hsd Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 (edytowane) Witam serdecznie. Od dłuższego czasu noszę się kupnem nowego komputera. Początkowo planowałem złożyć zestaw pod Phenoma II X4 955, jednak widząc jego kolejne wzrosty cenowe, myślę by jednak trochę dołożyć i wziąć i5 z układem graficznym. A więc do rzeczy, co udało mi się ustalić: Procesor: Intel Core i5-2500K 3,3 GHz 6MB cache s. 1155 Box - 839zł Płyta główna: ASUS P8P67 LE Rev.3.0 - 375zł Ram: Tu pojawia się problem. Czy 2x2gb 1333 cl7 / 2x2gb 1600 cl9 / 2x4gb 1333 cl9? A może polecicie coś ciekawego? Najlepiej w okolicach 150zł HDD: Póki co się wstrzymam z wiadomych względów Zasilacz: OCZ ModXStream 600W (Taki posiadam, więc to zostaje) Obudowa: Aerocool PGS X-Warrior Black - 189zł Grafika: ASUS HD6870 1GB 256bit PCI-E DDR5 DirectCU - 779zł Póki co nie zamierzam go kręcić, więc boxowe chłodzenie powinno podołać. Za wszelkie sugestie z góry dziękuję. Edytowane 21 Listopada 2011 przez hsd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 Pamieci kup 2 x 4 gb 667 mhz cl9, karte zmien na gtx560ti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hsd Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 Dzięki za odpowiedź. Jak mniemam chodziło o 2 x 4 gb 1333 mhz cl9, tak? Co do karty to jest jakieś 150-200 zł droższa od HD6870, to się opłaci? Jeśli dałoby radę to prosiłbym linka do jakiegoś konkretnego modelu. A płyta główna jest ok? Przeglądając tematy widzę, że raczej ASRock jest polecany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alin06 Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 ASRock P67 PRO3 385,00 Intel Core i5 2500K 3.3 GHz BOX 809,00 Kingston DDR3 2x4096MB 1333MHz CL9 BOX 145,00 ZOTAC GeForce GTX 560 Ti 1GB DDR5 PCI-E BOX 826,00 AeroCool PGS VX-R Battle Edition czarna 182,00 2347,00 zł agito 15zł drożej płyta z lepszą sekcją zasilania i lepsza grafa 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 Zmiana na 560ti zupełnie nieopłacalna. Karta jest wydajniejsza zaledwie o kilka procent od 6870, a kosztuje znacznie więcej i więcej też prądu pobiera. Radka 6870 w morele dostaniesz już od 700zł. Płyta główna jakościowo jest dobra, ale fakt, że ASRocki oferują więcej za tę samą cenę (no i jakość też już niezła w porównaniu do tego, co bywało kiedyś). Pamięci najlepiej wziąć 1333, na Sandy Bridge różnice w prędkościach ramu są niezauważalne przy codziennym użytkowaniu, liczy się ilość - a że DDR3 są teraz wyjątkowo tanie, to można kupić więcej. :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 Tak wez najtansze pamieci pc1333 cl9 2x4gb, roznice w wydajnosci pomiedzy pc1600 lub mniejszymi opoznieniami dla sandy bridge sa minimalne i w zasadzie niezauwazalne, a 8 gb daje wiekszy komfort i zaczyna przynosic wymierne kozysci w pojedynczych grach. Odnosnie karty hd 6870 nie jest zlym wyborem, ale biorac pod uwage reszte konfiguracji to jesli budzet nie jest ograniczony warto dolozyc 560ti lub nawet 6950, chociaz hd 6950 bez oc bedzie tylko troche szybsza od 6870 to mozna liczyc na lepsze mozliwosci oc przy zblizonym poborze mocy. Karty dadza zauwazalnie wyzsza wydajnosc w full hd np. w bf3 szczegolnie biorac pod uwage, no i statystycznie nawet referenty 560ti powinny lepiej sie podkrecac od 6870. Za 560ti przemawia lepsza wydajnosc w dx11, ale najlepiej poszukaj testow i sam podjemij decyzje. Nie jestem w stanie polecic konkretnego modelu, bo majac doswiadczenie z zaledwie 2 kartami na 560ti w tym jedna referyncyjna, trudno wyrobic sobie obiektywne zdanie, ale... ta karta miala bardzo ciche chlodzenie http://www.morele.net/karta-graficzna-palit-gf-gtx-560ti-1024mb-ne5x56tt1102f-424974/ i niezle sie podkrecala. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alin06 Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 Mój odnośnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hsd Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 Miło widzieć takie zainteresowanie tematem ;) O ile nad 560Ti można się jeszcze zastanowić, to patrząc na HD6950 zaraz pojawia się myśl o wersji 2GB, której koszt przekracza magiczną barierę 1000zł ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 (edytowane) O ile nad 560Ti można się jeszcze zastanowić, to patrząc na HD6950 zaraz pojawia się myśl o wersji 2GB, której koszt przekracza magiczną barierę 1000zł ;) Na chwile obecna 2 gb nic nie daje. Kiedy w przyszlym roku masowo pojawia sie karty z 2 gb ramu to gry zaczna to wykozystywac pewnie dopiero w 2013 roku, ale tylko w wysokich trybach w ktorych 6950 nie bedzie sie juz dobrze sprawdzal. Karte grafiki kupuje sie ma jakies 12 - 18 miesiecy i nawet zakup high endowej konstrukcji tego nie zmieni, bo co najwyzej pograc o pol roku dluzej. Lepiej przygotowac sie na czestsza wymiane i kupowac karte pod obecne potrzeby. W poprzednich postach zasugerowano, ze ti560 jest nieoplacalna i trudno sie do tego bezposrednio