lemonek22 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Witam. Mam trochę kasy (700zł) i przyszło mi do głowy aby zrobić jakiś swój domowy serwerek nas/komputer. Miałby być wykorzystany do:- serwer multimediów (dlna) do tv samsung- do oglądania filmów które bedą uruchamiane bezpośrednio z serwera- monitoring z jednej kamery z opcją nagrywania harmonogramem- jako download station (jdownloader, torrent), rozpakowanie zassanego filmu- dostęp zdalny np. teamviewer lub podobne-openvpn-domowa chmura - strumieniowanie muzyki do różnych urządzeń i teraz nasuwa się pytanie, składak czy jakieś gotowe rozwiązanie ? Jeśli składak to jakie podzespoły wpakować żeby był cichy i energooszczędny? Jeśli gotowe rozwiązanie to nas czy intel nuc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zdecydowanie lepiej dedykowane rozwiązanie - małe , lekkie i pobiera mało prądu np. Synology DS214se . 568 zł w morele.net , do tego dysk - albo kupujesz albo przekładasz jakiś używany dysk SATA II /SATA III . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keyser2 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2014 (edytowane) Ja byłbym za skonfigurowaniem czegoś na Intel Celeron np G1840 145zł + płyta h81 140zł,4GB ramu DDR3 139zł. Na pewno będzie wydajniej i masz pełne pole do manewrów, nic cie nie ogranicza. Postawisz na tym linuxa i zrobisz wszystko na co masz tylko ochotę. Obecnie mam u siebie G3220 i postawionego debiana. Obsługuję moje całe mieszkanie jeśli chodzi o strumieniowanie , działa 24h/7. Edytowane 16 Sierpnia 2014 przez keyser2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Tyle że do tego musi dołożyć dysk , budę i zasilacz co dodatkowo podnosi koszty . Do tego pobór mocy - podany wyżej dysk sieciowy zużywa ~19 W , nie wiem czy G1840&Co zejdzie do tego poziomu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keyser2 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2014 No masz rację. Ale obudowa 85zł Zalman T2, do tego jakiś zasilacz 350W FSP z allegro około 50zł no i dysk 200zł 1 TB. Całość około 760zł. Ale za to nieograniczone możliwości, szansa na rozbudowę. Pobór może i większy ale zamknie się myślę w max 60w. Można zaoszczędzić kupując np ram z allegro za 90zł 4GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) zamknie się spokojnie w <30W, skoro ja mam tyle na TYM Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemonek22 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Wydaje mi się że odpalenie jednocześnie wszystkich usług które wymieniłem w pierwszym poście, nie spowoduje zbytnio obciążenia więc spokojnie powinno być <30W tak jak napisał Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Dokładnie. To samo u mnie http://forum.purepc.pl/topic/270197-htpc/page-53?do=findComment&comment=3888833 Chodzi non stop. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Do tego pobór mocy - podany wyżej dysk sieciowy zużywa ~19 W , nie wiem czy G1840&Co zejdzie do tego poziomu Mocno zależy od doboru podzespołów (ASRock H81 ITX, napięcie procesora, pamięci i chipsetu w dół) - i3 haswell z integrą nie ma problemu by w spoczynku pobór mocy był < 20W przy zasilaczu 300W/bronze ;) (dodatkowych parę W zysku przy PicoPSU) Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemonek22 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) Ok panowie to jeśli możecie to doradzcie konkretny zestaw powiedzmy do 1 tys. Jak będzie mniej to się nie pogniewam ;-) jutro chciałbym złożyć zamówienie. Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez lemonek22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keyser2 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) http://www.morele.net/inventory/info/QMZZjP/ Procesor najwydajnieszy w swojej cenie. Szybki ram. Płyta z możliwością rozbudowy. ale zasilacz lepiej ten: http://www.morele.net/zasilacz-aerocool-vp-450-450w-80-oem-359408/ Aerocool VP 450W Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez keyser2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Jak z moreli to zasilacz w zupełności wystarczy i taki - Fortron 250W/80+ (97zł). Zawsze to parę watów do przodu i parę złotówek mniej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemonek22 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2014 (edytowane) A coś takiego będzie spełniać moje wymagania ?http://allegro.pl/barebone-zotac-zbox-id18-intel-celeron-1007u-i4504552080.html http://allegro.pl/komputer-mini-pc-zotac-box-2957u-2x1-4gh-lan-hdmi-i4498405084.html http://allegro.pl/komputer-mini-pc-intel-nuc-dn2820fykh-hdmi-wifi-i4497567782.html Zestaw z moreli bardzo fajny trzeba przyznać ale chyba zbyt mocny jak dla mnie, bardzo duży zapas mocy który i tak nie zostanie wykorzystany. Będę musiał dokupić tylko pamięć. W obecnym terminalu mam niestety ddr2 Edytowane 17 Sierpnia 2014 przez lemonek22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keyser2 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Jeśli chcesz ciąć koszty, ja osobiście wziałbym wersję nr.2 Celeron w wersji U nie powala wydajnością, ale powinien ci wystarczyć o ile go nie zakatujesz:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...