Gość Laki1231 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Jak wyłączyć usypianie dysku HDD? Lepiej żeby ciągle się wyłączał i włączał, czy działał cały czas, jeżeli to ostatnie to jak wyłączyć jego usypianie? Komputer ma SSD oprócz tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 nie ma znaczenia czy się włączy i wyłącza. Jak jest wyłączony oszczędza prąd i nie hałasuje. Usypianie dysków jest w opcjach zasilania w win 7 jeśli taki system masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Laki1231 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Tak Win7 znalazłem;) czyli takie coś nie psuje dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 Mechanika dysku najbardziej dostaje w tyłek podczas startu. Moim zdaniem takie ustawienie, zwiększające znacząco ilość startów i zatrzymań dysku nie wyjdzie mu na zdrowie, chyba że dysk byłby używany w taki sposób, że nie musiałby się rozkręcać co 5 minut. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Laki1231 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 No też mi się tak wydaje a on właśnie się tak załącza... więc lepiej żeby działał ciągle Dziękuję można zamknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommiyacht Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2013 panowie, a jak zrobic zeby dysk w ogole nie startowal wraz ze odpaleniem kompa ? Owszem moge mu ustawic zeby sie wylaczyl po minucie, ale o to chodzi zeby uniknac niepotrzebnych startow i stopow dysku. Oczywiscie spod windowsa musi byc jakas mozliwosc wybudzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2013 Też kiedyś chciałem tak zrobić, ale niestety nigdy mi się nie udało dokopać do jakiejkolwiek informacji jak to wykonać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2013 Nie da się tak. Bios musi sprawdzić na starcie wszystkie podłączone urządzenia, wynikiem czego jest start dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2013 Jedyna opcja to komp uruchomiony 24/7 i ręczne ( bądź automat ) wyłączanie dysków których nie będziemy potrzebować przez dłuższy czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2013 Czy wyłączenie dysku w opcjach zasilania to jedyny sposób na parkowanie głowicy? Da się inaczej to ustawić? Moja skrzynia czasem musi być w pokoju przesunięta, z oczywistych względów dobrze jeśli wtedy głowica siedzi na swoim miejscu. Obecnie miałem długi czas ustawione wyłączanie dysków po 20min. Mam 4 dyski już w PCcie i z każdego w czasie dnia korzystam parę razy. Więc łapią około 5-10 uruchomień dziennie. Myślicie, że może to mieć wpływ na żywotność? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Laki1231 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2013 Nom lepiej żeby Ci to działało na okrągło moim zdaniem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2013 Ja osobiście to zlewam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elemenar Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 (edytowane) Ja bym zostawił jak jest, dyski są po to aby chodziły, a bać się o rozpierduchę czegoś jest bezsensowne, bo równie dobrze możesz go wyłączyć i przy pierwszym lepszym starcie się rozwali Edit:Srry że odświeżyłem temat, dopiero później przeczytałem datę ostatniego postu :P Edytowane 8 Lutego 2013 przez Elemenar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...