azgan Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Wystarczyło lekkie ochłodzenie za oknem, pogoda stała się bardziej przyjazna nie tylko dla ludzi, ale też i sprzętu, co momentalnie poskutkowało na temperaturę otoczenia (pokoju) i zobaczcie sami jak to teraz wygląda. Myślę, że całkiem przyzwoicie. Postanowiłem pograć przez 2 godzinki w Battlefield 4 i oto jak wyglądają temperatury:CPU i5-4670KGPU MSI GeForce GTX 780Ti Gaming TwinFrozr IVCo o tym myślicie do zaakceptowania są takie temperatury? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxwill Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2014 https://www.youtube.com/watch?v=GTTkjbL9dqo&feature=youtu.be po zmianie ramu karta zaczeła nagle brzęczęć co zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Wszystko ok, śpij spokojnie ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azgan Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Zmodyfikowałem obudowę ZALMAN Z3 i posiadam boczną pokrywę od Antec GX500 idealnie spasowała się. Dzięki temu mam teraz z boku obudowy nadmuch na grafikę, zamontowałem w tym miejscu cichutki wentylator i temperatura spadła.Tak to u mnie wygląda: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoozieck Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, Mam problem z niedawno kupioną kartą graficzną Asus GTX 770 DC2OC-2GD5. Karta wg mnie mocno się grzeje, tzn. w idlu ma około 41-43 stopni, przy włączonym Assasin's Creed 3 (w bezruchu) 64-70 stopni, a po kilku minutach grania grzeje się powyżej 90 stopni. Testowane na różnych grach, i różnych wersjach sterowników. Gry ustawione mam na 1920x1080, i wszystkie detale na "wysokie" lub "bardzo wysokie". Furmark 1.13.0 w rozdzielczości 1920x1080 osiąga 50 FPS, ale przerwałem test po 2 minutach gdy karta osiągnęła 92 stopnie. Wentylatory w Asus GPU Tweak ustawione mam na sztywno na 100%. Pozostałe podzespoły to:Core i5 4460 BOX/8GB GoodRAM 1600MHz/Seagate Barracuda 1TB/Corsair VS650/Zalman ZM-T2 PlusCzy normalne jest osiąganie tak wysokich temperatur w FullHD? Czy możliwe, żeby karta była wadliwa i źle odprowadzała sobie ciepło? Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez yoozieck Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2014 A zwrociles uwage jaka jest temperatura otoczenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoozieck Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Szczerze mówiąc to ten czynnik pominąłem, muszę się zaopatrzyć w termometr :D Czy do tak małej obudowy jest sens pakować wentylator z przodu, który wtłaczałby "chłodne" :D powietrze do środka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Przy takiej konfiguracji wentylator wtłaczający to konieczność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Na początek: zdjąłeś boczną ściankę obudowy? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Wentylator na 100% i powyżej 90 stC ? No nic... trzeba zrobić jak pisał kolega wyżej, tzn. otworzyć bok obudowy i zagrać jeszcze raz. Napisz, jakie karta osiągnęła temperatury przy otwartej obudowie. Radiator na grafice parzy ? Musi parzyć i to okropnie, jeżeli faktycznie całość się tak grzeje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Dla posiadaczy GTX 780/780 TI http://www.neogaf.co...ad.php?t=509076Fajny sposób na granie w 1440p i wyższych rozdziałkach Cały ten myk niczego nie skaszani z grafą/monitorem? Chodzi o ten downsampling. Niby to GPU ogarnia rozdzielczość (tylko w grach mam 1440p, na puplicie 1080p) ale czy to w żaden sposób nie wpłynie negatywnie na żywotność sprzętu? Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Dla czego miałoby negatywnie wpłynąć na żywotność ? To tylko więcej pikseli do obrobienia, za to ładniejszy obraz :) U mnie też to działa na monitorze FHD 1980/1050. Na razie tylko Tomb Ridera na tych ustawieniach uruchamiałem, ale ja mam za słabą kartę do 2560/1440 Tak czy siak, metoda działa i na pewno będzie się sprawdzać przy monitorach 1980/1050 z mocnymi kartami. Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Szkoda, że napisy też się downsamplują przez co ciężko grać w rpgi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Dla czego miałoby negatywnie wpłynąć na żywotność ? To tylko więcej pikseli do obrobienia, za to ładniejszy obraz :) U mnie też to działa na monitorze FHD 1980/1050. Na razie tylko Tomb Ridera na tych ustawieniach uruchamiałem, ale ja mam za słabą kartę do 2560/1440 Tak czy siak, metoda działa i na pewno będzie się sprawdzać przy monitorach 1980/1050 z mocnymi kartami. Ok, dziękuje za info ;-) Z tym wpłynięciem na żywotność, chodziło mi o to że ktoś tam pisał o tym że może to źle wpłynąć na kartę/monitor ale wydało mi się to asburdalne. Jednak pewność a "pewność" to dwie różne kwestie ;-) Po za tym czy kiedy karta musi downsapling robić to nie jest tak że traci trochę na wydajności względem tego kiedy to monitor "normalnie" obsługuje 1440p ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoonWalk Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 WITAM. Chciałem się zapytać o dobrą kartę graficzną (bo ostatnio nie jestem na bieżąco z nowymi komponentami), która będzie pasować do tego zestawu: Intel Core i5 3570KThermalright HR-02 Macho Rev.2MSI Z77A-G45Corsair Vengeance 2x4GB 1600MHz Cl9WD Cavair Blue 500GB (AAKX)OCZ Vertex 4 128GBLG GH24NS90 DVD-RWOCZ SealthXStream 2 600WFractal Design Core 3000BitFenix Spectre Pro RED 120&140mm (wiem, że tak dokładna specyfikacja niewymagana, ale przynajmniej widzicie, że zależy mi np. na dobrym chłodzeniu) Wcześniej był GTX460 1GB od gainwarda Tylko padł... Warunki, które chciałbym, aby propozycje spełniały: 1. Raczej nie od Gainwarda 2. Nic z Radeonów. W sumie podobał mi się Gainward GTX 770 4GB, bo jedyny taki tani w wersji 4GB, ale boję się o to, że też padnie za szybko ;< W ogóle nie wiem też jak tam jest z chłodzeniem. Chodzi mi o dobrą kartę po prostu z renomowanej firmy, Gainwarda wziąłem kiedyś, bo mi polecono i działał ok aż do teraz. Mam nadzieję, że to nie przez zasilacz chociaż normalnie działa ok. Teraz tymczasowo mam wsadzonego 7300GT. Zastanawiam się, czy mój zasilacz podołał by w ogóle 770 (chyba raczej tak z tego co wiem) i jeszcze musiałbym się zorientować w wymiarach, co by kartę moje pudło pomieściło... I tak bym musiał wyjmować koszyki i przekładać dyski, bo wszak GTX 460 miał ledwie 21cm... około. Proszę o poradę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 GTX 770 i 4GB to bezsensowna zabawa, bierze GTX 770 2GB, a faworyta znajdziesz tutaj: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_770_tanszy_i_szybszy_gtx_680_vs_hd_7970 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoonWalk Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 No właśnie tak myślałem o 770 od zotaca w wersji AMP! Tylko jeszcze się zastanawiam między nią a poczekaniem kilku miesięcy, aż pojawią się jakieś porządne wersje serii 8xx. Kwestia tylko, jak mocno odejdą wydajnością od tych... I czy warto marnować wakacje na czekanie ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Na początku Maxwel będzie drogi, dla tego można się pokusić o 770. Co do gwarancji 5 lat... i tak kartę sprzedaż za 2 lata, ale mając jeszcze 3 lata gwarancji zyskasz na cenie. GTX770 jest bardzo udanym modelem Keplera i pograsz na niej we wszystko co jest i będzie w DX11 (ponoć w DX12 też). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 GTX 770 4GB sobie odpuść , za nie wiele więcej masz sporo szybsze R9 290 . GTX770 to tylko w wersji 2GB - najlepiej Asus , MSI lub Gigabyte . Zotac ma nie najlepsze chłodzenie . Ew. konkurencyjne R9 280X albo dokładanie do R9 290 . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoonWalk Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Radeony - NIE Asus z tego co wiem wcale nie ma lepszego chłodzenia ;< Msi w wersji Lightning trudno dostępne. Zotac 5 lat gwarancji wygrywa na razie (kwestia tego czy będę mógł go kupić), nie sprzedam karty za 2 lata :P Już nie mam zamiaru więcej kompa modyfikować, chyba że kiedys będę miał zbędną gotówkę... Ale kiedy gotówka bywa zbędna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Komputer zawsze jest stratny... nie licz, że będziesz mieć z tego profit :P Tak czy siak, jakąś decyzję musisz podjąć. Pokoparkowy 290X za 1000zł, lub nowy za 1500zł, czy 770 za 1000zł, lub 780 używka za 1500zł ? OC 780 i masz nawet nieco wyżej, niż referent 780Ti :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Czemu nie chcesz Radeonów - to dobre i mocne karty . Do tego tańsze niż konkurencja , szczególnie modele R9 290/290X . Pokoparkowy 290X za ~1 000 zł to całkiem niezła opcja , karty z reguły są na gwarancji a masz niezłą wydajność niskim kosztem . Jak nie to nowe R9 280X/290 czy jak koniecznie chcesz to GTX770 albo jak możesz dołożyć to GTX780 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Nie miałem do czynienia z kartami tak wysokiej półki jak 290, ale nówki powinny być sprawne. Fakt, że można trafić na uszkodzoną sztukę, ale to dotyczy wszystkich Chińskich wyrobów - niestety. No ale jako kompletnie zaślepiony Zielony, wybrałbym Nvidię :P Dopłąciłbym do 780Ti za te 1900zł. Na starcie referent jest szybszy od 290x, po OC jest sporo szybszy. No i te wszystkie wodotryski, które przecież istnieją i na prawdę w grach ładnie wyglądają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 780ti w tej chwili to nieopłacalna karta, lepiej brac używanego 780 z gwarą około 1400zł masz naprawdę mocna kartę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoonWalk Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Ja już się w sumie zdecydowałem... A czemu nie chce radków? Nie jestem zatwardziałym zieleniakiem, ale jak kiedys miały problemy ze sterownikami i tak powoli po tych ekscesach mi przechodziła niechęć do nich i tak nawet w planach miałem kupić... a tu bum, kolejna wtopa ze sterownikami... I ile to było temu? 1,5 roku? 2 lata? Jakoś tak z tego co pamiętam, bo kuzynowi poleciłem kartę i szybko wróciła do producenta ;D Dobrze, że miałem okazję radka przetestować na nim, nie na sobie xP Tak czy siak nawet więcej gier jest opracowywanych przy współpracy z Nvidią i na nich lepiej działa, niż na Radkach. I to nie tylko w teorii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Dobra nie przekonujmy nikogo na siłe. Jak chce Nvidie to niech bierze. Ale tylko GTX 770 2GB, bo wyższe (nowe) karty od Nvidii są po prostu nieopłacalne. Ja uważam że warto brac GTX 770. Sam wybrałem zamiast R9 280x i nie żałuję. Ale to tylko w przypadku GTX 770. Wyżej się już nie opłaca, bo za mniej niż 1500 zł masz nówkę R9 290 od ASUS/MSI. To wygląda tak. Średnia półka R9 280x/GTX 770. Wyższa półka R9 290/290x. GTX 780 jest za drogi obecnie. O 780Ti sie nie wypowiadam bo to karty dla entuzjastów co nie mają co z pieniędzmi robic. Co innego używki, bo te przynajmniej nie były katowane w koparkach. Co do Twojej wypowiedzi to powiem tylko mylisz się. Radeony i ich sterowniki obecnie są stabilne i wydajne tyle w temacie. Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez Devil 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoonWalk Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Obecnie, ale nie zawsze tak było i niestety Radeonom zdarzało się niechlubnie zasłynąć w tym temacie ;C No nie będziemy się przegadywać bo to i tak nie ma sensu. Na nic więcej mnie nie stać, w sumie na tę kartę też nie, ale zapłacę za nią prawdopodobnie jakąs 1/5 ceny więc... W sumie Zotac AMP najkorzystniej wychodzi też w teście z purepc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Pozostaje więc Ci wybrać używkę GTX 780. Chociaż GTX 770 też sobie świetnie daje radę, ale czasem w jakiejś grze trzeba nieco zmniejszyć AA i pewne ustawienia. Np w najnowszym Assassin's Creed czy w Tomb Raider. Jak myślisz o Wiedźmienie 3 to może byc z tym cieżko bo jest duże prawdopodobieństwo że gra będzie wymagać naprawdę mocnego GPU. Ale to przekonamy się w dniu premiery. Najrozsądniej by było wziać teraz coś słabszego pokroju GTX 660 i potem wymienić na GTX 880 np. Mniej na tym stracisz, a jako tako pograsz sobie w nowsze gry. Obecnie nic ciekawego na PC nie wychodzi lub po prostu przeczekaj z tym 7300GT do premiery nowych GTX'ów. Wyjdzie nowe GTA 5 w tym czasie mniej więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rylcu Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2014 potrzebuje małej pomocy , mój kompuer to i5 2500 3,3 g ,płyta główna H61M ,8gb ram ,chcę do niego kupić karte gtx 770 od gigabyte czy to dobry wybór??czy mój zasilacz Logic 600w da rade tej karcie??z góry dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Kto Ci tam wstawił taki syf? :P Czym prędzej nabądź jakiś sensowny zasilacz. Jaką kwotę możesz na ten cel przeznaczyć? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...