. :)

Jeżeli o takie działania Ci chodziło, to się oczywiście zgadzam. :) Ale trudno to było wywnioskować z Twojego posta (bo przecież nikt wcześniej nie napisał konkretnie, co i jak podmieniać). :D Z ciekawości: testowałeś to? Bo u mnie, tak jak napisałam wyżej, wychodziło różnie. Czasem bez problemu (podmiana własnego wcześniejszego pliku lub wrzucenie pliku z płyty instalacyjnej), a czasem system padał i nie reagował już na nic.

Co do Odysei: raczej nie. :D Tu jest Hardware Abstraction Layer, a tam to było chyba od Heurystic i Algorythmic, czy jakoś tak. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem tyle że na NT5 a nie 5.1 ale wielkiej różnicy akurat w tym przypadku nie ma. Jak najpier włączyłem ACPI w biosie a potem próbowałem wystartować winde to byla kaszana. Jak najpier zainstalowałem w Windzie ACPI a potem w biosie to działałało normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...