ozdrab Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2016 Cześć. Mam problem z dyskiem Plextor M65. W trakcie pracy komputera wyłączyli prąd na około minutę. Po ponownym włączeniu komputer zawiesza się na ekranie z opcą wejcia do biosu. Czasem się udaje wejść do biosu, ale przważnie się nie udaje. Próba uruchomienia z płyty windows i instalacją nowego systemu również kończy się niepowodzeniem. Zawiesza się na etapie przygotowania instalacji, zanim pojawia się opcja wyboru dysku do instalacji. Do odłączeniu dysku komputer pracuje normalnie, czyli przechodzi przez okno biosu, mogę do niego wchodzić bez problemu. Podłączyłem stary dysk HDD, zainstlowałem na nim system i wszystko działa dobrze do momentu podłączenia SSD. Komputer nie uruchami się z dysku HDD nawet jeżeli z boot menu zupełnie usunę dysk SSD. Włącza się systemowe naprawianie dysku i przez godzinę jest 1%. Jak wypnę SSD to wszystko śmiga. Ktoś ma jakiś pomysł? Czy dysk jest totalnie padnięty? Dziwię się, że nie mogę uruchomić kompa ze sprawnego dysku gdy jest podłączony ten uszkodzony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2016 Totalny pad niestety. Daj mu dobę odpocząć, podłącz go ostatni raz, pożegnaj się itd. Jakby przypadkowo odpalił zgraj co się da i gwara o ile jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2016 Pisząc M65 miałeś na myśli model M6S ? Kojarzysz jaką miałeś wersję firmware? http://www.goplextor.com/uploadFile/5956170f3937419b8cb69dc4b8dde04a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozdrab Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Potrzebowałem potwierdzenia, że nie da się już nic zrobić. Swoją drogą trochę to słabe- wyłączają ci prąd i po dysku? Teraz muszę jechać kupić nowy dysk, bo wieczorem jestem umówiony z kumplami na battlefronta;-) radiergummi oczywiście M6S ver 1.07 Edit: Który dysk będzie lepszy- Crucial 250GB BX100, czy 60zł droższy Samsung 850 Evo? Z przyczyn oczywistych ważna jest dla mnie niezawodność. http://www.x-kom.pl/p/223285-dysk-ssd-crucial-250gb-25-sata-ssd-bx100-7mm.html http://www.komputronik.pl/product/254401/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/Samsung_850_Evo_250GB.html Edytowane 5 Lutego 2016 przez ozdrab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) Swoją drogą trochę to słabe- wyłączają ci prąd i po dysku? To nie jest typowe ani normalne. Bardzo, bardzo rzadko się zdarza i dotyczy każdej elektroniki. Edytowane 5 Lutego 2016 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) Znajomy miał ostatnio podobną przygodę. Miał laptopa chyba z jakimś crucialem 240gb który był całkowicie wyładowany. Podłączył laptopa do ładowarki, kontaktu i od razu go włączył. W momencie gdy ładował się windows ładowarka wypadła z kontaktu (nie wiem nie pytajcie on różne cuda umie), a laptop się wyłączył i do widzenia, ssd padło. Edytowane 5 Lutego 2016 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2016 Mi pare razy wyłaczyło kompa i SSD cały. Ale dobrze mieć to na uwadze że taki problem istnieje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2016 czytałem kiedyś zalecenia producentów aby uniknąć bad block\weak sectors i jest w nich stabilny zasilacz, dobrej jakości kable możliwie bez przejściówek, więc może coś w tym jest ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...