Skocz do zawartości
Charis

Cicha obudowa do studia nagrań - jaka?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem czytelnikiem tego forum, natomiast zalogowałem się by poprosić Was o pomoc.

Sytuacja jest następująca: moje miejsce pracy to studio nagraniowe, a jako, że jestem fanboyem oprogramowania pod Windows a nie Mac, potrzebuje zmienić obudowę na CICHĄ. Moja aktualna obudowa ma już 14 lat i musi być aktualnie otwarta po obu stronach. W miejscu odsłuchu generuje hałas na poziomie 46 dB, czyli dość głośno. 

Cena nie jest pierwszorzędna, jestem w stanie wydać kilkaset złotych na nową obudowę.

Czytałem już tutaj tematy, natomiast być może jest coś 'świeżego' na rynku i godnego polecenia.

Mój sprzęt, który muszę upchać w nową obudowę:

Gigabyte Z77X-d3h, czyli rozmiar ATX ,

Karta Geforce GTX 760 od Gigabyte,

16 RAM

4 dyski oraz odtwarzacz DVD.

Aktualnie mam również zainstalowany zasilacz 675 W. Chciałbym go zostawić, natomiast jesli obudowa będzie miała od razu zasilacz, który uciągnie mój sprzęt to również nie będzie problemu ; )

Dodam tylko, że nie mam możliwości zmiany karty graficznej (która ma 3 wiatraczki), ponieważ pracuję na wielu monitorach (no a poza tym Fifa się nie tnie ;) )

Z góry dziękuję uprzejmie za odpowiedź.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz mieć cichego kompa to obudowa to nie wszystko .

Także chłodzenie innych elementów i same dyski mają znaczenie - co z tego jak zamontujesz ultra cichą budę z wytłumionymi panelami jak wentylatory CPU/GPU/PSU czy dyski będą generować hałas .

Jak chcesz wyciszyć kompa to zrób to porządnie .

Wymiana chłodzenia lub tylko wentylatorów na CPU i ew. w PSU , do tego ciche wentylatory do obecnej budy .

Możesz też się pobawić w zmianę chłodzenia na karcie np . Accelero Hybrid czy Prolimatech MK-26 + wentylatory 120mm/140 mm .

Dyski w skrzynki bitumiczne itp.

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszym wyborem wśród wyciszanych bud na pewno jest Define R5. Z innych modeli to Nanoxia Deep Silence 6 (droga!!!), CM Silencio, czy Corsair Obsidian 550d (ta już trochę droższa i gorzej wyciszana, niż choćby 2 pierwsze). Do tego licz się z wymianą chłodzenia CPU, wpakowania dysków w jakieś skrzynki tłumiące itp... Możesz też skręcić wentylatory na karcie graficznej - GTX 760 to nie jest tak mocno grzejący się układ, by WF3 od Gigabyte'a nie miało dać mu rady.

Edytowane przez Dammeron
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od lat walczę o ultra-cichy PC. Mogę polecić Fractal Define R5 - pomijając obecność wytłumienia, to oferuje lepszą jakość konstrukcji od Fractal Design Arc (np. blacha pod płytą tak łatwo się w R5 nie ugina, jak i panele boczne w dużo bardziej cywilizowany sposób się ściąga.

Aktualnie mam również zainstalowany zasilacz 675 W. Chciałbym go zostawić,

Kolejna sprawa jaką musisz mieć, by mieć cichy PC, to cichy zasilacz - osobiście mam pasywny, ale sądzę pół-pasywny też dałby radę. Jaki masz ten model zasilacza, bo to że ma max obciążalność 675W nic Ci nie pomoże, jak będzie hałaśnikiem.

Karta Geforce GTX 760 od Gigabyte,

GTX 760 ma TDP 170W - bardzo wątpię by było to ciche oceniając w moich kategoriach ciszy (osobiście mam pasywnego HD4850 od Gigabyte + wolnoobrotowy wentylator na nim). Chcesz mieć na prawdę CISZĘ to celuj w pasywną kartę (będzie miała wydajny radiator) i załóż na nią niesłyszalny wentylator.

Procesor wybierz energooszczędny (nawet dzisiejsze i5 mało pobierają i łatwo je niesłyszalnie schłodzić) i posadź na tym jakieś chłodzenie popularnego typu "tower" z wolnoobrotowym 120mm wentylatorem.

4 dyski oraz odtwarzacz DVD.

Jeśli to talerzowce to cicho nie będzie. Dyski talerzowe wywal i kup SSD - ja w poszukiwaniu ciszy tak musiałem zrobić. Mało miejsca? - zrób jakiś NAS i wywal do innego pomieszczenia. Life is brutal. Jak ma być cicho to musisz wprowadzić daleko poważniejsze zmiany, niż wymiana samej budy.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Równie dobrze można by mu poradzić, by wywalił kompa do piwnicy, czy innego pomieszczenia, a wszelkie sygnały pociągnął optykami w ścianie...

Poprzestańmy na realnych możliwościach. Facet potrzebuje cichego kompa, ale dotychczas przecież pracował na tym, co ma. Więc już tak podstawowe zmiany, jak nowa obudowa, chłodzenie i wyciszenie dysków sprawią, że znacznie to odczuje. A jak mu będzie nadal mało, to wtedy można zacząć się bawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie prościej by było zabudować pc w jakimś biurku czy wnęce ? wtedy wystarczą wolnoobrotowe wentyle

Nie. No przynajmniej dla mnie coś takiego odpada. ... a wentyle mam oczywiście wolnoobrotowe.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to talerzowce to cicho nie będzie. Dyski talerzowe wywal i kup SSD - ja w poszukiwaniu ciszy tak musiałem zrobić. Mało miejsca? - zrób jakiś NAS i wywal do innego pomieszczenia.

Jak potrzebuje dużo miejsca to SSD drogo wyjdzie, ale NAS to całkiem rozsądne rozwiązanie. Pozbędziesz się głównego źródła hałasu i drgań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co dysków twardych to:

bitumbox, powieszenie na gumkach, położenie na gąbce

Co do obudowy: Define R5, ewentualnie możesz dokupić matę tłumiącą i okleić lepiej niż producent.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi