Skocz do zawartości
jacek-g

komputer do filmów FULL HD

Rekomendowane odpowiedzi

poszukuje komputera do filmów full hd 1080p, który podłączę do TV Sony KDL 65w855c
który z polecanych się nadaje?

oczywiście musi odtwarzać płynnie, bez przycięć filmy FULL HD

który z polecanych będzie się nadawał????

dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daje radę po usb ale ja chce mieć windowsa, i z dysku odtwarzać filmy, pobierać materiały video z internetu itd. 

mam obecnie taki mały stary htpc ale ma on jakąś zintegrowaną kartę i płynnie odtwarza filmy max. 480p przy wyższej rozdzielczości tnie...

o uruchamianiu z dysku filmów blu ray ważących 40 giga nie wspominając,

Edytowane przez jacek-g

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Praktycznie każdy intel sandy bridge i wyżej pięknie dekoduje HD na wbudowanym iGPU. Niektóre mają problemy z filmami 24fps i czasami się desynchronizuje głos z obrazem. Kup celerona G1820 i zapomnij. Nawet filmy zakodowane niestandardowym kodekiem, który z jakiegoś powodu nie chce odtworzyć się ze sprzętową akceleracją, będą dekodowane programowo przy obciążeniu CPU na poziomie 40-50%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mam od kilku lat celerona G550 pod telewizorem, nie chce mi się go wymieniać bo zasadniczo robi to, co ma robić z nawiązką. Ma buga - któryś z profili H264 powoduje zielone artefakty, muszę wtedy wyłączać HW acceleration. Jakoś 1:50 filmów się to zdarza. Procka za 30zł na allegro można wyrwać.

Haswell ma kilkanaście W mniej, co w małej obudowie potrafi się przełożyć na kilkanaście *C. Ja mam dość dużą, całkiem nieźle wentylowaną obudowę, w której pomimo 4x barracuda temperatury nie przekraczają 45*C, więc mi to nie robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o podpowiedziedz, kupując poniższy zestaw ale rezygnując z karty graficznej na rzecz dysku 2.000 gb czy komputer zda egzamin jako odtwarzacz?

Wole kupić jednak trochę lepszy zestaw bo mój ostatni htpc chyba nawet z tej strony tylko na procesorze AMD jednak nie odtwarza płynnie filmów w 1080p.

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_sierpien_2015?page=0,23

Edytowane przez jacek-g

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw jak najbardziej ok.

Zauważ jednak, że buda jest dość spora, mimo że to itx. Jeśli rozmiary to nie problem - ok.

Zestaw na AMD poradziłby sobie ze wszystkim pewnie na OpenELEC. Zestaw z mojej sygnatury ledwo zipie z yt 1080p, podobna epoka pod tv z jednordzeniowym sempronem 140 taktowanym bodaj 2,3GHz odtwarza 1080p z yt przy obciążeniu cpu poniżej 20%. Do postawienia tego wystarczy pendrive 1GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi