Avren Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 Dobra, dzięki za odpowiedzi. Jak wszystko pójdzie dobrze, to dzisiaj kupię tą kartę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 2 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Mógłby ktoś sprawdzić do jakich wartości spada wam 12v w gpu-z pod obciążeniem np furmarkiem? U mnie są dropy do 10.88v. Szukam kurde rozwiązania black screenów na karcie i nie potrafię tego zlokalizować. I wydaje mi się, że to przez to napięcie. Zasilacz na 100% nie jest problemem, bo trzyma 12v na poziomie 12.11-12.12v. Aczkolwiek GPU-Z (czyli pewnie odczyt z karty) w idle daje 11.75v, a w stresie spada do 10.88-11v. Karta to referent gigabyte. Sprawdzałem nawet bios PT3 (wyłącza vdropa i trzyma cały czas to samo napięcie na karcie), ale nadal mam black screeny. Black screen objawia się tak - gram, gram, nagle mam czarny ekran, nadal słychać dźwięki z gry przez jakieś 15 sekund, potem się freezują i tyle. Jedyne rozwiązanie to restart PC. Czasami pojawia się to po 2h grania, czasami po 5 minutach. Ostatnio nawet dostaję black screeny podczas przeglądania www. Niezmiernie mnie to irytuje -.- Temperatury nie są na 100% problemem, bo GPU trzyma cały czas okolice 55*, VRM odpowiednio 55*/45*. Edytowane 2 Czerwca 2014 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) @Lanc - jesteś pewien, że to grafa, a nie proc pamięci? Wieczorem sprawdzę dla Ciebie napięcia na moim R9 290. Edytowane 3 Czerwca 2014 przez ent Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2014 To była grafa. W nocy podczas grania znowu miałem black screena, po restarcie i odpaleniu gry wywaliło znowu (dosłownie po sekundzie). Coś mnie tknęło, żeby zobaczyć jak wygląda kabel zasilania - a ten wyglądał tak: https://www.dropbox.com/s/mpazpf5v6lkrdym/IMG_20140603_022805.jpg https://www.dropbox.com/s/vccnudn5lyf9hb4/IMG_20140603_021713.jpg Wymieniłem kabel i w idle mam 11.88, a w stresie 11.75. Nie grałem póki co za długo na nowym kablu, ale mam nadzieję, że to pomoże na black screeny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2014 Uhuhu ładnie :huh: U mnie w gpuz w idle 11,63V, a w stresie 11,5V :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2014 U mnie było tak. Stary kabel - idle 11.75, stress 10.5-10.6. I black screeny nawet w CS:GO. Nowy kabel - idle 11.88, stress 11.75. Brak black screenów póki co po 2h gry. Ktoś mi napisał, że to wina luźno zamontowanego kabla. "słaby styk -> większy opór -> większy spadek napęcia -> większy spadek*duży prąd = dużo mocy -> większa temperatura -> pożar" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2014 5x AMD Radeon R9 280X review: ASUS, MSI, Sapphire and XFX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mackowski Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Siemka, czy jak chcę podpiąć r9 290 i mam na jedym kabelu do zasialacza dwie wtyczki 6+2pin to do zasilania tej karty muszę podpiąć jeden kabel - obie wtyczki, czy dwa kable po jednej wtyczce z obu?? przepraszam za banalne pytannie ale pierwszy raz w życiu mój komp bedzie miał taką kartę ^_^ Edytowane 9 Czerwca 2014 przez Mackowski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 Wszystko jedno, prądu wystarczy z dowolnej kombinacji. Podłącz tak jak wychodzi z zasilacza do pcie - najprościej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mackowski Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2014 Mam modularny zasilacz, więc mogę sobie wybrać :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszfabio Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2014 Witam które chłodzenie polecacie do 290tki? Rev.2 Icy Vision r9 290 czy ARCTIC Accelero Xtreme III nic innego nie znalazłem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2014 Icy nie ma płynnej kontroli wentyla, a ACX nie jest w pełni kompatybilne (ale da radę założyć). Jest Accelero 4, obsługujące 290'tkę :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2014 (edytowane) Ciąg dalszy zabawy z regulatorem NCP5395 na MSI R9 270. W łatwy sposób można zmieniać napięcie na karcie ( w przeciwieństwie do poprzedniego sposobu). W pliku "VEN..... .cfg" (znajduje sie on w folderze profiles) wklejamy linijke: [settings]VDDC_Generic_Detection = 1VDDC_uP6262_Detection = 0 zapisujemy włączamy msi ab i cieszymy sie możliwościa regulacji napięcia ;] Edytowane 10 Czerwca 2014 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2014 Dzięki za tipa, jakie napięcie jest bezpieczne dla MSI R9 270? Dodam tylko, że będę uruchamiać MSI AB i profil o/c tylko przed uruchomieniem gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2014 (edytowane) nic wiecej niz 1,225V nie ustawisz, wiec sie nie martw :P ps: no chyba, że znajdziesz jakis inny magiczny sposób wtedy mozesz sie nim podzielic i potestujemy ;] Edytowane 16 Czerwca 2014 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario-83 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2014 (edytowane) zmieniłem chłodzenie na mojej 290 martwi mnie lekko wygięte PCB ale ogólnie wreszcie ciszej no i temp są o wiele niższe Wie ktoś jak odblokować voltage w guru oc 2? w MSI Afterburner da się zmienić ale wywala mi błąd gdy mam włączone sweetfx w watch dogs Edytowane 20 Czerwca 2014 przez Mario-83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2014 (edytowane) sorki za post pod postem ;] - ale znalazlem wspomniany przeze mnie wczesniej magiczny sposob ;) 1245/6000 @ PowerTarget 130% 1,225V fan@100% - do testów tylko :P. Jak bede miec wiecej czasu to zobaczymy ile wiecej poleci - regulacja powertarget do 150% ;) UWAGA: używac na własne ryzyko i nie ustawiać od razu power limit na +50 tylko stopniowo 1) instalujemy AB 2) tworzymy skrot AB na pulpicie, klikamy ppm - wlasciwosci i dopisujemy za cudzyslowiem po spacji /xcl 3) klikamy ok i uruchamiamy AB ( pojawia sie informacja ze zwiekszono limit blablabla ) 4) otwieramy regedit i szukamy HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E968-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0000 5) caly klucz eksportujemy do pliku 6) otwieramy eksportowany plik za pomocą notatnika i szukamy linii PP_PhmSoftPowerPlayTable 7) naciskamy ctrl+f wpisujemy w szukajke liczbe 14 i zmieniamy na 32 ( ostroznie zeby nie zmieniac innych wartosci, spacji itd. ) 8) zapisujemy jako (np) mod.reg i laczymy z naszym rejestrem 9) restart pc i cieszymy sie powerlimit w zakresie -/+50% Edytowane 22 Czerwca 2014 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2014 (edytowane) Witajcie. Nabyłem R9 280X, jestem na etapie oczekiwania, aż do mnie dotrze. Czy obecnie posiadany Corsair CX430 będzie wystarczający do zasilenia wspomnianej karty, czy też szykować się na zakup czegoś mocniejszego? Edit: reyden, to samo wywnioskowałem z testów na PPC. i5-2300 @ 3.4 GHz na pewno ma mniejsze zapotrzebowanie na waty niż podkręcony i7 3960X. Jak Radek dojdzie, wrzucę go do komputera i będę testował, mając jednocześnie podpięty miernik (+12V) + watomierz do gniazdka. Docelowo i tak wymienię zasilacz, pytanie tylko, czy będę to musiał zrobić od razu, aby móc cieszyć się nowym GPU :). Edit2: Nowy zasilacz zamówiony - nie warto ryzykować i się bawić (a przynajmniej nieszczególnie mi się chce). Raz jeszcze dzięki reyden :). Edytowane 24 Czerwca 2014 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2014 Może być nie ciekawie - zasilacz ma tylko 336 W na linii +12V . A I7 3960X@4,5 Ghz + R2 280X to pobór mocy od 392 do 453 W dla całej platformy , tradycyjnie mierzone z gniazdka - uwzględniając sprawność zasilacza ( BQ DP 1200W 80+ Gold ) wychodzi 350 - 400W dla tej konfiguracji . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ladigb Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2014 Witam panowie jestem po zakupie karty msi 270x gaming mam pytanie dotyczące temperatur ponieważ wydają mi się dziwne idle 46 stopni w stresie w funmark dochodzi do 88-89 czy takie temperatury są prawidłowe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2014 Uważasz, że informacje o reszcie podzespołów w szczególności o obudowie i konfiguracji chłodzenia mogłeś pominąć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ladigb Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2014 (edytowane) oo przepraszam zapomniałem dodać :) Płyta Asrock Z87 extreme 6 Intel Core i5-2500K 3.30GHz podkrecony do 4.4 Corsair Enthusiast Series TX 650W V2 High Performance '80 Plus Bronze Corsair XMS3 8GB Cooler Master Elite 430 Blue LED Windowed Case System chłodzenia NH-U14S plus 3 wiatraki w obudowie na przodzie,tyle i od góry Edytowane 24 Czerwca 2014 przez ladigb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2014 U mnie ta sama karta w Idle ma 30C. Wiatraki z tyłu i na górze wyciągają? Jaki system i sterowniki? Karta kręcona? P.S. Płyta chyba Z77 a nie Z87. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ladigb Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2014 dokładnie z77 tak wiatraki wyciągają już znalazłem problem temperatury w idle,msi gameapp zmieniał ustawienia fan speed na auto 18% teraz jest auto 40% i temperatura w idle jest 30C. ale w stresie dalej dochodzi do 88 win 7 sterowniki:13.101-130604a-161553C-ATI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2014 U mnie na 18% jest te 30C. :f Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2014 dokładnie z77 tak wiatraki wyciągają A co wciąga? Ile wentylatorów? Z Ffltrami? Filtry czyste? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ladigb Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2014 Wentylatorów jest 3 Przód wciąga powietrze tylny i górny wyciągają Z filtrami dziś wyczyszczone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2014 Może za mało powietrza dochodzi. Wyrzucają dwa, wciąga jeden i to poprzez filtr, który jest w jakimś stopniu restrykcyjny. Zdejmij bok obudowy i sprawdź na ile to poprawi sytuację. Będziesz wiedział czy problem jest w karcie czy w wentylacji obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ladigb Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2014 po zdjęciu boku temperatura zmniejszyła się o jeden stopień przy 18% fan speed Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2014 Pod obciążeniem? To w takim razie cyrkulacja jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...