Destiny Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Jaki program podaje najbardziej odpowiadające rzeczywistości pomiary temperatur, napięć itd.?? Obecnie mam Hardware Doctora którego miałem z płytką i nie wiem na ile mu ufać. Bios też jest nie do końca pewny... Jaki inny program proponujecie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Jak Bios nie jest pewny to zaden inny program, bardziej pewny nie bedzie. Najlepiej pomiary wykonywac miernikiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Wszystkie programy odczytuja temperature z BIOSA chociarz niektóre przy tym potrafią się mylić, odczyt z BIOSA jest najpewniejszy i powinienes się na nim opierać,bezbłednie tempereatury z BIOSA przechwytuje SPEEDFAN ,obecnie wersja 4.08 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 najpewniejszy jest bios a windowsie używam (Sisoft Sandra 2003 MAX) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Pewniejszy jednak miernik, ostatnio mierzylem u siebie, wszedlem do biosa patrze na +5, a tam 4.94, patrze na miernik a tu 5.03. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vad3r Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 A ja bym jeszcze polecil nie mierzyc miernikami za 20zl, bo te czesto nie posiadaja tru rms ktory czesto przydaje sie w przypadku przebiegow odksztalconych lub mocno zapchanych zakloceniami i harmonicznymi kiepskich zasilaczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 true rms ? napięcie stałe ? jaki związek ? ;) coś niedoinformowany z ciebie elektryk hehehehehhe ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 najlepiej kupićdobry zasilacz i nie martwić się napięciami :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 true rms ? napięcie stałe ? jaki związek ? ;) coś niedoinformowany z ciebie elektryk hehehehehhe ;)w komputerze stale napiecia 8O juz dzis pisalem o tym gdzies na tweaku "stale" to one sie tylko nazywa dla uposzczenia :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 no nie wiem. Mój miernik po ustawieniu na mierrzenie prądu stałego prawidłowo odczytuje napięcie. Natomiast po ustawieniu na prąd zmienny pomiarynapięcia są niewarygodne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 no nie wiem. Mój miernik po ustawieniu na mierrzenie prądu stałego prawidłowo odczytuje napięcie. Natomiast po ustawieniu na prąd zmienny pomiarynapięcia są niewarygodne"nie staly" nie oznacza "zmienny" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 no nie wiem. Mój miernik po ustawieniu na mierrzenie prądu stałego prawidłowo odczytuje napięcie. Natomiast po ustawieniu na prąd zmienny pomiarynapięcia są niewarygodne"nie staly" nie oznacza "zmienny" no ale gdy przestawię miernik na prąd zmienny, to 12V wynosi chyba 15V. Moim zdaniem prąd z zasilacza jest połówkowy(zmienny) ale da się go zmierzyć tak jak stały Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 ja jak na swoim nastawie na zmienny to mi pokazuje tyle samo ,z ta roznica ze wsazowka nie rusza sie gdy bieguny beda na odwrot ,a gdy jest na stalym to odchyla sie w druga strone mam wskazuwkowy miernik za 15pln (proscizna w budowie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 BIOS wcale nie jest pewny. Do tego w biosie nie da się zobaczyć temperatury pod obciążeniem - te kilka(naście) sekund spoczynku do wejścia w biosie wystarczy do schłodzenia proca o kilka(naście) stopni. Jedynie pewne mogą być czujniki zewnętrzne. MBM też jest w miarę OK - ma np. pomiar z diody w procku, której to w ogóle nie pokazuje BIOS w mojej płycie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vad3r Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 true rms ? napięcie stałe ? jaki związek ? ;) coś niedoinformowany z ciebie elektryk hehehehehhe ;) Slyszales kiedys o harmonicznych, albo o skladowych zmiennych w napieciu stalym ? A szczegolnie w przetwornicy impulsowej jaką jest zasilacz :) Podlacz sobie tani zasilacz pod oscyloskop to zobaczysz czy tam jest tylko skladowa stala ;P BTW Elektryk to jest od instalacji, a od takich rzeczy jest elektronik 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 nie filozofiuj ;] teoria teorią a praktycznie true rms w multimetrze do niczego Ci nie jest tu potrzebne. elektryk elektronik.... elektryk na prądzie sie musi znać, a od instalacji jest monter elektryk ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vad3r Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 W takim razie podlacz sobie kilka multimetrow - od 20zl po takie za 1000 i sie lekko zdziwisz kiedy wyniki beda rozne :? Po drugie tanie mierniki maja klasy od 2,5 % do 5%, a w rzeczywistosci to i nawet 10% - wiec jesli ktos mowi tu o pomiarze drugiego miejsca po przecinku to... A jesli juz ten monter zrobi te instalacje i bedzie