Skocz do zawartości
Gość marantz5003

NVIDIA GeForce GTX 700 (Kepler) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Kupował ktoś gtx7xx przez allegro? Są tam też dodawane kody do gier? Pytałem 2 sprzedawców i dostałem odpowiedzi - Kodów osobno mają, nie wiedzą czy kody są w środku bo pudełka są oryginalnie zamknięte. 

Jak dostałem mailem jeden kod do strony promocyjnej nvidia, potem otrzymujesz dwa kody do uplay. Batman na steam. Jeśli sprzedawcy nie wiedzą czy kody są w środku, to nie znają zasad działania promocji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mial ktos z was doczynienia z chlodzeniem phantom?Skladam kumplowi kompa i znalazlem taka karte:

http://www.scan.co.uk/products/4gb-gainward-gtx-770-phantom-28nm-pcie-30-3505mhz-gddr5-gpu-1046mhz-boost-1085mhz-cores-1536-dport-d

Co tym myslicie?Prosze o szybka odp. bo wieczorem juz jej moze nie byc,a na innych stronkach sa o 50 funtow drozsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mi się podobały Phantomy.

Mają bardzo dobrze chłodzoną sekcję zasilania, pamięci i usztywnioną PCB (zasługa heat-sink).

Dołączona grafika Dołączona grafika

Temperatury GPU pod obciążeniem wypadają średnio do konkurencji.

Poziom głośności też nie najgorszy.

http://www.eteknix.com/gainward-geforce-gtx-770-phantom-oc-2gb-graphics-card-review/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jestem posidaczem 2 kart ASUS GEFORCE GTX760 2GB OC model: GTX760-DC2OC-2GD5 chcialbym je dwie  podłączyć w technologii Crossfire ale jestem świezy i nie wiem od czego zacząć ? Proszę o pomoc....  Jakie komponenty muszę dokupić (złącżki ,kable czy cos) Czy jest to możliwe w ogóle ? Gdzie czego szukac i jak to podłączyć ?

Specyfikacja kompa to 

Procek :procesor INTEL Core i7-4770k 3,5GHz

Płyta : ASUS Z87-K 

Nie wiem czy zasilacz podoła : SilentiumPC DEUS 600W, certyfikat 80+ Bronze

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i wszelką pomoc 

Paweł 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz jak chcesz zrobic crossfire na nvidii? Chyba SLI. Potrzebujesz mostek. Zasilacz bedzie mial ciezko. Sprzedaj te karty i kup jedna mocna. sli ma sens przy najmocniejszych kartach. W grach nie obslugujacych sli bedzies mial wydajnosc jednej karty. Masz zamiar grac powyzej fhd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej płycie nie ma co stawiać CF/SLI, bo ma kiepska obsługę łączonych kart, tzn. drugi slot PCI-E x16 jest w wersji x4.

https://www.asus.com/Motherboards/Z87K/#specifications

Więc albo zmiana płyty na taką z możliwością SLI, albo sprzedać obie GTX 760 i kupić GTX 780.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam niewielki problem z moim gtx 780 palit jetstream.

Od pewnego czasu słyszę zgrzytanie (wpadanie w wibracje?) wiatraczka(ów) grafiki podczas normalnej pracy (czyli przy 30% obrotów).

Przy zwiększaniu obrotów problem się nasila.

Montowałem kartę jeszcze raz, dokręcałem i nic : P

Jedyne co pomaga, to odpowiednie dociśnięcie i trzymanie plastikowej obudowy karty - wtedy pewnie wszystko jest amortyzowane na moim palcu i nie ma drgań - ale nie będę przecież siedział i grał dociskając grafikę ręką :D

Może zastosować jakiś patent z gąbką, którą bym włożył między kartę a budę i by zamiast mnie dociskała?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobnie z GTX 580 Asusa DC2.

Ciężka sprawa, bo to są źle wyważone wentylatory, albo smar w łożysku ciernym wysechł/zniknął i zaczyna się drapanie, zamiast poślizgu.

Musiał byś zdemontować wentylatory i dostać się od spodu do łożyska (jeżeli jest tam taki gumowy koreczek) i smarknąć odrobinkę smaru do łożysk tocznych lub inny tawot.

Jak nie ma koreczka, to lipa :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle wyważone chyba nie są, bo kartę mam od ponad miesiąca a problem dopiero od ~1-2 tygodni.

Czyli pozostaje mi albo wysłanie karty na gwarancji (i komputer unieruchomiony przez ~2 tyg - no, i5 ma niby integrę, ale chyba na niej się w nic sensownego nie pogra :D) albo zaakceptowanie zgrzytania w tle =o

Edytowane przez Tompior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce kupić te dwie karty do zestawów z sygnatury. Do PII 4GHz nie ma sensu brać gtx770. Jak maxwell wyjdzie to ceny za gm106/104 i tak będą kosmiczne, zanim spadną do poziomu ~1000 zł trochę minie. Z tego co wiem to w marcu ma wyjść highend (tesla, titan) a na coś słabszego przyjdzie troche poczekać, nie mówiąc o wersjach niereferencyjnych i cenach. Wbiłeś mi teraz ćwieka ^^ 

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie GTX 780Ti Gigabyte Windforce OC.

Karta na ustawieniach fabrycznych ma 1020 mhz rdzeń i 7000 mhz pamięci.

No i zabrałem się za OC a tu takie kwiatki że nawet nie mogę na pamięciach wbić bez artów czy zwiech (!) 7500 mhz... Cholera czy ja aż taką padakę trafiłem? Czy o co chodzi? Czy da się w tych kartach regulować vcore? Przesuwam sobie suwaki ale w gpu-z czy też Asus GPU Tweaku nie widzę efektów.

Moja sygnaturka jeszcze nie jest zaktualizowana, kartę testuje na Quadzie z niej i różnica między GTX 670 jest MEGA jednak z tym OC to jakaś kaszana.

Dojechał też do mnie już I7 4770 K, teraz czekam na kuriera z plytą i pamięciami, wtedy pełna przesiadka na LGA 1150. 

Może to być kwestia tego że nie mam PCI-E 3.0 na obecnej płycie? Ma to jakiś wpływ na OC ?

Edytowane:

Udało mi się ustabilizować ją na 1120 mhz rdzeń i 7200 mhz pamięci. Wynik w 3D marku 2011 przy Extreme to 5713 pkt, czyli całkiem ok.

Martwi mnie jednak słaby potencjał oc pamięci, myślę nad zmianą karty na Asusa z DirectCU II tylko nie ma go jeszcze w sprzedaży :/

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety oc to loteria...jedne idą ładnie inne nie.

Co trafisz w asusie tez nie wiadomo...

Masz rację jednak jak tak patrzę na to jak się pamięci w tych grafach kręcą to coś tu jest nie tak u mnie albo po prostu jakaś mega padaka. Wczoraj nawet na defualtowych ustawieniach mi artami sypały pamięci z tym że testowałem tuż po tym jak były rozgrzane po mocnym oc na 1950 mem (efektywnie 7800).

Szukam info o tym czy Gigabyte tych felernych pamięci Elpidy tu nie wsadził (gorące to i ledwo się kręci). Z tego co znalazłem to ładują do tej wersji Samsungi ale cholera wie. Rdzeń niby ładnie całkiem idzie na 1130 ale pamięci maks bez artów lecą z 1750 na 1800 czyli efektywnie 7200...Kasztan straszny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera czyli dwa identycznie słabe egzemplarze jeśli chodzi o karty :/ Kumpel ma taką samą, ten sam sklep (PC Projekt) i też wali mu artami jak szalona jak NIEZNACZNIE pamięci podkręci. Wspólne zamówienie robiliśmy 2x GTX 780TI OC WIndforce 3 i GTX 780 OC ASUS Direct CU II. Asus był dla innego kumpla ale poszedł na Allegro bo kumpel się napalił na 780Ti też.

Chyba też polecą na Allegro te Gigabyty nasze. W sklepach jeszcze nie ma Asusa 780Ti DC2 a czekam na niego. 

Tak swoją drogą Corsair AX 850 styknie do zrobienia 3way sli z 780Ti?

I czy Corsair VS 550 starczy do 780Ti ? Kumpel który sprzedaje 780 ma taki zasilacz.Do tego też sobie kupił teraz I7 4770K

Po za tym jak to jest ze zmianą napięcia? Bo zmieniam sobie i w Nvidia Inspector i w Asus GPU Tweaku i w sumie to nawet jeśli dam napięcie max 1.165 to i tak dochodzi do 1.212. Niezależnie jak bym się napięciami bawił to chyba ta opcja ich zmiany jest dla picu. Na wszelki wypadek mam ustawione max czyli na 1.212 ale nic to nie zmienia. Gpu kręci się nienajgorzej ale pamięci to jest padaka straszna.

Lepiej jest ustawić boosta na sztywno i przykładowo cały czas mieć 1254 mhz stabilne na rdzeniu czy pozwolić karcie samej kontrolować to wszystko? Temperatury nie przekraczają 65-70 stopni. 

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do 3 way sli 850 będzie za słaba. 550 powinna dać radę jednej karcie i 4770k

z napięciem nie wiem jak jest z 780 ale 1.212 to jest max napięcie jakie mogę wycisnąć na 680 także ustaw power limity a samo kręcenie gpu pozostaw karcie w końcu jest to feature keplera że sam o siebie dba i sam się podkręca w zależności od zapotrzebowania na moc Dołączona grafika

im trochę lepiej się podkręciły pamięci... http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/64491-gigabyte-gtx-780-ti-ghz-edition-review-8.html

tak na marginesie trzeba było kartę kupić przez neta to miałbyś 10 dni na zwrot. ja bym się nie spinał z powodu tego że pamięci się jakoś oszałamiająco nie kręcą. za chwilę będzie nowa generacja maxwell to wtedy można myśleć o sprzedaży tej karty i zakupie nowej a tak to tylko wywalanie kasy w błoto. karta i tak jest demonem prędkości w końcu osiąga wyniki prawie jak 2x @ 680.

może niech testujący 780ti na naszym serwisie się wypowie czy pamięci karty mają aż tak duży wpływ na ilość wyświetlanych fps, czy różnica między 7200 a 7800 jest w ogóle dostrzegalna?

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do 3 way sli 850 będzie za słaba. 550 powinna dać radę jednej karcie i 4770k

z napięciem nie wiem jak jest z 780 ale 1.212 to jest max napięcie jakie mogę wycisnąć na 680 także ustaw power limity a samo kręcenie gpu pozostaw karcie w końcu jest to feature keplera że sam o siebie dba i sam się podkręca w zależności od zapotrzebowania na moc Dołączona grafika

im trochę lepiej się podkręciły pamięci... http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/64491-gigabyte-gtx-780-ti-ghz-edition-review-8.html

tak na marginesie trzeba było kartę kupić przez neta to miałbyś 10 dni na zwrot. ja bym się nie spinał z powodu tego że pamięci się jakoś oszałamiająco nie kręcą. za chwilę będzie nowa generacja maxwell to wtedy można myśleć o sprzedaży tej karty i zakupie nowej a tak to tylko wywalanie kasy w błoto. karta i tak jest demonem prędkości w końcu osiąga wyniki prawie jak 2x @ 680.

może niech testujący 780ti na naszym serwisie się wypowie czy pamięci karty mają aż tak duży wpływ na ilość wyświetlanych fps, czy różnica między 7200 a 7800 jest w ogóle dostrzegalna?

Karta kupiona przez neta Dołączona grafika No i w zasadzie to masz rację, karta lata jak szalona. Widzę jak bardzo ją Quad ogranicza ale na dniach mi przyjdzie płyta i pamięci pod I7 4770 K (który już czeka na wsadzenie) także dopiero pokaże na co ją stać Dołączona grafika

Potrojne sli z 780ti do monitora 24" z podpisu ?

Nie. Chcemy z kumplami potestować na 27 calach + 3x 24 cale Dołączona grafika

A jeszcze wracając do kwestii pamięci to czy to jest w ogóle możliwe że przetaktowanie nawet z 1750 mhz na 1756 mhz (przed chwilą sprawdzałem) może powodować artefakty na Hynixach ? Albo ja mam schizę albo obawiam się że te pamięci są walnięte jakieś...W rezultacie póki co kartę trzymam na ustawieniach 1100 rdzeń (1243 z boostem) i 1750 (7000) pamięci, czyli pamięci na fabrycznych.

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi