Skocz do zawartości
Caleb

AMD Radeon R9 200 / R7 200 / R5 200 (GCN 1 / 2 / 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Z drugiej strony 400W przez samo granie nie osiągnie. Co najwyżej 350W w piku. Żeby wyżyłować 400W w piku trzeba by pewnie zapuścić linksa+furmarka.

Az tak bardzo się chyba nie mógł zdegradować ten zasilacz, ale jak zacznie dawać resety no to trudno - spróbować warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę pogoniłem mojego złomka, karty 1130/1500 wszystkie regulatory napięcia na max. Procek ino 4,54 Ghz, pamiątki 2222  cl9, bo bclk 101 Mhz. Procek nie chciał współpracować z mnożnikiem 46.

http://www.3dmark.com/fs/5374408

Koszt samych kart w sumie zamknął się w 2,2k, więc jak na tą wydajność to nie ma to tamto :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Kupiłem kilka dni temu karte graficzną wymienioną w temacie.

Karta oczywiście jest bardzo wydajna, Wiedźmin 3 na ultra bez hair works nie spada poniżej 30 fps - zwykle 40+ - 50+.

Jednakże zastanawia mnie temperatura która dobija nawet do 94 stopni! i na tym sie zatrzymuje. Po zdjęciu bocznego panelu oscyluje miedzy 84 - 88, chwilami dobijając do 92.

Z tego co wiem to jest to normalne dla referentów, a według testu na tym portalu model ten nie przekraczał 78, co skłoniło mnie do zakupu tej karty, ponieważ wydałem na nią równy tysiak i z roczną gwarancją jeszscze. Docelowo miał być GTX 970, ale używki w tej chwili 1300+, więc stwierdziłem ze 300 zł nie jest warte 15% wydajności, tymbardziej, że GTX ma problem z pamięcią po przekroczeniu 3,5 Gb.

Poszperałem trochę i widzę, że nie tylko ja mam taki problem z tą kartą. Jednakże czy taka temperatura nie uszkodzi pozostałych podzespołów? bo jak wiadomo karta ma budowe otwartą i gorące powietrze rozdmuchuje po obudowie. Sama temp proca po zdjęciu panelu spadła o ok 10 stopni.

Dodam,że karta nie była rozbierana, bo jest plomba na śrubce, a moja obudowa to Z3 PLUS, do której zamówiłem 2 nowe wentylatory na przód od cooler master o większym przepływie, chociaż wątpie, że znacząco poprawi to sprawę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperatura która dobija nawet do 94 stopni! i na tym sie zatrzymuje. Po zdjęciu bocznego panelu oscyluje miedzy 84 - 88

Sama temp proca po zdjęciu panelu spadła o ok 10 stopni.

Wentylacja obudowy leży i kwiczy.

Odpowiedni układ wentylatorów i regularne czyszczenie filtrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer jest nowy, uruchomiony 2 tyg temu i czyściutki w środku.

Podane temp występowały przy standartowej konfiguracji wentyli w z3 plus, dlatego wymontowałem ten zasysający powietrze z przodu na 2 nowe o lepszej wydajności, do tego są 3 standartowe wyciagające powietrze.

Sprawdziłem też czy chłodzenie jest dobrze dokręcone.

Śrubki dociskające na rdzeniu były dokręcone dobrze, dodatkowo ze sprężynkami, natomiast te mocujące backplate były dość luźne, a on dociąga radiatory do sekcji zasilających i pamięci.

Czy to też mogł być powód? Na tą chwilę niestety nie mam jak sprawdzić bo jestem bez monitora...

Chociaż wydaje mi się, że nawet przy otwartej obudowie te 88 stopni to i tak za dużo jak na ten model.

Może wysłać na gwarancję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byle jaka buda to i byle jakie temperatury. Wentylatory trzeba instalować mądrze. Więcej nie znaczy lepiej.

http://www.bit-tech.net/hardware/2012/02/10/the-big-cooling-investigation/1

Przeczytaj, zrozum i nie grzesz już więcej.

Taptaptap Mlais M52

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie trzeba poprawić cyrkulacje powietrza. Dla przykładu do schłodzenia swojego crossfire z 290, oprócz Arctic Extreme IV na kartach, w obudowie Corsair R300 mam 2x140 na przodzie i 2x140 na bocznym panelu. Wszystko, łącznie z chłodzeniem kart, podłączone pod kontroler. Resztę miejsc w obudowie zostawiłem puste, bo te cztery wentylatory tworzą wystarczające ciśnienie żeby przez kratkę na górze powietrze samo ulatywało. 

Podczas grania wystarczy 50% obrotów na kartach i minimum na reszcie wentylatorów, żeby karty (głównie ta górna) miały poniżej 85'C

Edytowane przez kapi89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zauważyłem że na ekranie w prawym dolnym rogu po przejechaniu kursorem myszki wyskakują białe kropki. Przy uruchamianiu komputera karta jest ustawiona na domyślne zegary i nic takiego się nie dzieje. Gdy ją podkręce również nic się nie dzieje, ale gdy z powrotem zmniejsze taktowania pokazują się te białe kropki ale tylko gdy mam ustawioną czarną tapete. Dodam że karta jest stabilna po podkręceniu.

Karta graficzna to MSI Radeon R9 270 

Sterowniki Catalyst 15.7

Zasilacz Corsair VS 450W

Karte podkręcam w MSI Afterburner, nie ruszałem napięcia (jest zablokowane), temperatura w stresie max 60 C, na pulpicie 32 C

Domyślne ustawienia:

Power limit: 0 %

Core clock: 955 MHz

Memory clock: 1400 MHz

OC:

Power limit: 20 %

Core clock: 1100 MHz

Memory clock: 1420 MHz

Co może być przyczyną?

Dzięki za pomoc.

edit: W prawy górnym rogu w google chrome po włączeniu paska z opcjami również wyskakują tym razem czarne kropki

post-205630-0-66808000-1437214873_thumb.jpg

post-205630-0-96094500-1437214919_thumb.jpg

Edytowane przez 97kamil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, są w necie jakieś testy pokazujace jakiego boosta dostał R9 290X na win10 dx12 i sterach 15,7 chciałem porównać z starszymi testami, mam do kupienia fajną sztuke sapphire Toxic i mocno się zastanawiam?

Edytowane przez Sadman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak tytułu który korzysta z dx12 na razie nie ma, aczkolwiek jakiś czas temu można było usłyszeć informacje o rzekomej poprawie wydajności kart R9 200 wraz z nowym win i sterami, nawet w tych grach które korzystają z dx11. Stad właśnie moje pytanie czy nikt nie przeprowadzał testów na nowym systemie i sterach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, mam pytanie. Czy te karty graficzne które podam na dole się czymś od siebie różnią? Z tego co widzę jedna jest cała czarna a druga czarnoniebieska i do tego te obudowy wokół wiatraków są takie jakby inne. A czy pod względem wydajności są takie same?

http://olx.pl/oferta/gigabyte-radeon-r9-280x-3gb-ddr5-oc-gw-fv23-CID99-IDa8BwH.html#9876d4bebb

http://allegro.pl/gigabyte-radeon-r9-280x-3gb-gddr5-oc-nowy-i5545052830.html

I jeszcze jedno. Czy r9 290 z referencyjnym chłodzeniem:

http://allegro.pl/gigabyte-radeon-r9-290-gaming-4gb-warszawa-sklep-i5449099428.html

będzie wydajniejszy od r9 280x?

http://allegro.pl/gigabyte-radeon-r9-280x-3gb-gddr5-oc-nowy-i5545052830.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/msi-radeon-r9-280x-gaming-oc-vs-radeon-r9-290

Ilość potoków ROP 64 vs 32 na korzyść R9 290.

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/wiedzmin_3_dziki_gon_test_procesorow_i_kart_graficznych?page=0,7

Odpowiedź masz prostą.

To są zupełnie inne wydajnościowo karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem całkowicie nowym użytkownikiem. Mam bardzo dziwny problem, a mianowicie male użycie karty graficznej. Jeśli gram w sobie w takie gry jak: far cry 3, hitman rozgrzeszenie, AC:BF. Użycie karty wacha się od 60-70% przy ustawieniach high lub ultra. Fps skacza sobie jak chca. Raz jest ~40 raz ~60 Wykorzystanie procesora wacha sie w 70-90%. Dzis komputer sam sie zrestartowal, podejrzewam zasilacz. Sprzet:

I5 2300 3,2GHz

4GB ramu

Msi R9 280x

XFX Ts 550W

Prosze pomożcie ;)

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wacha? Problem zaczyna się od słownika polszczyzny a nie obciążenia GPU. 

Podejrzenia zostaw po tym jak odpalisz Valley/Heaven albo 3dMark'a i porównasz wyniki z podobnym sprzętem.

Aha - XFX nie jest potworem ale bequiet z 2009 550W działa u mnie z 4670K@4,2/1,26V + 970 GTX STRIX. Także musiałbyś mieć umierający zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wacha? Problem zaczyna się od słownika polszczyzny a nie obciążenia GPU.

Podejrzenia zostaw po tym jak odpalisz Valley/Heaven albo 3dMark'a i porównasz wyniki z podobnym sprzętem.

Aha - XFX nie jest potworem ale bequiet z 2009 550W działa u mnie z 4670K@4,2/1,26V + 970 GTX STRIX. Także musiałbyś mieć umierający zasilacz.

Nie, zasilacz wymienilem. Wczoraj przyszedl xD A pisze z telefonu i zdarzaja mi sie bledy

Nie, zasilacz wymienilem. Wczoraj przyszedl xD A pisze z telefonu i zdarzaja mi sie bledy

I5 waskim gardlem?

Edytowane przez KuboxGaming

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą być różne rzeczy, ale procek na pewno. Masz zaledwie 3.2Ghz. U mnie w miejscach procesorowych pomiędzy 3.5Ghz a 4.5Ghz na 4690k jest różnica nawet 10 fps. Na grafice HD 7950@1150/1650 czyli po OC taki ~ referent r9 280x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi