Skocz do zawartości
Krizz8

wysoki HOT SPOT

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Zrobiłem swojego pierwszego custom loopa.

Wszystko przebiegło bez zastrzeżeń i zgodnie z milionem tutoriali i filmów z YT

Mam waterbloka z Byksky na karcie 3090ti.

Założyłem termopady, na procesor kulka pasty, wszystko odtłuszczone i zrobione ze starannoscią.

W spoczynku mam 33 stopnie na GPU  i 44 na hotspocie

Pod obciążeniem 70 stopni na GPU i aż 105 na hotspocie?

Coś źle zrobiłem, za mało pasty? Gdzie szukać problemu?

Jeszcze takie info, nie rozcierałem pasty na procku GPU tylko zrobiłem kulkę

Edytowane przez Krizz8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU, to goły rdzeń, więc musi być tam gęsta pasta równomiernie rozłożona i dobrze też posmarować na cieniutko stopkę bloku w miejscu styku z GPU.

To zapewni całkowite pokrycie pasta rdzenia GPU i stopki bloku.

Jak obecnie na rdzeniu jest jakieś puste miejsce bez pasty, to Hot Spot będzie wysoki.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiam czy ja wszystko dobrze zrobiłem?

Położyłem termopady dokładnie na te kości na których były w oryginalnym miejscu(zdj. stare termopady), ale tu na waterbloku Bykski płaszczyzna dociskowa nie jest równa, tam niektóre elementy są wypukłe. Nie widać tego dokładnie ale na zdjęciu można zaobserwować(zdj. obraz 2024)

Uznajmy że instrukcji z blokiem nie ma, jest tylko jakaś gównokarteczka

Za to na stronie Bykski znalałem takie rysunek ( zdj. schemat) i totalnie go nie rozmumiem.Czy termopady mam zamontować tylko na te wyszarzone miejsca?

Jeśli tak to co na reszte? pasta?

stare termopady.jpg

obraz_2024-02-25_182009169.png

schemat.webp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam, gdzie są czerwone strzałki założyć termopady:

https://ibb.co/LQbXdYZ

Na GPU pasta.

Na niezaznaczone nic nie nakładasz, bo to są cewki dla tego na Byski te miejsca są wklęsłe.

Pamiętaj, żeby pastę na GPU rozprowadzić na całym rdzeniu GPU jako cieniutka warstwa.

Nie stosować kresek, krzyżyków, czy kropek, ma być cienka warstwa pasty na całości.

EDIT: tam na fotce jest jeszcze taki malutki kwadracik na szaro, też założyć termopad, pewnie to jakiś kontroler napięcia.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak stare termopady są całe i miękkie, to można je założyć.

Jak chcesz nowe, to grubość musi być odpowiednia, żeby był docisk, ale nie za grube, bo wtedy chłodzenie nie będzie poprawnie dolegać do GPU i może być kiepsko.

Musiałbyś zrobić experyment... założyć na próbę 2mm i na rdzeń nanieść cieniutko np. pastę, złożyć do kupy.

Rozkręcić i zobaczyć, czy na chłodzeniu jest odbity cały rdzeń GPU.

Jak na rdzeniu pasta została rozsmarowana, to znaczy, że chłodzenie ścisło termopady i oparło się o GPU.

Czyli 2mm będą OK i można składać całość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie użyłem PTM 7950 bo poprzednia pasta po 3 miesiącach, nie wiem jak to nazwać, ale coś w stylu wyciekła. Widać to było po HotSpot, z 65 skoczyło do 80 stopni. Powiem tak, nakładanie upierdliwe, trzeba wygrzać ale od miesiąca temperatury stabilne. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używałem Alphacool SubZero dołączonej do bloku ale Honeywell wygląda jakby był idealny do tego bo się nie rozlewa pod naciskiem bloku. Gdzieś na reddit robili testy i chyba najlepiej wyszedł po czasie, nie mówię o wydajności tylko o "pumpout" czyli właśnie o wyciekaniu pasty z rdzenia.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Krizz8 napisał:

Ok. Czytałem o tym Termopadzie. Mówią że ten pad się wygrzewa ale nic nie gada jak to się robi. To polega na maxymalnym obciążeniu karty celem wygrzania? Dobrze rozumiem? 

Tak, po prostu pod wpływem ciepła robi się plastyczny (coś jakby się rozpuszczał). Po prostu pograj chwile i po jakimś czasie temperatury się ustabilizują. Na początku będą wysokie (np +10-15*C), później po paru godzinach się unormują.

26 minut temu, First Ever napisał:

Najbardzej w tym wszystkim interesuje mnie, czy zyskam cokolwiek wymieniając roczną stockową pastę ASUS-a na Kryonaut (chyba to zrobię, bo lubię takie eksperymenty).

Na pewno stracisz gwarancję, a czy coś zyskasz? Zależy co powoduje tak wysokie temperatury, jeżeli to nie pasta tylko jakiś defekt chłodzenia to zostajesz z ręką w nocniku 😉 

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, First Ever napisał(a):

Sprawdziłem teraz w grach, z jeszcze wyższem OC +180MHz GPU w wbudowanym benchmarku Cyberpunk 2077 (Ray Tracing: Overdrive @ 4K) mam...
GPU Core +0 / Power Limit 1100 / Fans Max przy 70'C): GPU 64'C / GPU Hotspot 82'C (jest dużo ciszej - chłodzenie karty działa na ok. 75%) 

Ile taka karta daje FPS w tym CP@4k? Da się w ogóle w to grać? 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, First Ever napisał(a):

prawdziłem teraz w grach, z jeszcze wyższem OC +180MHz GPU w wbudowanym benchmarku Cyberpunk 2077 (Ray Tracing: Overdrive @ 4K) mam...
GPU Core +0 / Power Limit 1100 / Fans Max przy 70'C): GPU 64'C / GPU Hotspot 82'C 

to jest niemozliwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Panowie, pełen sukces!!!

rozebrałem jeszcze raz waterblok i faktycznie nakładanie pasty w postaci groszka to błąd ( zdjęcie).

Wyczyściłem, nałożyłem Grizzly Kryonaut packą na całość, oderwałem zbędne termopady, które powodowały dystans miedzy prockiem a blokiem i DZIAŁA!!!

Hot spot w stresie nie przekracza 99 stopni, a przy normalnym graniu stabilizuje się na poziomie 80stopni

Temeratury spadły i róznica między GPU a Hot Spotem jest mniejsza.

Reasumując bardzo wszystkim dziękuję za pomoc, jesteście nieocenieni.

Pozdrawiam i do przeczytania przy następnym problemie 😁

obraz_2024-02-28_185012688.png

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie te "głupkowate rady" ... "głupkowatego Noctua" (bo oni radzą na np. LGA1700 5 "glutów") świetnie są sprawdzają i po przyciśnięciu mam pastę równo na całym IHS.

Moim zdaniem nie ważne jak nakładasz pastę na IHS CPU - ważne, by ostatecznie była równo rozłożona na całej powierzchni. Jak ktoś potrafi to zrobić "glutem" ... dobra jego. A jak ktoś musi rozsmarowywać, bo nie potrafi "glutem" ... też dobra jego.

Tutaj przykład fatalnie nałożonej pasty (powtórzę: metoda nieważna ... ważny jest efekt) - aż dziw, że rdzeń się nie przypalił ... może dzisiaj lepsze są zabezpieczenia:

obraz_2024-02-28_185012688.png

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety moja radośc była przedwczesna. Po kilkunastu testach w wymagających grach i benchmarkach hot spot jest nadal na poziomie 104stopni.

To troche przerażające bo boję się że uwalę kartę.

Temperatura GPU w stresie stabilizuje się w okolicach 85stopni.

Oglądałem kilka filmów na yt i temperatury powinny oscylować około 50-60 stopni na hot spocie.

Wszystko wskazuje na to że blok nie styka dobrze z GPU

Macie jeszcze jakies pomysły co tu moze być przyczyną?

Zbyt grube termopady?

Edit.

Ok. Przesmarowalem jeszcze raz GPU, ale ewidentnie styka dobrze, widać po paście. Dodałem trrmopady na pamięciach bo po lupa nie stykały. Zwiększyłem prędkość wentylatorów do 1300 i temperatury spadły. Hot spot na 86 GPU na 73. Tylko teraz te wentylatory słychać a idea była cichego kompa. 

Dodam jeszcze że blackplate jest cieplusi. 

Myślicie ze ten waterblok jest dupny? Bo ja już nie wiem gdzie szukać przyczyny

Edytowane przez Krizz8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodnica chłodzenia jest gorąca ?

Przy takich temperaturach powinna parzyć dosłownie.

Jak parzy, to blok odbiera poprawnie ciepło, ale pompka może za wolno kręcić i jest za słaby przepływ cieczy w układzie.

Masz tam regulacje obrotów pompki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie powiem że chłodnica jest letnia. Owszem jest ciepła.

Pompka to Alphacool Eisbecher Aurora D5 Acetal/Glas - 250mm INCL VPP Apex D5

Podpięta pod CPU fan, włączona w biosie na full. Pokazuje 4500RPM

Dodam że mój loop wygląda tak:

Rezerwuar - chłodnica - GPU-CPU-chłodnica - i wraca do rezerwuar

Zaznaczę przy tym że procek Ryzen7 5800x nie przekracza 70 stopni

Zauważyłem też pod lupą że te elementy nie dotykają w ogóle waterbloka. 

Za drugim razem dodałem tam termopady, ale nic to nie zmieniło

obraz_2024-02-29_153029390.png

Za to na oryginalnej chińskiej stronie Bykski jest taki rysunek

Myślicie że to bład w druku czy tam po prawej nie ma być termopada?

Już żałuje zakupu tego gówna

obraz_2024-02-29_153627143.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to płyn do płukania układu z cieczy chłodzącej ?

Ja bym to zalał borygiem albo petrygiem.

U siebie w AIO mam petrygo i sprawdza się wzorowo.

https://allegro.pl/oferta/koncentrat-plynu-do-chlodnic-petrygo-q-new-1l-12285020527

EDIT: na tym drugim rysunku ma być termopad.

To są mosfety sekcji zasilania GPU.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi