Skocz do zawartości
Włodi

Jaki Radeon z obsługą TruForm ? [post #14]

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zamienić swojego do dziś świetnego i wydajnego w grach GTX-a 280 na innego GeForce-a z obsługą DirectX 11. Chodzi o to, żeby NA PEWNO nie stracić ani grama na wydajności a wręcz nawet zyskać i przy tym nie dopłacić wiele. Z obecnego GTX-a jestem bardzo zadowolony, od pocztku (2009r.) aż do dziś nie musiałem obniżać ani jednego detala czy rozdzielczości w grach i wszystko chodzi. Dopiero ostatnio silnik Frostbite 2 delikatnie zamknął usta tej karcie, więc 'Battlefield 3' i 'NFS: The Run' troszkę już kuleją na max detalach. Oczarowany coraz odważniej wkraczającą w życie Teselacją zapragnąłem odkryć na nowo takie tytuły jak np. Crysis 2.

Początkowo myślałem nad GTX 460, lecz szybko się z niej wyleczyłem widząc jak tragicznie względem mojej karty chodzą niektóre tytuły (np. Metro 2033). Niemniej byłoby to idealne rozwiązanie, gdyż sprzedając moją karte jeszcze bym zarobił na tym parę złotych. Lecz to nie o to chodzi, żeby cofać się w tył za sprawą DX11, a wręcz przeciwnie.

Szukam karty szybszej lub nie wiele szybszej, do której nie musiałbym dopłacać majątku. Myślałem nad GTX550Ti, lub 560, lecz to troche droga impreza i dlaczego te karty mają tylko szynę pamięci 128bit lub czasem 256bit jak mój staroć ma 512bit? Jak jest z rzeczywistą wydajnością tych kart?

Innym dosyć ważnym elementem jest reszta mojego konfigu [w opisie] i czy jest sens wsadzać wogóle coś szybszego do takiego procka? [C2D E8400 3Ghz]. Prosiłbym także na zwrócenie uwagi na mój zasilacz - czy wytrzyma.

Może coś mi doradzicie - liczę na Was ! :)

EDIT:

Radeony nie wchodzą w grę. Prosiłbym bez zbędnych komentarzy ;)

Edytowane przez Włodi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX550Ti względem twojej karty to duuzy krok wstecz .Podobny poziom to GTX460 1gb lub zwykły 560 bez ti który podkręcisz. Jednak wydaje mi się że procek będzie dusił 560 więc zobacz czy opłaca się kupić 460 za ponad 500 zł a wzrost raczej nie będzie az taki ewentualnie tylko dx11 dojdzie . tutak masz link do osiągów w Bf3 i jak widac twoja karta jest prawie w czołówce :) nie licząc AMD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

No tak dojdzie dx11 i po odpaleniu gier w tym trybie posmutniejesz.. Przykład? Crysis 2 + hd texture i dx 11 jak to włączysz wszystko to fps spada dwukrotnie.

aha do tego procka chcesz mocniejszą karte nvidi? chyba oszalałeś miałem e8200 @ 4ghz i poczytaj moje posty jaki byłem zawiedziony po zmianie 8800gts512 na gtx570 w nie których grach było gorzej niż wczesniej co z tego że fraps pokazywał 60fps jak tak cięło że nie dało się grać i procek w każdej grze 100% obciążenia :( dopiero po zmianie procka na i5 2500k gtx570 ożył i pokazał co potrafi. Wstrzymaj sie z wymianą dozbieraj kasy i zmień całą platformę ja zrobiłem to pół roku temu drogo nie wyszło.. procek płyta chłodzenie i 8gb ramu 1350zł :) kartę już miałem zasilacz też. Możesz to zrobić stopniowo tak jak ja zmień kartę i zbierać kase na procka ale ja przez ten czas prawie w nic nie grałem bo cięło wszystko więc lepiej zostaw tak jak masz i zbieraj kase.

Edytowane przez marantz5003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tym procesorze można myśleć o zmianie karty, ale po OC choć i tutaj w grach, które wymieniasz przydałby się 3 rdzeń. BF3 nie wymaga ani szczególnie mocnych czterech, ani wysokich zegarów, ale trzy rdzenie przyjmuje z zadowoleniem. Czy warto kupić Q6600? Zależy jakie masz chłodzenie i płytę, ale i tak warto raczej myśleć o zmianie platformy. Co do grafiki to polecam HD 6870, karta ma w przeciwieństwie do zielonej konkurencji rozsądny, nieduży apetyt na prąd i jest około 24% wydajniejsza od GTX 280.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie GTX280 zamierzam narazie trzymać (czekam na nowe modele NV). Zmieniłem tylko Q9550 na 2500K, bo chciałem rozbudować RAM do 8GB i tak ogólnie na przyszłość (i potencjał OC) . W BF3 nie zrobiło to specjalnie rożnicy. Ilość fps może nie sczególnie imponująca, ale za to bardzo stabilnie, bez ścinek (na obu prockach). W innych grach, wrażliwych na megaherce (GTA4, coś na UnrealEngine), widać różnicę na plus.

Pamiętam jak kiedyś w Crysis pogrywałem na ATI 2900XT i Athlonie X2 3800+. Nie byłem zadowolony z wydajności. Obciążenie procka dalekie od 100% więc pewnie wina kary. Zmiana na GTS 8800 512MB. Brak różnicy. No minimalne fps odrobinę lepsze, jakby płynniej, ale to nie to (na benchmarku praktycznie te same wyniki). Zmiana na E2140 @ 3.0. Ogormny skok wydajności. Potem zmiana na E8200, znowu duży kopniak, cały czas na tym samym GTSie.

Ja bym w tym momencie szedł w zmianę podstawki. Efekty mogą być rożne, zależy w co się gra. Po wydaniu kasy może zabraknąć satysfakcji z włączenia dodatkowych fajerwerków (szczególnie DX11), ale będziesz miał bardziej komfortową grę i solidną podstawę pod nowe karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za liczne odpowiedzi. Kilka osób uprzedziło tutaj nawet moje następne pytania i praktycznie wyczerpało temat.

Od dłuższego czasu dręczy mnie jednak jedno pytanie: warto systematycznie upgrade-ować sprzęt co kilka lat jak jeszcze nie stracił całkiem na wartości, czy czekać jak już gry przestaną się całkiem uruchamiać i dopiero wtedy wyłożyć następne 5tys. na nowy komp? Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Co pochłonie mniej mamony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie systematycznie upgradować (proc/gpu/ram) a potem wymiana platformy co 2-3 lata (lub w momencie w którym jest to opłacalne), dzięki czemu unikasz sytuacji w której nagle grafikę w grach musisz ciąć niemiłosiernie by pograć w nowe tytuły.

Co oczywiście nie oznacza wcale siedzenie na top platformie, jeno zakupy z głową sprzętu o najlepszym potencjale i wydajności/$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzielam powyższą opinie. Dodatkowo masz ten komfort, że zawsze grasz płynnie, a nie grasz 2 lata i kolejne 2 nie, a głupio tak szybko PC zmieniać ;) Upgready nie są drogie, bo sprzedaż rocznych i dwuletnich części często pokrywa połowę ceny nowej części, a po 4-5 latach to można jedynie za grosze komuś do przeglądania internetu sprzedać. Trzeba jedynie rozsądnie wykładać pieniądze i już na samym początku wybrać dobrą platformę (nie socket, bo przyjdzie czas, że i tak będziesz musiał zmienić i procesor i płytę). Wychodzę z założenia, że dobrze jest zainwestować w obudowę i zasilacz by potem nie bawić się w przejściówki albo nawet zmianę PSU i nie kaleczyć się o krawędzie chińskich bud, które przeciąć mogą i kable xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasjonuję się starymi komputerami, lubię je składać i się nimi "bawić"(testować). Ostatnio naszła mnie chęć na wypróbowanie czegoś czego nigdy nie tykałem, czyli marki ATI i zobaczenie w akcji ówczesnej technologii TruForm. Dla tych, którzy nie pamiętają jest to taki prekursor dzisiejszego DX11 i Tessellacji. Z implementacji TruForm szybko jednak zrezygnowano i dopiero dziś po latach możemy znów podziwiać ten efekt przy okazji gier DX11.

Z tego co się dowiedziałem ta technologia była wdrożona w serie kart Radeon 8xxx i 9xxx, jeśli nie to mnie poprawcie.

Chciałbym się Was zapytać jaki model Radeona najlepiej wybrać do testów i na jakim ten TruForm będzie działał w miare znośnie. Karty te na Allegro można kupić za grosze, więc myślę nie ma tu jakichś ograniczeń :D

I jeszcze jedno, powiedzcie jakiej klasy są to mniej więcej karty (porównując np. do ówczesnych geforców) i do jakiego sprzętu najlepiej je wpiąć, żeby ich zbytnio nie przydławić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nV też miała coś na wzór Truform, ale od razu się z tego wycofała, ponieważ ich algorytm był gorszy - zaokrąglał nie tylko te kanty, które wynikały z niskiej liczby polygonów, ale również te, które miały być kantami (np. róg ściany).

Na pewno Truform był w 9xxx (sam miałem 9600 PRO), a co do gier, to spotkałem się z tylko jedną, która miała opcję jego włączenia. Ta gra to RTCW (choć nie zauważyłem najmniejszej zmiany po włączeniu tegoż).

Odpowiednikami Radków 9xxx były GF FX (straszne badziewia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TruForm, jak się okazuje, był w wielu popularnych grach. Oto ich lista:

Games with TruForm support

Counter-Strike (ati_subdiv "2.0", ati_npatch "1.0")

Tom Clancy's Rainbow Six

Soldier of Fortune

Soldier of Fortune II: Double Helix

Quake (TruQuake Patch)

Quake 2 (TruQuake2 Patch)

Unreal Tournament (TruUT Patch)

The Elder Scrolls III: Morrowind (unofficially, with the FPS Optimizer [2])

Madden NFL 2004

Bugdom

Return to Castle Wolfenstein

Serious Sam

Unreal Tournament 2003 and 2004 (must edit the game's ".ini" file and set "UseNPatches=True")

Wolfenstein: Enemy Territory

Command & Conquer: Renegade

Neverwinter Nights (must edit the game's ".ini" file and set "Enable Truform=1")

Myślicie, że 9600 PRO, będzie dobrą kartą do grania z TruForm, czy może wziąc jeszcze coś lepszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uuu.. to drogo :D Przeliczyłem widać swoje możliwości. Chodzi mi tylko o zobaczenie TruFormu w akcji, potestuję trochę i karta pójdzie w odstawkę. Nie ma więc sensu pakować w to tyle kasy:D

To może inaczej. Jakie totalne MINIMUM musiałbym mieć, żeby pograć w w.w gry załóżmy przy 10-20fps. Myślę, że do tych gier nie potrzeba więcej niż karte pokroju GF2 MX400 tyle ze 128bit szyną. (wiem bo miałem i grałem na tym w te gry).

Na Allegro wygrzebałem takie oto badziewia:

Gigabyte Radeon 9200 AGPx8 128 MB/128bit

ATI RADEON 9200 SE 64MB 128bit low profil gwara/FV

Co myślicie? ;)

Edytowane przez Włodi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie nad tymi dwoma kartami, które proponuje wyżej Klaus, czyli 9500 i 9550. Wg. ZESTAWIENIE GPU - największe zestawienie i porównywarka procesorów graficznych 9500 wypada dużo lepiej. Z kolei 9550 można przerobić na 9600. Ale ja osobiście nie lubie się bawić w takie rzeczy.

Zdecyduję się chyba na tą 9500, chyba, że macie jeszcze jakieś sugestie?

EDIT:

http://allegro.pl/gi...2083619623.html

wysyłka gratis. załóż wentyl i kręć

Nie lepiej będzie dopłacić te 5zł za wysyłke i wziąć 9500?

Edytowane przez Włodi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9500 128MB można zmodować do 9700 czyli będzie wiele lepsza od 9600/pro/xt/9550.

W 9500 mozna odblokować potoki. Nawet wersja 9500 64MB z odblokowanymi potokami będzie szybsza od 9600pro. Nie wspominając już o 128MB.

9550 to spowolniony 9600, podatny jednak na oc.

9200/9250 to padaki ciut szybsze od gf 4mx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, ktoś mnie uprzedził i kupił tego 9500, a własnie miałem zamawiać. No nic poczekam jeszcze do niedzieli, bo i tak teraz nikt nie wyśle, może coś się jeszcze pojawi. A jak nie to 9550 wezmę - jest tego mnóstwo.

Przynajmniej mam już jakieś pojęcie o tej serii, tak więć dziękuję wam za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi