Skocz do zawartości
kazYxD

Upgrade z 4690k, ale na co?

Rekomendowane odpowiedzi

Heja,
Planuję upgrade, tym razem CPU, MOBO i RAM.

Obecne pomysły:
1) CPU: i5-12400F

MOBO: Gigabyte B660 GAMING X DDR4 / ASUS TUF GAMING B660M-PLUS DDR4
RAM: Corsair Vengeance RGB PRO, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL18
COOLER: MasterLiquid ML240L V2 RGB
2) CPU: i5-13400F
3) CPU: i5-13600kF
MOBO: Asus PRIME Z690-P D4
COOLER: Obecne H110i, tylko muszę się upewnić czy będzie pasować, teoretycznie Asus ma mocowanie na chłodzenia z LGA115x/1200.
4) CPU: i5-13600kF

Kolejność od najtańszego do najdroższego.

Zestaw ma być na dobre kilka lat.
Wymóg to AIO jako chłodzenie oraz Intel.

Głównie gram w gry typu CS GO, FH5, Warzone 2.0, choć pewnie trafią się jakieś nowości. 1080p
Budżet ok. 2500 zł, może być taniej, ale ma być stosunek jakość/cena

Obecny setup:
CPU: Intel Core i5-4690k OC na 4,4GHZ
MOBO: MSI Z97 PC Mate
COOLER: Corsair H110i GT
GPU: Gigabyte RTX 3070 Gaming OC 8gb
RAM: GoodRam Play 2x8 GB DDR3
PSU: Chieftec A80 650W
SSD: Samsung 870 EVO 1TB
Case: Corsair Air 540
Monitor: BenQ XL2411Z 144Hz (działa na 144Hz z aktywną przejściówką DVI-d na DP)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

zawsze mnie to bawi "może być taniej"... i potem odbija się "czkawka" XD 

kupując dla siebie dopłacił bym do płyty głównej -  Asus TUF GAMING B660-PLUS WIFI D4 lub dla każdej konfiguracji wybrana - Asus PRIME Z690-P D4 

i5 -12400f bardzo ciekawa propozycja , zwłaszcza po OC i raczej nie wymaga AIO.

i5-13600kf jest w grach o kilka FPS wydajniejszy , ale x2 razy droższy od i5-12400f, czy warto tyle dopłacać ? to już musisz sam ocenić czy warto.  

grasz w starsze gry które nie wykorzystują raczej dodatkowych rdzeni podział na Performance-core i Efficient-core , a czy nowe tytuły które będą wychodzić za X czasu to zmienia ? , myślę ze nie.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

Witam 

Bardziej chodziło mi o to, że nie mam konkretnego budżetu, ale też muszę się gdzieś zatrzymać, bo na początku miało być 11400F, a obecnie myślę o 13600KF😂

kupując dla siebie dopłacił bym do płyty głównej -  Asus TUF GAMING B660-PLUS WIFI D4 lub dla każdej konfiguracji wybrana - Asus PRIME Z690-P D4 

Akurat co do płyty to raczej jesli by padło 12400F/13400f to zostałbym przy Gigabyte B660 GAMING X DDR4 lub ASUS TUF GAMING B660M-PLUS DDR4.
Asus B660-plus już swoje kosztuje więcej, a czy do tych procesorów będzie to potrzebne jeśli tamte mają też dość dobre opinie?
Asus PRIME Z690-P D4 z tego co widziałem jest dość fajną płytą, ale to jeśli brałbym 13600kf, tylko znów pytanie czy te chłodzenie będzie pasować.

Tylko płyta do oc tego procesora kosztuje min. 1185zł (MSI MAG B660M Mortar Max WIFI DDR4)

i5-13600kf jest w grach o kilka FPS wydajniejszy , ale x2 razy droższy od i5-12400f, czy warto tyle dopłacać ? to już musisz sam ocenić czy warto.  

grasz w starsze gry które nie wykorzystują raczej dodatkowych rdzeni podział na Performance-core i Efficient-core , a czy nowe tytuły które będą wychodzić za X czasu to zmienia ? , myślę ze nie.   

Czy warto to jest właśnie ciężkie pytanie, o ile obecnie nie gram w za dużo tytułów to jednak chciałbym żeby ten komputer jakość działał za 5-6 lat jeszcze. 

Tutaj jest fajne porównanie wydajności:
image.thumb.png.c3fea44349919810083dec2c7e15f781.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

także jak Sam widzisz temat nie jest łatwy, trzeba by się zastanowić nad przyszłym wykorzystaniem PC i do tego dobrać procesor, sam właśnie zmieniłem 10gen. na 11gen. aby na płycie zadziałało PCIe. 4.0. , wykorzystanie dysku pod gry , PCIe 3.0 vs nowy dysk pod PCIe. 4.0 to widać jak jest różnica czasowa podczas uruchamiania gier na korzyść nowszego standardu. 

co do płyt głównej , ulegam magii cyferek i kupuje no nie z segmentu TOP ale coś tam niżej , dlatego te obecnie "tańsze" modele oraz ich specyfikacje mnie nie przekonują do zakupu czy polecania, oczywiście jak się dobrze dobierze płytę z procesorem to na tych "tańszych" tez będzie dobrze działać. 

mam dostęp do takiej i ją mogę polecić, kupel jak ją kupował to płacił 850pln, obecnie cena OMG... - Asus ROG STRIX B660-F GAMING WIFI       

o a takie pytanie, skoro masz i5-4690K połączony z GTX 3070, jak to wygląda u Ciebie Bottleneck ? , korzystasz z "msi afterburner" ? , jak wygląda wykorzystanie CPU/GPU ?      

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Mr.T... napisał:

Witam 

A mnie bawią twoje durne wpisy i polecanie czegoś co zalega na półkach z powodu małego zainteresowania, ile tam ci sklepy odpalają?

12400F i gaming x bardzo dobra opcja, szukaj po różnych sklepach, przeglądaj ceneo i pepper w poszukiwaniu okazji. Morele odradzam x scam też, często chore ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Mr.T... napisał(a):

o a takie pytanie, skoro masz i5-4690K połączony z GTX 3070, jak to wygląda u Ciebie Bottleneck ? , korzystasz z "msi afterburner" ? , jak wygląda wykorzystanie CPU/GPU ?      

Wykorzystanie karty obecnie to ok. 50%, przedtem był GTX960 2GB, także przeskok jest ogromny dla mnie

Godzinę temu, B@nita napisał(a):

12400F i gaming x bardzo dobra opcja, szukaj po różnych sklepach, przeglądaj ceneo i pepper w poszukiwaniu okazji. Morele odradzam x scam też, często chore ceny.

Taka opcja wychodzi akurat w dość fajnej cenie, tylko wiadomo w głowie od razu pojawia się "jeśli dołożę trochę to znów lepiej będzie". 

X-kom ma fajną promocję na Asus TUF GAMING B660M-PLUS D4 za 699 zł + po zgłoszeniu recenzji do Asusa dostaniemy 70zł zwrotu, więc cena przyjemna się robi.

Głównie się waham między 12400F, a 13600KF, bo albo zrobię w miarę przyzwoicie albo "na całego".
Bo 12400F vs 13400F dużej różnicy nie ma w wydajności w grach, natomiast w 13500 vs 13600KF nie ma dużej różnicy w cenie, ale za to duża jest w wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

53 minuty temu, kazYxD napisał:

X-kom ma fajną promocję na Asus TUF GAMING B660M-PLUS D4 za 699 zł + po zgłoszeniu recenzji do Asusa dostaniemy 70zł zwrotu, więc cena przyjemna się robi.

Głównie się waham między 12400F, a 13600KF, bo albo zrobię w miarę przyzwoicie albo "na całego".
Bo 12400F vs 13400F dużej różnicy nie ma w wydajności w grach, natomiast w 13500 vs 13600KF nie ma dużej różnicy w cenie, ale za to duża jest w wydajności.

Jeśli faktycznie będzie taki zwrot to ok, spoko płytka. Za 699zł bywa też na Amazonie bazooka, bardzo fajna płytka, za 680zł masz Gigabyte Gaming X w pełnym ATX, na oleole masz B660M Gaming X za 626zł

13400F to kompletnie nieopłacalny procek, w grach żadna różnica względem 12400F a cena....

13600KF super procek, przejrzyj sobie testy i sprawdz, czy warto dopłacać. Jednak dwa razy wyższa cena, choć mieści się w budżecie z mobo. No i chipset B660 potrzebuje aktualizacji bios dla cpu 13 gen. Ta dostępna jest od listopada, tylko czy sklepy maja już aktualne dostawy?

Dostępne są już płyty na B670 np.https://proline.pl/plyta-glowna-gigabyte-b760m-gaming-x-ddr4-lga1700-p8116667

12400F kosztuje obecnie 775zł a jeszcze dwa tygodnie temu był w sklepach za 699zł. Ceny latają.

Na oc nie patrz, to nie czasy Sandy bridge, zyska marny a wzrasta tylko zużycie enrgiii i temperatura.

Edytowane przez B@nita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, B@nita napisał(a):

Jeśli faktycznie będzie taki zwrot to ok, spoko płytka. Za 699zł bywa też na Amazonie bazooka, bardzo fajna płytka, za 680zł masz Gigabyte Gaming X w pełnym ATX, na oleole masz B660M Gaming X za 626zł

13400F to kompletnie nieopłacalny procek, w grach żadna różnica względem 12400F a cena....

13600KF super procek, przejrzyj sobie testy i sprawdz, czy warto dopłacać. No i chipset B660 potrzebuje aktualizacji bios dla cpu 13 gen. Ta dostępna jest od listopada, tylko czy sklepy maja już aktualne dostawy?

12400F kosztuje obecnie 775zł a jeszcze dwa tygodnie temu był w sklepach za 699zł. Ceny latają.

Na oc nie patrz, to nie czasy Sandy bridge, zyska marny a wzrasta tylko zużycie enrgiii i temperatura.

Najbardziej obecnie przychylam się do decyzji o 13600KF, podkręcać nie zamierzam, jedynie może undervolting, ale to jakbym brał Z690.

Do tego 13600KF płyta by była któraś z tych:
1) Asus PRIME Z690-P D4 - 899zł (na tego Asusa nie ma zwrotu 70zł, ale może chłodzenie będzie pasować obecne + sekcja zasilania 14+1 + jest ATX + raczej lepszy software niż gigabyte)
2) Gigabyte B660 GAMING X DDR4 - 677zł (płyta poprawna + nie wiem czy nie za słabe zasilanie 8+1+1 + jest ATX)
3) Asus TUF GAMING B660M-PLUS D4 - 699zł-70zł zwrotu (płyta mATX co jest trochę - + zasilanie już 10+1) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, kazYxD napisał:

Najbardziej obecnie przychylam się do decyzji o 13600KF, podkręcać nie zamierzam, jedynie może undervolting, ale to jakbym brał Z690.

Do tego 13600KF płyta by była któraś z tych:
1) Asus PRIME Z690-P D4 - 899zł (na tego Asusa nie ma zwrotu 70zł, ale może chłodzenie będzie pasować obecne + sekcja zasilania 14+1 + jest ATX + raczej lepszy software niż gigabyte)
2) Gigabyte B660 GAMING X DDR4 - 677zł (płyta poprawna + nie wiem czy nie za słabe zasilanie 8+1+1 + jest ATX)
3) Asus TUF GAMING B660M-PLUS D4 - 699zł-70zł zwrotu (płyta mATX co jest trochę - + zasilanie już 10+1) 

Prime o ile pamiętam to słabe płytki, na x scamie za tysiaka masz Gigabyte Gaming x za tysiaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, B@nita napisał(a):

Prime o ile pamiętam to słabe płytki, na x scamie za tysiaka masz Gigabyte Gaming x za tysiaka.

Właśnie oglądałem porównania i dość fajnie wychodziły te Asusy Prime, ale jak nie będzie pasować te chłodzenie to biorę i tak B660. Tylko czy sekcja 8+1+1 w Gigabyte wystarczy dla 13600kf?

A no i wyczytałem, że np. na Asusach b660 nie da się zrobić undervoltingu, a na gigabyte się da, także raczej Gigabyte B660

Edytowane przez kazYxD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi