pioti1 Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia Witam,chciałbym kupic kartę dźwiękową lecz nie wiem którą wybrać.Na codzień najwięcej gram ale dużo słucham muzyki i w wolnych chwilach robię muzykę. Mój budżet to około 400zł,jestem w stanie dopłacić jeśli te pare złoty coś zmieni w jakości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 24 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia Witam Karta dźwiękowa Creative Sound Blaster Z SE (70SB150000004) gra już całkiem spoko. używki są do 300pln. lub dopłacić do Karta dźwiękowa Creative Sound BlasterX AE-5 Plus (70SB174000003) , nowa trochę ponad 500pln. , używki można znaleźć poniżej 400pln. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia Zapytam nieco przewrotnie: ile tysięcy złotych wydałeś na swoje kolumny, że myślisz o karcie dźwiękowej? 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 24 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia Godzinę temu, Kyle napisał: Zapytam nieco przewrotnie: ile tysięcy złotych wydałeś na swoje kolumny, że myślisz o karcie dźwiękowej? 😉 Trzeba tysiące by usłyszeć różnicę? Wystarczą słuchawki za dwie-trzy stówki. Kolumny za tysiaka plus wzmak za kilka stówek używki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia (edytowane) @B@nita Słuchawki to jest zupełnie inna para kaloszy (zmienna impedancja/"trudne" obciążenie i wychodzą z tego tytułu problemy, w których karty zintegrowane na płytach głównych spisują się najgorzej). W przypadku kiedy byś zasilił owe słuchawki z integry, podłączonej do wzmacniacza słuchawkowego, to te problemy odpadają. Nie mniej jednak w przypadku kolumn ta kwestia odpada (wzmacniacze mają stałą impedancję na wejściu). I tak ... jeśli tor audio na płycie głównej nie jest skopany (w pomiarach są niskie zniekształcenia i SNR wyraźnie ponad 100dB) to różnice zaczynają zanikać, szczególnie na tanim sprzęcie (kilkaset zł - kilkanaście stówek za zestaw kolumn aktywnych lub pasywnych ze wzmacniaczem) nie będą słyszalne. Także jak kolega ma kolumny za 600-1600zł i chce progresu, to lepiej niech przemyśli wymianę tych kolumn (na ew. kolumny aktywne + DAC albo z wbudowanym DAC i połączenie z płytą optykiem, dzięki czemu eliminujesz cały śmietnik z masy od PC czy inne problemy z pętlą mas) ps. wiem, że pieniądze nie grają, ale przypadek typu kolumny za 400zł i zakup karty za 400zł, to już absolutny bezsens Edytowane 24 Kwietnia przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 24 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, Kyle napisał: Także jak kolega ma kolumny za 600-1600zł i chce progresu, to lepiej niech przemyśli wymianę tych kolumn (na ew. kolumny aktywne + DAC albo z wbudowanym DAC i połączenie z płytą optykiem, dzięki czemu eliminujesz cały śmietnik z masy od PC czy inne problemy z pętlą mas) Ja mam takie kolumny z podobnego przedziału cenowego( używki ) i widzę różnice miedzy SB Live Z a wbudowanym realtekiem ALC 1220p. Także warto próbować. Niestety autor nic nie wspomniał, jakim audio dysponuje, kolumny, słuchawki...? Edytowane 24 Kwietnia przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia Tak tylko nadmienię, że sam codec/układ AUDIO płyty głównej, przy analogowym przesyłaniu, to jest tylko ~połowa układanki (reszta to prowadzenie fizycznych ścieżek toru analogowego, w laminacie płyty, ścieżki ekranujące, obecność od najbliższych potencjalnych "zakłócaczy" na płycie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioti1 Opublikowano 24 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia (edytowane) 5 godzin temu, B@nita napisał(a): Ja mam takie kolumny z podobnego przedziału cenowego( używki ) i widzę różnice miedzy SB Live Z a wbudowanym realtekiem ALC 1220p. Także warto próbować. Niestety autor nic nie wspomniał, jakim audio dysponuje, kolumny, słuchawki...? posiadam tylko słuchawki i raczej nie będę miał żadnych kolumn 11 godzin temu, Mr.T... napisał(a): Witam Karta dźwiękowa Creative Sound Blaster Z SE (70SB150000004) gra już całkiem spoko. używki są do 300pln. lub dopłacić do Karta dźwiękowa Creative Sound BlasterX AE-5 Plus (70SB174000003) , nowa trochę ponad 500pln. , używki można znaleźć poniżej 400pln. dzięki Edytowane 24 Kwietnia przez pioti1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 24 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia To kup Dać/Amp USB w stylu FiiO E10K albo topping DX1, nie kartę dźwiękową Wysłane z mojego Infinix X6710 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...