Skocz do zawartości
yogi186

Windows 95 na takim kompie ?? ... czy da rade ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sprawa wygląda tak że byłem u znajomków dziś i posypał sie komp .. stary mega rupieć :> o cudowynch walorach w postaci procesora 486 - 50 Mhz ( bez koprocesora) i 8 Mb Ramu ... hehe ... i mam im coś z tym zrobić ;).

Windowsa 3.11 PL na chacie nie mam ... wiec pomyślałem o 95 ... jak sądzicie da to rade ?? :) bo Microsoft niby twierdzi (zapewne sie mylą) że starczy 386 i 4 Mb Ramu ... ale nie wiem czy w to uwierzyć ;).

Z góry thx :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko Win95 będzie chodził dobrze,chciarz przydało by się 16MB RAM-na tylu to żadnych problemów by nie było.

Osobiście to instalowałem 95 na Pentium 75Mhz i 8MB to chodziło dobrze chociarz mówie jak odpalałem WORDA a później PAita to trzeba było troche poczekać aż dysk to przerobi.(przy 16MB RAM byłoby full wypas :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam system działa dosyć fajnie na... 386 i 4mb ramu, na prawdę. na 486 i 8mb będzie śmigał, ale do czasu zainstalowania pierwszej aplikacji :) Ja gdzieś w domu mam jeszcze win 3.11.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile win95 potrzebuje miejsca na hdD??

Wersja podstawowa (nie OSR1!!!) zajmuje około 60 Mb. OSR1 już chyba ponad 100.

Moim pierwszym komputerem, na którym stał Windows 95 był optimus 5p60 z pentium 60, 8mb ram i dyskiem 540 mb. Pracowałem na tym sprzęcie bez upgradeów przez rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale [gluteus maximus] ... komp nie pozwala sobie podłączyć CD .. a dysk ma 123 MB ... sam windows chce minimum 94,5 :( ... a gdzie tam jeszcze office ... paranoja ... . Trza zrobićwin 3.11

NO I TERA PROBLEM ... POSIADA TO CUDO KTOŚ ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale <font color="#FF0000">[ciach!]</font> ... komp nie pozwala sobie podłączyć CD .. a dysk ma 123 MB ... sam windows chce minimum 94,5 :( ... a gdzie tam jeszcze office ... paranoja ... . Trza zrobićwin 3.11

NO I TERA PROBLEM ... POSIADA TO CUDO KTOŚ ??

U mnie na 486DX/2 80 16MB RAM 540MB Win95 pierwsza wersja jaka była zainstalowana w wersji minimalnej zajęła około 50MB ze swapem.

U ciebie też powinno pójść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile win95 potrzebuje miejsca na hdD??

Wersja podstawowa (nie OSR1!!!) zajmuje około 60 Mb. OSR1 już chyba ponad 100.

Moim pierwszym komputerem, na którym stał Windows 95 był optimus 5p60 z pentium 60, 8mb ram i dyskiem 540 mb. Pracowałem na tym sprzęcie bez upgradeów przez rok.

Wersja postawowa z OSR1 zajmuję parę MB więcej niż wersja podstawowa.

Zresztą jak OSR2 może zajmowac mniej miejsca od OSR1 :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi