Lanc Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) http://prntscr.com/2nlocl ? beta18 w unofficial oc mode zmień na "with powerplay support" jesli to nie działa odpal asus gpu tweak tam mozesz przelaczac miedzy trybami 2D/3D Nic to nie daje. Tak czy inaczej zmienia napięcie w 2D. W GPU Tweak tak samo. Potrzebny po prostu edytor biosu dla tych kart i sobie każdy będzie mógł ustawić to pod siebie. Tak dla przykładu: Bios z 290 - 2D 0.984, 3D 1.15v Bios z 290X - 2D 0.984, 3D 1.04v Zresztą aktualnie to już nie problem, bo dotarł do mnie full cover i karta na VRM ma max 71* przy wentylach na minimum tak więc jest cicho i chłodno :) Edytowane 2 Lutego 2014 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) ja probowalem vbe7 na moim r9 ale vrm unknown, niby moge zapisac bios @ 1,225V w 3d, ale pozniej bledy(nie arty, tylko bledy przy zapisie rom ;) ) a bez tego jak przestawie na 1,225V to napiecie wraz z czestotl;iwoscia skacze podczas obciazenia def(1,163V 900MHz)/OC(1,225V 1200MHz) Edytowane 2 Lutego 2014 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Niereferencyjne karty graficzne AMD Radeon R9 290 powoli trafiają do sklepów, chociaż kazały na siebie czekać prawie dwa miesiące, podobnie jak szybsze modele oznaczone symbolem R9 290X. Konstrukcje autorskie w przypadku urządzeń bazujących na układach Hawaii stanęły przed trudnym zadaniem, gdyż fabryczny system chłodzenia zastosowany przez producenta absolutnie nie zdawał egzaminu - było głośno i gorąco. Jednak skoro niereferencyjne coolery poskromiły rozgrzanego Radeona R9 290X, to również z młodszym bratem nie powinny mieć większych problemów. Piłeczka jest obecnie po stronie producentów, którzy dla rdzenia Hawaii dopracowali swoje flagowe rozwiązania, więc zapowiada się ciekawy pojedynek Radeon R9 290 vs GeForce GTX 780. Jeśli ceny zostaną utrzymane na poziomie sugerowanych z dnia premiery (1500 PLN), wówczas sytuacja rynkowa może poważnie się zmienić, chyba że NVIDIA przeprowadzi kolejne obniżki modeli wykorzystujących chip GK110. Zapraszamy na test niereferencyjnych kart graficznych ASUS Radeon R9 290 DirectCU II oraz Sapphire Radeon R9 290 Tri-X. Test AMD Radeon R9 290 - Sapphire Tri-X vs ASUS DirectCU II - PurePC.pl Edytowane 3 Lutego 2014 przez Caleb 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Battlefield 4 Mantle vs DirectX 11 - Test R9 290X vs GTX 780 Ti - PurePC.pl Edytowane 3 Lutego 2014 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 WTF? A jak wygląda to Mantle z gpu od nV działa czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 WTF? A jak wygląda to Mantle z gpu od nV działa czy nie? Póki co nie, bo NVIDII raczej na tym nie zależy. A mogłaby tym sporo zyskać, biorąc pod uwagę marne wyniki 2-core + ich GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 A to jeszcze podrzucę to http://www.legitreviews.com/amd-mantle-api-real-world-bf4-benchmark-performance-catalyst-141_134959 :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 Póki co nie, bo NVIDII raczej na tym nie zależy. A mogłaby tym sporo zyskać, biorąc pod uwagę marne wyniki 2-core + ich GPU. Tylko to nie jest problem globalny sterowników tylko dotyczy konretnych tytułów lub gier na danym silniku , są gry w których nv działa lepiej na 2core niż amd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GonzoM Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Czy w r9 270x od asusa jest regulacja napiec, jest sens dokupic druga karte do crossfire? Jest szansa ze w polowie lutego bedzie mozna kupic 280x w ludzkiej cenie? Edytowane 4 Lutego 2014 przez GonzoM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2014 Tylko to nie jest problem globalny sterowników tylko dotyczy konretnych tytułów lub gier na danym silniku , są gry w których nv działa lepiej na 2core niż amd. Zgadza się, jest ArmA III, GTA IV czy Skyrim natomiast właśnie globalnie byłoby to dla NV dość korzystne, bo pozwoliłoby wyeliminować problem w kilku "medialnych" tytułach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2014 Też tak uważam. Sporo ludzi decyduje się na i3 i Pentiumy, a na kartę przeznacza tak z 500-600 zł. Jedyna alternatywa to R7 260x, więc gdyby dali wsparcie Mantle zamiast DX w sterownikach od Nvidii mogło by to wyelimnować problem X2 + Geforce. Sam tego doświadczyłem mając niegdyś GTX 460 i E8400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2014 Heh, już widzę po własnych testach, że Mantle na HD 7970 / R9 280X daje znacznie mniej niż razem z Hawaii :> W miejscu CPU różnice Mantle vs DX11 są niewielkie przy i5-4670K, chyba że karta się skończyła i dalej nie ciągnie. GTX 770 lepiej wypada w takim zestawieniu, ale zobaczymy co dalej, kiedy do akcji wkroczy i3 albo G3220. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) Jakieś pomysły dlaczego karta powyzej 70°C zmniejsza taktowanie i napiecie , natomiast powyzej 81°C obraz się włącza/wyłącza (staje sie czarny na chwile) screeny pogladowe jak to wyglada: W tle Furmark - patrzymy na wykresy GPU Clock i VDDC, wartości najwyzsze to GPU Clock (def OC mode) 955 natomiast niższe to 900(def) - na pierwszym screenie jest tego bardzo mało. Analogicznie dla VDDC 1,163V (def OC mode) / 1,125V(def) http://prntscr.com/2pfypa Screen drugi nalezy traktować jako kontynuacje pierwszego. Komentarz do screena2 jak w pierwszym dzieje się tak gdy temp gpu >= 80° natomiast przy 81°C zaczynają się dziać jaja na ekranie (opisane wyzej) http://prntscr.com/2pfz06 po przesunięciu power target na +20% ekran zaczyna wyłączać się szybciej/częściej to wszystko dzieje się po wyłączeniu vsync. dodatkowo po ręcznym ustawieniu napięcia VDDC 1,225V i zegarów powiedzmy 1200/1550 karta w 3D ciągle zmienia zegary/napięcie na 900/1400@1,125 (def) nawet przy vsync wlaczonym. Próbowałem dosłownie wszystkie sterowniki włącznie z betami i ciągle to samo, co ciekawsze 13,12WHQL w 2D potrafią wywalić obraz. Wyłączenie PowerPlay nie dziala (poprzez MSI AB). Komputer podłączony do starego TV LG 32' poprzez kabel HDMI- ten już próbowałem podłączać inny. Myślałem, że te problemy dotyczyły tylko wersji z X. EDIT: tryby powerplay: http://prntscr.com/2pg8j1 http://prntscr.com/2pg8p1 http://prntscr.com/2pg8tv http://prntscr.com/2pg8zl Edytowane 4 Lutego 2014 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2014 Jaka wersja MSI AB? Ściągnij Live update i sprawdź czy nie ma nowszego biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2014 18, 17 beta i oficjalna 231 live update probowalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2014 Bios do płyty najnowszy? Sprawdź kartę w innym kompie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) tak, to samo dzieje sie na biosie 0804 i 0701 Problem w tym, ze nie mam gdzie karty podpiąć każdy laptopa używa, a mieszkam w dosc nieduzym mieście takze jest nieciekawie edit: narazie podczas grania utrzymuje karte ponizej 70°C poczekam na jakies nowe whql stery. edit2: problem rozwiazany za pomocą radeon pro, ciag dalszy czekania na nowe stery zeby karta normalnie mogla pracować ;) Edytowane 9 Lutego 2014 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agathion Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) Witam, od wczoraj jestem posiadaczem MSI Radeon R9 290 i mam dosc dziwny problem. Otoz w nowych grach wszystko dziala jak nalezy, mam duzo fpsow na max detalach i sie z tego ciesze, ale za to w starych grach, takich jak np enemy territory mam 20 fpsow. Czasem ta wartosc skacze w gore do 60-70, ale to nie zapewnia mi plynnej gry. specyfikacja mojego kompa: i5 4670k @ 4,4ghz 8gb ram 1600 asrock z87 extreme3 m5s 128gb gram w rozdzialce 1680x1050 poki nie wybiore jakiegos dobrego monitora gamingowego. Nawet na starej grafice (geforce 9600gt, potem gtx260) mialem 125 fpsow wiec nie wiem w czym tkwi problem. Poczytalem na necie ze inne karty amd nie uruchamiaja trybu 3d w niektorych grach, czy to dziaje sie takze w moim przypadku? GTA 4 tez jakos wykrywala 290tke jako slaba karte, dopiero po dodaniu paru komend gra pozwolila mi zmienic ustawienia grafiki. Wie ktos moze dlaczego tak sie dzieje? Edytowane 7 Lutego 2014 przez Agathion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Tak dobrze wyczytałeś. Stare gry są na tyle mało wymagające ze karta graficzna nie przechodzi w tryb 3D, wymuś go ręcznie. P.S. Ten sam problem dotyczy grafik do nvidii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 wymuś go ręcznie. w sposób? na kartach r9 powertune skutecznie uniemozliwia ciagla prace w 3d chyba, ze w 290 jest inaczej niz w 270. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Sprawdź Radeon Pro. Tam po dodaniu profilu gry można zaznaczyć, żeby po włączeniu gry trzymało ustawione przez ciebie zegary cały czas. Mi to pomogło w miarę nowym Mark of the Ninja (problem w tym ze gra jest w 2d i za dużo nie wymaga, przez co karta siedziała na ustawieniach z 2D). Tapatalk 4 @ SGS 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agathion Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Sprawdź Radeon Pro. Tam po dodaniu profilu gry można zaznaczyć, żeby po włączeniu gry trzymało ustawione przez ciebie zegary cały czas. Mi to pomogło w miarę nowym Mark of the Ninja (problem w tym ze gra jest w 2d i za dużo nie wymaga, przez co karta siedziała na ustawieniach z 2D). Tapatalk 4 @ SGS 3 Moglbys wrzucic screena z tymi ustawieniami? Ciagle mam ten sam problem. Gdy gra sie uruchamia, gpu wskakuje na 1ghz, procek robi to samo, z 800mhz na 4,2ghz (obnizylem troszke takty). Jak narazie wszystkie gry mi chodza miodzio, tylko ta jedna jakos ma 20+fpsow Q_Q Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 http://forum.purepc.pl/topic/354882-amd-r9-290-r9-290x-hawaii-nast%C4%99pcy-hd-7900/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agathion Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 http://forum.purepc.pl/topic/354882-amd-r9-290-r9-290x-hawaii-nast%C4%99pcy-hd-7900/ studiuje temat i nie wiem gdzie jest odpowiedz na moj problem, mozesz podac nr posta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Nie było odpowiedzi, ale mogłeś pisać w tamtym temacie. Co do problemu to idź tropem Lanca :) pzdr 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 zapomnialem calkiem o radeon pro, dzieki (; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek5467 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 Witam Posiadam dwie karty R9 270X Gigabyte, które che połączyć w crossfire i tu pojawia sie problem, o ile w CCC widzi karty i bez problemu i można włączyć opcje crossfire, to tak przy próbie odpalenia jakiejkolwiek gry, albo zwiecha lub reset. MoboL Z77-g45 MSi CPU i5 3570k Zasilacz Corsair 850W Windows 8 stery catalyst 13.12. Ktoś wie od czego może to wynikać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 1. Sprawdź czy wszystko dobrze podłączyłeś (mostek / sloty / linie zasilania) 2. Wyczyść dobrze stery AMD Cleanup Utility i zainstaluj najnowsze 3. Monitoruj temperatury układów, może któryś się ostro gotuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek5467 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) 1. Osobno pracują w swoich gniazdach dobrze, sprawdzałem na dwóch mostkach i to samo. 2. tak zrobie. 3. Zauważyłem że karty mają rózne wersje bios, też jak jest włączona opcja crossfire to dodatkowa wogóle nie pracuje. Zrobiłem tak jak wyżej i to nic nie daje. Ogólnie jest tak że jak włączam crossfire to jedna karta sie wyłącza. a jak wyłączam w CCC crossfire to pracują obie. Edytowane 9 Lutego 2014 przez piotrek5467 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kikas Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Witam. Kupiłem ostatnio Gigabyte R9 290X Windforce OC (1040/1250) i mam problem z temperaturami w Crysis Warhead. Z powodu wysokich temperatur zrobiłem lekki undervolting (-12) w afterburnerze i obecnie puszczam testy temperatury (1040 rdzeń, 1460 pamięci, 1.102-1.117mV w scenie testowej, 2560x1600 AAx2). Z dotychczasowych obserwacji widzę, że wśród moich gier właśnie Warhead najbardziej mi grzeje grafę. Obecnie mam 90 stopni GPU i 105 stopni VRM (60% wiatrak). Throttling udało mi się wyłączyć przestawiając zworkę biosu (prawdopodobnie na tryb quiet), co spowodowało brak zrzucania zegarów przy 85 stopniach. Czy takie temperatury poniżej stockowego napięcia są normalne na tym windforce? OC w Crysis/Crysis Warhead praktycznie odpada w takiej sytuacji. Skyrim działa lepiej, bo nie dochodzi do 100% obciążenia GPU i sam sobie zrzuca zegary, kiedy nie musi mieć pełnej mocy (przy limicie 60 klatek oraz w miejscach CPU-żernych jak Markarth). Takie zachowanie zauważyłem jednak tylko po przestawieniu zworki biosu. Buda Antec Three Hundred, 1 fander 12cm z boku, 1 z tyłu oraz 2 z przodu. Na procu jest Phanteks (58-60 stopni w scenie testowej). 24 stopnie w pokoju. Scena testowa to Crysis Warhead, zamrożona dżungla i włączony cloak mode, 100% GPU load cały czas. 2560x1600 AAx2. Ustawienia afterburnera: Core voltage: -12 Aux voltage: -12 Power limit: +50% Core clock: 1040MHz Memory Clock: 1460MHz Fan speed - własna mapa z 60% przy 90 stopniach Dodatkowe ustawienia w opcjach: Unlock voltage control - reference design Force constant voltage - wyłączone Extend official overclocking limits - włączone Disable ULPS - włączone Unofficial overclocking mode - with PowerPlay support GPU-Z: GPU Temprerature: 89-90C Fan Speed: 58-60% VDDC: 1.102-1.117V VDDC Power In: 223-240W VDDC Power Out: 172-190W VRM Temperature 1: 105C VRM Temperature 2: 77C Po otwarciu balkonu (winter air cooling ) temperatury spadają do: Proc: 46-49C GPU: 85C Fan Speed: 52% VRM1: 100C VRM2: 72C Czyżbym miał źle zamontowany/posmarowany cooler na GPU? Edytowane 9 Lutego 2014 przez Kikas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...