Skocz do zawartości
Pretous

Szum powietrza w obudowie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam obudowę SilentiumPC brutus M25. Obudowa ogólnie sprawuje się dobrze lecz po włączeniu wentylatorów 2x przód, 1 tył, 2x góra bardzo głośno słychać nie wentylatory a przepływające powietrze w obudowię. Wie ktoś może co należy zrobić aby pozbyć się tego irytującego dzwięku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak zauważył Dammeron wentylatorów jest o wiele za dużo.

Jak zwykle w takich sytuacjach polecam lekturę: http://www.bit-tech.net/hardware/2012/02/10/the-big-cooling-investigation/1

Do tego oczywiście dochodzi niska jakość tej obudowy, gdzie blacha jest grubości kartki papieru, brak wygłuszeń i budowa przypominająca durszlak. To nie może być ciche.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki za tamte odpowiedzi lecz mam je w [gluteus maximus]. 

Poprawiłem cię.

Na uj ci tyle wentylatorów? Jeden na topie w zupełności wystarczy. Pokusiłbym się nawet o ograniczenie do jednego wentylator wyciągowego, tj. góra-tył lub tył. Twoja konfiguracja nie wymaga super przeciągu.

By nie wibrowała obudowa, to obudowa musi być z solidnej blachy, nie 0,6 mm.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fizyki nie oszukasz, praktycznie każdy wentyl który ma wiać, a nie wyglądać będzie słyszalny, ja mam scythe slip 12cm zgaszone na 800obr. i jest ok, powyżej tysiąca już są słyszalne, dlatego okręcam je tylko na gorące letnie dni jak potrzeba

Boję się komentować mojego duetu PK-3 na froncie, PK-1 na topie, PK-2 na tyle [; Do tego Phobya 220mm na boku i jakieś zabawki na topie aby nie było martwej strefy na kumulowanie się nagrzanego powietrza [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygląd tego x60 nie powala a jak wykonanie ?

fizyki nie oszukasz, praktycznie każdy wentyl który ma wiać, a nie wyglądać będzie słyszalny, ja mam scythe slip 12cm zgaszone na 800obr. i jest ok, powyżej tysiąca już są słyszalne, dlatego okręcam je tylko na gorące letnie dni jak potrzeba

Poradziłem sobie w ten sam sposób lecz wibracje nie ustały. Dodam, że  są to SPC Mistral 120mm.

Myślalem też nad zastosowaniem bitfenix recon : http://www.morele.net/bitfenix-panel-recon-kontroler-bfa-rcn-ks-rp-571839/

Edytowane przez Pretous

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi