goral2099 73 Zgłoś post Napisano 6 Luty Witam, mam do wyczyszczenia ze swoich danych dwa dyski. Jeden to HDD i tu, jak zwykle, użyje DBANa. Drugi natomiast to SSD. Polecicie jakiś skuteczny i darmowy programik? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
czapla_pl 15 Zgłoś post Napisano 6 Luty (edytowany) Hej, Najprostsza metoda - PartedMagic ma GUI do tego. Alternatywnie - dowolne LiveCD z Linuxem: https://grok.lsu.edu/article.aspx?articleid=16716 https://wiki.archlinux.org/index.php/Solid_state_drive/Memory_cell_clearing Pzdr, Edytowano 6 Luty przez czapla_pl 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
goral2099 73 Zgłoś post Napisano 6 Luty Parted magic płatny niestety, ale myślę, że pod [brzydkie określenie na linuksa]em sobie poradzę. Dzięki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamilv1992 0 Zgłoś post Napisano 6 Luty Dysk można wyczyścić do zera wbudowanym w system Windows programem diskpart. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
czapla_pl 15 Zgłoś post Napisano 6 Luty 16 minutes ago, kamilv1992 said: Dysk można wyczyścić do zera wbudowanym w system Windows programem diskpart. HDD - jak najbardziej - zrobisz tzw. zerowanie powierzchni, odpowiednik Blank disk w DBAN-ie (jednokrotne zapisanie zerami całej powierzchni). SSD - nie do końca, diskpart nie wywołuje procedury Secure Erase, tylko zapisuje zerami całą dostępną powierzchnię (clean all) - tutaj kontroler SSD wchodzi w paradę, nie wszystkie komórki są czyszczone od razu (algorytmy Wear-leveling i TRIM wchodzą w rachubę). Jedynie procedura Secure Erase, wywołana przez interfejs ATA, powoduje pełną utratę danych - FW SSD inaczej interpretuje to polecenie i robi od razu co potrzeba. https://forums.intel.com/s/question/0D50P00004908GjSAI/here-is-the-way-to-simply-an-securely-erase-any-drive-ssd-hdd-?language=en_US Link powyżej wyjaśnia to przystępnie. Pzdr 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kwazor 387 Zgłoś post Napisano 6 Luty Skasuj wszystko i zostaw go na 5 godzin pod zasilaniem TRIM i GC zrobi swoje.. Lub MHDD i ERASE wpisane z klawiatury... 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Uncle_Adam 44 Zgłoś post Napisano 8 Luty Jednak zaufanie Microsoftowi lub Intelowi jeżeli chodzi o bezpieczeństwo swoich danych ma jakieś granice. MHDD to chyba jedyny rozsądny pomysł. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
czapla_pl 15 Zgłoś post Napisano 11 Luty On 2/8/2019 at 11:42 PM, Uncle_Adam said: Jednak zaufanie Microsoftowi lub Intelowi jeżeli chodzi o bezpieczeństwo swoich danych ma jakieś granice. MHDD to chyba jedyny rozsądny pomysł. Oo, a co ma Intel do tego, bo nie bardzo rozumiem skok Secure Erase -> Intel? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nemayu 5 Zgłoś post Napisano środa o 16:39 (edytowany) Był kiedyś temat na którymś forum, gdzie wrzucali po kolei nowe wersje partedmagic, ale teraz nie mogę znaleźć. Najsensowniejsze co znalazłem:https://traxter-online.net/parted-magic-przygotowanie-nosnika-i-uruchamianie-systemu/ Porównaj MD5 checksum dla pewności. Edytowano środa o 16:48 przez Nemayu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
solaris7 0 Zgłoś post Napisano czwartek o 08:34 Ja kasowałem swój SSD poprzez livecd linux przez komendę sudo shred i w zależnosci od wielkości idzie to kilka godzin Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
goral2099 73 Zgłoś post Napisano czwartek o 18:57 (edytowany) Widzę, że trzeba uważać jak się pingwina nazywa. :D Linuxiuniuniuniuniuniuniu może być? Dyski wyzerowane przy pomocy Ubuntu na DVD i hdparm. W jednym przypadku wszystko poszło szybciutko. W drugim, dysk był zamrożony, a komp nie chciał iść spać po wklepaniu w terminal "echo -n mem > /sys/power/state". Wypluwało "bash: /sys/power/state: Permission denied". Ale po krótkich poszukiwaniach udało się uśpić: https://askubuntu.com/questions/201534/sudo-non-password-access-to-sys-power-state Także dziękuję bardzo za pomoc. W sumie jeszcze pytanko, o czas potrzebny na wyzerowanie SSD. hdparm określił czas potrzebny na wyzerownie na 60min jak mnie pamięć nie myli. Przy czym dioda pracy dysku zaświeciła się tylko na chwilkę. W przypadku HDD trwało to chyba tyle ile określił. Program prawidłowo określił czas i tyle to trwało, czy w przypadku SSD nie potrafi tego zrobić poprawnie i trwa to tylko chwilkę? Pytam, bo uruchomiłem procedurę i zostawiłem kompa na dłuższy czas, a może nie było to konieczne? Edytowano czwartek o 19:05 przez goral2099 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
czapla_pl 15 Zgłoś post Napisano piątek o 09:34 14 hours ago, goral2099 said: W sumie jeszcze pytanko, o czas potrzebny na wyzerowanie SSD. hdparm określił czas potrzebny na wyzerownie na 60min jak mnie pamięć nie myli. Przy czym dioda pracy dysku zaświeciła się tylko na chwilkę. W przypadku HDD trwało to chyba tyle ile określił. Program prawidłowo określił czas i tyle to trwało, czy w przypadku SSD nie potrafi tego zrobić poprawnie i trwa to tylko chwilkę? Pytam, bo uruchomiłem procedurę i zostawiłem kompa na dłuższy czas, a może nie było to konieczne? To zależy od dysku - jak ma natywnie szyfrowane komórki AES-em, to Secure Erase wymusza na FW bezpieczne usunięcie obecnej pary kluczy i wygenerowanie nowych, resztę załatwia GC w wolnym czasie. Niektóre nie mają szyfrowanych komórek - wtedy trwa to dłużej. Anyhow, jak zostawiłeś na dłużej - na pewno nie zaszkodziło i dało czas algorytmom GC na pracę. Pzdr 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
goral2099 73 Zgłoś post Napisano piątek o 10:02 Dysk to IRDM 120GB. Dzięki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach