Pretous Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2015 Witam, posiadam obudowę SilentiumPC brutus M25. Obudowa ogólnie sprawuje się dobrze lecz po włączeniu wentylatorów 2x przód, 1 tył, 2x góra bardzo głośno słychać nie wentylatory a przepływające powietrze w obudowię. Wie ktoś może co należy zrobić aby pozbyć się tego irytującego dzwięku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2015 Pomyśl sekundę - czemu przepływająca masa powietrza wydaje dźwięk? Eh... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) To właśnie odgłos wentylatorów. Po co Ci aż tyle? Przy Twoim sprzęcie 2, max 3 wentylatory w zupełności wystarczą Edytowane 1 Listopada 2015 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2015 Wymień wentylatory na cichsze i wydajniejsze (polecam Noctua - tanie nie są) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2015 Tak jak zauważył Dammeron wentylatorów jest o wiele za dużo. Jak zwykle w takich sytuacjach polecam lekturę: http://www.bit-tech.net/hardware/2012/02/10/the-big-cooling-investigation/1 Do tego oczywiście dochodzi niska jakość tej obudowy, gdzie blacha jest grubości kartki papieru, brak wygłuszeń i budowa przypominająca durszlak. To nie może być ciche. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretous Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2015 Ok, dzięki za tamte odpowiedzi lecz pojawil się nowy problem. Zamontowałem 2 Wentylatory na topie obudowy wraz z podkładkami antywibracyjnymi lecz obudowa i tak wibruje nawet na niskich obrotach jest to wyczuwalne. Co moge jeszcze zrobić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2015 Ok, dzięki za tamte odpowiedzi lecz mam je w [gluteus maximus]. Poprawiłem cię. Na uj ci tyle wentylatorów? Jeden na topie w zupełności wystarczy. Pokusiłbym się nawet o ograniczenie do jednego wentylator wyciągowego, tj. góra-tył lub tył. Twoja konfiguracja nie wymaga super przeciągu. By nie wibrowała obudowa, to obudowa musi być z solidnej blachy, nie 0,6 mm. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2015 Ewidentnie nie przeczytał artykułu bo na to wskazuje montaż dwóch wentylatorów na topie. Poza tym nie wszystkie wentylatory nadają się do pracy w poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2015 Mam tą obudowę z dwoma wentylatorami z przodu i jest cichutko, bez wibracji. Temperatury podzespołów właściwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretous Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2015 Ok ok załapałem. Może to wykracza poza pytanie ale jaką byście polecili obudowę ? (ale nie jakąś drogą) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2015 spc x60 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2015 fizyki nie oszukasz, praktycznie każdy wentyl który ma wiać, a nie wyglądać będzie słyszalny, ja mam scythe slip 12cm zgaszone na 800obr. i jest ok, powyżej tysiąca już są słyszalne, dlatego okręcam je tylko na gorące letnie dni jak potrzeba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2015 fizyki nie oszukasz, praktycznie każdy wentyl który ma wiać, a nie wyglądać będzie słyszalny, ja mam scythe slip 12cm zgaszone na 800obr. i jest ok, powyżej tysiąca już są słyszalne, dlatego okręcam je tylko na gorące letnie dni jak potrzeba Boję się komentować mojego duetu PK-3 na froncie, PK-1 na topie, PK-2 na tyle [; Do tego Phobya 220mm na boku i jakieś zabawki na topie aby nie było martwej strefy na kumulowanie się nagrzanego powietrza [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretous Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) wygląd tego x60 nie powala a jak wykonanie ? fizyki nie oszukasz, praktycznie każdy wentyl który ma wiać, a nie wyglądać będzie słyszalny, ja mam scythe slip 12cm zgaszone na 800obr. i jest ok, powyżej tysiąca już są słyszalne, dlatego okręcam je tylko na gorące letnie dni jak potrzeba Poradziłem sobie w ten sam sposób lecz wibracje nie ustały. Dodam, że są to SPC Mistral 120mm. Myślalem też nad zastosowaniem bitfenix recon : http://www.morele.net/bitfenix-panel-recon-kontroler-bfa-rcn-ks-rp-571839/ Edytowane 7 Listopada 2015 przez Pretous Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...