Skocz do zawartości
YogiBeer1986

Jaką płytę główną do ryzen 1600x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nadszedł czas wymiany mojego leciwego zestawu. i potrzebuję małej pomocy. Jaką płytę główną polecicie do ryzen 1600x, ja osobiście upatrzyłem sobie msi b350 gaming pro carbon cena kolo 570zł. czy jest coś lepszego w tej cenie bądź tańszego :). z góry dziękuję za pomoc 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na co komu b350 za 30zł zł mniej niż x370 ? sporo płyt b350 ma uproszczony bios bez wielu opcji, mniej portów sata 3, mniej usb 3.1, gorsze komponenty. 

Odnośnie złącz to są marginalne różnice, jednie dałeś do myślenia odnośnie użytego materiału i biosów(gdzie mógłbym sprawdzić opcje biosów danej płyty). do tego chcę dołożyć gtx 1070  asusa dual oc i ram Corsair 16GB 3000MHz Vengeance LPX Red CL15. Co sądzisz no moje założenia. I jeszcze jedno, tak patrząc na poradniki to wala tam te tanie b350  i daje rade niby???

Edytowane przez YogiBeer1986

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tanie b350-tki są OK, twoja po prostu nie jest tania,o to mi chodziło. Większość tych budżetowych b350-tek kosztuje koło 400zł i pozwala zaoszczędzić. Jedynie sprawdź na youtube recenzje bo one często mają krótki przegląd opcji w biosie. Wiem że na niektórych b350 nie było na przykład manualnego ustawiania vcore (niestety nie pamiętam na której więc będę trochę gołosłowny). Ja osobiście upewnił bym się też że masz dobry obieg powietrza w obudowie ze względu na to że b350 mają często bardzo proste i tanie radiatory na VRM które lubią się grzać. Wentylator na górze budy to minimum.

OK,znalazłem. B350 Prime

4:20

Edytowane przez Novice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus B350 Prime nie wygląda na jakąś szokująco dobrą płytę. Brak manualnego Vcore, dźwiękówka ALC887, sieciówka Realtek 8111H, więc oszczędności widać, sekcja zasilania podobna do MSI Tomahawk aczkolwiek ciut lepsza przynajmniej wg kolegi Buildzoid.

MSI B350 Pro Carbon ma ALC1220, sieciówka Intel I211AT, i najchłodniejsza sekcja zasilania spośród płyt B350.

Do tej płytki masz od razu darmowy tutorial podkręcania od Robcia na X370 Pro Carbon :) https://youtu.be/vZgpHTaQ10k?list=WL&t=269

Wszystkie  opcje w Biosie są też dostępne na B350 i nawet wygląda na to, że sekcja zasilania identyczna. Link do fajnego porównania VRM.

Konkurentem z podobną lub lepszą specyfikacją może być Asus B350F Strix ale ten nadal nie dotarł do Polski i mało nim wiadomo.

W sumie nie dużo droższe są 6-fazowe jak Asus X370 Prime -wczoraj widziałem po 650zł i wygląda naprawdę na spoko płytkę za tą cenę, ale musiałbyś rozkminić jakie są o niej opinie na necie.

Edytowane przez umcacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X370 Prime wyglda na papierze na prawdę dobrze w stosunku do ceny. 660zł to tylko 90zł więcej niż napisałeś za tę b350. X370 Prime dzieli jakość wykonania VRM z płytami w zakresie 800-900zł a jest sporo tańsza, inne płyty w cenie X370 prime mają 4 fazy i tańsze komponenty. MOSFET na X370 Prime to ten sam co na Crosshair VI czy Thaichi.

Płyta jest mega popularna dzięki swojej cenie/jakości, tutaj masz wątek do poczytania

http://www.overclock.net/t/1626011/my-experience-with-the-asus-prime-x370-pro

Edytowane przez Novice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus Prime x370 jest płytą z wciąż niedopracowanym biosem i potrafi mieć problemy z fajnym OC ramu.

Ma natomiast fajną sekcję zasilania w tej cenie.

Jak u ciebie z ramem ? Ile jesteś w stanie osiągnąć stabilnie ? Edit: widzę że masz 4x16 więc nie było pytania.

Powiedz mi jeszcze tak przy okazji, bo interesuję się kupnem R7 1700X (wstępnie). Jak temperatury na tym grandisie ? Chodzi mi szczególnie o takie typowe temperatury 24/7 i w bardzie intensywnych grach. Czy programy dalej podają offset 20 stopni ?

Edytowane przez Novice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na biosie 612 już sytuacja z temperaturami jest ok u mnie. Ram w konfiguracji 4x16 działa mi na maks 2666MHz

Temperatury wyglądają ok. Jedyna gra w jakiej testowałem komputer to Arma 3 i temperatury oscylowały w granicach 67-70 stopni przy OC do 3.8GHz i jednym wentylatorze na Grandisie pracującym na 60% do temperatury 75 stopni.

W aplikacjach do których była ta jednostka składana temperatury dochodzą do 77-78 stopni. (SolidWorks, CAMWorks, wirtualizacja)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie sprzęt się naprawdę sprawdza. 8 wątków cały czas jest obciążona wirtualizacją 4 maszyn a reszta obsługuję w tym czasie CAMWorksa. Dla mnie to jest super opcja bo nie potrzebują bardzo wydajnych rdzeni ale ich ilość.

Jedyny minus póki co to maksymalna dostępność ramu. Tak więc pewnie i tak maszyna u mnie postoi maks rok czasu i wymienię ją na coś o co najmniej takiej samej ilości wątków lecz z możliwością obsługi minimum 128GB ramu.

Poza tym mam w końcu cisze. Przedtem to same zadanie było wykonywane na jednostce w obudowie Rack 1U i to nie było najfajniejsze. 8 godzin tego szumu w szafie oddalonej 3 metry ode mnie było męczące.

A co do 2 wentylatorów to możliwe, że dołożę drugi jak będę miał czas. Niestety w zestawie był jeden 14cm i jeden 12cm i nie wiem czy to ok będzie jeśli dołożę tego 12cm jako push dla tego 14cm co jest wewnątrz.

Edytowane przez XantiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomahawk spoko płytka, do 1600x wystarczy, jedynie przy 1700 4.0 GHz 1.4V czytałem opinie, że vrm osiąga 120*C.

Na 1600 z tego powodu nie wbijałbym powyżej 1.35v i powinno być koło 80-90*C. Czyli znośnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co mnie wkurza na tych x370-tkach to tylko jedno m.2 między CPU a GPU więc totalnie do bani. Z270-tki w tej cenie mają dwa, w tym jedno na dole laminatu.

No właśnie, jaka jest alternatywa do Asus PRIME X370-PRO ale żeby miała dwa porty M.2 i równie dobrą albo lepszą sekcję zasilania?

Jak się ma VRM Asus PRIME X370-PRO w porównaniu do ASRock X370 GAMING?

Z tej stronki wynikam, że mamy 6+2 vs 4x2+2x2, rozumiem, że lepiej mieć więcej faz w sterowniku VRM, ale czy to 4x4 oznacza, że komponenty na AsRocku są podwojone? Z tego co widzę, to dużo dobrych płyt ma np. Asus ROG Crosshair VI Hero ma tylko 4 fazy, ale w jakoś sposób podwojone komponenty?

Zadaję to pytanie ponieważ płyty Asus PRIME X370-PRO i ASRock X370 GAMING mają bardzo zbliżoną i konkurencyjną jak na X370 cenę. Natomiast AsRock jako jedna z nielicznych płyt na X370 ma jedno złącze Ultra M.2 Socket i jedno M.2. I tutaj dodatkowo pytanie czy zwykły dysk M.2 można podpiąć pod to złącze M.2?

Edytowane przez neoHannibal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dolne m.2 na asrocku jest 2x wolniejsze więc i tak [gluteus maximus] z niego że jest jak ogranicza.Nic lepszego niż PRIME X370 na chwilę obecną nie dostaniesz za 650zł. Tutaj płyty pod X370 dają porządnie ciała moim zdaniem. X370 Taichi ma tylko 1 m.2 turbo (pci-e 3.0 x4) i to przy GPU więc nikt rozsądny tam nie wsadzi ssd chyba że ma kartę referencyjną (w której i tak backplate emituje mnóstwo ciepła) a na CPU jakiegoś CLC. Z270 Taichi ma za to trzy, z czego dwa na dole więc nawet z GPU niereferencyjnym i masywnym chłodzeniem powietrznym na CPU można sobie używać dwóch nvme. 

Jak używać tego Turbo m.2 na x370 prime to GPU wsadzić w dolny slot (będzie 8x) a chłodzenie zamontować wiatrakiem w dół, inaczej dysk będzie się przegrzewał od sąsiadujących komponentów. I tak wydaje mi się że zrobili rozsądnie. Zamiast dawać drugie m.2 z połową prędkości to wsadzili więcej portów SATA, standardowo płyty w tej cenie mają 6, X370 ma 8. 

Tak przy okazji imponuje mnie ta Z270 taichi, płyta z 3 nvme turbo za 950zł to jest dobra cena. 

Edytowane przez Novice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwykłe m.2 ograniczy ci dysk taki jak 960 evo który ma teoretycznie ponad 3000MB/s odczytu do 1500-1600MB/s podczas gdy m.2 turbo to pełne pci-e 3.0 x4 i dysk będzie miał pełną predkość.Nowych dysków nvme nie opłaca się wkładać w nic innego niż m.2 turbo bo inaczej ścinasz transfer (przynajmniej ten sekwencyjny) przez pół.

Edytowane przez Novice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fazy zasilania oznaczają w ilu cyklach pracuje główny kontroler.

I tak.

Jeśli mamy napisane że zasilanie to 6+2 to w skrócie oznacza to, że przy pracy kontrolera na 500kHz 6 kanałów będzie dostawało sygnał raz na 6 cykli zegarowych a dwa kanały będą taktowane osobno z podziałem co drugi cykl.

Dzięki temu dalsze komponenty pracują w mniejszym stresie i mają więcej czasu aby "odpocząć".

|      1cykl   _________|     2cykl     __________|   3cykl      ___________|

|_________|                   |__________|                     |__________|                     |

Pracuje 1. faza               Pracuje 2. faza                  Pracuje 3. faza

Faza zasilania pracuje jako przetwornica obniżająca buck. Sygnał PWM liczy wypełnienie tak aby w czasie 1 cyklu średnie napięcie wynosiło odpowiednią wartość. Klucze mosfet załączają się w rytm PWM i siekają napięcie 12V i mają na wyjściu krótki impuls o wartości 12V. Dalej zadanie przejmuje dławik, który ma za zadanie wygładzić napięcie do wartości skutecznej przy danym prądzie. Na koniec są kondensatory filtrujące i stabilizujące wyjście. Fajnie jeśli są jakieś LowESR.

Czym więcej faz tym mniejszy stres na nich lecz coraz częściej wykorzystywane są opcje 2+2, 4+2 i inne warianty.

w takich wariantach mamy dodatkowy kontroler PWM dla tych faz po plusie.

To pozwala zapewnić większą stabilność napięcia na wyjściu gdyż mamy dwa układy nadzorujące zasilanie.

Edytowane przez XantiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak się ma 6+2 vs 4x2 + 2x2? Co tak naprawdę oznacza to x2? Komponenty są podwojone? Rozumiem, że w 4x2 kontroler ma PWM, który rozbija zasilanie tylko na 4 cykle zamiast na 6. Tak jak pisałem, zauważyłem, że np. Asus ROG Crosshair VI Hero ma tylko 4 fazy ale z tej stronki wynika, że to jest jakieś 4(4x) + 2(2x). Jak to rozumieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 4+2 mamy taką sytuację:

4 fazy pracujące ze zmienną częstotliwością. Sprawdza się to przy dużych obciążeniach bo wtedy straty na przełączaniu półprzewodników rzędu 5-6W są mało istotne.

2 fazy pracują ze stałą częstotliwością w kontrolo DCM lub CCM dzięki czemu przy małych obciążeniach jest mniejszy pobór mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze strony Asusa:

AMD Ryzen™ Processors :
1 x M.2 Socket 3, with M key, type 2242/2260/2280/22110 storage devices support (SATA & PCIE 3.0 x 4 mode)

A więc jest pełne M.2 co też potwierdzają moje testy na Samsung 960Evo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi