Skocz do zawartości
AndyN

Seagate SATA czy Maxtor SATA - który cichszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Maxtor DiamondMax 80 GB SATA

(np: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7113)

czy

Seagate Barracuda 80GB SATA

(np: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6838)

Który z nich jest cichszy :?:

A może jakiś inny? Wiem, że pod koniec lipca mają być dostępne Samsungi SATA

Mam w planach z czasem skonfigurowaniem RAID0 więc wydajność w takiej konfiguracji i tak będzie wielka (nawet z wolniejszym dyskiem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Maxtor DiamondMax bo barracudy sie <span style="color:red;">[ciach!]</span>lą ( mechanika sie zawiesza, przynajmniej ja i kilku kumpli mielismy takie modele co sie zjebaly po miechu :twisted: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja teraz też jestem za maxtorem. o barracudach są różne opinie : jedni mówią że sięsypią a inni jadą od kilku lat i mają spokój ...

znowu kumpel kiedyś kupił maxtora 30 GB i mu się rozleciał po pół roku, wymienili mu na inny i wytrzymał też pół roku więc znów wymienili na 40 GB i lata już ponad pół roku więc różnie to bywa z twardzielami.

obecnie tylko seagate baracuda 7200.0 lub maxtor diamond max 9 z przewagą dla maxtora za 3 lata gwarancji (chociaż bywają baraki z 3 latkami gwary). możesz też kupić samsunga, podobno bardzo ciche są a tanie bo wracają na rynek i muszą odzyskać klientów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe seagate maja 25 decybeli Maxtory 35. Seagate'y sa cichsze

Gdybym ja wybieral, chyba bym strzelil tarota :-) bo to wszystko jedno, zepsuc sie moze kazdy dysk, kazdy ma zarowno wady jak i zalety, no masz ten plus ze szukasz cichego to sugeruje Seagate'a, ale Maxtory tez sa prawie nieslyszalne...

Ja mam teraz Maxtora i IBMa, w firmie setki dyskow, moim faworytem nie jest zadna firma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam WDC i słychać go, oj słychać :!:

jeśli, jak w temacie, szukasz cichszego to oczywiście że seagate ale poszukaj sklepu gdzie dają 3 letnią gwarancję - szybkość, cisza i pewność :) czy twój jogurt to potrafi :?: ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj IBM to wydaje boskie dzwieki, drrrrrrrrrrrrrrrrtt ssssssssssssst pffffffff drrrrrrrrrraaaaaaaaaannnnnnnn :roll: i tak pracuje juz z rok, ogolnie to nie zebym myslal ze cos mu jest, on ma juz tak dluzszy czas, natomiast trzeba przyznac ze jest duzo szybszy i podobnego Maxia i Seaga bije na glowe.

Co do gwarancji jesli sie nie myle to chyba 3-letnia gwarancja powoli zamiera i to u wszystkich producentow, wiem tez ze sa np dyski ktore sa drozsze (te same z gw na rok i 3 lata). W sumie to mnie nie dziwi mechanika dyskow pracuje juz na takich obrotach ze nie wytrzymuja proby czasu tak jak dyski sprzed 5-8 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj IBM to wydaje boskie dzwieki, drrrrrrrrrrrrrrrrtt ssssssssssssst pffffffff drrrrrrrrrraaaaaaaaaannnnnnnn :roll: i tak pracuje juz z rok, ogolnie to nie zebym myslal ze cos mu jest, on ma juz tak dluzszy czas, natomiast trzeba przyznac ze jest duzo szybszy i podobnego Maxia i Seaga bije na glowe.

Co do gwarancji jesli sie nie myle to chyba 3-letnia gwarancja powoli zamiera i to u wszystkich producentow, wiem tez ze sa np dyski ktore sa drozsze (te same z gw na rok i 3 lata). W sumie to mnie nie dziwi mechanika dyskow pracuje juz na takich obrotach ze nie wytrzymuja proby czasu tak jak dyski sprzed 5-8 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do glosnosci to Seagate mocno do przodu ,tak sie sklada ze mam Baracude i maxtora (na ATA) i seagate cichszy ,ale maxtor jakos nie jest szczegolnie glosny ( na lozyskach olejowych) teraz mam scianki zdjete i w sumie obydwu dyskow nie slysze, czasem maxtor zaskrobie jak go barziej zamecze (czytanie kilku rzeczy naraz <- glowica musi skakac).

A maxtor wydajniejszy ,co do padalnosci to z obydwoma firmami mam dobre doswiadczenia, zle mam z IBM-ami :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxtor DiamondMax 80 GB SATA

(np: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7113)

czy

Seagate Barracuda 80GB SATA

(np: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6838)

Który z nich jest cichszy :?: 

A może jakiś inny? Wiem, że pod koniec lipca mają być dostępne Samsungi SATA

Mam w planach z czasem skonfigurowaniem RAID0 więc wydajność w takiej konfiguracji i tak będzie wielka (nawet z wolniejszym dyskiem)

Nie wiem ktory z nich jest szybsza ale wiem ze MAXTOR jest ZNACZNIE szybszy od Barracudy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...