Skocz do zawartości
Zimno

Nowy zestaw komputerowy do 7k - 8k

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

w najbliższym czasie planuje zakup nowego zestawu komputerowego. Głównie będzie wykorzystywany do grania ( FPS + gry AAA) oraz AutoCada 2D/ GSTARCAD + nakładki.

Zależy mi na długiej żywotności oraz możliwości późniejszych Upgradów. Kolega polecił mi następujące części, ale chciałem je jeszcze skonsultować i potwierdzić opłacalność ich zastosowania. Nie zależy mi na wodotryskach typu: podświetlanie. Jaki sklep internetowy polecacie, który od razu składa i konfiguruje zamówione zestawy.

Procesor Intel Core i5-13600K, 3.5 GHz, 24 MB, BOX (BX8071513600K)

Płyta główna MSI PRO Z690-A WIFI DDR4

Karta graficzna MSI GeForce RTX 3070 Ventus 3X OC 8GB GDDR6 (RTX 3070 VENTUS 3X OC LHR) albo  Zotac GeForce RTX 3070 Ti Trinity OC 8GB GDDR6X (ZT-A30710J-10P)

Dysk SSD Lexar NM620 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (LNM620X001T-RNNNG)

Pamięć Patriot Viper Steel, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL18 (PVS432G360C8K)

Zasilacz Gigabyte P850GM 850W (GP-P850GM)

Chłodzenie CPU ENDORFY Fera 5 Dual Fan (EY3A006)

Obudowa ENDORFY Signum 300 Core (EY2A004)

Od razu też chciałbym się zapytać o opinię na temat monitora, który wpadł mi w oko: Iiyama G-Master GB2470HSU-B1 Red Eagle. Czy warto ? Może są na rynku lepsze odpowiedniki w jego przedziale cenowym ( ok.900 zł)

Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tym cpu i płycie będziesz musiał dobrać usługę update biosu.

Ogólnie nowe intele potrafią się dość mocno grzać i jest to związane z ilością energii na małą powierzchnię silikonu. Rozwiązaniem jest UV. Do tego jeszcze ew. Kwestia socketu, ale jak ci będą montowali, to chyba w miare ogarną.  W skrajnych pr ypadkach wymagana ramka, a ogolnie zalecana.

Co do zestawu, to pod gry mozna trochę lepiej balansować- b550 i jakiś r5 5600, a więcej na gpu, ale rozumiem chęć upgradu gpu w przyszłość. Alternatywa jest am5, ale tu płyty drogie (b650).

Co do zaislacza, to polecane: Endorfy Supremo FM5 Gold 850W, Krux Generato 850W, Corsair RM850/850x/850i, NZXT C850, Thermaltake Toughpower GF1 850W, Fortron Hydro G Pro 850W, Cooler Master V850, XPG Core Reactor. 

Dodatkowo warto dopłacić do dysku kc3000

Ddr5 mozna trochę odpuścić i inwestować w gpu. Da to więcej na ten moment.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 hours ago, KamikazePL77 said:

Nie bierz ti bo to słabe prądożerne karty w porównaniu do zwykłej 3070. Zasilacze Gigabyte jakiś czas temu wybuchały, nie wiem czy ten model i jak jest teraz. Ale zasadnicza sprawa to to, że ten cep znacznie zyskuje na wydajności w wielu grach na szybkich pamięciach ddr5, tu masz test https://www.youtube.com/watch?v=A-l8dJRvb3c. Dopłata jest spora, więc tylko dla twojego info. Nie wiem jak u ciebie z myśleniem (;p) ale może ten msi na ddr5 i jakieś tańsze 32(np te https://www.morele.net/pamiec-kingston-fury-beast-ddr5-32-gb-5200mhz-cl36-kf552c36bbek2-32-12015029/) a potem ew wymiana (pamięci mają dożywotnią gwarę przy ew. odprzedaży) miałaby jakiś sens patrząc dalej w przyszłość, tylko se tak rozkminiam, twój wybór. Mogę polecić morele bo mnie nie odstręczyło tam nic jakoś szczególnie przez już z 8 lat, nie kupuję jakoś dużo ale coś tam mogę powiedzieć. A i monitor wygląda na papierze spoko(testy jak są warto poczytać) tylko nie ma gsync do nvidii a freesync do amd.

Nie będę ukrywał przy zamianie na płyty głównej i ramu na DDR trochę nadwerężam mój budżet. Czy może jest jakaś tańsza opcja płyty głównej w Wersji DDR5, która będzie pozwalała na dalsze upgrad'y 

A jaką kartę graficzną polecacie, żeby nie ograniczała procesora ? 

Niestety jestem zupełnie zielony w kwestii sprzętu i ilość informacji w necie mocno mnie przytłacza 😕

Edytowane przez Zimno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

tak propozycja, to ze zestaw jest z "owocowego" sklepu nie jest istotne , pieniądze można zostawić gdzie indziej.

https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1006858

natomiast co do monitora i jego wyboru pod siebie to wpisz na YT -morele monitor - i wyskoczy taki youtuber Stilgar.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minutes ago, Mr.T... said:

Witam

tak propozycja, to ze zestaw jest z "owocowego" sklepu nie jest istotne , pieniądze można zostawić gdzie indziej.

https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1006858

natomiast co do monitora i jego wyboru pod siebie to wpisz na YT -morele monitor - i wyskoczy taki youtuber Stilgar.   

Dziękuje bardzo za pomoc. Wybiorę pewnie tą pierwszą płytę - ma wifi, które i tak będę musiał dokupić.

Czy faktycznie przy tym cpu i płycie należy zaktualizować BIOS ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

Witam

Zasialcz z dwoma liniami 12v lepeij unikac pod te najmocniejsze karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, Raidenorius napisał:

Przy tym cpu i płycie będziesz musiał dobrać usługę update biosu.

Tylko nie w morele, tam ostatnio kwiatki bywają a i ryzyko wciśnięcia jakiejś po zwrocie czy po serwisie jak rozpakowana.

Bios sam może sobie uaktualnić o ile nie jest już aktualny, wystarczy jakiś cep 12gen. na testy.

10 godzin temu, KamikazePL77 napisał:

Yep, bez updatu biosu to i tak (bynajmniej morele, bo może są jacyś inni sprawniejsi od nich ej, pozdrawiam i życzę

Masz tu na forum i labie, jacy oni są sprawni. Wszystko tylko nie morele.

Generalnie, czy autor będzie podkręcał tego cepa ? Bo może wystarczy tańsza płyta na B660. Z podkręcania w tych czasach tez raczej marne zyski. A za ok. 700zł kupi MSI Bazooke na B660 micro atx.

Edytowane przez B@nita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, B@nita napisał(a):

Generalnie, czy autor będzie podkręcał tego cepa ? Bo może wystarczy tańsza płyta na B660. Z podkręcania w tych czasach tez raczej marne zyski. A za ok. 700zł kupi MSI Bazooke na B660 micro atx.

Większość płyt b660 nie ma opcji undervoltingu z zachowaniem wydajności, także uważałbym z tymi b660. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Zimno napisał:

Zależy mi na tym DDR5 a MSI Bazooke na B660 micro atx nie ma takiej opcji.

Aż tak źle z morele ? A jaki sklep polecasz - allegro ? 
Powiem szczerze nie czuje się na siłach, żeby samemu składać komputer

jak kupuje podzespoły w Morele i nie uświadczyłem jakiś problemów, ale inaczej jest z całym zestawem. 

najlepszy taki sklep , który ma stacjonarna siedzibę, tak aby w monecie odbioru, nie kurier czy paczkomat, tylko odbierasz w salonie , i z sprzedawcą sprawdzasz czy jest ok, wraz z pierwszym uruchomieniem, czyli np. X-Kom lub Komputronik.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 29.12.2022 o 16:15, Raidenorius napisał:

Większość płyt b660 nie ma opcji undervoltingu z zachowaniem wydajności, także uważałbym z tymi b660. 

Jakoś przez tyle lat nie miałem takiej potrzeby podobnie jak oc.Przeciętny użytkownik składa kompa i po prostu używa

W dniu 29.12.2022 o 17:49, Mr.T... napisał:

jak kupuje podzespoły w Morele i nie uświadczyłem jakiś problemów, ale inaczej jest z całym zestawem.

Ty kupujesz u nich ? No teraz to żeś popłynął....No w sumie, jako pracownik masz pewno jeszcze znizki...

W dniu 29.12.2022 o 17:49, Mr.T... napisał:

najlepszy taki sklep , który ma stacjonarna siedzibę, tak aby w monecie odbioru, nie kurier czy paczkomat, tylko odbierasz w salonie , i z sprzedawcą sprawdzasz czy jest ok, wraz z pierwszym uruchomieniem, czyli np. X-Kom lub Komputronik.    

Najlepszy sklep to taki, który nie robi z ludzi baranów i problemów z zamówionym towarem tak jak morele, gdzie klientowi przysyłając uszkodzony nowy towar proponuje się naprawę...

A to czy jest stacjonarny czy nie, nie ma najmniejszego znaczenia.

Kolejna sprawa, dobry sklep to taki, który o klienta walczy dobrymi cenami i obsługa a nie  nachalnym, wręcz chamskim  marketingiem na forach tak jak to robią morele, x-kom oraz komputronik.

W dniu 29.12.2022 o 13:50, Zimno napisał:

Zależy mi na tym DDR5 a MSI Bazooke na B660 micro atx nie ma takiej opcji.

Dlaczego? I po co 32GB?? Do obróbki filmów? Bo do gier nie ma sensu,podobnie jak ddr5.

Edytowane przez B@nita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, B@nita napisał(a):

Jakoś przez tyle lat nie miałem takiej potrzeby podobnie jak oc.Przeciętny użytkownik składa kompa i po prostu używa

Tak, ale są procesory, z których strasznie ciężko odprowadzić ciepło. Np. ryzen 7 5800x3d, z uwagi na użytą pamięć, transfer ciepła z silikonu do ihs jest bardzo słaby. Procesor trochę się gotuje w sobie. Podobnie z nowymi intelami:  i5 13600 to 181Wmocy, a silikon (w szczególności rdzenie) nie maja już rozmiaru FX83xx. To bardzo dużo energii na bardzo małej powierzchni. Jasne, jak cpu tylko do gier, to problem będzie, ale mniejszy, bo w grach, na stocku ten cpu pobiera do 110W max. Natomiast jak chcemy mieć ciszę, czy też używamy cpu do renderingu itp. lub np. chcemy użyć coolera, który nam został, a nie jest jakiś topowy, to UV jest najlepszym rozwiązaniem. Obniżamy energię na centymetr kwadratowy silikonu, czyli wpływamy na przyczynę u źródła, a nie próbujemy leczyć (scalpami, aio itd.).

Po UV na Z690 lub Z790 i5 z tych 181W schodzi do 140W, zachowując pełną wydajność. Na wielu b660 możemy zrobić UV, ale tracąc na wydajności proporcjonalnie do UV. Niestety, taka decyzja Intela i tyle.

Edytowane przez Raidenorius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, KamikazePL77 napisał:

Ddr 5 (szybkie) według chociażby h unboxed daje nawet do 20% wydajności względem ddr4 3600/14/14 w niektórych grach na i5 13600k. https://www.youtube.com/watch?v=A-l8dJRvb3c&t=141s

Tak, w jednej grze, w innej 10% reszta porównywalna. Pytanie czy warto? Pamięci drogie i trzeba kupić 2x16GB. Do tego test robiony na rtx 4090 a autor planuje rtx 3070.

W dniu 28.12.2022 o 18:25, Zimno napisał:

Od razu też chciałbym się zapytać o opinię na temat monitora, który wpadł mi w oko: Iiyama G-Master GB2470HSU-B1 Red Eagle. Czy warto ? Może są na rynku lepsze odpowiedniki w jego przedziale cenowym ( ok.900 zł)

Zestaw pod 1440p a Ty chcesz monitor 1080p?

Edytowane przez B@nita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi