Skocz do zawartości
ponga1337

NVIDIA GeForce RTX 2000 / RTX 2000 Super (Turing) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Mr.T... napisał:

Witam

czy masz możliwość ściągnąć jakieś 3Dmarki i posprawdzać czy podczas testu tez tak się dzieje czy tylko podczas grania w te dwie gry ?

tak z opisu, skoro po wyłączeniu obrazu nadal słychać dźwięki w grze, to znaczy ze problemem nie jest zasilacz, bo jeśli doszło by do przeciążenia zasilacza to co ? zabezpieczenie przeciążeniowe wyłączyło by tylko linie PCI-E ?, ludzie trochę pomyślunku ... cały komp by  się wyłączył albo zresetował.

czy mógł byś sprawdzić, gdy podczas grania jak znika obraz słychać czy dźwięk taki jak podczas wyciągania pendrajwa ? - problem z karta graficzna i raczej serwis  

czy tylko znika obraz i sam monitor się wyłącza ? i czy jest dioda na monitorze gdzie kolor podświetlenia określa tryb pracy/czuwania/wyłączony ?

np jak zabraknie sygnału bo karta graficzna się wyłączy to monitor od razu wyświetla informacje ze nie ma podłączonego sygnału i przejdzie w stan czuwania, a jak tylko robi się czarny obraz to sprawdził bym monitor, tzn podmienił na inny .

W sumie tak, kiedy obraz zanika jest charakterystyczny dźwięk jak przy wyciaganiu pendrajva - doslownie moge robic wszystko tak jak napisalem wyzej, nawet ludzie z ktorymi rozmawiam mnie słyszą i ja slysze ich. 

To na 100% nie wina monitora, juz podmienialem.

Edytowane przez domezzesokowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam
czy masz możliwość ściągnąć jakieś 3Dmarki i posprawdzać czy podczas testu tez tak się dzieje czy tylko podczas grania w te dwie gry ?
tak z opisu, skoro po wyłączeniu obrazu nadal słychać dźwięki w grze, to znaczy ze problemem nie jest zasilacz, bo jeśli doszło by do przeciążenia zasilacza to co ? zabezpieczenie przeciążeniowe wyłączyło by tylko linie PCI-E ?, ludzie trochę pomyślunku ... cały komp by  się wyłączył albo zresetował.
czy mógł byś sprawdzić, gdy podczas grania jak znika obraz słychać czy dźwięk taki jak podczas wyciągania pendrajwa ? - problem z karta graficzna i raczej serwis  
czy tylko znika obraz i sam monitor się wyłącza ? i czy jest dioda na monitorze gdzie kolor podświetlenia określa tryb pracy/czuwania/wyłączony ?
np jak zabraknie sygnału bo karta graficzna się wyłączy to monitor od razu wyświetla informacje ze nie ma podłączonego sygnału i przejdzie w stan czuwania, a jak tylko robi się czarny obraz to sprawdził bym monitor, tzn podmienił na inny .

Nie odłącza zasilania, tylko karta się zwyczajnie wysypuje z powodu spadku napięcia na którejś z dwóch linii PCI-E.
Przecież ja sobie tego nie wymyśliłem, tylko tak miałem i nie tak dawno tu na forum był taki sam przypadek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem można pozamieniać wtyczki w zasilaczu ale czy to ze zamienimy gniazdo w zasilaczu, to faktycznie będziemy zmieniać linie zasilającą czy nadal będzie to ta sama linia ?

nie będę uparcie przestawał przy swoim bo nie posiadam takiej wiedzy technicznej, ze zasilacz jak w wyniku obciążenia a co za tym idzie spadku napięcia na jednej linii poniżej normy ATX spowoduje ze karta już się wyłączy a mimo to zabezpieczenie przeciążeniowe nie zadziała lub w co wątpię że dla każdej linii jest osobne zabezpieczenie przeciążeniowe.   

Można popatrzyć w Internetach czy gdzieś w okolicy jest sklep komputerowy który posiada także na MIEJSCU serwis i za około 50pln sprawdzić sama kartę graficzna.  

A czy można wiedzieć to jakiego producenta i model jest ta karta graficzna ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tą przypadłość pomaga tylko reset? Czy wybija z gry po czasie do pulpitu? Miałem podobnie na GTX970, z tym że podczas obciążenia nagle karta cichła i robił się czarny ekran, w dzienniku systemu miałem błąd "sterownik ekranu przestał odpowiadać" powodem był podkręcony ram, ale niby jest dużo powodów takiej przypadłości. Mi pomogło przywrócenie fabrycznych ustawień na płycie. Od dwóch tygodni nie pojawił się żaden błąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Zrobiłem przesiadkę z RTX 2060 dokładnie model (KFA2 GeForce RTX 2060 PLUS 1-Click OC 6GB) na MSI GeForce RTX 2070 Gaming Z 8GB licząc na ten +/- 20% skok w wydajności, ku mojemu rozczarowaniu zaliczyłem spadek o 5-10% względem 2060... Czy ktoś ma jakies pomysły dlaczego? Za słaby zasilacz (Aerocool Lux Rgb 550W)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za słaby zasilacz nie skutkowałby spadkiem wydajności, tylko crashami lub resetami. Zrób czystą instalację najnowszych sterowników. Dla pewności możesz wcześniej użyć Display Driver Uninstaller. Sprawdź zegary i temperatury w obciążeniu. Czym testujesz tę wydajność? I co tam jeszcze masz oprócz tej karty i zasilacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, serholo napisał:

Cześć!

Zrobiłem przesiadkę z RTX 2060 dokładnie model (KFA2 GeForce RTX 2060 PLUS 1-Click OC 6GB) na MSI GeForce RTX 2070 Gaming Z 8GB licząc na ten +/- 20% skok w wydajności, ku mojemu rozczarowaniu zaliczyłem spadek o 5-10% względem 2060... Czy ktoś ma jakies pomysły dlaczego? Za słaby zasilacz (Aerocool Lux Rgb 550W)?

Najlepiej zrob czysta instalacje sterownikow albo nawet od nowa system postaw, w msi afterburner zobacz jaki zegar karta trzyma podczas grania, powinno byc podejzewam 1900+ na rdzeniu caly czas i temperatury ponizej +-85C (czy wartosci jaka w msi afterburner podaje jako moment thermal throttling.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czysta instalacja zrobiona.

Dokładnie w tych samych ustawieniach poprzedni RTX 2060 wyciągał blisko 50 klatek ? więc spadek jest dość spory

Reszta podzespołów: Ryzen 3500X / Patriot Viper 16 GB / ASROCK B450M-HDV R4.0/  NVME  M2 500GB / HDD 2TB

image.thumb.png.ae5a1cf9b8669ab4e1b6596634e99708.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar i temperatura wygladaja OK, nie masz przypadkiem wlaczonego ray trackingu, daj plany zasilania na wydajnosc? ? Masz tez radczej za slaby procesor do rtx 2070 w grach wymagajacych wzgledem procesora jak cyberpunk czy assasin, sprobuj go podkrecic za pomoca ryzen master na  4.5GHz np, to kwestia paru klikniec, na czas gry mozesz sobie dac 4.5GHz, po sesji przywracasz domysle ustawienia.

Lepiej porownaj karty w 3dmarku np, tam wynik jest powtarzalny. Cyberpunk jako sandbox i do tego gra z problemami technicznymi jest klopotliwy jako benchmark, z tego co pamietam jak ogladalem testy to recenzencji narzekali, ze w tych samych miejscach potrafia byc wahania fps.

ryzen.jpg

Edytowane przez tyr83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, tyr83 napisał:

nie masz przypadkiem wlaczonego ray trackingu

Zagadza się, ale jak napisałem ustawienia te same co na teoretycznie słabszym 2060, oczywiście cyberpunk nie jest odosobnionym przypadkiem, kilka innych gier które testowałem również wyraźnie straciło na klatkach min te 10% ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ab.jpg

Tak mniej wiecej powinien wygladac stabilny zegar core karty i cos podobnego na zegarze pamieci (oczywiscie inne wartosci). 

Jesli karta trzyma zegary i nie ma thermal ani power throttlingu to tak zaniozony wynik nie moze miec miejsca chyba, ze masz cos nakopane w ustawieniach systemu, ale to watpliwe skoro postawiles swieza instalke.

W gpu-z sprawdz czy karta dziala z pci-express 3 x 16.

Sprawdz karte w innym komputerze / przy uzyciu innego zasilacza.

Sa tez bardzo rzadzkie przypadki gdy ktos sprzedaje duzo slabsza karte z biosem gdzie jest zmienona nazwa pod jaka system wykrywa karte, masz karte z zaufanego zrodla?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, tyr83 napisał:

W gpu-z sprawdz czy karta dziala z pci-express 3 x 16.

Jest ok

Sprawdz karte w innym komputerze / przy uzyciu innego zasilacza.

Nie mam mozliwości ?

Sa tez bardzo rzadzkie przypadki gdy ktos sprzedaje duzo slabsza karte z biosem gdzie jest zmienona nazwa pod jaka system wykrywa karte, masz karte z zaufanego zrodla?

Zaufane źródło więc tą opcję odrzucam

7 godzin temu, leven napisał:

Podmień plik "profile" w folderze w zainstalowanym AF

https://www.sendspace.com/file/7xbxl7

Proszę jeszcze raz dać monitoring.

Sterownik Nvidii nie masz czasem na AAx8 ?

111.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użycie GPU 99% - tak ma być.

Na RTX 2060 były takie same ustawienia sterownika Nvidii i w grze ?

V-sync w sterowniku Nvidii ustawiony na Fast ? - tak go zaznacz i zatwierdź.

W grze wyłącz V-sync.

Edytowane przez leven
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś podsunął  pomysł wgranego biosu ( do koparki) do karty i faktycznie jest inny od oryginalnego:

W moim aktualnym biosie jest tak:

Board power limit Target: 175.0 W Limit: 200.0 W Adj. Range: -29%, +14%

Boost Clock: 1620 MHz

W oryginalnym?:

Board power limit Target: 225.0 W Limit: 250.0 W Adj. Range: -50%, +11%

Boost Clock: 1830 MHz

Czy to może być powód niższej wydajności?

Edytowane przez serholo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty pokoparkowe pracuja na obnizonym power limicie co zreszta widac po biosie o ktorym piszesz  z obnizonym tdp i na niskich temperaturach wiec o ich zywotnosc szczgolnie bym sie nie obawial jesli masz jeszcze gwarancje, pod koniec gwarancji zawsze warto sprzedac i robic upgrade  ? Moje amatorsko swego czasu kopiace 1080 ti i 1060 6GB maja sie dobrze pomimo, ze zarobily 9 tysiecy zlotych ^^

Edytowane przez tyr83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi