Gość Michał22 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2020 @PiPoLiNiO O Panie, u mnie na 9700K z Fortisem bylo slabo, a o OC zapomnij. Thermalright Macho rev. C (spoko starczy, ale raczej bez OC) lub Scythe Ninja 5, jesli chcesz doplacic rownie mocny, a najcichszy. Oba coolery spokojnie zmieszcza sie do budek tolerujacych coolery do 160mm. Ninja zakrywa jednak ramy i twoje nie moga byc wyzsze niz 4,3 mm przy tolerancji budy 16cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2020 W tej chwili mam i5 9600k na 4.8Ghz i temperatury w grach do 65 stopni. Ogólnie mam 5 wentyli w obudowie,więc przepływ mam lepiej niż dobry. Bez oc koło 60 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michał22 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2020 A ja mam 9700K stock i probowalem go z Fortisem. Przerzucilem sie na Ninja 5. Oprocz tego, czy cooler sobie poradzi, dla mnie liczy sie tez kultura pracy. Mozesz sprobowac, zanim wyskoczysz z paru stowek na nowy cooler. Ogolem poczekalbym na nastepce 9900K. Wg plotek ma byc 25% szybszy, ale trudno powiedziec, czy w kazdym zastosowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Dziś była premiera tych nowych.Trzeba być kompletnym frajerem żeby kupić procka z nowej serii jeśli ma się starą. Płyty cena kosmos, grzeją się jak głupie. Nie wiem dlaczego intel wypuścił to na rynek zamiast poczekać aż ogarną mniejsze proces technologiczny. A jakie miałeś temperatury po oc na fortis z tą i7? Ta ninja słabo wypada w testach. Gorzej niż Fortis. Więc nie wiem czemu ją polecasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Michał22 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2020 @PiPoLiNiO Trudno powiedziec, jak bardzo mocniejsze beda te procki i jak bardzo beda sie grzaly. Do 27.5 trwa embargo na wyniki testow. Plyte zawsze mozna sprzedac, a mnie bardziej dziwi kupowanie teraz 9900K. Nie krecilem 9700K - tego procka nie ma sensu krecic. To samo z 9900K. Opcje jednak warto miec, kiedys zrobi to wieksza roznice. W najbardziej meczacych procka grach mialem 70-75C z Fortisem. Buda Armis AR7 TG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Nie trzeba testów aby wiedzieć jakie będą temperatury. Musieli przebudować sekcje zasilania na płytach bo potrzeba ogromnych ilości prądu. Zresztą to też wynika z danych producenta. Ogólnie odgrzewane kotlety. Chociażby ze względu na te pokłady ciepła, wolę zostać przy 9 generacji, taka i9 styknie spokojnie na 3-4 lata. Ogólnie chcę zmienić, bo konsole będą miały teraz procki 12 wątkowe, więc gry na PC też zaczną z tego korzystać. A 9600k to niestety bieda w tej materii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackops73 Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2020 (edytowane) Dzień dobry/Dobry wieczór. Mam pewien problem z moim procesorem. W poprzednim temacie pisałem o i5 9600k. Jednak ze względu na to, że to był używany procesor i strasznie "Mizerny" Potencjał OC był lekko mówiąc, to go sprzedałem i zakupiłem I5 9600KF. Pozwolę sobie przejść do rzeczy teraz. Otóż chodzi o to, że ustawiłem w biosie napięcie na 1.210V przy taktowaniu 4.8Ghz na wszystkich rdzeniach i po uruchomieniu systemu w cpuz jego napięcie wynosi 1.208V. Lecz gdy w occt rozpocznę test, to jego napięcie spada do 1.92V Po 30 min wciąż zachowywał się stabilnie, a temperatury nie przekraczały 65 stopni. Myślę, że mógłbym je jeszcze sporo zbić ponieważ skończyła mi się pasta termo przewodząca i czekam na nową i muszę posiłkować się resztkami "gambrid" czy jakoś tak. Przy ustawieniu w biosie napięcia na 1.205V komputer normalnie startował i test przebiegał. Jednak jakieś błędy były w trakcie testu i napięcie spadało do 1.84V. Czy to jest normalne zjawisko, że podczas testu obciążeniowego napięcie spada? Edytowane 3 Września 2020 przez blackops73 Dopisanie "V" wartości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2020 Normalne że przy dużym obciążeniu spada zasilanie. Jeżeli jest stabilny to nie ruszaj. (A i popraw błędy (napięcia masz źle podane chyba zjadło Ci 1) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endymion Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2020 Siemanko, Czym się różnią procesory z tymi oznaczeniami BX80684I99900K BX806849900K? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackops73 Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2020 Dobry wieczór wszystkim. Mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników odnośnie podkręcania. Udało mi się ustabilizować procesor na 5.1Ghz przy napięciu 1.360V. Teraz pytanie Czy takie napięcie mocno degraduje żywotność procesora? Bios sugeruje, że bezpieczną granicą jest 1.350V. Czy jak przekroczę ją nieznacznie, to wpłynie to mocno na jego żywotność? Dodam, że pełną stabilność osiągał wcześniej na taktowaniu 4.8Ghz i 1.210V. Na jednym zdjęciu jest przed ustawieniem napięcia na 1.360V ponieważ w Cinebench był stabilny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackops73 Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2020 Godzinę temu, Breaky83 napisał: blackops73 powiem tak na tym procesorze jeśli zegar naprawdę jest stabilny to osiągnąłeś bardzo dobre OC. Teraz tak generalnie napięcie polecane jest do 1,35V, Ty masz 1,36V więc niewiele większe. Myślę, że jest jeszcze dopuszczalne. Najważniejsze , że masz jeszcze temperatury w normie do 80 stopni (ale w jednym teście niestety 91 stopni to już na tą jednostkę sporo). Zbadaj sobie też temperatury na sekcji zasilania płyty głównej przy takiej jednostce i napięciach jeśli chcesz możesz. Teraz co do OC cóż osiągnąłeś wynik 300 MHZ większy i teraz pytanie czy wykorzystujesz jego silniejsze OC widzisz znaczną poprawę w zastosowaniach których używasz czy też nie. Jeśli tak możesz zostawić na 5,1GHZ a jeśli nie zostaw 4,8GHZ na 1,21V, albo poszukaj czegoś pomiędzy na 4,9 GHZ lub 5.0 ghz przy wyższym napięciu niż 1,21V a niższym niż 1,36V. Z reguły procesory te podkręcają się do 4,9 GHZ , więc gratuluje sztuki procesora oraz wysiłku w OC. Pytanie jeszcze jaką temperaturę osiąga procesor przy 4,8ghz na napięci 1,21V. To też kluczowe bo jak jest dużo więcej po co obciążać tak procesor. Genaralnie temperatury na procesorze po OC ja łapałem w granicach 70 stopni na AIO jakimś budżetowym i temperatury były ok 70 stopni niewiele więcej przy 4,9GHZ przy napięci ok 1,35V. Zdarzały się jeszcze sztuki krzemu gdzie pod wysokim napięciem ok 1,5V miały nawet 5,2GHZ, ale jest to już dla mnie igranie z ogniem. No i ostatnie odnośnie degradacji procesora przy OC zawsze mamy do czynienia z mniejsza lub większa jego degradacją , ale tak jak mówię wszystko to sztuka krzemu może taki podkręcony procesor wytrzymać 10 lat, a może paść załóżmy po 3 latach. To już też kwestia trochę szczęścia nieszczęścia i sztuki ,,krzemu" oraz jego ,,katowania" użytkowania. Pozdrawiam ? Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź. Przy taktowaniu 4.8Ghz i napięciu 1.210V, to w occt temperatura była w okolicach 58-60 stopni., w cinebench podobnie było. Chłodzenie które używam to NZXT Kraken x62 w obudowie cooler master mastercase q300l, która była przeze mnie nieznacznie zmodyfikowana aby zmieścić chłodnice 280mm na froncie (w specyfikacji max 240mm). Temperatury jeszcze nie zbiłem do granic możliwości ponieważ nie mam jeszcze Odpowiedniej cyrkulacji powietrza (Muszę wentylator dołożyć). Jak również nie pokusiłem się o Lapping procesora, a z doświadczenia wiem że trochę pomaga (Testowane na dawnym i5 6600 podkręconym na zmodyfikowanym biosie w płycie), jednak uważam że procesor jest zbyt nowy aby go polerować, chociaż słyszałem że podkręcając procesory traci się gwarancje, ile w tym prawdy, to się nie zagłębiałem. Jednak wracając do zastosowania. Tutaj zależy mi bardziej nie na katowaniu go 24/7, ale wtedy gdy potrzebuję tej dodatkowej wydajności np 2-3 razy w tygodniu po 4godziny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackops73 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2020 W dniu 21.09.2020 o 12:35, Breaky83 napisał: blackops73 słuchaj to różnice w temperaturach są ogromne miedzy 5,1GHZ do 91 stopni a 4,8GHZ 60 stopni. Tak jak wyżej jeśli czujesz, że to w tym co używasz robi Ci różnice, możesz, jeśli nie to bym go nie ,,katował" mi by było szkoda procka. Dwa poszukaj też tak jak wyżej optymalizacji i stabilizacji na 4,9 GHZ oraz na może 5.0 ghz, może na tych wartościach będzie troszkę wydajniej , a nie będzie aż takich wysokich temperatur. Chłodzenie wodne masz bardzo wydajne więc tu nie widzę w chłodzeniu problemu a w napięciach i zegarze, najprawdopodobniej wykręciłeś z niego tzw ,,maks" przy tym napięciu tyle, a napięcie jeszcze nie jest tak koszmarnie wysokie. Pozdrawiam ? Zostałem przy 4.8ghz w grach i 5Ghz w programach. Masz racje, ze lepiej nie katować tak mocno cpu. Poprzedni z olx jaki kupiłem, to 9600k, ale sprzedałem go, bo nic nie dało się podkręcić, a tak wysoko napięcie już podnoszone było, ze albo felerny krzem, albo poprzedni właściciel go katował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon555 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2020 Cześć, dzień dobry. Jestem tu nowy, a więc witam się ze wszystkimi. Moja wiedza na temat PC jest mocno podstawowa, więc proszę o pewien dystans do moich pytań. ;) Posiadam procesor Intel core i3 8100 3,6ghz. Mam zapytanie, czy chwilowe zużycie sięgające nawet do 75-85% podczas uruchamiania programów (windowsowskich i innych) jest normalnym zjawiskiem? Takie wysokie zużycie trwa zaledwie sekundę, następnie spada do ok.5%. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2020 Wszystko gra. Każdy procesor tak ma. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon555 Opublikowano 26 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2020 Dzięki za odpowiedź. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon555 Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2020 (edytowane) Cześć, pytanie może trochę dziwne, ale nie daje mi to spokoju.? Tak jak w temacie, posiadam ten procesor, przy maksymalnym obciążeniu nigdy nie dochodzi do tych 3600mhz. Przy maksymalnym obciążeniu ma 3589-3594mhz. Tu jest pytanie, czy tak ma być? Wiem, że to mała różnica i może to być błąd pomiarowy. Producent też sobie może zaokrąglić, jednak proszę o odpowiedzi. ? Pozdrawiam Edytowane 10 Listopada 2020 przez Szymoon555 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2020 Pomysłów jest kilka: - zresetuj BIOS - w opcjach zasilania ustaw najwyższa wydajność - sprawdź temperatury - może jest zakurzony i się przegrzewa i automatycznie obniża taktowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon555 Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2020 Pomyłka, nie chodziło o 1589-1594 tylko 3589-3594. Przepraszam, nie wiem czemu taka pomyłka... Poprawiłem już w poście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2020 Zapewne parametr bus speed / bus clock lata poniżej 100 MHz, tylko 99,7-99,8 MHz i stąd te różnice - NIE MA SIĘ CZYM PRZEJMOWAĆ. Bus speed x mnożnik 36 i wychodzi częstotliwość rdzenia procka. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon555 Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2020 Dzięki za wszystkie odpowiedzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slain78m Opublikowano 28 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2022 witam ,czy mógłby mi ktoś podać linka do jakiegoś poradnika jak podkręcić ten procek w trybie OFFSET(FIXED MODE to nie problem)na płycie ASROCk (chodzi oczywiście o zbijanie niepotrzebie wysokich napięć gdy procek jest w stanie spoczynku) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glareous Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia Witam Panowie co parę lat robie sobie update platformy i zawsze zwracam się z prośbą do Was. Mam GTX1080Ti Auorus i te kartę chciałbym zostawić sobie jeszcze na jakiś czas, ale myślę nad zmianą procesora. Na co zamienić podstawkę LGA1151 z i5 8400 żeby poczuć kopa? Nadmieniam, że nie podkręcam CPU, od zawsze leciałem na Intelu. Co proponujecie? Nie chcę wydać majątku. Dzięki za pomoc i rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia Witam pierwej napisz, jaka posiadasz płytę główna - producent model. ile posiadasz pamięci operacyjnej i o jakiś szybkości. jaki posiadasz zasilacz producent model , o mocy. jaki posiadasz obecnie monitor, czyli na jakiej grasz rozdzielczości. jakie dyski posiadasz w PC ?, SATA III , czy nowszej generacji np. pod M.2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...