odniesc. To z pewnoscia szybsza karta od 6870, choc roznice w wydajnosci nie sa rzeczywiscie wysokie to ma tez wiekszy potencjal jesli chodzi o OC i lepsza wydajnosc w dx11 i tak pol zartem - to chyba najtansza karta na ktorej gta 4 sie wreszcie nie zacina, a gta 5 ma byc wydana podobno na tym samym wadliwym silniku. Jesli chodzi o pobor mocy to w przypadku zalinkowanego palita nie mialo to wplywu na uzytkowanie karty, bo ani nie byla goraca ani glosna. Najlepsza pod wzgledem stosunku wydajnosci do poboru mocy jest ciagle 6950. Oczywiscie sa to Twoje pieniadze i nie chce ich za Ciebie wydawac, ale skoro inwestujesz w drogi (ale bardzo wydajny) procesor to moim zdaniem warto dolozyc 150-200 zl do szybszej karty, z drugiej strony mozna tez kupic 6850 albo nawet uzywana 5850, a za 6-12 miesiecy kupic karte nowej generacji. Edytowane 21 Listopada 2011 przez login206 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 (edytowane) TechPowerUp ma doskonałe zestawienie wydajności/poboru prądu kart graficznych, którą aktualizują przy okazji każdej nowej recenzji. Poniżej najbardziej aktualna: TechPowerUp Polecam lekturkę wszystkich tabel. Edytowane 21 Listopada 2011 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2011 Karta z 2GB RAM do grania na pojedynczym monitorze do 1920x1200 i bez CF to w zasadzie absurd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2011 Obudowa: Aerocool PGS X-Warrior Black - 189złW tej cenie to warto już próbować namierzyć Zalmana Z9 ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hsd Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) Witam ponownie. Skorzystałem z Waszych porad i w chwili obecnej mój zestaw wygląda następująco: Obudowa: Zalman Z9 Plus Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 600W Płyta Główna: ASRock P67 Pro3 Procesor: Intel Core i5 2500K RAM: Kingston HyperX 2x4GB Do kupna została mi jeszcze grafika. Czytałem, że wyszła nowa wersja GTX 560Ti z 448 procesorami strumieniowymi. Może warto wstrzymać się z kupnem do czasu aż pojawi się u nas? Jednak na obecnym GeForce 7300GS komputer póki co skrzydeł nie rozwinie ;) A tak poza tematem to jestem zdumiony temperaturami rdzeni na tym śmiesznym, boxowym radiatorku (ok 30°C w idle, gdy mój E4400 nie schodził poniżej 45°C) @Edit Dzięki za zmianę nazwy tematu ;) Edytowane 4 Grudnia 2011 przez hsd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 Do czego używasz komputera - gry czy programy graficzne itp. Do gier spokojnie wystarczy 4GB , ramy bierz od Goodrama . Co do temperatur - I5 2500K wykonany jest w 32nm , E4400 65 nm ; I5 ma większe TDP ale ma też zaszytą grafikę , na P67 jest ona w ogóle nie używana - cześć tego TDP pochodzi od grafy w I5 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 Witam ponownie. Skorzystałem z Waszych porad i w chwili obecnej mój zestaw wygląda następująco: Obudowa: Zalman Z9 Plus Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 600W Płyta Główna: ASRock P67 Pro3 Procesor: Intel Core i5 2500K RAM: Kingston HyperX 2x4GB Do kupna została mi jeszcze grafika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) Do kupna została mi jeszcze grafika. Czytałem, że wyszła nowa wersja GTX 560Ti z 448 procesorami strumieniowymi. Może warto wstrzymać się z kupnem do czasu aż pojawi się u nas? Jednak na obecnym GeForce 7300GS komputer póki co skrzydeł nie rozwinie ;) W przyszlym tygodniu powinny staniec radeony 6950. Najlepiej poczekac do premiery 7850/7870, albo chociaz do 8 grudnia kiedy to ewentualnie bedzie wiadomo, ze premiera zostala przelozna w blizej nie okreslona przyszlosc. Chcesz pograc juz teraz? To stare propozycje pozostaja aktualne, ze wskazaniem na - kup taniej, a za 6-12 miesiecy wymienisz czyli dochodzi radeon 6850 do rozwazenia. Ta karta ma optymalny stosunek ceny do wydajnosci, za uklad o 50% szybszy zaplacisz 2x drozej. Napisz jeszcze w jakiej rozdzielczoci chcesz grac. Deja Vu... Przypomina sie "poczekaj na premiere buldozera, przyjdzie buldozer i wszystko pozamiata". Ale... do 8 grudnia, mozna poczekac. Edytowane 4 Grudnia 2011 przez login206 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) za 700 zł jest 6870 XFX Dual Heatpipe - kręci się do 1000 na rdzeniu, ultra ciche chłodzenie (bardziej ciche niż gigabyte z 3 wentylatorami). wszystko co teraz jest idzie praktycznie na maks detal na tym, nie widzę sensu aby przepłacać za coś droższego, a pamięci weź sobie Goodrama 1333mhz. Za 140 zł idzie kupić 8GB CL9 - nic więcej nie potrzeba do i5, czekać nie ma co, oprócz ostatniego spadku chwilowego jednodniowego USD/EUR do PLN, wszystko wskazuje na to, złoty będzie szedł w dół, w wyniku czego ceny elektroniki jeszcze będą rosnąć (niepewność ws. grecji, problemy dużych krajów Unii). premiera 7xxx niewiele zmieni, bo tych kart jeszcze długo nie będzie. Edytowane 4 Grudnia 2011 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...