Skocz do zawartości
.SH

Karta graficzna za ~1000zł pod Linuxa

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Szukam karty graficznej do komputera opartego na procesorze I7 Sandy Bridge oraz z zasilaczem 520W Seasonic. Gram głównie w gry wydane na linuxy oraz używam wine do uruchamiania mniej wymagających gierek spod windowsa. Nie będę zmieniał systemu operacyjnego na windows 10 w bliższej jak i dalszej perspektywie czasowej, więc zależy mi na wydajności głównie na bibliotekach OpenGL oraz Vulkan. Bardzo chciałbym, żeby ktoś wypowiedział się o jakości sterowników wolnościowych od AMD i Nvidii. Rozdzielczość mojego monitora to Full HD.

Edytowane przez .SH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak obecnie ale kiedyś stery pod Linuxa od AMD/ATI to była tragedia .

Więc brał bym coś od NV - używane GTX960 4GB / GTX970 , nówki GTX960 4GB lub dołożyć do GTX1060 3GB .

1060 jest nowsza , mniej prądożerna i wydajniejsza a wersje 3GB można dostać już za ~1100 zł lub mniej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi. Mam lekki dylemat, czy brać Nvidię ze względu na aktualną, lepszą niż konkurencja wydajność pod systemy inne niż windows + bardziej komfortowe działanie, czy może jakiegoś RX 4x0, ze względu na prężnie rozwijane przez społeczność sterowniki wolnościowe oraz wciąż dopieszczaną przez cztery generacje architekturę GCN 4.0, mającą pojawić się np. w nowej PS4 pro i Xboxie scorpio. Zależy mi także na długookresowym wsparciu, ponieważ karty graficznej nie zamierzam wymieniać aż do wymiany całej platformy za dobre kilka lat.

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=nv-linux-gtx1060&num=3 - Dosyć mało gier sprawdzili, raptem 3. Reszta to są benchmarki. Chociaż RX480 nie wypada jakoś tragicznie, a sytuacja będzie się zapewne z biegiem czasu poprawiać. Mocno liczę na multiplatformowego Vulkana.

Brakuje mi zbiorczych testów GPU z większą ilością gier ze steama na platformę SteamOS/Linux. Ktoś podeśle może linki z innych serwisów? Ciężko mi znaleźć coś sensownego nawet w google'ach.

Edytowane przez .SH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i ktoś podeśle, ale wątpię czy się komuś będzie chciało, bo branie pod Linuksy AMD to proszenie się o możliwość bohaterskiego pokonywana problemów nieznanych innym.

"prężnie rozwijane przez społeczność sterowniki wolnościowe" - prężnie to można powiedzieć o społeczności openwrt czy dd-wrt, czy miui. O społeczności rozwijającej sterowniki należałoby raczej powiedzieć "zrozpaczeni i wku r wieni robią co mogą żeby to jakoś działało chociaż czasami, przynajmniej dopóki mim się nie znudzi".

"dopieszczaną przez cztery generacje"  - no fakt. I nadal niedopieszczona.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ukrywam, że bardziej chciałbym kupić coś od AMD, ze względu na niesławne monopolistyczne pratyki NVidii, np. niesłynna pamięć 3,5GB + 0,5GB w gtx970, teselowanie niewidocznej wody pod mapą gry, czy obniżenie jakości obrazu, by karty zielonych działały szybciej pod tymi samymi ustawieniami graficznymi, ale chyba nie mam wyboru.

Sądzę, że żadnej karty graficznej z pamięcią poniżej 4GB brać nie będę, ponieważ chcę mieć zapas VRAMu na przyszłość, a GTX9x0 to już poprzednia generacja, także będzie coraz gorzej optymalizowana pod nowe gry. GTXy 1060 6GB zaczynają się od 1200zł, tak więc może poczekam do początku października i dołożę jeśli będzie trzeba te dwie stówki. Poleci ktoś modele niereferencyjne tej karty, z pasywnym trybem chłodzenia w trybie idle?.

Edytowane przez .SH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę ponad mój budżet - 1400zł. Za 1100zł są w wersji 3GB.

Gigabyte GeForce GTX 1060 WindForce 6GB to niemalże 1250 zł. Prosiłbym o opinie na temat tego producenta jak i jakości wykonania ich kart.

A seria GTX 900 wspiera OpenGL 4.5? Raz jest napisane, że 4.4 raz że 4.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem się na nowego GTX 1060 WindForce 6GB za 1219zł. W końcu oddam mojego wysłużonego radka HD5870, jakiemuś mniej wymagającemu użytkownikowi windowsa. Siedzenie na linuksie z Cypressem to same problemy. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Mam nadzieję, że zakupiony w 2011 roku czterordzeniowy sandy brigde z nową kartą graficzną zapewni mi jako taką wydajność przez kolejne pięć lat, aż do wymiany całej platformy na coś z Zen+ od AMD. Pozdrawiam.

Edytowane przez .SH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka uwaga: od czasu rozpoczęcia prac nad mantle/vulcan, AMD nadrabiało zaległości w sterownikach uniksowych, bo mantle/vulcan to rozwinięcie OpenGL... które wciąż należy do SGI, które wciąż rozwija swoje systemy w oparciu o unix. Stąd wszystkie grafiki AMD, które są obsługiwane przez obecne linuxowe catalyst, a nie sterownik legacy - czyli R5 i wyżej - chodzą na linux bez problemu lub nawet lepiej, niż ostatnie NV. Bardzo fajnie działają też APU. Co najwyżej, nie ma co od razu rzucać się łapczywie na najnowsze kernele, bo odkąd pamiętam, nawet zmiana drugiego numerka kernela powodowała, że modułu AMD nie dawało się zbudować aż do wypuszczenia nowej wersji catalystów - przynajmniej na debianach (redhatów i slesów nigdy nie używałem z grafiką inną niż rage128 lub vmware). Zawsze ewentualnie można bawić się kernelami SteamOS, też debianopodobne a źródła valve leżą na githubie.

Proszę myśleć i łączyć fakty + ewentualnie czytać, a nie utrzymywać 15-letnie stereotypy. 

Zaś jeżeli chodzi o GPU, to i tak wciąż najbardziej bezproblemowy jest Intel, bo jako jedyny trzyma swój sterownik linuxowy otwarty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi