Skocz do zawartości
rodal8

AMD AM4 - Ryzen 1000 / 2000 / 3000 / 4000 / 5000 (Zen 1 / Zen 2 / Zen 3) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,jaką wersje sterowników bios najlepiej zaktualizować z strony producenta pod procesor Ryzen 5700g i płytę MAG B550 TOMAHAWK ?.Na stronie Msi Polska w Kompatybilnosci widnieje ciagle versja 7C91vA7.zip,A ja i tak mialem nowsza zainstalowaną 7C91vA9.Czyli ta sugerowana w kompatybilnosci jest starsza versja,to jest versja z 2022 roku,gdzie do tego czasu już wyszło 10 nowszych versji Bios,ale w kompatybilnosci nadal jest ta stara wersja która podałem jako pierwsza (a ta druga wersje mam u siebie).I mnie zastanawia czy jest sens Flashować jakaś nowa,a jeśli tak to która https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-B550-TOMAHAWK/support#bios ?

Edytowane przez Matex1986

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wróć.. na stronie kompatybilności procesora np 5700g MSI pokazuje najstarszą wersję BIOS od któej dany CPU jest wspierany czyli minimum required version. Dlatego widzisz tam 7C91vA7 mimo że wyszło już wiele nowszszych
Skoro masz vA9 to Twój procesor działa i masz wsparcie ale tylko do najnowszej stabilnej wersji jeśli 

Z tego co widze to najnowsza dla Twojego procka jest 7C91v1F z marca 2024

Jeśli nie masz problemow to zostan na swojej wersji ale jesli chcesz wycisnąć więcej i mieć najnowsze usprawnienia to warto zaktualizować (upewnij sie wczesniej czy masz mflash w BIOSIE czy jakis CMOS reset)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słusznie prawisz. to nie jest b550 tomahawk max wiec nie 1F nie wykryje

7C91vAG jest najnowszym biosem ktory obsłuży twój procek. 

to co widzisz w opisie to info ze wprowadza poprawki ale d-sub nie działa dobrze z athlonem 3000G 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w temacie mialem Win10 + Ryzen 5 5600 i RX6700XT i wszystko bylo OK. Ale po zmianie procka na R7 5700x3d nagle WIn 10 zacząl sie restartować sam. Glównie jest to odczuwalne gdy próbuje odpalić Call of Duty wtedy wejdzie do MENu i po chwili restart kompa bez zadnego blędu tylko sie sam resetuje. Problem znika po instalce Win11 ale jakos ten system mi nie pasuje. Ręce opadają bo nie wiem gdzie szukać problemu. BIOS aktualny ,RAM dziala dyski OK , karta OK a Win 10 jak się resetowa tak sie resetuje nawet jak jest świeżo zainstalowany. 
Komp w sygnaturce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie problem ze zgodnością mikrokodów Biosu i w10 bo mimo wszystko dla systemu operacyjnego to specyficzny CPU

Windows 10 nie był projektowany z myślą o 3dV-Cashe. Procesory X3D są bardzo wrażliwe na zarządzanie napięciem, scheduler systemowy, sterowniki szczególnie w starszych systemach jak Windows 10. Jeśli tak bardzo zależy Ci na tym systemie to wejdz w Bios w advanced CPU settings i wyłącz Global C-State Control i precision Boost Overdrive. Pierwsza opcja to funkcja oszczędzania energii - lekkow wzrosnie zuzycie prądu. PBO pozwala boostować ponad standardowe limity zarówno jesli chodzi o taktowanie jak i napięcia. Moze wpłynąć to na stabilność bo X3D jest wrażliwszy na kontroler napięć. 

Zainstaluj sobie OCCT albo HWInfo i po testuj 

Daj znać czy kombinujesz czy jednak polubisz W11 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

na gwiazdkę coś tam składałem a skoro nadążyła sie okazja sprawdzić jak to jest z tym X3D, ze względów na budżetu wybór padł na AM4 and Ryzen 7 5700X3D + Asus B550F Gaming , jest zainstalowany system win10 , ani podczas moich testów ani użytkownik do tej pory nie zgłaszał aby PC sie zawiesił lub sam zrestartował, wiec uważam ze wskazywanie że win10 nie ogarnia tematu to sorry ale czym jest podparta ta teoria ??? 

a takie pytanie jaką kompilacje systemu instalujesz , najnowsza np. pobraną z strony MS czy jakaś przedpotopowa ?  bo już nie raz sie spotkałem, pytam się jaki masz system , noo win10, ale jaka wersje (kompilacje) ? , yyy no win10 ...

system bez ingerencji w ustawienia biosu , (czyli zmiana np. G C-SC disabled czy zmianę ustawień PBO - owszem każdy powie że warto to zrobić ) ale i bez zmian system powinien pracować stabilnie.

czyli jest tak, system instalujesz ( net podłączony nie podłączony ? )  i podczas instalacji jest ok 

czyli tak bios wgrany to F20g ?   

https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B550I-AORUS-PRO-AX-rev-10/support#support-dl

pamięć operacyjna Ram to jest ustawiona (szybkość ) , ręcznie ustawiona czy włączony profil AMX EXPO ?

sterowniki od chipsetu wgrane z strony Gigabyte ? 

https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B550I-AORUS-PRO-AX-rev-10/support#support-dl

czy jak wejdziesz w "menedżer urządzeń" , są jakieś znaki zapytania ?

czasami system podmienia sterownik od dysku - menedżer urządzeń - stacje dysków - Crucial- prawy myszki- właściwości - sterownik - czy data sterownika jest z 2006 ?    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam fakt posiadania w10 i x3d nie oznacza z automatu problemów - to nie kwestia braku wsparcia tylko kombinacji czynników które moga wystąpić w niektórych konfiguracjach. W11 lepiej sobie radzi z boostem i schedulerem cpu dla X3D bo ma nowszy kernel. W10 moze sie wywalac szczegolnie na buildach ponizej 22G2 - ale nie jest to reguła 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Build 22h2 i system stawiany z pena zrobionego ze strony MS. W Biosie miałem np włączony profil XMP dla RAMu i coś tam jeszcze ale nawet jak przywróciłem ustawienia fabryczne to wykrzacza się. Najczęściej właśnie jak próbuję odpalić grę. A WIN 11 zainstalowany z aktualizacji Windowsa wszystko Ok. 

Co do Win 11 po prostu słyszałem że trochę bardziej się nami interesuje niż powinien. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Kicha napisał(a):

Co do Win 11 po prostu słyszałem że trochę bardziej się nami interesuje niż powinien. 🙂

Win 10 po aktualizacjach, pewnie tak samo :] Serio, nie widzę sensu instalować starego systemu. To już lepiej zainstalować Win 11 i poblokować szpiegowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ewidentnie Twoja sztuka jest wyjątkowo wrażliwa skoro zmiana systemu naprawia problem. 

W w11 popraw ustawienia prywatnosci

wylacz uslugi i zadania telemetryczne

poblokuj połączenia telemetryczne w hosts

uzywaj narzedzi do hardeningu

Ogranicz wszystkie uslugi microsoftu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Mam możliwość po taniości od kumpla kupić 5900x i zastanawiam się czy płyta i chodzenie ogarną ten temat.

Obecnie mam 3600x

Chłodzenie Fera 5 dual fan

Płyta tomahawk b450 (nie wersja max)

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ryzen 9 Vermeer 5900XT 1003.3GHz8MB64MBB2105N/ALatest Beta BIOS

Ryzen 9 Vermeer 5900X 1003.7GHz6MB64MBB2105N/A7C02v1I.zip

Ryzen 9 Vermeer 5900X 1003.7GHz6MB64MBB0105N/A7C02v1I.zip

Edytowane przez P3ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, stempel91 napisał(a):

Bios zaktualizuj jesli masz cos przed 7C02v1I

Chłodzenie ok ale procek moze byc dosyć gorący

Zadbaj o wentylację w obudowie 

Sekcja zasilania da radę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawieszenie komputera przy restarcie po aktualizacji windowsa. Twardy reset nie pomagał, więc zresetowałem bios. Po restarcie biosu pali się czerwona dioda DRAM oraz brak obrazu na monitorze, nie podświetla się także mysz i klawiatura. Próbowałem odpalić z jedną pamięcią dalej to samo. Płyta główna to Gigabyte B450 AORUS ELITE. Reszta specyfikacji ryzen 5 2600, rx 580, 16gb ddr4 3000 mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustaawienia pamieci - napiecia taktowania albo timingi wrocily do domyslnych ktore moga byc niekomaptybilne z Twoim RAM, mobo nie potrafi poporawnie zainicjowac pamieci i stoin na POST. Brak podswietlenia w myszce wskazuje ze nie dochodzi nawet do inicjalizacji USB - bios wgl sie nie laduje.. Wydaje mi sie ze wymagane będzie zresetowanie CMOS. Wyjmij baterie z płyty na 10 minut - włóż z powrotem a potem odpal z jedną kością. Uwaga jak wlazysz ram to komp bedzie sie uruchamial kilkukrotnie (cykle post). Daj znac jaki efekt 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, stempel91 napisał(a):

ustaawienia pamieci - napiecia taktowania albo timingi wrocily do domyslnych ktore moga byc niekomaptybilne z Twoim RAM, mobo nie potrafi poporawnie zainicjowac pamieci i stoin na POST. Brak podswietlenia w myszce wskazuje ze nie dochodzi nawet do inicjalizacji USB - bios wgl sie nie laduje.. Wydaje mi sie ze wymagane będzie zresetowanie CMOS. Wyjmij baterie z płyty na 10 minut - włóż z powrotem a potem odpal z jedną kością. Uwaga jak wlazysz ram to komp bedzie sie uruchamial kilkukrotnie (cykle post). Daj znac jaki efekt 

Robiłem już to dwukrotnie, wymieniłem też baterię na nową, efekt ten sam, czyli dalej czarny ekran, dioda DRAM, brak podświetlenia klawiatury i myszki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zapetlila sie po resecie BIOS  

Bios potrzebuje widac RAMU z basic JEDEC 2133 żeby sie "obudzić"

Pozycz taki ram 2133 lub 2400 single rank 8 GB i włóż w slot B2 i spróbuj odpalić. 

Druga opcja to śmierć ramu przez napięcie XMP 

Trzecia to śmierć kontrolera pamięci lub któregoś slotu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, stempel91 napisał(a):

Bios potrzebuje widac RAMU z basic JEDEC 2133 żeby sie "obudzić"

Są zwykle profile nonOC, czyli JEDEC, które ma każda pamięć i ta którą posiada autor postu, z całą pewnością ma profil JEDEC i do tego jeszcze zapewne tak wolny jak 2133 MT/s.

3 godziny temu, Dwa2tr napisał(a):

Robiłem już to dwukrotnie

Sprawdzałeś tylko jedną kostkę RAM, a następnie tylko drugą pojedynczą kostkę RAM? (może tylko jedna z dwóch jest uszkodzona i sprawdzałeś tylko z tą pechową). Wyciągnij CPU z socket i załóż ponownie (może coś nie styka - mało prawdopodobne, ale tonący brzytwy się chwyta). Pooglądaj dokładnie płytę główną, czy wszystkie kondensatory wyglądają OK. Wszystkie kable zasilania do CPU (wszystkie 8pin) podłączone w płytę główną? Jaki masz zasilacz? (firma, model) - sprawdzałeś napięcia miernikiem na linii szczególnie 12v?

Godzinę temu, stempel91 napisał(a):

Druga opcja to śmierć ramu przez napięcie XMP 

Trzecia to śmierć kontrolera pamięci lub któregoś slotu

Opcji jest więcej: uszkodzenie płyty głównej, nawet pod CPU, albo zasilacz który daje napięcia poza normą ATX. Nie pozostaje nic innego jak badać wszytko po kolei (płyta, zasilacz, RAM, CPU)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

48 minut temu, Kyle napisał(a):

Sprawdzałeś tylko jedną kostkę RAM, a następnie tylko drugą pojedynczą kostkę RAM? (może tylko jedna z dwóch jest uszkodzona i sprawdzałeś tylko z tą pechową). Wyciągnij CPU z socket i załóż ponownie (może coś nie styka - mało prawdopodobne, ale tonący brzytwy się chwyta). Pooglądaj dokładnie płytę główną, czy wszystkie kondensatory wyglądają OK. Wszystkie kable zasilania do CPU (wszystkie 8pin) podłączone w płytę główną? Jaki masz zasilacz? (firma, model) - sprawdzałeś napięcia miernikiem na linii szczególnie 12v?

Sprawdzałem obie kostki w a2 i b2 pojedynczo. Wszystkie kable podłączone, a zasilacz świeżo wymieniany parę miesięcy temu, poprzedni padł, jest to model Vero L5 Bronze 500W. Resztę popatrzę jutro, bo zaraz na nocke ide.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Dwa2tr napisał(a):

Sprawdzałem obie kostki w a2 i b2 pojedynczo. Wszystkie kable podłączone, a zasilacz świeżo wymieniany parę miesięcy temu, poprzedni padł, jest to model Vero L5 Bronze 500W. Resztę popatrzę jutro, bo zaraz na nocke ide.

Miałem identyko na Aorus X370. Poleciały mi obydwa biosy. W serwisie wgrali nowe i śmiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi