Skocz do zawartości
Caleb

GeForce GTX 660, 650 Ti & GTX 650 Ti BOOST - Test 1 Post

Rekomendowane odpowiedzi

Nie no, wiadomo, że karta MSI jest lepszym wyborem biorąc pod uwagę cenę. Ale miałem do czynienia z chłodzeniem TwinFrozr III i DirectCU II na kilku kartach i Asus zdecydowanie wygrywa pod względem ciszy. Szkoda, że bios w MSI pozwala na minimalne obroty na poziomie 30%, a Asus w idle pracuje na 10%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI działa, dla mnie jest ciche, wydajność zauważalnie lepsza względem HD5830 poprzedniego (1920x1200/1920x1080 rozdzielczości w grach); Jestem zadowolony;

Nie podam dokładnych wartości fps w danej grze bo... nigdy maniakiem wysokiej ilości fps nie byłem, dopóki odczuwałem komfort to czy miałem 24 czy 42fps było mi obojętne.

PS:

Cicha: muszę jeszcze skręcić nowe fany w obudowie ale jest ciszej niż na HD5830 Extreme;

Temperatury: Testuje gpu na Civilizacji V - dość mocno obciąża gpu - DX11 w oknie (leci cały czas obciążając gpu od 2-3h) w 1920x1080 na max wszystko: standardowe mamy 30% (minimum bez modyfikacji), obecnie mam 31%, na grafice 41-42'C, zużycie GPU w granicach 70% (Grafika siedzi jak w sygnaturce w Chieftechu BH chłodzonym x1 120mm Sigma Evo + 2x 92mm na jednym boku Mistral + i5 bez oc na Freezer 13 Pro na 650-850rpm główny wiatrak + wiatrak w zasilaczu XFX 120mm dość głośnawy);

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i5-750 @ stock + turbo / MSI GTX660OC @ stock (zegary MSI):

http://www.3dmark.com/3dm11/4472209

@humanoidal:

Bazując na recce PurePC kręcony 7850 do ~1240/1410Mhz jak kojarzę vs kręcone GTX660 to ~1110/1740MHz jest w full hd w 2 na 10 gier szybszy a w 3/10 następnych uzyskują podobne wyniki;

Tak czy siak HD7850 ma najlepszy współczynnik (1GB wersja) cena do wydajności no i jest gratką dla miłośników OC (+40% na rdzeniu testowany XFX);

W sumie za 640zł dorwie się Vertexa3D z 1GHz na rdzeniu w serii;

Ja wybrałem GTX660 bo na start jest szybkie, a podkręcać pc'tów nie podkręcam; Choć podobno i5 które nabyłem to siakiś selekt był czy coś (4.5GHz na ~1.3x V jak nie przekręciłem czegoś);

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BF3 mnie nie interesuje. 7850 wcale nie jest dużo słabsza a zrobili wersje 1GB i daje rade. Pytam bo chcę wymienić kartę niebawem i jeżeli nie będzie wersji 660 z 1GB to wezmę 7850. A swoją drogą to jak się objawia efekt braku pamięci na grafie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1GB ramu na karcie to nadal całkiem sporo więc raczej nie odczujemy doczytek w 1920x1200, ale na 512MB pewnie by się już grać nie dało na wyższych detalach. Na kartach z 0.5GB nie szło grać w takiego BF3 przy wyższych detalach, a wersje z 1024MB radziły sobie lepiej (mowa o 4850). Kolega wyżej pytał się o to co się dzieje w przypadku zbyt małej ilości RAM na karcie.

Edytowane przez OCM4n14k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTA4 zamiata pod dywan Wasze teorie. wiem ma nie zoptymalizowany ślinik i do grania w 1920x1080 z wszystkim na maxa potrzebuje 1603mb wersja 1.04. ciekawe co powiecie gdy wyjdzie gta 5 i będziecie jęczeć że można było wziąć kartę z 2gb pamięci a nie "oszczędzać". pamiętajcie oszczędny traci dwa razy.

Edytowane przez zaodrze244
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jęczeć nie będę bo mam 2GB :P. Im więcej pamięci tym lepiej, to oczywiste, ale do większości gier 1GB starczy. Jak pamięci na karcie brakuje to jest lipa bo grać się zazwyczaj nie da mimo, że sama karta jest nadal całkiem wydajna.

BF3 też potrafi łyknąć prawie 2GB, Crysis 2 z teksturami też sporo łyka, ale jak jest mniej pamięci na karcie to sama gra też troszke inaczej tą pamięcią gospodaruje, ta sama sytuacja dotyczy Ramu systemowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe info o GTX650 Ti:

Wccftech.com

Czyli dostaniemy 768 cudów. Szkoda, że magistrala pamięci pozostanie 128 bitowa. Cena to 150 $, czyli jakieś 500 zł. Zobaczymy jak będzie się sprawowała w grach. Jeśli dobrze to chyba się skuszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponownie Wccftech

Wiem, że 3D Mark to nie wyrocznia, ale po wyniku widać, że karta będzie wyraźnie słabsza od HD7850. HD7850 1GB właśnie potaniał do 159 $, więc GTX650 Ti powinien stanieć zaraz po premierze, albo jeszcze przed nią :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze ja pomoge komus dokonac wyboru

Własnie przesiadłem sie z Radeona HD XFX 6870 Dual Fan

https://www.google.pl/search?q=xfx+6870+dual&hl=pl&client=firefox-a&hs=Q5l&rls=org.mozilla:pl:official&channel=np&prmd=imvnsfd&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=QLtuUJDRIoX6sgbs24HgBQ&ved=0CEMQsAQ&biw=1280&bih=898

na Gigabyte GTX 660 2GB OC WindForce 2X

ktora testowała redakcja

http://www.purepc.pl...yjnych?page=0,4

Karta jest super szybka

w porównaniu z Radkiem 6870

w Crysis 1 smiga super-wszystko na flull ale jest zonk:zniknely tylnie kola w pierwszej misji w pojazdach instalowałem wszystkie patche 1,2 i 1,21 i nadal brak tylnich kół Dołączona grafika nie wiem jak to poprawic a mam wersje oryginalana z Empiku Crysis: Maximum Edition Classic [ PC ]

w mojej ulubionej grze Far Cry aby właczyc HDR rendering trzeba wyłączyc AA bo inaczej czarne ekrany

fakt ze przy 1900x1080 wszystko na full wylaczonego AA nie da sie zobaczyc ale to zawsze jakis minus

Na Radku nie bylo z tym problemu a GTX 660 moim zdaniem powinien takze to obslugiwac

Co do konkretnej karty i testu redakcji

http://www.purepc.pl...jnych?page=0,17

Musiał sie im trafic slaba sztuka ja bez problemu bawiac sie tylko zegarami doszedlem do stabilnego GPU-1131Mhz i mem-1760 (chyba 1760 wieczorem sprawdze)

ale mniejsza o ta pamiec bo jej krecenie co dziwne nic praktycznie NIC nie daje np w 3DMark11

taki sam wynik mam gdy ustawie GPU 1131MHz i MEM 1502(6008) i taki sam gdy mam GPU 1131 MEM 1760

Na Phenom II X4 965 nie kreconym i 8GB RAM moj wynik w 3DMark11 wynosi P6211

a plyte mam fajna prosta ASROCK za 230zł

http://www.3dmark.com/3dm11/4563742

Score

P6211 3DMarks

Graphics Score

7258

Physics Score

4388

Combined Score

4260

Takze radakcja miala chyba slabsza sztuke Dołączona grafika

ale co to daje skoro na moim procku bez krecenia mialem 5975

http://www.3dmark.com/3dm11/4560691

wzrost 236 punktów - żaden odczuwalny bo chyba procek za slaby ?

Mam tylko pytanie. Dlaczego podkrecanie zegarow pamieci karty nic nie daje ?

kompletnie NIC

I czy w tej karcie mozna podniesc napiecie?

Na uznanie zasluguje chlodzenie gigabyte ktore nawet w tecie redakcji dalo najlepsze wyniki i jest zacznie wydajniejsze od calej reszty (u mnie 31c w 2D i 59-62 stres)

Moj poprzednik Radeon z niby mege chlodzeniem XFX dual Fan dochodzil do 75c-80c

Edytowane przez bombel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na uznanie zasluguje chlodzenie gigabyte ktore nawet w tecie redakcji dalo najlepsze wyniki i jest zacznie wydajniejsze od calej reszty (u mnie 31c w 2D i 59-62 stres)

Moj poprzednik Radeon z niby mege chlodzeniem XFX dual Fan dochodzil do 75c-80c

Z tym najlepszym to bym się nie zgodził. We wszystkich recenzjach narzekano że wersja gigabyte jest głośna pod obciążeniem. Wiadomo że można samemu ustawić odpowiednio mniejsze obroty, ale wtedy już najchłodniejsza w porównaniu do innych 660 być nie musi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W BF3 (ani w żadnej innej testowanej grze) w 1920x1200 nie ma różnicy w wydajności 1GB / 2GB

Nie przychodzi Ci do głowy, że na karcie pokroju GTX 660 z obciętą pamięcią fps może spaść do poziomu 7850?

Grać się nie da bo ciągle coś się doczytuje.

Pomyliło Ci się z ramem na płycie głównej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym najlepszym to bym się nie zgodził. We wszystkich recenzjach narzekano że wersja gigabyte jest głośna pod obciążeniem. Wiadomo że można samemu ustawić odpowiednio mniejsze obroty, ale wtedy już najchłodniejsza w porównaniu do innych 660 być nie musi.

to sie nie zgadzaj

a masz badz miales to chlodzenie ?

recezncje czasem sobie mozesz wiesz gdzie wsadzic - masz przyklad po mnie

mialem wychwalanego we wszystkich recenzjach za wydajne i ciche chlodzenie Radka XFX HD 6870 Dual Fan i rewelacji nie bylo

2 szt wentyli 90mm zamkniete w plastikowej trumience - cicho bylo do czasu ale jak temperatura skoczyla do 85c to juz bylo mniej wesolo

zdecydowanie lepszy jest ten system w gigabyte - wszystko masz odkryte wielkie wentyle 2x100mm i ta cisza i najnizsze temperatury z testowanych kart 30c/60c to o 25 stopni mniej od XFX

2 przyklad ze jakos moj gigabyte da sie znacznie lepiej podkrecic niz redakcji chocby sam rdzen

3 przyklad w testach radakcyjnych ten XFX tak sie krecil swietnie a ja ledwo 50mhz na rdzeniu moglem dodac i 150 na pamieciach - a i temp w testach redakcji byly nizsze znacznie

mialem jesze 3 tyg, temu takie monstrum VAPOR-X od Sapphiree

http://www.sapphiret...&pid=1523&leg=0

pomijam fakt ze karta tragedia od nowosci pionowe pasy na ekranie w trybie 3D - zwrot do sklepu to to niby ciche chlodzenie powyzej 50% tak terkotalo ze myslalem ze lapatka sie urwala

gdyby karta nie byla oddana do sklepu z powodu w/w wady oddalbym ja za ten terkot wentylatora

Jak widzisz sam wybieralem dla siebie karty z naprawde cichym chlodzeniem wedlug testow redakcyjnych bo bardzo mi na tym zalezy przez co kazda karta byla sporo drozsza od referencyjncyh

i co kompletna lipa - jak tu wierzyc testom

jedynie jak do tej pory gigabyte mnie nie zawiodl choc takze slyszalem ze chlodzenie jest wydajne ale nie takie ciche

a jednak jest super cicho, wydajnie i chlodno

Edytowane przez bombel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi