Skocz do zawartości
narcyz

Kupujemy telefon komórkowy, czyli co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli chodzi o wczesniej wymieniony zestaw to uzywam z niego tylko pilota,akt. czekam na mylarone x3 :D Wracajac do tematu to przy wyborze telefonu do mp3 warto zwrocic uwage na np. Stopien skomplikowania tworzenia playlisty, equlizer a nawet tak z pozoru nieistotne rzeczy jak klawisz szybkiego dostepu do odtwarzacza. I tu sony uzyskuje przewage nad benq-siemensem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, może jakieś zmiany są. Zmień jednak słuchawki np na Sennhaiser MX90 i zobaczysz co można wycisnąć z małych słuchaweczek :D

Akurat te słuchawki to badziewie.Nowa seria Sennheisera , to wogóle porażka na całej linii.Jedyne godne polecenia słuchawki do sprzętu przenośnego ,to PX100(genialne) i CX-300.Obydwu modeli używam ,a HPM-ów słuchałem na SE810 -dla mało wymagającego "baso-luba" są ok. Edytowane przez BezbronnyPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@macOSek:

1. Wiem, że gra lepiej niż K750i ale W610i ma chyba jednak lepszy (Walkman)

2. Nie będzie. K550i będziesz musiał zmodować softwarowo do W610i (zyskasz Walkmana 2,0 i flashmenu), aczkolwiek ze sluchawkami np. hpm70 gra bardzo przyjemnie.

3. Nie spotkałem się z żadnymi problemami.

4. Tak, będziesz mógł za pomocą PhoneXS++ oraz FAR. Aczkolwiek jesli bedziesz mial CID52 to bedzie problem z FAR'em. Najnowszy PhoneXS++ obsluguje juz CID52.

5. K550i to Cyber-Shot. W610i to Walkman więc ogólnie to są telefony skierowane do innych ludzi. Najlepszym wyborem jest wziąć K550i i go modować.

Edytowane przez mafia35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo to ja mam pytanie:

[...]

Nie odpowiem, bo nie używałem ani jednego.

Dostałem dzisiaj fona , jestem w pełni zadowolony, Polecam wszystkim K750i :), mój następny to k800i, Pozdrawiam.

Mam teraz, jakoś po zmianie z k750i nie widać znaczącej różnicy za co by było warto tyle dopłacać, oprócz aparatu oczywiście.

Tak sie sklada ze z ciekawosci porownywalem na hpm-82 jakosc dzwięku przed i po zmianie softu. Moge Cie zapewnic iz roznica jest slyszalna. Ponadto na forach poswieconych tej komorce mozesz znalezc wiele osob eksperymentujacych z rozmaitymi sterownikami dzwieku, dzieki ktorym mozna dobrac jego odpowiadajaca osobistym oczekiwaniom barwe.

Póki co to mówimy o różnicy w dźwięku przy zmienionym sofcie i standardowych słuchawkach, bo tak wynikało z Twojego posta.

Jeśli ktoś chce poprawiac jakość dźwięku, to powienien zacząć od słuchawek, a nie moda na walkmana.

Miałem sterownik dźwięku od w850i w k750i@w800i i szczerze mówiąc, to potrzeba słuchawek lepszych niż HPM-70, żeby jakoś poczuć różnicę dla której warto wgrywać ten sterownik.

Wszelkie dyskusje o słuchawkach innych niż oryginalnych do telefonu będą usuwane, bo od tego macie subforum Audio!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy ludzie wreszcie zrozumieją, że "siła" W800i tkwi w słuchawkach, a nie sofcie! Sam soft nic nie daje, jeśli pozostawisz oryginalne słuchawki.

Połowicznie. HPM-70 dodawane do W800i są dość dobre, jednak nie mają dobrych basów. Soft daje, widać nie masz kontaktu z telefonami marki Sony Ericsson. Od rodziny K750i istnieje coś takiego jak sterownik do danego komponentu - aparat, dźwięk oraz wyświetlacz. Wierz mi, ale jest wiele sterowników dźwiękowych i każdy gra inaczej, same słuchawki dają naprawdę wiele, ale sterownik może zwiększyć basy lub limit głośności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyś przeczytał dokładnie, to byś wiedział że miałem k750i@w800i ze sterownikiem aparatu od k800i oraz dźwięku od w850i. Obecnie mam k800i, więc nie mów że nie mam kontaktu z SE.

Co do samej zmiany słuchawek, jak już pisałem wcześniej, jeśli ktoś chce polepszyć dźwięk to są one koniecznością! Soft to raczej następny etap i nie każdego zadowoli na tyle, żeby można od razu mówić o jakiejś DUŻEJ poprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterownik aparatu wgrasz od K800i, to się zgodzę, jednakże jest to całkowicie kiepskie sterownik. Co do dźwięku to nie mogłeś wgrywać z W850i, ale albo z W810i lub W900i (z tego pierwszego całą akustykę, z drugiego tylko odtwarzanie).

Co do kontaktu to bardziej mi chodziło o "zgłębioną wiedzę", zajmuję się zarówno komputerami, jak i komórkami, więc od bardzo dawna jestem w temacie rynku IT i GSM.

Oczywiście muszę się zgodzić, że słuchawki robią praktycznie te 70-80%, co do tego nie ma wątpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie był to sterownik dźwięku od W900i. Było to wgrywane ponad rok temu, więc i nieco zapomniałem. Najśmieszniejsze jest, to że na aukcji gdzie sprzedawałem telefon napisałęm, że sterownik od W850i i ludzie na to lecieli ;)

Ale skończmy już dyskusję o sofcie i sterownikach do SE, bo z tego by można zrobić oddzielny temat zupełnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Połowicznie. HPM-70 dodawane do W800i są dość dobre, jednak nie mają dobrych basów. Soft daje, widać nie masz kontaktu z telefonami marki Sony Ericsson. Od rodziny K750i istnieje coś takiego jak sterownik do danego komponentu - aparat, dźwięk oraz wyświetlacz. Wierz mi, ale jest wiele sterowników dźwiękowych i każdy gra inaczej, same słuchawki dają naprawdę wiele, ale sterownik może zwiększyć basy lub limit głośności.

Efekt placebo to tak jak ludzie kupują niby oryginalne np cx-300 i nagle odczuwają olbrzymią poprawę dźwięku w stosunku do słuchawek stockowych, podczas gdy najczęściej ów podróby grają gorzej od tych dołączanych do playera.

Ze swojej strony odradzam ef81 :/

Wszystko niby działało dobrze, a teraz jak dostaje sms telefon się wyłącza :|

Bo to wszystko zależy czyje opinie bierzesz pod uwagę. Ludzi znających sie na temacie wypowiadających sie w określonym miejscu jak np ten wredny siemensiak, czy kilku piewców rozwiązań których są użytkownikami i do których nie potrafią sie krytycznie odnieść. Dla mnie kupno ef81 to tak jak zakup jakiego mp4 Mpower-a, z wyglądy fajne no i wypasiony za super cenę. Niestety na tym zalety w zasadzie sie kończą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Efekt placebo to tak jak ludzie kupują niby oryginalne np cx-300 i nagle odczuwają olbrzymią poprawę dźwięku w stosunku do słuchawek stockowych, podczas gdy najczęściej ów podróby grają gorzej od tych dołączanych do playera.

Bo to wszystko zależy czyje opinie bierzesz pod uwagę. Ludzi znających sie na temacie wypowiadających sie w określonym miejscu jak np ten wredny siemensiak, czy kilku piewców rozwiązań których są użytkownikami i do których nie potrafią sie krytycznie odnieść. Dla mnie kupno ef81 to tak jak zakup jakiego mp4 Mpower-a, z wyglądy fajne no i wypasiony za super cenę. Niestety na tym zalety w zasadzie sie kończą.

W telefonach jest taka sytuacja, że możesz mieć superhipermega słuchawki na minijacka, jednakże, jeśli masz adapter do telefonu słabej jakości (większość na allegro to chiński kicz wspierający ledwo mono) to słuchawki na nic się zdadzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tej pory wszystkie rozmowy o słuchawkach i adapterach będą usuwane, a autorzy będą procentowani!

Załóżcie temat o słuchawkach do telefonów (np. wszelkie HPMy do SE), albo skorzystajcie z subforum Audio, gdzie możecie pytać o każdy rodzaj słuchawek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest cos lepszego niz nokia e65 w cenie ~1000pln?

mam idealnie ten sam dylemat. sam telefon niby w porządku ale... czytając dzial dot. tego fona jest z nim bardzo duzo problemow. a brak radia i przedniej kamery jest żenujący. tak sie zastanawiam czy nie dozbierać do N93i no ale jakby nie patrzeć to juz kupa szmalu...

PS

biore tez pod uwagę iPhona. Ma wszystko co trzeba, OS'a WiFi 2mpix bt 2.0 a za tysiak da sie chyba wyhaczyc

Edytowane przez Rafal2!omu$$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam idealnie ten sam dylemat. sam telefon niby w porządku ale... czytając dzial dot. tego fona jest z nim bardzo duzo problemow. a brak radia i przedniej kamery jest żenujący. tak sie zastanawiam czy nie dozbierać do N93i no ale jakby nie patrzeć to juz kupa szmalu...

PS

biore tez pod uwagę iPhona. Ma wszystko co trzeba, OS'a WiFi 2mpix bt 2.0 a za tysiak da sie chyba wyhaczyc

oj chyba bedzie bardzo ciezko, predzej jakas alternatywe

jezeli nie przeszkadza ci joystick w k810i to tez fajny telefon, ja osobiscie nigdy wiecej nie kupie sluchawy z tym gadzetem

ps. ciekaw jestem ile bedzie kosztowal k850i?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... czytając dzial dot. tego fona jest z nim bardzo duzo problemow. a brak radia i przedniej kamery jest żenujący...

E65 radia nie ma to fakt, ale kamerke z przodu do telekonferecji ma wiec nie wprowadzaj ludzi w blad. Jezeli radio w telefonie jest dla Ciebie tak wazne to niestety bedziesz musial sobie poszukac czegos innego, ale w tej cenie bedzie trudno znalezc cos lepszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że allegro przeglądał dość pobieżnie, gdzie można kupić chińskie podróby w okolicach 1k.

no faktycznie tylko looknełem xD a co do

65 radia nie ma to fakt, ale kamerke z przodu do telekonferecji ma wiec nie wprowadzaj ludzi w blad.

to sam nie wiem co już o tym myśleć bo czytając TUTAJ jest wyraźnie napisane ze nie ma drugiej kamery a to co jest z przodu to jest po prostu czujnik światła. A co do samej nokii E65 to z wyglądu jak dla mnie najlepszy fon ~1500zeta Edytowane przez Rafal2!omu$$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sam nie wiem co już o tym myśleć bo czytając TUTAJ jest wyraźnie napisane ze nie ma drugiej kamery a to co jest z przodu to jest po prostu czujnik światła. A co do samej nokii E65 to z wyglądu jak dla mnie najlepszy fon ~1500zeta

Czyli wszystkie serwisy w opisie tego telefonu sie myla, bo przy wideorozmowach jest zawsze 'tak'. :-|

W tym tescie gosciu tez pisze, ze to z przodu to nie kamerka tylko czujnik ->http://www.mgsm.pl/katalog/nokia/e65/test/

No coz tym razem ufajac serwisom sam wprowadzilem w blad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z drugiej strony ja jako normalny użytkownik nie sądze żebym w szczególnym stopniu (o ile w ogole) korzystał z wideorozmow. Duzo bardziej przydatne jest Wifi ktore jest praktycznie w kazdym lepszym klubie no i w wielu innych miejscach. Boli mnie też brak stereofonii. Glosnik tez nie szczegolny. I na tym chyba koniec wad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po trzyletnim bezproblemowym działaniu mojej Motki E398, w/w efktownie wyzionęła ducha. Naprawiać jej sie nie opłaca, dlatego czas kupić coś nowego. Mam na to tak 600-700zł (moze wiecej, zależy jak gitare uda mi sie sprzedać i czy kupie nową ape do modelu), ale mam też konkretne wymagania

-Bluetooth, IrDa byłaby miłym dodatkiem, podobnie jak Wi-Fi, ale tylko BT obowiązkowy

-dość dobry aparacik, nie zawsze nosze przy sobie kompakta

-mp3

-karty pamięci

-dobre głośniki wbudowane

-możliwie jak najlepszy wyświetlacz

-miło by było gdybym nie musiał baterii co trzy dni ładować od zera

-podłączenie do kompa przez USB ale to chyba logiczne

-żeby to to nie muliło

-nie ma znaczenia czy to klapka, czy wysówany czy zwykły - byle sie w ręku nie rozlatywał bo będzie dość ostro ekspoatowany

-słuchawki w zestawie nie mają znaczenia

-ogólnie musi to być telefon multimedialny

I teraz ważna sprawa. Generalnie nie chce żadnej Nokii, ale jeżeli już to tylko z Symbianem. N7650 była dość fajnym telefonem w mojej karierze, ale jednak to nie do końca to. Skłaniałbym sie do Motoroli, jestem zwolennikiem tej marki, ale SE też byłby w porządku. Bardzo podoba mi sie Motka Z8 ale nie mam tyle kasy, fajna jest też K3, ale wydaje sie mega delikatna no i nie ma IrDy. Ciekawą opcją jest V3xx ale z kolei bałbym sie ze ją złamie. Na innym markach w sumie sie nie znam, dlatego pytam Was. Co polecacie? I pamiętajcie o tym co pisałem o Nokii.

Edytowane przez el_gringo_dado

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi