trifek Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2016 Witam serdecznie, Jaką prędkość odczytu/zapisu powinien mieć standardowy dysk twardy (zwykły - nie SSD)?:) Ostatni rok pracowałem na MacBooku na SSD i teraz składam sobie komputer do gier i mam w nim 2x HDD na RAID 0.... I wydaje mi się taaaaaaaki wolny ;) Jak włączam aktualizację Windowsa + kopiowanie danych z USB na dysk to trwa i trwa.... Nie wiem czy mam problem z dyskiem - czy po prosty się odzwyczailem :/ Przepraszam za głupi post, ale nie wiem czy wszystko mam ok z dyskami.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zmierz to się dowiesz. Taptaptap Mlais M52 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2016 bo HDD ma szybki liniowy, a nie randomowy na małych plikach więc logika, że jest wolniej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trifek Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2016 a jak sprawdzić ile mój dysk/raid wyciąga i ile powinien?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2016 Benchmarkiem? HDTune, HDTach, CrystalDiskMark, Anvilsoftware... Powinieneś pytać w podstawowych zagadnieniach.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) W teorii powinien mieć gdzieś koło 600 mb/s Z/O w idealnych warunkach na SATA III . W praktyce osiągi HDD są zależne od programu testującego - w jednym ( np. HD Tune ) najszybsze HDD wyciągają trochę ponad 200 mb/s , w innych nawet 350 mb/s ( HD Tach ) . W RAID 0 oczywiście będzie szybciej ale do SSD nadal będzie brakować , o ile zapis/odczyt liniowy się zbliży to zapis/odczyt 4K nadal będzie mały . Edytowane 10 Stycznia 2016 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trifek Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 czyli takie prędkości dla RAID 0 są ok: ?? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 A może być tak podał dane sprzętu - jaka platforma/płyta oraz jakie to dyski i czy pracują w SATA II czy SATA III . Do tego jaką wielkość stirpe masz ustawioną ? Także czy to macierz na system+soft czy na magazyn danych . Co do prędkości - nie wiele na razie można powiedzieć bez powyższych danych ale już widać że dyski są w nienajlepszej kondycji albo macierz jest źle ustawiona lub kontroler głupieje . Ja na jedym dysku na płycie z podpisu ( Toshiba 1TB ) mam minimalny transfer prawie 100 mb/s i maksymalny nie wiele mniejszy niż ty na RAID 0 . Wyższy też mam transfer w trybie burst i zbliżony transfer średni . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 (edytowane) 1. Użyj nowszej wersji HD Tune. 2. Faktycznie wygląda to padacznie, nie są to raczej jakieś nowe dyski HDD, nie? gdyby te wyniki były wiarygodne, wydajność masz zbliżoną do pojedynczego współczesnego Seagate na talerzach terowych 7200RPM. Dla porównania, tak to wygląda dla prawie 3-letniego dość intensywnie używanego Seagate (2-terowe są szybsze). Samymi pikami w dół na Twoim wykresie się nie przejmuj, bo to dlatego, że to dysk systemowy, ale ogólnie wyniki masz słabe. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 Nie ma nowszej wersji HD Tune , przynajmniej darmowa wersja - ostatnia to 2.55 z 2008 roku , nowszy jest HD Tune pro w wersji 2.56 z 7 maja 2015 roku . Transfer u niego jest bardzo padaczny - z tego co rozumiem z teorii RAID to transfery macierzy są wprost zależne od transferów najwolniejszego dysku x ilość dysków w macierzy czyli wychodzi na to że jeden z dysków ( albo oba ) mają minimalny transfer na poziomie ~24 mb/s . Mój stary WD z podpisu który przepracował ponad 23 k godzin ma lepszy transfer minimalny . Nawet mój styrany choć niezbyt stary ( wg. smarta ma trochę ponad 9k godzin przepracowanych ) zewnętrzny dysk A-Data ( a właściwie Samsung Spinpoint M8 bo on siedział w obudowie od Adaty , teraz podpięty natywnie pod SATA ) ma nie wiele gorszy odczyt minimalny . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trifek Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 Te dyski mają ok 4 lat - ale przez ten czas może z rok były używane. Pozostały czas były w szafie. Mam darmowy program do testowania. RAID 0 zrobiłem na tej płycie: http://www.asus.com/PL/Motherboards/M5A78LM_LX/ Processor mam AMD FX 8320e i 6GB RAMu. Macież chyba programowa? Przepraszam, nie znam się na komputerach. Podłączyłem dyski w odpowiednie gniazda na płycie, ustawiłem w BIOSie i mam RAID :-) Dyski to: Samsung hd202hj Coś jeszcze podać?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 Z jakiego systemu korzystasz? Spróbuj zainstalować te sterowniki do kontrolera RAID: http://support.amd.com/en-us/download/desktop/legacy?product=legacy4&os=Windows%2010%20-%2064 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trifek Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Mam Windows 8.1x64 Edytowane 11 Stycznia 2016 przez trifek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2016 Sprawdziłeś te sterowniki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trifek Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2016 tak, zainstalowałem. Teraz mam coś takiego: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2016 Jaki rozmiar paska ustawileś? Taptaptap Mlais M52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trifek Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2016 Przepraszam za głupie pytanie, ale o jaki rozmiar paska chodzi? Chodzi o tą wartość przy tworzeniu RAIDA? Zostawiłem domyślną jaka była... chyba 64KB? Nie wiedziałem do czego to służy i zostawiłem jak sugerował bios ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Tak o to chodzi. To może odpowiadać za kiepski przebieg wykresu czyli niestabilną wydajność liniową. Zwykle 128kB dawało lepsze wyniki. Druga sprawa chipset na Twojej płycie głównej AMD 760G (780L)/SB710 - nigdy nie był udany pod względem wydajności dyskowej. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...