Skocz do zawartości
narcyz

Kupujemy telefon komórkowy, czyli co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Wstręt do SE bierze się stąd, iż każdy z nich ma okrągły joy, który prawie zawsze się psuje.

Nie pisz tak... Ja mam swojego SE K600i rok i ani razu nie miałem problemów z joyem! K750i to już nie K700i w którym to właśnie joy był piętą Achillesa i stąd wzieły sie te opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popatrzyłem na allegro i chcąć zmieścić się jak najniższej mozliwej kwocie szukałem k750i.

pytanie: czy warto brać k750i z softem w800i?

http://allegro.pl/item203316705_se_k750i_z...em_z_w800i.html

poza tym to takie aukcje

http://allegro.pl/item203614434_sony_erics...gwarancja_.html

http://allegro.pl/item202439206_sonny_eric...1gb_gratis.html

który polecicie?

pozdrawiam

m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje porady, na dniach wymieniam komorke i nie moge za bardzo sie zdecydowac co brac:

-Nokia E50

-Samsung X820

-Samsung E250/D900

-SE W880i

Tak wiec prosilbym o opinie zwlaszcza na temat tego ostatniego [w880i]

- czy lepiej wypada w uzytkowaniu niz e50?

- czy z podowu bb5 w e50 mozna po kradziezy zablokowac ta nokie na amen?

- czy x820 nie jest jakis taki za duzy?

od razu mowie, ze symbian nie grzeje mnie i nie ziebi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje porady, na dniach wymieniam komorke i nie moge za bardzo sie zdecydowac co brac:

-Nokia E50

-Samsung X820

-Samsung E250/D900

-SE W880i

Samsung E250 i X820 odpadają od razu ze względu na mniejsze możliwości. Zaletą (jak dla kogo) E50 jest Symbian. Wiadomo że telefon z Symbianem ma większe mozliwości. SE W880i to chyba najgorszy z nowych modeli tego producenta. Nie oferuje nic ciekawszego niż poprzednie modele z serii W. Ma pewne wady: niewygodne klawisze, słaby aparat. Jego zaleta to oryginalny wygląd. Samsung D900 wydaje się być niezłym wyborem. Na pewno nie imponuje jeśli chodzi o jakość dźwięku lecz jako najwyższy model Samsunga posiada wiele ciekawych funkcji i ładnie się prezentuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres, Grzechu_1990:

Nie, nie popsuł się i nic nie wskazuje na to, żeby miał się popsuć. Ale jest okrągły, a na obudowie jest napis SonyEricsson. Niby szczegóły, ale właśnie to mnie gryzie. Miałem 6020 i podobał mi się dużo bardziej. Teraz zatęskniłem za nim i chcę mieć coś bardziej zbliżonego do niego (jeśli chodzi o wygląd), ale z lepszymi funkcjami. 6233 kupić nie mogę, bo wydawanie takiej sumy na telefon to wg mnie nieporozumienie. 6151 mi się podoba bardziej od SE i właściwie to jest główny powód. No i ten napis "Nokia". ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung E250 i X820 odpadają od razu ze względu na mniejsze możliwości. Zaletą (jak dla kogo) E50 jest Symbian. Wiadomo że telefon z Symbianem ma większe mozliwości. SE W880i to chyba najgorszy z nowych modeli tego producenta. Nie oferuje nic ciekawszego niż poprzednie modele z serii W. Ma pewne wady: niewygodne klawisze, słaby aparat. Jego zaleta to oryginalny wygląd. Samsung D900 wydaje się być niezłym wyborem. Na pewno nie imponuje jeśli chodzi o jakość dźwięku lecz jako najwyższy model Samsunga posiada wiele ciekawych funkcji i ładnie się prezentuje.

-x820 nie ma limitu przechowywanych przychodzacych smsow? (np motka L6 pozwala trzymac tylko to, co na karcie sim i nic wiecej)

- slaby aparat w880i-> jak wypada w porownaniu z SE D750i?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-Nokia E50

-Samsung X820

-Samsung E250/D900

-SE W880i

E250 to nie ta liga.

X820 boski design i chyba nic poza tym.

D900 to klasa sama w sobie ale wyglad juz oklepany. Z niego na pewno bedziesz zadowolony - High end

E50 to Symbian, caly w malytkich literkach. Dla mnie bylby to plus dla wielu natomiast wielki minus. Symbian wiadomo, nieograniczone mozliwosci, zamulanie fona. Pobawisz sie i Symbian stanie sie zbytkiem.

W880i to chyba z tej stawi najciekawszy telefon pod wzgledem wzorownictwa. Dla mnie najpiekniejszy telefon w stawce ale czy najlepszy to ciezko okreslic. Na pewno nie lepszy od K800i. Gdybys go tutaj mial do wyboru to bylby jedyny sluszny w tej klasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tukamon z podanych przez Ciebie to chyba zdecydowałbym się na d900 tak jak moi przedmówcy.

E250 odpada bo przy reszcie to "szrot" ;)

x820 mi sie nie podoba, ale o gustach się nie dyskutuje ;) poza tym brak kart pamięci w aparacie tej klasy go u mnie dyskwalifikuje...

W880i jakoś do mnie nie przemawia, fajna "płaskocienka" obudowa, ale imho jakoś niefortunnie umieścili slot na kartę pamięci i wyjście słuchawkowe, jak już zrobili z boku to imo powinno być wyżej. Tak sobie pomyślałem, że jak ktoś jest leworęczny to podczas ładowania telefonu będzie musiał nieźle gimnastykować dłonią, żeby trafić w małe klawisze;) Co do k800 to zgodzę się z Kaeresem że jest bezkonkurencyjny. Ostatnio miałem okazję porównać go z moim k750 i k800 powaliło mnie na kolana w 15 sekund ;) .

e50 co do małych literek to wcale nie jest źle, przynajmniej dużo tekstu się mieści na ekranie (po co w k750i taka duża czcionka :mur: ), a i sam w sobie nie zamula. Imo nowe symbianowce rozkładają szybkością działania niskobudżetowe Nokie typu 6020, 6060 i pozostałe nowsze, o 2600 nie wspominając. To prawda, że po włączeniu, zanim się wszystko załaduje są trochę zmulone, ale później już śmiga. e50 ma mój kuzyn i ani on, ani ja, jak jej używałem nie narzekałem na szybkość działania.

@tukamon co do pytania czy bb5 zablokujesz, to chyba jeszcze nikt tego nie próbował ;) dlatego ciężko z odpowiedzią, ale ma nr imei jak zwykły tel więc problemu być nie powinno :) zawsze dla większego bezpieczeństwa możesz zainstalować sobie jakiś programik (a jest ich wiele)

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E50 to Symbian, caly w malytkich literkach. Dla mnie bylby to plus dla wielu natomiast wielki minus. Symbian wiadomo, nieograniczone mozliwosci, zamulanie fona. Pobawisz sie i Symbian stanie sie zbytkiem.

nie wiesz, nie pisz, nie wypowiadaj sie. najnwoszy soft powoduje to ze szybkosc dzialania nie jest jest inna niz w normalnym telefonie bez symbiana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie Dzieki za pomoc :)

Dzieki Waszej pomocy wybor na 95% padl na D900 :) (symbiana mialem i e50 mnie nie kreci, a za boski wyglad w880i 500zl doplacac nie usmiecha mi sie :) )

Mam jeszcze pytanko odnosnie X820:

-ile toto smsow moze trzymac

-wyswietlacz jest dobrze dopasowany (rozdzielczosc do wielkosci) czy podobnie jak E250 piksele sa jak pol paznokcia i wygladaja jak 640x480 na 19 calach :)

-aparacik ujdzie? jak to wyglada w porownaniu do SE D750/K750i? jest podobnie? troche/duzo gorzej?

edit:

jaka nokie dla mamusi byscie polecili? :)

Edytowane przez tukamon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie D900 to taki sobie wybór.

W tym przedziale cenowym celowałbym w SE K800i lub Nokię N73.

Według mnie są to znacznie lepsze telefony.

N73 to doplata kolo 400-500zl, a k800i mi sie nie podoba :P

Ponawiam pytania:

-jakies fajne w miare kompaktowe nokie bez klapek znacie?

-jak tam wyswietlacz i pojemnosc pamieci w x820?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

N73 to doplata kolo 400-500zl

Samsung D900 - ok. 850 zł

Nokia N73 - ok. 1050 zł

Myślę, że warto dopłacić te 200 zł, bo naprawdę warto.

jakies fajne w miare kompaktowe nokie bez klapek znacie?

Dla kobiety dobrym telefonem będzie Nokia 7360.

Edytowane przez lukmek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung D900 - ok. 850 zł

Nokia N73 - ok. 1050 zł

Myślę, że warto dopłacić te 200 zł, bo naprawdę warto.

D900 moge miec za 899-350=550

N73 za 1199 i jaka moge dostac to 200zl -> 1000

co daje 450 roznicy.

Dla kobiety dobrym telefonem będzie Nokia 7360.

thx, zaprezentuje. Jest moze jakas odmiana tego tylko z lepszym aparatem? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

N73 za 1199 i jaka moge dostac to 200zl -> 1000

co daje 450 roznicy.

Za taką cenę opłaca się brać D900.

W ofercie nokii dla kobiety warte uwagi są jeszcze 7370/7373.

Ewentualnie pozostaje V3i. Moje koleżanki bardzo chwalą sobie ten telefon.

Edytowane przez lukmek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Moja siostra obecnie jest w Irlandi, i jest możliwość zeby mi kupiła telefon. Jak narazie mam na oku nokie 7710. Czy ktoś miał kontakt z tym telefonem i co możecie o nim powiedziec? z góry dzięki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybkie pytanie: Używałem w abonamencie orange (polska) telefonu kupionego w Anglii - telefon ktoś sobie pożyczył - jest możliwość zablokowania go?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ghyhy, nie wiem dlaczego nie zauwazylem ze tel. KUPIONY w Anglii.

Sadzilem, ze po prostu kupiony z abo w Polsce i se uzywa w Anglii.

Jezeli sprawa wyglada tak jak wyglada to tylko NIE MA SZANS NA JEGO ZABLOKOWANIE nawet gdybys znal IMEI bo Orangutan sie wypnie poniewaz nie posiada tego numeru IMEI w swojej bazie danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedziała że za dobrą kawę da radę go jeszcze zablokować lecz musi być dowód zakupu (paragon etc) tego niestety nie ma, poszło w cholerę

- ale mam pudełko i wszystkie akcesoria :cry:

btw. może ktoś ma rachunek na motkę k1 z Anglii lub pracuje u pomarańczowych tudzież innych operatorów i mógł by przyświadczyć mi przysługę za dobry browar?

Edytowane przez Soker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuję lekkiego wsparcia mam do wydania 400zł i mam dwóch kandydatów SE D750i @ W800i lub BENQ SIEMENS EF81. I tu rozgrywka jest dość zacięta ponieważ zależy mi na aparacie (zdjęcie rozkładu autobusów to dobry patent, a sytuacyjne zdjęcia także są sensowne), odtwarzać MP3 równie ważny.

No i moje pytania:

1. Jak sobie oba telefony radzą z mp3 w vbr'ze powiedzmy 192-320kbps?

2. Bateria, strony stronami, ale mi zależy na odczuciach użytkowników.

3. Karta pamięci: SE do 4gb a Benq? Coś czytałem o jakimś limicie do 1GB, ale wolałbym więcej.

4. Multimedia: Jak sprawa wygląda z dodatkowym oprogramowaniem, odtwarzaniem filmów itp?

5. Jakość zdjęć: SE zawsze przodowały, ale jak to się ma do EF81?

6. Equalizer: Kilka stron wcześniej widziałem w czyimś poście wzmianke, że w Benq tego brak. Może jakiś sposób na to jest bo ja lubię mieć władzę nad moją muzyką.

7. (ostatnie jakie na razie mam w głowie) Głośnik zewnętrzny: SE ma, ale drugi? Znaleść tego nie mogłe za cholerę.

ADD: Możliwość podłączenie normalnych słuchawek w EF81 istnieje? Jest jakaś przejściówka jak w SE?

Edytowane przez Konar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Twoich zapotrzebowan juz widze, ze faworytem jest K750i

Wypowiadam sie o EF81

1. W dobrej jakosci MP3 chodza opinie, ze nawet standardowy zestaw sluchawkowy daje jako takie pojecie glebi. Gdy wciskam dosc gleboko sluchawki do uszu to mozg mi sie trzesie wiec chyba jest OK.

2. Gdy sluchamy MP3 lub co gorsza ogladamy na tym WIELKIM ekranie filmy (oczywiscie nie non stop) to niestety 1-1,5 dnia i koniec. Normalnie trzyma z 3 dni podczas standardowego uzywania komorki.

3. Podobno karta pamieci 2GB dobrze sformatowana w czytniku chodzi ale ja tego nie potwierdzam. Ja mam 1GB i chodzi. o 4GB NIE MA MOWY !

4. Multimedialnie EF81 miazdzy K750i i koniec dalszego wywnetrzania.

5. Zglos sie dzisiaj wieczorkiem to podesle probki zdjec z EF81 bo teraz jestem w pracy, a nie bede wysylal przez e-maila bo sprawa chyba sie az tak nie pali, co ? :)

Pewnie nie ma szans z autofocusem ale sa na przyzwoitym poziomie i az sie zdziwilem jak wychodza przy dobrym oswietleniu.

6. Tak, to prawda. W EF81 nie ma zadnego equalizera :/ Czekam na jakas JAVE ale narazie zadna nie dziala poprawnie.

7. Zewnetrznym dzwiekiem EF81 roznosi wiele telefonow z K750i na czele. Tutaj akurat mam bezposrednie porownanie bo kumpel ma w pracy tego SE. W porownaniu do EF81 brzmi jak AMR albo polifonia 16 glosowa sprzed 2 lat.

ADD. Sa przejsciowki ale do zakupienia na allegro i oczywiscie podlaczasz wtedy sluchawki jakie chcesz. Jakos dzwieku sie znacznie poprawia co na forum siemensiaka prezentowal opisem koles (prowadzi komis wiec chyba jakies porownanie ma).

Mysle, ze pomoglem.

Edytowane przez Kaeres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 900 ziko udałoby się kupić nowego HTC Wizard (znany jako SPV M3000, MDA Vario, itd...) lub trochę używaną Nokię 9300i. Imho za taką cenę, to tylko te 2 telefony warto brać pod uwagę, żeby to wi-fi mogło być w ogóle użyteczne- mam tu na myśli np. klawiaturę qwerty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to jest rok uzytkowania telefonu? po takim czasie beda ostroznym nawet sie chinskie wynalazki nie psuja

mialem SE T610 po 2 latach dzoistik chodzil tak ze zal ;x to samo k300i i nie mowiac juz o k700.

a i spotkalem juz mulacego k750 sam mam 6230i i jak sie bawilem kumpla k750 to dzoi mulil i nie byl dokladny - jednak on tego nie zauwazal bo jest przyzwyczajony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi