Zimno Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2022 Cześć, w najbliższym czasie planuje zakup nowego zestawu komputerowego. Głównie będzie wykorzystywany do grania ( FPS + gry AAA) oraz AutoCada 2D/ GSTARCAD + nakładki. Zależy mi na długiej żywotności oraz możliwości późniejszych Upgradów. Kolega polecił mi następujące części, ale chciałem je jeszcze skonsultować i potwierdzić opłacalność ich zastosowania. Nie zależy mi na wodotryskach typu: podświetlanie. Jaki sklep internetowy polecacie, który od razu składa i konfiguruje zamówione zestawy. Procesor Intel Core i5-13600K, 3.5 GHz, 24 MB, BOX (BX8071513600K) Płyta główna MSI PRO Z690-A WIFI DDR4 Karta graficzna MSI GeForce RTX 3070 Ventus 3X OC 8GB GDDR6 (RTX 3070 VENTUS 3X OC LHR) albo Zotac GeForce RTX 3070 Ti Trinity OC 8GB GDDR6X (ZT-A30710J-10P) Dysk SSD Lexar NM620 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (LNM620X001T-RNNNG) Pamięć Patriot Viper Steel, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL18 (PVS432G360C8K) Zasilacz Gigabyte P850GM 850W (GP-P850GM) Chłodzenie CPU ENDORFY Fera 5 Dual Fan (EY3A006) Obudowa ENDORFY Signum 300 Core (EY2A004) Od razu też chciałbym się zapytać o opinię na temat monitora, który wpadł mi w oko: Iiyama G-Master GB2470HSU-B1 Red Eagle. Czy warto ? Może są na rynku lepsze odpowiedniki w jego przedziale cenowym ( ok.900 zł) Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raidenorius Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2022 Przy tym cpu i płycie będziesz musiał dobrać usługę update biosu. Ogólnie nowe intele potrafią się dość mocno grzać i jest to związane z ilością energii na małą powierzchnię silikonu. Rozwiązaniem jest UV. Do tego jeszcze ew. Kwestia socketu, ale jak ci będą montowali, to chyba w miare ogarną. W skrajnych pr ypadkach wymagana ramka, a ogolnie zalecana. Co do zestawu, to pod gry mozna trochę lepiej balansować- b550 i jakiś r5 5600, a więcej na gpu, ale rozumiem chęć upgradu gpu w przyszłość. Alternatywa jest am5, ale tu płyty drogie (b650). Co do zaislacza, to polecane: Endorfy Supremo FM5 Gold 850W, Krux Generato 850W, Corsair RM850/850x/850i, NZXT C850, Thermaltake Toughpower GF1 850W, Fortron Hydro G Pro 850W, Cooler Master V850, XPG Core Reactor. Dodatkowo warto dopłacić do dysku kc3000 Ddr5 mozna trochę odpuścić i inwestować w gpu. Da to więcej na ten moment. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zimno Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2022 (edytowane) 2 hours ago, KamikazePL77 said: Nie bierz ti bo to słabe prądożerne karty w porównaniu do zwykłej 3070. Zasilacze Gigabyte jakiś czas temu wybuchały, nie wiem czy ten model i jak jest teraz. Ale zasadnicza sprawa to to, że ten cep znacznie zyskuje na wydajności w wielu grach na szybkich pamięciach ddr5, tu masz test https://www.youtube.com/watch?v=A-l8dJRvb3c. Dopłata jest spora, więc tylko dla twojego info. Nie wiem jak u ciebie z myśleniem (;p) ale może ten msi na ddr5 i jakieś tańsze 32(np te https://www.morele.net/pamiec-kingston-fury-beast-ddr5-32-gb-5200mhz-cl36-kf552c36bbek2-32-12015029/) a potem ew wymiana (pamięci mają dożywotnią gwarę przy ew. odprzedaży) miałaby jakiś sens patrząc dalej w przyszłość, tylko se tak rozkminiam, twój wybór. Mogę polecić morele bo mnie nie odstręczyło tam nic jakoś szczególnie przez już z 8 lat, nie kupuję jakoś dużo ale coś tam mogę powiedzieć. A i monitor wygląda na papierze spoko(testy jak są warto poczytać) tylko nie ma gsync do nvidii a freesync do amd. Nie będę ukrywał przy zamianie na płyty głównej i ramu na DDR trochę nadwerężam mój budżet. Czy może jest jakaś tańsza opcja płyty głównej w Wersji DDR5, która będzie pozwalała na dalsze upgrad'y A jaką kartę graficzną polecacie, żeby nie ograniczała procesora ? Niestety jestem zupełnie zielony w kwestii sprzętu i ilość informacji w necie mocno mnie przytłacza 😕 Edytowane 28 Grudnia 2022 przez Zimno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2022 Witam tak propozycja, to ze zestaw jest z "owocowego" sklepu nie jest istotne , pieniądze można zostawić gdzie indziej. https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1006858 natomiast co do monitora i jego wyboru pod siebie to wpisz na YT -morele monitor - i wyskoczy taki youtuber Stilgar. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zimno Opublikowano 29 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2022 34 minutes ago, Mr.T... said: Witam tak propozycja, to ze zestaw jest z "owocowego" sklepu nie jest istotne , pieniądze można zostawić gdzie indziej. https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1006858 natomiast co do monitora i jego wyboru pod siebie to wpisz na YT -morele monitor - i wyskoczy taki youtuber Stilgar. Dziękuje bardzo za pomoc. Wybiorę pewnie tą pierwszą płytę - ma wifi, które i tak będę musiał dokupić. Czy faktycznie przy tym cpu i płycie należy zaktualizować BIOS ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zimno Opublikowano 29 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2022 Dziękuje. Faktycznie wybiorę trochę tańszy RAM i płytę bez wifi - poszukam jakiś ciekawych okazji skoro mówisz, że można znaleźć całkiem przyzwoity sprzęt. Jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raidenorius Opublikowano 29 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2022 11 godzin temu, Mr.T... napisał(a): Witam tak propozycja, to ze zestaw jest z "owocowego" sklepu nie jest istotne , pieniądze można zostawić gdzie indziej. https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1006858 natomiast co do monitora i jego wyboru pod siebie to wpisz na YT -morele monitor - i wyskoczy taki youtuber Stilgar. Zasialcz z dwoma liniami 12v lepeij unikac pod te najmocniejsze karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 29 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2022 (edytowane) 14 godzin temu, Raidenorius napisał: Przy tym cpu i płycie będziesz musiał dobrać usługę update biosu. Tylko nie w morele, tam ostatnio kwiatki bywają a i ryzyko wciśnięcia jakiejś po zwrocie czy po serwisie jak rozpakowana. Bios sam może sobie uaktualnić o ile nie jest już aktualny, wystarczy jakiś cep 12gen. na testy. 10 godzin temu, KamikazePL77 napisał: Yep, bez updatu biosu to i tak (bynajmniej morele, bo może są jacyś inni sprawniejsi od nich ej, pozdrawiam i życzę Masz tu na forum i labie, jacy oni są sprawni. Wszystko tylko nie morele. Generalnie, czy autor będzie podkręcał tego cepa ? Bo może wystarczy tańsza płyta na B660. Z podkręcania w tych czasach tez raczej marne zyski. A za ok. 700zł kupi MSI Bazooke na B660 micro atx. Edytowane 29 Grudnia 2022 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zimno Opublikowano 29 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2022 Zależy mi na tym DDR5 a MSI Bazooke na B660 micro atx nie ma takiej opcji. Aż tak źle z morele ? A jaki sklep polecasz - allegro ? Powiem szczerze nie czuje się na siłach, żeby samemu składać komputer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raidenorius Opublikowano 29 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2022 4 godziny temu, B@nita napisał(a): Generalnie, czy autor będzie podkręcał tego cepa ? Bo może wystarczy tańsza płyta na B660. Z podkręcania w tych czasach tez raczej marne zyski. A za ok. 700zł kupi MSI Bazooke na B660 micro atx. Większość płyt b660 nie ma opcji undervoltingu z zachowaniem wydajności, także uważałbym z tymi b660. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 29 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2022 3 godziny temu, Zimno napisał: Zależy mi na tym DDR5 a MSI Bazooke na B660 micro atx nie ma takiej opcji. Aż tak źle z morele ? A jaki sklep polecasz - allegro ? Powiem szczerze nie czuje się na siłach, żeby samemu składać komputer jak kupuje podzespoły w Morele i nie uświadczyłem jakiś problemów, ale inaczej jest z całym zestawem. najlepszy taki sklep , który ma stacjonarna siedzibę, tak aby w monecie odbioru, nie kurier czy paczkomat, tylko odbierasz w salonie , i z sprzedawcą sprawdzasz czy jest ok, wraz z pierwszym uruchomieniem, czyli np. X-Kom lub Komputronik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 30 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2022 (edytowane) W dniu 29.12.2022 o 16:15, Raidenorius napisał: Większość płyt b660 nie ma opcji undervoltingu z zachowaniem wydajności, także uważałbym z tymi b660. Jakoś przez tyle lat nie miałem takiej potrzeby podobnie jak oc.Przeciętny użytkownik składa kompa i po prostu używa W dniu 29.12.2022 o 17:49, Mr.T... napisał: jak kupuje podzespoły w Morele i nie uświadczyłem jakiś problemów, ale inaczej jest z całym zestawem. Ty kupujesz u nich ? No teraz to żeś popłynął....No w sumie, jako pracownik masz pewno jeszcze znizki... W dniu 29.12.2022 o 17:49, Mr.T... napisał: najlepszy taki sklep , który ma stacjonarna siedzibę, tak aby w monecie odbioru, nie kurier czy paczkomat, tylko odbierasz w salonie , i z sprzedawcą sprawdzasz czy jest ok, wraz z pierwszym uruchomieniem, czyli np. X-Kom lub Komputronik. Najlepszy sklep to taki, który nie robi z ludzi baranów i problemów z zamówionym towarem tak jak morele, gdzie klientowi przysyłając uszkodzony nowy towar proponuje się naprawę... A to czy jest stacjonarny czy nie, nie ma najmniejszego znaczenia. Kolejna sprawa, dobry sklep to taki, który o klienta walczy dobrymi cenami i obsługa a nie nachalnym, wręcz chamskim marketingiem na forach tak jak to robią morele, x-kom oraz komputronik. W dniu 29.12.2022 o 13:50, Zimno napisał: Zależy mi na tym DDR5 a MSI Bazooke na B660 micro atx nie ma takiej opcji. Dlaczego? I po co 32GB?? Do obróbki filmów? Bo do gier nie ma sensu,podobnie jak ddr5. Edytowane 30 Grudnia 2022 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raidenorius Opublikowano 30 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2022 (edytowane) Godzinę temu, B@nita napisał(a): Jakoś przez tyle lat nie miałem takiej potrzeby podobnie jak oc.Przeciętny użytkownik składa kompa i po prostu używa Tak, ale są procesory, z których strasznie ciężko odprowadzić ciepło. Np. ryzen 7 5800x3d, z uwagi na użytą pamięć, transfer ciepła z silikonu do ihs jest bardzo słaby. Procesor trochę się gotuje w sobie. Podobnie z nowymi intelami: i5 13600 to 181Wmocy, a silikon (w szczególności rdzenie) nie maja już rozmiaru FX83xx. To bardzo dużo energii na bardzo małej powierzchni. Jasne, jak cpu tylko do gier, to problem będzie, ale mniejszy, bo w grach, na stocku ten cpu pobiera do 110W max. Natomiast jak chcemy mieć ciszę, czy też używamy cpu do renderingu itp. lub np. chcemy użyć coolera, który nam został, a nie jest jakiś topowy, to UV jest najlepszym rozwiązaniem. Obniżamy energię na centymetr kwadratowy silikonu, czyli wpływamy na przyczynę u źródła, a nie próbujemy leczyć (scalpami, aio itd.). Po UV na Z690 lub Z790 i5 z tych 181W schodzi do 140W, zachowując pełną wydajność. Na wielu b660 możemy zrobić UV, ale tracąc na wydajności proporcjonalnie do UV. Niestety, taka decyzja Intela i tyle. Edytowane 30 Grudnia 2022 przez Raidenorius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 31 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2022 (edytowane) 10 godzin temu, KamikazePL77 napisał: Ddr 5 (szybkie) według chociażby h unboxed daje nawet do 20% wydajności względem ddr4 3600/14/14 w niektórych grach na i5 13600k. https://www.youtube.com/watch?v=A-l8dJRvb3c&t=141s Tak, w jednej grze, w innej 10% reszta porównywalna. Pytanie czy warto? Pamięci drogie i trzeba kupić 2x16GB. Do tego test robiony na rtx 4090 a autor planuje rtx 3070. W dniu 28.12.2022 o 18:25, Zimno napisał: Od razu też chciałbym się zapytać o opinię na temat monitora, który wpadł mi w oko: Iiyama G-Master GB2470HSU-B1 Red Eagle. Czy warto ? Może są na rynku lepsze odpowiedniki w jego przedziale cenowym ( ok.900 zł) Zestaw pod 1440p a Ty chcesz monitor 1080p? Edytowane 31 Grudnia 2022 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...