ja exploatowal to juz bedzie elektryk ? Zastanow sie chlopie co ty mowisz Elektryk zupelnie nie musi sie znac na elektronice (patrz w tym przypadku zasilacze) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Nie musisz mi tłumaczyć jakie są różnice między multimetrami, ja doskonale (z racji wykonywanego zawodu) to wiem i to chyba bardzo dobrze. A widziałeś kiedyś kogoś zatrudnionego do montowania instalacji elektrycznej od podstaw, nie mającego zielonego pojęcia o prądzie ? A to co piszesz o elektornice... Prąd to chyba elektryka wpierw, później elektronika,a pojęcia o których piszesz to nie wywodza sie z elektroniki tylko z podstaw elektrycznych... so ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vad3r Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Skoro mowisz z racji wykonywanego zawodu to proponuje ci pomiar przetwornicy TV takim "samochodowym" mierniczkiem za 20zl - ja juz pare razy sie nacialem - klamaly conajmniej o 10 %. Zasilacz komputerowy nie jest niczym innym. Jesli twierdzisz, ze na wyjsciu zailacza jest czysty przebieg staly bez zadnych zaklocen i harmonicznych to dalej nie bedziemy dywagowac :) Ja nie napisalem, ze koniecznie potrzebny true rms tylko, ze czesto, a to jest roznica. Teraz to juz namieszales ;P Elektryk zupelnie nie musi sie znac na zasilaczach komputerowych. Elektryk jest glownie (chodz nie tylko) od napiec 230/400 V. No i pokaz mi gdzie ja napisalem cos o ludziach montujacych, a nie znajacych sie ? (chodz tacy sie normalnie zdarzaja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 1) nie twierdze - nigdzie tego nie napisalem, ze zasilacz atx daje stabilny przebieg.... 2) w zwiazku z punktem 1 - twierdze ze true rms nic tu nie da pomimo charakterystyki pradowej atxowego zasilacza nie ma co dywagowac - jest to napiecie stale i koniec kropka chcesz miec dokladny pomiar ? potrzebny multimetr ktory ma bardzo dobra rozdzielczosc, wtedy mozna uznac ze jest dokladnie, jesli liczy wszystkie "piki" 3) true rms - pokaz mi multimetr ktory mierzy wartosc skuteczna dla napiecia stalego ? elektrykow i elektronikow zostawmy. konwersacja na ten temat jest bezplodna ze wzgledu na inne nazywanie zadan/funkcji ps. wogole zauwazylem ze czesto mamy ciekawe wymiany pogladow heheh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vad3r Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 2. a ja mysle, ze czesto moze dac :) 3. Przebiegi odkształcone Innym zagadnieniem, przy pomiarach napięcia przemiennego, jest trudność oszacowania błędu pomiaru przy przebiegach odkształconych. Woltomierze i amperomierze przebiegów przemiennych są przeznaczone do pomiarów głównie wielkości sinusoidalnych, i są wzorcowane w wartościach skutecznych. Pomiary przebiegów odkształconych są obarczone błędem od kształtu krzywej, zależnym od zasady działania przyrządu. Mierniki magnetoelektryczne prostownikowe mają odchylenia wskazówki proporcjonalne do wartości średniej przebiegu wyprostowanego, a są wzorcowane w wartościach skutecznych przebiegu sinusoidalnego. Wskazania miernika prostownikowego przy pomiarach przebiegów silnie odkształconych są obarczone błędami, które nie mogą przekraczać 10% wartości mierzonej. Identyczne błędy od kształtu krzywej występują w większości multimetrów cyfrowych, które nie są wyposażone w elektroniczny przetwornik wartości skutecznej (RMS-DC). W takich miernikach uzyskuje się np. odczyt trzy- lub czterocyfrowy, gdy tymczasem druga cyfra jest już błędna. Większość użytkowników mierników cyfrowych nie zdaje sobie sprawy, że przy pomiarach napięć odkształconych multimetrem, dwie lub trzy końcowe cyfry wskazania są niepewne. Również poprawny pomiar przebiegów odkształconych zapewniają multimetry cyfrowe wyposażone w przetwornik wartości skutecznej. Mierniki takie mają napis RMS (wartość skuteczna) lub TRUE RMS (prawdziwa wartość skuteczna). Jednak producenci mierników często nie podają prawdziwej informacji o tym, co naprawdę mierzą ich mierniki. Większość multimetrów, nastawionych na pomiar wartości przemiennych (AC), ma pojemnościowe sprzężenie w obwodzie pomiarowym, co powoduje, że mierzą one tylko składową zmienną - bez składowej stałej. Istnieją mierniki z napisem TRUE RMS, które mierzą także tylko składową przemienną. Uwzględniając definicję wartości TRUE RMS, użytkownik miernika może być wprowadzony w błąd, gdy w mierzonym napięciu zmiennym występuje składowa stała. Wśród multimetrów cyfrowych laboratoryjnych istnieje nieliczna grupa, która daje możliwość mierzącemu wyboru pomiaru, np. napięcia, w trzech wariantach: po wciśnięciu przycisku DC pomiar napięcia stałego wartość średnia po wciśnięciu przycisku AC pomiar składowej zmiennej wartość skuteczna po wciśnięciu przycisku AC+DC pomiar składowej zmiennej i stałej prawdziwa wartość skuteczna ad PS ) naprawde ? ;D widac juz mnie pamiec zawodzi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 2) mogłoby dać gdyby to był prąd typowo przemienny - a _NIE_ jest więc przy stałym true rms nie dziala - multimetr nie całkuje jedyną metodą jest wysoka rozdzielczość - liczy wtedy piki i uśrednia. 3) gdzie tu coś o true rms dla napięcia DC ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vad3r Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgadzam sie calkowicie, ze true rms jest glownie do przebiegow zmiennych, ale na podstawie moich wieloletnich doswiadczen stwierdzam ze mierniki ktore posiadaja opcje true rms (ofkoz nie wszystkie) dokladniej mierza tez napiecia stale - nie wiem dokladnie jak to jest, ale kiedys czytalem o tym ze uklad ten w przypadku napiec stalych tlumi/obcina skladowe zmienne totez takie skladowe nie wplywaja na pomiar DC. Zeby to w jakis sposob wytlumaczyc wlasnie wzialem 4 mierniki i zmierzylem wartosc +5V Metex M3660D (true rms) - 5,07 Metex M3860D (true rms) - 5,07 Unilap 100XE (true rms) - 5,08 no name (by thailand 20zl) - 4,98 V !!! Jak widac ow mierniczek za 20zl mierzy dosc niedokladnie w tym przypadku blad jest poza dyskusja - dlaczego ? mozliwe, ze przetwornik w nim jest tak tandetny, ze wprowadza taki blad ... Ale niech bedzie - biore bateryjke 9V - idealny prad staly ;) 9,02 9,03 9,03 9,01 A jednak ... 8) .. to nie miernik To tyle jesli moge to wytlumaczyc :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 [...] no ale gdy przestawię miernik na prąd zmienny, to 12V wynosi chyba 15V. Moim zdaniem prąd z zasilacza jest połówkowy(zmienny) ale da się go zmierzyć tak jak stały Czlowieku, nie pisz na temat rzeczy o ktorych masz tak mgliste pojecie jak ja o lataniu podwodnym. Czy naprawde lubisz zasmiecac tematy takimi dywagacjami ? Jezeli sam sie nie powstrzymasz, ja to zrobie. Dosc dziadostwa na forum :x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Vad3r - dokładność pomiarów a występowanie true rms to dwie różne rzeczy. Faktem jest, i tu się zgodze, że te multimetry które podają napięcie skuteczne zazwyczaj są o klasę wyżej - stąd różnica w pomiarach. Nie wynika jednak ona z samego występowania true rms, które w zasadzie swojego działania mimo wszystko jest bardzo proste, ale to nie temat o tym. Natomiast to o czym piszesz wyżej - to chyba ja napisałem jeszcze wyżej. Dobrej klasy multimetry, przede wszystkim ce<span style="color:red;">[ciach!]</span>e duża rozdzielczość próbkowania, oraz uśrednianie - co przy właśnie ich dużej rozdzielczości, nie wpływa negatywnie na wynik. Pozatym jeśli mówimy o dokładnym pomiarze to nie 9,00 a 9,0004 :) Ah - i w ogniwie 9V na początku jest więcej niż 9V :) hehe reed - zamknij chyba ten topic bo mnei korci do pisania hihihi PS. kwestia tanich mierników - mimo wszystko, cyfrowe, są dosyć dobre, kiedyś na prace inż budowałem woltomierz to coś o tym moe napisać - 4,98/5,00v może być kwestią kalibracji układu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vad3r Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Pozatym jeśli mówimy o dokładnym pomiarze to nie 9,00 a 9,0004 No, temat topica to dokladne pomiary, a chyba w tym przypadku drugie miejsce po przecinku to calkowicie dokladny pomiar :) Ah - i w ogniwie 9V na początku jest więcej niż 9V :) hehe No jasne, ale w zwiazku z czym to napisales, bo nie qmam :? reed - zamknij chyba ten topic bo mnei korci do pisania hihihi Bez przesady ---> przeciez normalnie dyskutujemy :D jeszcze sie nie obrazamy :D kwestia tanich mierników - mimo wszystko, cyfrowe, są dosyć dobre, kiedyś na prace inż budowałem woltomierz to coś o tym moe napisać - 4,98/5,00v może być kwestią kalibracji układu Hmmm nie bede sie z toba dalej klocil - jestem elektronikiem praktykiem i moje doswiadczenie podpowiada mi, ze taki tani miernik zupelnie nie radzi sobie z przebiegiem lekko zasianym np. harmoniczna zegara klucza zasilacza (te paredziesiat khz). Wiec dla mnie jest to jasne skoro bateryjke czyli idealny prad staly mierzy tak dokladnie jak inne o pare klas lepsze multimetry wiec nie bardzo tu chodzi o kalibracje. Moze to i faktycznie, ze nie do konca dobry przyklad dalem z tym rms, ale chodzilo mi konkretnie o prawdziwy (notabene true) pomiar napiecia tanimi mierniczkami. Moj pomiar niestety o tym calkowicie swiadczy - a czy to jest sprawa ukladu rms czy nie to pozostawiam do dyskusji ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 hyhy...widze,ze ciekawa rozmowa sie rozwinela;)tylko bez klotni mi tu prosze bo bedzie REED Revisited :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 A u mnei rozni sie temperatura w biosie a speedfanem :/ Obciązenie .... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...