Gość Gregu Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2017 No i git. Syn ma taką samą płytę w zestawie, bawiłem się nią trochę i jest spoko, tylko ciężko się przesiąść z uefi asusa na ten msi. Co do portów, nie jest tak że m2 może wyłączyć port sata ale nie musi?Wszystko rozbija się chyba o linie PCIe? Ale nieważne, chodzi to chodzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2017 (edytowane) No i git. Syn ma taką samą płytę w zestawie, bawiłem się nią trochę i jest spoko, tylko ciężko się przesiąść z uefi asusa na ten msi. Co do portów, nie jest tak że m2 może wyłączyć port sata ale nie musi?Wszystko rozbija się chyba o linie PCIe? Ale nieważne, chodzi to chodzi :) O rany...widzę że można pisać jako gość... Edytowane 23 Grudnia 2017 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Setnik Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2017 Działać będzie połową przepustowość zrób test dysku M. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macen11 Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2018 Witam, chcę zainstalować Windowsa 10, pobrałem go ze strony Microsoftu zgrałem na płytę DVD i chcę go zainstalować, dodam że komputer jest nowy i muszę go zainstalować przy użyciu tzw F11 i gdy mi wejdzie w takie cos; zdjęcie w załączniku to nie widzę na w tym menu płyty żeby można go zainstalować, co może być nie tak, coś w biosie nie tak czy coś z płytą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macen11 Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2018 Może i tak ale w kółko to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macen11 Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2018 (edytowane) I tak w kółko i nie zainstaluje; Reboot and Select proper Boot diverce Or Insert boot media in selected boot device and press key Przeleci to wszystko i wkolko to samo Edytowane 18 Lipca 2018 przez Macen11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macen11 Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2018 To jest ale tego nie zmieni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macen11 Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2018 Toshibe p300 2tb i 970 M2 250gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macen11 Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2018 (edytowane) Nie jestem w stanie zobaczyć bo cały komputer składał Komputronik i są pozakładane plomby. Widzi dyski Edytowane 18 Lipca 2018 przez Macen11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macen11 Opublikowano 18 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2018 Próbowałem wszystkiego, komp jedzie do magika zobaczę co on wymyśli ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lakus978 Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2018 Witam, zachodze w głowę po co dali aż 2x8PiN EPS w płytach z chipsetem z390 skoro z370 ma 1x8pin.a podobno ma obsłużyć i9. Pytanie czy jak odłączę jedna wtyczkę to system ruszy? Ewentualnie czy można zastosować rozdzielacz;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drizz Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2018 Powiedz które to płyty mają 2x8PIN ESP???? Ja z tej wyższej półki widze 1x8+4PIN , gdzie te 4PIN można pociągnąć z molexa i będzie Git :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phill76 Opublikowano 11 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2018 (edytowane) Obstawiam , że nic się nie stanie jeżeli mamy odpowiednio mocny zasilacz ... Podobne "zjawisko" występowało po podpięciu EPS 4 PIN zamiast EPS 8 PIN i nie było żadnych problemów ;) Nie sądzę by był to "inny prąd/trakt prądowy" { mocowy }. Edytowane 11 Października 2018 przez Phill76 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lakus978 Opublikowano 13 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2018 Dnia 11.10.2018 o 17:11, Drizz napisał: Powiedz które to płyty mają 2x8PIN ESP???? Ja z tej wyższej półki widze 1x8+4PIN , gdzie te 4PIN można pociągnąć z molexa i będzie Git :D Jest conajmniej 5 modeli takich pod z390. Jedna z nich to Aous Z390 Master ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhis Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2018 Cześć, mam płytę główną MSI tak jak w podpisie. Chciałbym móc kontrolować obroty wentylatorów oraz pracę pompy na GPU z poziomu jakiejś aplikacji pod Windows. Aktualnie mogę to robić w Dragon Center ale ten program średnio działa... Jeśli określę krzywe działania wentylatorów to spoko, ale jak kliknę załadowanie jakiegoś profilu "w całości" to zwiecha kompa natychmiastowa. Poza tym nie widzę nic takiego jako skróty klawiszowe do profili (czy wybór z trey, ikona, CLI, cokolwiek) . Po prostu włączając kompa chce cisze, potem włączając grę zmieniam profil i tyle. Da się to jakoś osiągnąć? Pewnie SpeedFan ale póki co to w ogóle nie wykrywa żądnych wentylatorów. Dodam jeszcze, że u mnie 2 wentylatory + pompa (Kraken G12 + Corsair H55) są zależne od temperatury GPU bezpośrednio więc ustawianie tego w Bios'ie średnio wychodzi bo tam mogę uzależnić pracę od CPU lub mobo. Dzięki za wszelkie sugestie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronan Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 A mam podobny zgryz i nic po z tym nie znalazłem.Nie wiem czy tobie to pomoże ale możesz podpiąć pod CPU fan rozgałęźnik pod dwa wentylatory.I masz opcję kontroli przynajmniej wentylatora z przodu obudowy.Nie jest to rozwiązanie idealne ale tak to wygląda.Ja miałem te problemy wcześniej i dlatego postawiłem na obudowę z kontrola obrotów wentylatorów.No i jakoś to poukładałem sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M8T4X Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2018 (edytowane) Niedawno zakupiłem komputer i nie mam jeszcze grafiki. Po oglądnięciu na yt kilku filmów uznałem ze uhd 630 poradzi sobie na kilka dni/tygodni z league of legends, ale jednak się myliłem bo na najniższych ustawieniach mam 20fps, a instalator od sterowników mówi że nie spełniam minimalnych wymagań sprzętowych procesor i5 9600k płyta msi z390 tomahawk ram trident z rgb 3000mhz 16gb windows 10 home Edytowane 10 Listopada 2018 przez M8T4X błąd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhis Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2018 Ja mogę kontrolować wszystkie wentylatory z poziomu Biosu i Dragon Center ale nie mogę ich uzależnić od temperatury GPU. Stąd pomysł aby zrobić sobie dwa profile w jakimś sofcie, jeden "cisza" a drugi "gry". Tyle że nie znam programu który by to umożliwiał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2018 Też mam pompkę i wentylatory na chłodnicy i u mnie zrobiłem tak: Pompka obsługuje układ GPU i CPU w jednym zamkniętym obiegu i jest ona podłączona do gniazda AIO w płycie głównej. Czujnik gniazda AIO jest sterowany temperaturą procesora i ustawiłem 30% RPM pompki, gdy procesor nie przekracza 35 stC. Powyżej 35stC CPU, krzywa zwiększa dynamicznie RPM pompki, osiągając przy 60stC CPU 60% swojej mocy. Takie ustawienie daje całkowitą ciszę w IDLE i w zupełności wystarczającą moc pompki pod obciążeniem. Wentylatory na chłodnicy 140mm od GPU są sterowane biosem karty, a na 120mm chłodnicy procesora, wentylator jest sterowany gniazdem od CPU na płycie głównej. Pamiętaj, że pompka pobiera około 3 W, więc nie podpinaj jej pod gniazda wentylatorowe na płycie głównej, tylko pod AIO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2018 (edytowane) Ustaw jedną krzywą wentylatora, która w IDLE jest cicha, a pod obciążeniem już nie. Włączasz komputer jest cicho, odpalasz grę robi się głośniej... Po co ci magiczna kontrola guziczkiem? Niech robi się samo. Prędkość wentylatorów i pompek może być zależna od czegokolwiek co zwiększa temperaturę podczas obciążenia. Przecież jak obciążysz kartę w 100% no to procek nie będzie wyrwany w czasoprzestrzeni gdzieś indziej w IDLE. Edytowane 11 Listopada 2018 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhis Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2018 Ok, tak to ustawiłem i wygląda że się sprawdza. Dzięki! Pompę od H55 mam podłączoną właśnie do SYS_FAN2 (DC) na płycie głównej. Max obroty jakie mogę ustawić 1400 rpm. Niestety kabelek nie sięga do CPU_FAN czy POMP_FAN. @leven co masz na myśli pisząc podłącz do AIO? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2018 AIO, to Twój Corsair H55 , a gniazdo na płycie głównej nazywa się AIO pump fan lub podobnie. W każdym razie ma określenie pump lub AIO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilelo520 Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2018 Planuje kupic 9900k, posiadam msi z370 gaming m5 i tu pojawia sie moje pytanie, czy sekcja tej plyty pociagnie 9900k? czy jest sens kupowac cos na z390? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2018 Bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuflada Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2018 (edytowane) Witajcie, złożyłem komputer na: płycie MSI Z370-a pro procesor intel i5 8600k zasilacz be quiet sliver 600 watt dysk samsung 970 ssd m.2 gtx 1080 płyta ma aktualny bios za pierwszym razem próbowałem pamięci ram ddr 4 2x 8gb : G.skill F4-3200C15D-16GVR po włożeniu pamięci w 2 i 4 slot - komputer nie uruchamiał się ( migała dioda na płycie głównej - dram, cpu, jak zostawiłem pamięć tylko w drugim slocie wszystko chodzi. Stwierdziłem ze to wina ramu - wymieniłem go na hyperx HX430C15PB3K2/16 2x 8gb - sytuacja jest taka sama pytanie czy płyta do wymiany/ serwisu ? Dziękuje za info Edytowane 24 Listopada 2018 przez szuflada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2018 a probowales umiescic kostki w slotach a1 i b1 (pierwszy i trzeci)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuflada Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2018 próbowałem rożnych konfiguracji - sprawa rozwiązana - prostowanie pinów na płycie głównej od cpu - i już mam 16 gm ramu , dzięki za zainteresowanie tematem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOGuś13 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2018 Hej. Trochę z innej beczki: czy można podłączyć dysk m.2 do portu nr. 2 (mający przykręcany radiator) a port nr. 1 pozostawić pusty i do tego podliczyć do SATA 1 i 2 inne dyski? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeroG Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2018 (edytowane) Witam mam problem grałem sobie i nagle zaczeło mi śmierdzieć z komputera spalonym plastikiem i odkryłęm że to jakiś mały czarny kwadracik niewiem co to jest czy bezpieczyk czy cos waznego? narazie komputer chodzi i gram ale boje sie ze cos sie moze stac jak dorzuce karte graficzna bo narazie gram na samym procku // wyjąłem tą wtyczke (chyba ledy od radiatora) ale jak przycisnąłęm palcem to poparzyłem go, dosłownie wypalilo mi dziurę w skorze, jak czyms kolwiek tam przycisne to wypala i iskrzy a to nie dobrze // zapomniałęm tego napisac ale na poczatku jak to sprzwdzalem to cos wycieklo z tego malutkiego kwadracika wytarlem to palcem Edytowane 25 Grudnia 2018 przez JeroG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2018 Ten kabel idzie do LED To padł ci sterownik zasilajacy je ( jak nie swiecą ) Diabli wiedża co to za prostokątny element ( kondensator tantalowy albo dioda ) ale raczej tntala bym obstawiał ( czasami tak robią..) Imo teraz płyta z kompa i wymycie tego w IPA i przejrzenie scieżek... 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...