Gość KGHM Zagłębie Lubin Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2016 Opłaty za przelewy internetowe, kody SMS służące do autoryzacji czy prowadzenie konta oszczędnościowego – to kilka nowości, które szykuje swoim klientom Bank Zachodni WBK. Wcześniej niektóre z tych opłat pojawiły się już u konkurencji. Czy to zapowiedź większych zmian na rynku? Pojawiaja sie oplaty za wszystko. Nawet za porady w banku. Za przelew ma byc podobno nawet do 6 zlotych. Wszystko ukryte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mseredin Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2016 Podziękuj za podatek bankowy :) który miał oczywiście nie być przerzucany na klienta. Banki to normalne firmy które mają wypracować zysk dla swoich akcjonariuszy więc im bardziej państwo będzie je gnębić podatkami tym więcej zapłacą klienci. To samo będzie w sklepach jak wprowadzą podatek handlowy. Pamiętaj że każdy podatek bez względu co mówią rządzący zawsze płaci ten kto jest na końcu "łańcucha pokarmowrgo". Sam mam konto w ING i ostatnio wprowadzili opłaty za wypłatę z innych bankomatów niż własne. Na szczęście 99% transakcji robię kartą lub przelewem więc mnie to zbytnio nie rusza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) Banki szukają oszczędności po ostatnich zmianach rządu i nałożeniu podatku bankowego. Można za to winić i rząd i same banki bo te zawsze były chciwe. A przecież wiadomo nie od dziś, że żadne konto nie jest naprawdę dla nich darmowe. Bo samymi naszymi pieniędzy, które otrzymujemy od pracodawcy, obracają i mają z tego jakiś udział. Do tego kredyty i koszta kredytów. Sam zysk z tego tytułu to pewnie większy procent ich zarobków. Dlatego dla mnie te dodatkowe opłaty są zbędne, ale widać nie dla banków. Bo dla mnie jest niezrozumiałe bym miał płacić za wypłatę/wpłatę w placówce banku. Tylko dlatego, że ktoś musiał mnie obsłużyć czy nie wiem z jakiego tytułu zabierają mi w mBanku 9zł. A kiedyś musiałem wpłacić szybko kasę na konto bo w pobliżu nie miałem wpłatomatu tylko ich punkt z niedziałającym wpłatomatem i bankomatem. Już z tego pwoodu powinni nie pobierać opłaty. Chore. Edytowane 5 Listopada 2016 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2016 Chodzi o to, że banki sie przyzwyczaiły w PL, że Polska to dojna krowa i czarna kolonia. Jakoś w UK wypłacam ze wszystkich bankomatów za darmo, przelewam za darmo, wpłacam w placówkach za darmo, kartę mam za darmo itp. itd. A i banki mają się świetnie i nie bankrutują. W PL rząd powinien wziąć banki ostro za mordę i mocno przycisnąć, to się uspokoją. Narzędzia do tego są, tylko ze zaraz UESRR zacznie sankcje nakładać, bo to przecież ich banki są. Drugą możliwością, jest rozwiązanie tego problemu przez wycofanie kasy z zagranicznego banku i wpłacenie do Polskiego PKO. PKO może być nieco droższe, ale jaka to bedzie różnica ? Pare złotych miesięcznie ? A jak ileś dziesiątek tysięcy ludzi zacznie tak robić, bo banki same sie zaczną o nich prosić. 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 Jakos w mbanku i nestbanku (wczesniej smartbank) mam wszystko za darmo ^^ A po PKO to darowalbym sobie po historii jakiejs kobiety co wysylali jej karte i poszla na jakis adres z tylka. Ani przez tel. ani w placowce nic nie mogla zalatwic, bo odsylal jeden do drugiego xD jak zaczela sie afera na fb to dopiero chyba ktos sie z gory do niej zglosil ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varkot Opublikowano 7 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2016 Podziękuj za podatek bankowy :) który miał oczywiście nie być przerzucany na klienta. Banki to normalne firmy które mają wypracować zysk dla swoich akcjonariuszy więc im bardziej państwo będzie je gnębić podatkami tym więcej zapłacą klienci. To samo będzie w sklepach jak wprowadzą podatek handlowy. Pamiętaj że każdy podatek bez względu co mówią rządzący zawsze płaci ten kto jest na końcu "łańcucha pokarmowrgo". Sam mam konto w ING i ostatnio wprowadzili opłaty za wypłatę z innych bankomatów niż własne. Na szczęście 99% transakcji robię kartą lub przelewem więc mnie to zbytnio nie rusza. Podatek bankowy to nie polski wymysł. Różne jego formy spotykane są na całym świecie, np. w Niemczech, Szwecji, Austrii. Trzeba po prostu porównywać oferty w różnych bankach i jeżeli twój próbuje wykorzystać sytuację, to zawsze możesz zamknąć konto i poszukać banku, który oferuje niższe opłaty. Na polskim rynku działa kilkanaście różnych banków, więc wolny rynek zrobi co trzeba. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilona39 Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2016 Nie zapomnij o przesiadaniu się z banku na bank co jakiś czas. W magicznej kopercie przyjdzie "zmiana warunków użytkowania" i czas się żegnać z dostawcą usług bankowych... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2016 Pojawiaja sie oplaty za wszystko. Nawet za porady w banku. Po jakie porady chodzi się do banku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2016 Po niekorzystne. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2016 Jakos w mbanku i nestbanku (wczesniej smartbank) mam wszystko za darmo ^^ W tym tygodniu czytałem, że mBank ma teraz zrobić jakieś nowe opłaty. Opłaty za przelewy internetowe, kody SMS służące do autoryzacji czy prowadzenie konta oszczędnościowego – to kilka nowości, które szykuje swoim klientom Bank Zachodni WBK. Mam te "nowości" od ~8 lat. Płacę od zawsze 50 groszy za przelew. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2016 w mbanku placilem 2zl za karte, az jak przenosilem sie do aliora (teraz t-mobile) pewna pani zadzwonila i spytala o moja opinie (tel 5min po wyslaniu 1zl na potwierdzenie umowy). Powiedzialem, ze malo korzystam z karty i 2zl miesiecznie to porazka. Od 4 lat nie zaplacilem za karte ani grosza ;) Jak dowala oplaty to pewnie karte usune. Jak za konto to poszukam innego banku z darmowym kontem i obsluga payu, albo bede recznie placil ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soobek_PL Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2016 Ja mam kotno w mbanku, nie place za nic, otwieram konto w Ideabank, tam mam tez lokate na 4%, konto za darmo. Polecam rankingi kont, wszystkie konta w bankach sa szczegolowo opisane, roznego rodzaju konta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2016 Jeszcze patrzę na kwestie bezpieczeństwa. Rząd Polski nie będzie ratował w razie wtopy banków zagranicznych (np. niemieckich). Ta IdeaBank to niby grupa Geting, czyli wg. Wikipedii Leszka Czarneckiego (większościowy udziałowiec) czyli Polski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2016 a ja płacę, za kartę 6zł, wypłata z bankomatów 5zł. teraz mają zmienić na 7zł przy wypłacaniu do 100zł. już mnie wqrwia ten bank. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soobek_PL Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2016 Nie ważne jaki bank, nie ważne z skąd kapitał, każdy podlega pod te same prawo w Polsce, a za bezpieczeństwo odpowiada BFG. Widze ze nie wiecie co to jest Bankowy Fundusz Gwarancyjny i do jakiej kwoty odpowiada? https://www.bfg.pl/ https://pl.wikipedia.org/wiki/Bankowy_Fundusz_Gwarancyjny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2016 BFG to taka giwera w Quake 2 była, ale żarła amunicję jak szalona. Odpowiada do 100k eurasów, powyżej możesz się gonić. No i jak padnie kilka banków naraz, to w BFG migiem skończą się szekle. Nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi? 5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2016 100k eurasów na osobę, więc jeśli masz rachunek wspólnie z żoną to wypłacą do 200k. Szwagier przechodził procedurę po upadku SKOKu i dość szybko dostał kasę z BFG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Nie ważne jaki bank, nie ważne z skąd kapitał, każdy podlega pod te same prawo w Polsce, a za bezpieczeństwo odpowiada BFG. Widze ze nie wiecie co to jest Bankowy Fundusz Gwarancyjny i do jakiej kwoty odpowiada? https://www.bfg.pl/ https://pl.wikipedia.org/wiki/Bankowy_Fundusz_Gwarancyjny 100k eurasów na osobę, więc jeśli masz rachunek wspólnie z żoną to wypłacą do 200k. Szwagier przechodził procedurę po upadku SKOKu i dość szybko dostał kasę z BFG. Sądziłem, że wiecie o tym, jak małe są rezerwy BFG (jak padły jakieś tam skoki, to znaczna część rezerw się uszczupliła ... przy upadku średniego banku BFG jest niewypłacalny). Zresztą poszukajcie sobie, bo Trader21 o tym pisał na poniższej stronie: http://independenttrader.pl/ No i jak padnie kilka banków naraz, to w BFG migiem skończą się szekle. Wystarczy jeden. Tylko nie SKOK, tylko coś większego. Edytowane 2 Grudnia 2016 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2016 Przestań poliszynelować, tutaj nie PClab i tu wiedzą, że jeden SKOK zeżarł 7% rezerw BFG. Znaczna część to nie jest, ale w tym SKOKu miały kasę jakieś cztery średnie wsie czy coś takiego i to już ośmiesza BFG jako instytucję gwarantującą cokolwiek w szerszym zakresie. Tak czy owak nikt normalny nie trzyma grubego hajsu w postaci pikseli na koncie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Przestań poliszynelować, tutaj nie PClab i tu wiedzą, że jeden SKOK zeżarł 7% rezerw BFG. Znaczna część to nie jest, ale w tym SKOKu miały kasę jakieś cztery średnie wsie czy coś takiego i to już ośmiesza BFG jako instytucję gwarantującą cokolwiek w szerszym zakresie. Tak czy owak nikt normalny nie trzyma grubego hajsu w postaci pikseli na koncie. http://independenttrader.pl/czy-twoje-pieniadze-sa-bezpieczne-w-polskich-bankach.html 7. Kolejna upadłość wśród SKOK-ów W ostatnim czasie doczekaliśmy się trzeciego z kolei bankructwa SKOK-u. Tym razem upadła średniej wielkości kasa oszczędnościowo-kredytowa Kujawiak. Kujawiak, mając 18 tys. członków, posiadał aktywa na kwotę 190 mln zł. SKOK ten upadł, gdyż wg raportu, bilans w funduszach własnych wynosił minus 78 mln zł. Rok temu było to około minus 73 mln zł. Dodatkowo, zarząd komisaryczny ujawnił, że zawyżano kwotę wartości spółek, zajmujących się nieruchomościami i przeterminowanymi należnościami. Wartość skorygowano w dół o kwotę 54,8 mln zł. Mamy więc już trzy upadłe SKOK-i (łącznie: 170 tys. klientów i 3,9 mld zł depozytów) oraz trzy kolejne SKOK-i przejęte przez banki. Alior Bank przejął SKOK im. św. Jana z Kęt (20 tys. członków i 100 mln zł depozytów), Bank Pekao kupił całkiem duży SKOK Kopernik (127 tys. i 440 mln zł), PKO BP wchłonął zaś SKOK Wesoła (63 tys. osób i 624 mln zł depozytów). W kolejce do przejęcia przez bank stoi też SKOK im. Stefana Wyszyńskiego z Wrześni (ma 34 tys. członków i 180 mln zł depozytów). http://bezpieczneoszczedzanie.com.pl/2015/01/wyplata-skok-wolom-stan-rezerw-bfg/ Przez operacje wypłaty środków gwarantowanych klientom SKOK-ów w ciągu ubiegłego roku stan rezerw BFG zostało mocno uszczuplony. Zgodnie z raportem za 2013 rok stan ten wynosił około 10,5 mld zł. W roku 2013 rezerwy Bankowego Funduszu Gwarancyjnego powiększyły się kwotę około 1,45 mld zł. Można ostrożnie założyć, że w 2014 roku banki wpłaciły do Funduszu podobną kwotę i stan rezerw BFG na koniec roku 2014 powinien wynosić około 12 mld zł. Tak z grubsza jak na skoki poszły 4 mld, a rezerwy wynosiły 12 mld, to ~33% wyparowały. Tutaj jeszcze ciekawostki: http://kulisy24.com/gospodarka/bankowy-fundusz-gwarancyjny-bez-srodkow-na-ratowanie-polskich-bankow ... i jak to się ma do tych Twoich uspokajających 7%? Wybrałeś jeden mały skok i luz? Ja patrzę na całokształt. Edytowane 2 Grudnia 2016 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2016 Ale ja wcale nie jestem spokojny o swoje piksele zgromadzone na kontach, 7 czy 33%, nie ma znaczenia. Wybrałem jeden SKOK i 7%, bo o tym słyszałem i czytałem, o reszcie nie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość geek22 Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2017 (edytowane) Szczerze powiedziawszy to wcale mi się te podwyżki nie podobaja. Wprowadzili jakiś czas temu coś takiego w moim banku ( pekao sa). I nagle konto przestało byc darmowe i wyszło na toze musialbym płacić za nie 10 zł miesięcznie. Przeniosłem się ostatnio do Deutsche banku. Wszystko jest tam darmowe, wygodniejsza obsługa konta. Dodatkowo postarałem się tam o kartę kredytową ( która również jest za free). https://www.deutschebank.pl/klienci-indywidualni/karty.html Edytowane 26 Maja 2017 przez geek22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...