scratix Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2014 (edytowane) Jaka jest według was najlepsza metoda nakładania pasty na CPU? Ja jestem zwolennikiem ziarnka grochu, nie lubię rozprowadzania. Edytowane 6 Lutego 2014 przez scratix 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rokula Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2014 Ja zawsze dokładnie rozprowadzam. Ten test powinien rozwiać wszelkie wątpliwości: http://chlodzenie.net/reviews/test-past-termoprzewodzacych-mity-i-fakty/5/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2014 Ja też nakładam ziarnko na środek i dociskam radiatorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2014 sposób na "X" jest o tyle dobry, że szybki, dobrze rozprowadza pastę i zapobiega pęcherzykom powietrza, które mogłyby się pojawić np przy smarowaniu na calą powierzchnię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2014 Procek/GPU bez IHS - rozprowadzam palcem odtłuszczonym w rozcieńczalniku, tak cienką warstwę, żeby akurat pokryła cały rdzeń, na koniec po całości robię palcem takie tap-tap-tap, żeby cała rozsmarowana powierzchnia zrobiła się jednolicie szorstka, porowata jak ściana malowana włochatym wałkiem - wówczas lepiej się układa po dociśnięciu. Po przyłożeniu radiatora w miarę możliwości lekko nim kręcę parę razy o 2-3* w lewo i w prawo lekko dociskając. Z IHS najpierw sprawdzam - polecam wziąć szybkę z oczka halogenowego i przyłożyć na posmarowany procek, przekonacie się, że IHS może być nierówny na 100000 sposobów i najlepiej poświęcić 2-3 nałożenia pasty i posprawdzać przez szybkę. Phenomy miały IHS zazwyczaj wyższe na krawędziach (wklęsłe na środku), Core 2 wypukłe w losowych miejscach. Ze swoim phenomem w swoim czasie przeżyłem gehennę - nie mogłem go za cholerę schłodzić po lekkim OC, z mugenem miałem temperatury po 70*C przy lekkim przewoltowaniu. Zabawa z szbyką i pastą uświadomiła mi, że bez lappingu nic nie zrobię, bo IHS jest niewiarygodnie wklęsły. Lapping trwał chyba ze 3 godziny, mam gdzieś zdjęcia z kolejnych etapów i jak warstwa niklu ścierała się, odsłaniając miedź pod spodem, wyraźnie było widać krzywizny. Ogólnie starłem chyba 0.3mm IHS Ogólnie, przy IHS najlepiej znaleźć zdjęcia danego modelu bez IHS i sprawdzić, gdzie znajduje się krzem, następnie dać 4 małe ziarnka pasty na rogach prostokąta proporcjonalnie o jakieś 30-40% mniejszego, niż płytka krzemowa pod IHS. Co i tak nie gwarantuje sukcesu, bo IHS może źle dolegać do jajka. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scratix Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2014 (edytowane) Mnie nie chcę się w takie coś bawić, już mogę poświęcić te 2-3 stopnie C. Żeby nie zakładać nowego tematu, czy pasta Arctic MX-2 jest jedną z najlepszych? Edytowane 6 Lutego 2014 przez scratix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2014 MX-2 to b. dobra opcja. Wydajnościowo dobra, tania, bezproblemowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2014 Mnie nie chcę się w takie coś bawić, już mogę poświęcić te 2-3 stopnie C. Żeby nie zakładać nowego tematu, czy pasta Arctic MX-2 jest jedną z najlepszych? Taaak, tylko u mnie była to kwestia ~12*C. MX-2 to dobra pasta, łatwa do aplikacji i tania. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) Ja zawsze nakladam kleksik pasty i rozsmarowuje karta platnicza po calym ihs tak aby byla rowna, cienka powierzchnia. PS. Tu jest fajny poradnik: :D Edytowane 7 Lutego 2014 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajayeti Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 ...i nie koniecznie trzeba nakładać pastę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Do [gluteus maximus] test - przecież wiadomo, że masło jest lepsze od margaryny ^_^ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 Na X na żabkę, na Y czy też na ślimaka. Robił ktoś z was kiedyś testy nakładania pasty i jaki daje to efekt np w rozprowadzeniu? Czy zrobicie X czy ziarnko na środku, nie ma to znaczenia pasta rozprowadza się zawsze równomiernie do boków. Rozprowadzanie pasty po całości daje również taki sam efekt więc poco się męczyć... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 No właśnie rozprowadzanie pasty po cały procku to mordęga. Najprościej jest dać trochę na środek i docisnąć - pasta sama się rozejdzie. Tylko trzeba mieć wprawę żeby dać odpowiednią ilość pasty. Najlepiej zrobić na próbę jedno ziarnko, zamontować chłodzenie, zdemontować chłodzenie :) i zobaczyć jak się rozlazło. Wtedy przy następnym montażu wiemy ile pasty dać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajayeti Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 Każda metoda ma swoich zwolenników, jak i przeciwników.W każdym razie, testy nakładania past:http://chlodzenie.net/reviews/test-past-termoprzewodzacych-mity-i-fakty/5/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...