burn77 Opublikowano 8 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2024 (edytowane) Dobra panowie, wyłączyłem Intel Speed optimizer, Intel Speedstep, no i ten turbo boost technology Cpu chodzi tak na 2500mhz przy ok 30watach, narazie nic z napięciami nie robiłem. Problemu nie ma! Także wkoncu chyba mam rozwiązanie. Pytanie powlaczac z powrotem te technologie a bawić się napięciem do jak najlepszej ale stabilnej pozycji? No I jakie TDP poustawiać na gotowo? C-States zostawić disabled? No i drugie pytanie, w takim razie winna jest płyta główna? Przy ew. Wymianie to CPU może chodzić na nazwijmy to swoim maxie bez tych ścin? Edit: Przetestowałem tym Intel Diagnostic, w tych ustawieniach wyżej opisanych. Błędów brak, ok 58-60c w maxie, przy 52w w max, no i zegary ok 2.5g przy 99% usage. Max 0.903v Edytowane 8 Września 2024 przez tomtes93 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2024 11 gen. Intela nie bardzo lubi , tryb pracy - obciążenie - skok zegarów w górę- brak obciążenia, obniżenie zegarów itd. najlepiej jak CPU cały czas nie zależnie od zapotrzebowania na obciążenie, cały czas pracuje na takich samych zegarach. odnosząc sie do twojego pytania odnośnie czy ponownie włączać opcje w biosie odpowiedzialne za tryb Turbo , ja powiem ze nie , lepiej ręcznie i o ile jest taka możliwość w biosie podnosić zegary na wszystkich rdzeniach, do wartości przy których procesor pracuje stabilnie , czyli w Twoim przypadku , np. na początek, zegary 3000MHz i test np. IPDT, + 15 minut jakaś gra, jest ok podnosimy dalej ,i trzeba sprawdzić samemu, empirycznie to jakiej szybkości procesor będzie pracował stabilnie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burn77 Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2024 3 godziny temu, Mr.T... napisał(a): 11 gen. Intela nie bardzo lubi , tryb pracy - obciążenie - skok zegarów w górę- brak obciążenia, obniżenie zegarów itd. najlepiej jak CPU cały czas nie zależnie od zapotrzebowania na obciążenie, cały czas pracuje na takich samych zegarach. odnosząc sie do twojego pytania odnośnie czy ponownie włączać opcje w biosie odpowiedzialne za tryb Turbo , ja powiem ze nie , lepiej ręcznie i o ile jest taka możliwość w biosie podnosić zegary na wszystkich rdzeniach, do wartości przy których procesor pracuje stabilnie , czyli w Twoim przypadku , np. na początek, zegary 3000MHz i test np. IPDT, + 15 minut jakaś gra, jest ok podnosimy dalej ,i trzeba sprawdzić samemu, empirycznie to jakiej szybkości procesor będzie pracował stabilnie. Rozumiem, te zegary ustawiać ręcznie czy robić to poprzez UV? Bo nie widziałem opcji żebym mógł je ustawić na dane taktowanie. A dla cpu ciągłe pracowanie na stałych "wyzszych" obrotach nie będzie zbyt męczące? Czyli radzisz nie wymieniać tej płyty narazie i zostać na obniżeniu mocy cpu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2024 18 minut temu, tomtes93 napisał: Rozumiem, te zegary ustawiać ręcznie czy robić to poprzez UV? Bo nie widziałem opcji żebym mógł je ustawić na dane taktowanie. jak już pisałem , to jest bios coś jak Asrock a tam jest trochę inaczej , ale na zamieszczonym trzecim zdjęciu są opcje : CPU Ratio Mode, oraz to co nas interesuje, Ring Ratio Mode - jest na Auto, zobacz co tam można zmienić 22 minuty temu, tomtes93 napisał: A dla cpu ciągłe pracowanie na stałych "wyzszych" obrotach nie będzie zbyt męczące? NIE 22 minuty temu, tomtes93 napisał: Czyli radzisz nie wymieniać tej płyty narazie i zostać na obniżeniu mocy cpu? zobacz, jeśli bios pozwoli do jakiej szybkości można podnosić zegary CPU , jeśli procesor będzie pracował stabilnie przy szybkości 4300MHz to bym tak zostawił , powiedzmy tolerancja +/- 200MHz. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burn77 Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2024 2 godziny temu, Mr.T... napisał(a): jak już pisałem , to jest bios coś jak Asrock a tam jest trochę inaczej , ale na zamieszczonym trzecim zdjęciu są opcje : CPU Ratio Mode, oraz to co nas interesuje, Ring Ratio Mode - jest na Auto, zobacz co tam można zmienić NIE zobacz, jeśli bios pozwoli do jakiej szybkości można podnosić zegary CPU , jeśli procesor będzie pracował stabilnie przy szybkości 4300MHz to bym tak zostawił , powiedzmy tolerancja +/- 200MHz. Tak można ustawić. Ustawiłem CPU Ratio Mode na all cores i dałem te 30 co daje nam docelowe 3000mhz pracy, jednak niewiem za co odpowiedzialne jest to ring frequency, bo jest ustawione na 43 co daje 4300mhz https://ibb.co/TkW9RQc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2024 jeśli był by włączony tryb Turbo to procesor podczas obciążenia "wskakiwał" by na 4300MHz to teraz będąc w systemie procesor jest 3000MHz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2024 (edytowane) ale wy tu krecicie.....Zjedz mu na 4500 daj z 1.2 v PL unlmiit,xmp 3200 i tyle Edytowane 9 Września 2024 przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burn77 Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2024 (edytowane) 3 godziny temu, karro napisał(a): ale wy tu krecicie.....Zjedz mu na 4500 daj z 1.2 v PL unlmiit,xmp 3200 i tyle Tak zrobiłem, podczas testów błędów nie wywala, wyłączony Intel Speed optimiser, Turbo boost oraz c-states. Zostawilem Intel Speed step gdyż na wyłączonym zegary max miały 2500 nawet jak ustawiałem ręcznie 4500 to i tak wracalo na 2.5. Test ok, jednak podczas niego zegary spadały do 3ghz, test się skończył wracały do 4.4 (ustawione 4.5) jednak w grze stabilne cały czas 4.4 https://ibb.co/zS3QfYF https://ibb.co/0c8cn4T https://ibb.co/qkpZBJw Edit: Jednak napięcia nie jestem w stanie zmienić. Ustawiam nawet na 1.175v i tak w monitorze pokazuje jakieś 1.250 itp Edytowane 9 Września 2024 przez tomtes93 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2024 Nie wiem ,to zjedz z v jeszcze nizej albo zmniejsz llc Ja na 10850K mam coś 1.2 ale przy zegarze 4.7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burn77 Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2024 (edytowane) 2 godziny temu, karro napisał(a): Nie wiem ,to zjedz z v jeszcze nizej albo zmniejsz llc Ja na 10850K mam coś 1.2 ale przy zegarze 4.7 Dobra już mam. Najbardziej stabilnie jest na cpu ratio mode 4.5 fixed (pracuje w 4390mhz?) llc dałem na level 1. Napiecie 1.175v. Co prawda w IPDT nadal dropi do tych 3.2ghz podczas testu ale błędów brak i w grach nic się nie dzieje. Wiec chyba tak zostawię bo pomysłu już nie mam ;) Edit: Jednak nie jest ok, w occt się wysypuje na starcie w cinebench też ale dziwne bo pokazuje 100-300mhz mimo ze w hw normalnie te 4.4 https://ibb.co/0cfrSC5 Edit2: Po ustawieniu llc na auto już nie crashuje ale zegary nie przechodzą ponad 2.2ghz przy 1.2v A więc bez llc nie jestem w stanie zbić napięcia, i zegary lecą w dół. Z llc jest ok, zegary lecą tylko do 3.3 w programie w grach niby nie, ale crashuje w occt bądź cinebench. Edytowane 9 Września 2024 przez tomtes93 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2024 Szyny były złe i podwozie było złe Tak to ma wygladać,zegar skała bez turbo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burn77 Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2024 (edytowane) EDIT: Problem rozwiązany. U mnie pomogło obniżenie max oc zegarów (CPU Ratio+Ring), i problem już nie występuje. Co do crashy, okazało się że ustawienia UV karty graficznej, na nowym sterowniku crashowały gry. Ustawiłem nowe parametry UV i wszystko dobrze pracuje. Nic nie przekracza 68c podczas obciążenia, dostosowałem predkosci wentylatorów i jest cicho, chłodno i płynnie :) Dziękuje za porady i pozdrawiam. Edytowane 14 Września 2024 przez burn77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabaru Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2024 Mój brat ma taki komputer. Procek i5-10600k, RTX 2070 super, chłodzenie wodne od Silentum z dwoma wentylatorami, Windows10 i jest świeżo po formacie. Odkreślmy wczoraj że komputer w każdej grze nawet w tak starej jak w GTA SA ma temperatury na 100%. Co ciekawe to co się przykłada do procka nie jest parzące, a raptem ciepłe. Z samym komputerem jak i graniem wydaje się że nic się nie dzieje. Ale mimo to jaka gra by to nie było ma z miejsca temperatury na 100%. Nawet jak się do biosu wejdzie to miernik też tak pokazuje. Czasami jedynie spadnie o kilka stopni ale tak to jest przeważnie na 100%. Ktoś coś może wie co może być nie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabaru Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2024 22 minuty temu, user33 napisał(a): Pewnie chłodzenie wodne padło, jak stare jest ?, czy przypadkiem nie zapomnieliście o oderwaniu naklejki z chłodzenia które ma kontakt z procesorem ? Coś około 4 lat, plus minus. Dokładnie to było tak. Brat sprzedał ten komputer i już był u gościa, który go kupił. Sam go zawoził bo to znajomy to czemu nie. Jeszcze wcześniej zrobiłem totalny format wraz usunięciem wszystkich danych. Jednakoż prócz systemu zainstalowałem tylko niezbędne oprogramowanie i sterowniki. Nawet go nie sprawdzałem czy gry działają itd. bo gościu miał to sobie już sam ogarnąć. Chodziło tylko o wykasowanie wszelkich danych. Jednak na miejscu i po podłączeniu wszystkiego okazało się że jednak nie da radę i przywiózł go z powrotem. Tak potem siadłem i zacząłem instalować to co trzeba. Potem zabrałem się za testowanie gier i właśnie w tedy odkryłem ze temperatury w każdej grze idą na 100%. Tutaj dodam jeszcze że przy pakowaniu brat komputer obrócił tyłem do dołu i słyszał jak ten płyn czy co to jest w chłodnicy się rusza. No ale to stwierdziliśmy że to normalne i to my olali. Tutaj jednak już nie jesteśmy wstanie stwierdzić czy te temperatury takie były już wcześniej czy to stało się coś podczas pakowania czy transportu. Bo tak jak pisałem wydaje się że komputer działa normalnie. Mogłem o tym wspomnieć wcześniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2024 Witam temperatury na 100% , ile to będzie w stopniach Celsjusza ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabaru Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2024 (edytowane) tyle samo xd Tutaj parę fotek jak to się objawia. W każdym przypadku temperatura skacze do 100C. Nawet jak nic nie robię to też potrafi dobić do 100C. Edytowane 1 Grudnia 2024 przez sabaru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zrobił mi niedziele, 100% nie mylił się Aio zobacz najpierw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2024 chłodzenie nie sprawne , co tu drążyć temat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabaru Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2024 Temat do zamknięcia. Komputer idzie do serwisu. Tam gdzie był kupowany i niech się gościu męczy. Za dużo kasy kosztował żeby grzebał w nim :). Dzięki za odpowiedzi. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pistracja23 Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia Witam, chcialbym zmienic procesor na cos wydajniejszego do gry Warzone. Aktualnie przy i3-10100F na niskich ustawieniach maksymalnie osiaga 90 fpsow, przy spadkach do 50/60. Pc spec: B560m-HDV rx 6600 8gb Fighter SilentiumPC Vero L3 500W 80 Plus Bronze 16gb ramu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) Wymień CPU na jakieś i5 10400 / 10400f (żeby było śmieszniej, to taniej kupi nowego i szybszego i5 12400f od nowego 10400f, tylko że do 12 generacji trzeba nową płytę, bo Intel wymienia podstawki, jakby miał sraczkę) - cudów nie będzie w tym budżecie i takiej płycie (sekcja zasilania, na którą bałbym się wsadzać coś pobierającego więcej mocy), ale będzie szybciej. No i sprawdź, czy to GPU nie jest wąskim gardłem (jak jest podczas gry obciążone zwykle powyżej ~95%, to wymiana CPU może nic nie dać). ps. bardziej przyszłościowa alternatywa, to już wymiana CPU+płyta Edytowane 18 Kwietnia przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pistracja23 Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia Przy wymianie na i5 10400f z rx 6600 ile mniej wiecej powinno byc fpsow przy Warzone, tzn stale 100 czy bootleneck? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) Zależy od rozdzielczości, ustawień detali. W 1920x1080 na najniższych detalach, po ustawieniu limitu fps na 100, całkiem możliwe, że na i5 10400f uda się uzyskać stałe 100 fps: https://www.youtube.com/watch?v=Ujz6F9eGpdI Edytowane 18 Kwietnia przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pistracja23 Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia Czy dodatkowe chlodzenie boxowe starczy czy warto dokupic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) Najlepiej szukaj 11600 k,kf po OLX i alibabach cena lekko wyżej ale ktoś opuści, boxowe może i na tym poleci ale będzie głośno Wzrost będzie już odczuwalny https://www.olx.pl/d/oferta/procesor-intel-core-i5-11600kf-lga-1200-CID99-ID15qm8W.html Napisz może opuści 50zl Trzeba jeszcze sprawdzić jaka jest wersja biosu Przewydiwany wzrost ze 100 do 150fps 1080p Edytowane 18 Kwietnia przez axsin302 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia Niezwykle obszerny opis produktu do sprzedania 🙃 Opis Witam, Mam do sprzedania procesor 11gen i5 11600kf LGA 1200 Po więcej informacji zapraszam do wiadomości prywatnej Tak czy siak przejście z 10100 na 11600K/KF będzie sporym zastrzykiem dla komputera. RAM w dualu ? (2x8GB) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pistracja23 Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) Dual 2x8 3200. Miedzy i5 10400, a 11600KF/K będzie spora różnica w wydajności czy to kwestia 10/20fps'ow i kwestia zasilacza przy wymianie procesora wymienić również zasilacz czy ten w zupelnosci wystarczy? Edytowane 18 Kwietnia przez Pistracja23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia Bardziej martwił bym się podłą sekcją zasilania tej płyty, po sparowaniu z tym polecanym 11600K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i5-11600k/17.html Nie trzeba wymieniać Ramy jak do OC 3600 1.4v 16 20 20 38 lub jak wejdzie 16 19 19 38 11 generacja popchnie jeszcze Pcie4 na płycie głównej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 6 minut temu, axsin302 napisał(a): https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i5-11600k/17.html Tylko 5% różnicy wzgl. i5 10400f? - nawet ja jestem zdziwiony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...