Balsen Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Opublikowano 9 Lutego Cześć mam obecnie dysk systemowy SSD 128GB, i to jest za mało, muszę zrobić transfer z MBR na GPT, ale chyba wolę kupić dysk 500GB bo już kończy się miejsce na C pomimo "oszczędzania". Moja konfiguracja: System: Windows 10 AMD Ryzen 5 5500 (6 rdzeni / 12 wątków, 3.6 GHz) ASRock B450M Pro4 R2.0 RAM: 48 GB DDR4, Dual Channel (2×64-bit) ASUS Radeon RX 9060 XT Dual 8GB GDDR6 Karta dźwiękowa: ASUS Xonar SE Przyglądam się: Goodram CX400 512GB 2,5" Sata3 - co o tym sądzicie? PS Wiem, że jest już jakiś nowy standard, chyba M2.1 czy coś takiego, ale mi na razie wystarcza SSD i w czasie szalejacych cen pamięci chyba nie ma sensu inwestowac w jakiś większy. Poza tym, ni ejestem pewien czy te nowe standardy wpisan sie w SATA czy na płytę, jeśli na płytę to już nie mam slotów.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Opublikowano 9 Lutego Witam pod względem ekonomicznym , obecnie nic lepszego raczej nie kupisz płyta główna posiada dwa gniazda M.2 , jedno pod procesorem zgodne z standardem M.2 (PCIe Gen3x4) oraz drugie które znajduje sie poniżej w standardzie M.2 SATA III ceny dysków dramat... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balsen Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Opublikowano 25 Lutego jeszcze się zastanawiam nad tą opcją, bo w sumie 2x tyle pojemności i jednak sporo większa szybkość, sam nie wiem. Co sądziecie? Potrzebuję waszej pomocy:) To jakby pierwsza z brzegu opcja jaką brałem pod uwagę, więc trochę chybił/trafił. https://www.ceneo.pl/179866128 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurney Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Opublikowano 25 Lutego (edytowane) Całkiem dobry sprzęt! Ale dysk naprawdę mały jak na obecne czasy (czasy b. drogich RAMów i dysków). Ja bym kupił używkę m2 PCIe Gen3x4 na system by przeczekać (może nawet ze 2/3 lata). Na szybko: np 256: https://allegro.pl/oferta/dysk-ssd-256gb-m2-intel-ssdpekkf256g7-3200-1300-mb-s-m-2-nvme-18256991494 lub 512: https://allegrolokalnie.pl/oferta/dysk-ssd-samsung-pm9a1a-512gb-m2-2280-pcie-x4-gen4-nvme?navCategoryId=257335 Zostaw sobie tego ssd (jeśli to SATA - tak zrozumiałem z wypowiedzi) w kompie a i może dodaj HDD talerzowy jak gdzieś masz na mniej używane dane. Jeśli Twój obecny SSD to m2 PCIe - to wrzuć go w kieszeń i używaj jako pen, ew. jakiś adapter do gniazd pci-e. Ten co wkleiłeś ma kości QLC - raczej trzeba takich unikać. Pozdrawiam! Edytowane 25 Lutego przez Gurney 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 21 godzin temu, Balsen napisał(a): To jakby pierwsza z brzegu opcja jaką brałem pod uwagę, więc trochę chybił/trafił. https://www.ceneo.pl/179866128 Za tyle masz lepszego Lexara NM790 1TB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balsen Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Opublikowano 26 Lutego Wybrałem ten: KIOXIA EXCERIA G2 1TB (EAN: 4582563853997) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurney Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Opublikowano 27 Lutego On 2/26/2026 at 12:44 PM, Balsen said: Wybrałem ten: KIOXIA EXCERIA G2 1TB (EAN: 4582563853997) A czemu? Brałeś z "Kaufland'a"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balsen Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 21 godzin temu, Gurney napisał(a): A czemu? Brałeś z "Kaufland'a"? Bo ma 5 lat gwarancji, spory rodowód marki - to nie firma dodająca swoją etykietkę, TLC, NVMe, TRIM i SMART. Ktoś tu pisał o lexmarze, ta kość jest wolniejsza ale trwałość ponoć dobra. Nie nie z kauflanda, z allegro 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Opublikowano 28 Lutego Tos forum sie nie sprawdziło boś wybrał gorszy dysk.I ciezko znaleźć szybsza kośc od TLC 232YMCT ,chyba ze pcie5.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balsen Opublikowano 1 Marca Zgłoś Opublikowano 1 Marca nie do końca się nie sprawdziło, za jakąś 1,5h wyjaśnię, teraz tak tylko piszę byś (jeśli zechcesz), wiedział, że jest tu po co zajrzeć za ten czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 1 Marca Zgłoś Opublikowano 1 Marca W dniu 26.02.2026 o 12:44, Balsen napisał(a): Wybrałem ten: KIOXIA EXCERIA G2 1TB (EAN: 4582563853997) Pokaż wyniki z testu CrystalDiskMark8. Stronka do pobrania (ZIP) nie trzeba instalować. https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskmark/ Mój KC 3000 512GB {zwykły średniak - tylko jako systemowy) https://postimg.cc/yDWTH0bT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balsen Opublikowano 1 Marca Zgłoś Opublikowano 1 Marca a więc, to nie tak że zignorowałem porady forum, tyle że sprawa ewoluowała, a ja nie poinformowałem o tym. Kolega Gurney zaproponował 256 używki, i w sumie nie pisałem, że tylko nowe wchodzą w gre, nie napisałem też, że jednak zdecydowałem się ma dysk M2.1 skoro 1TB kosztuje niemal tyle samo co na SATA, zaproponowanego Cruicala odpuściłem z uwagi na QLC no i już nie pisząc zrobiłem własny reaserch i wyszło na tego KIOXIA, mam go za 478. Teraz serio głowę zachodzę czy nie brać wspomnianego Lexmara, ale kosztuje 520, i tak już z planowanych 300 poleciałem, jak się w którymś momencie nie zatrzymam to będę przeglądać dyski za 1k. Cenię sobie waszą reakcję z moim typem. Nie odebrałem jeszcze paczki i sam już nie wiem czy nie odebrać i dołożyć do lexmara, czy może do Goodrama PX500 G3? No ale przy Lexmarze to chyba mało sensowne..... Szybkość kultura pracy nie jest dla mnie priorytetem, jedynie trwałość i cena..... i serio nie jestem pewien co mam zrobić... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 1 Marca Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2 godziny temu, Balsen napisał(a): nie do końca się nie sprawdziło, za jakąś 1,5h wyjaśnię, teraz tak tylko piszę byś (jeśli zechcesz), wiedział, że jest tu po co zajrzeć za ten czas. kioxia ma zapis z 250MB a lexar 1500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 1 Marca Zgłoś Opublikowano 1 Marca (edytowane) Ja pitole... Dysk, który kupiłem w czerwcu 2025 kosztował 280zł, aktualnie sobie sprawdziłem i ? !!! https://postimg.cc/qgTSTMHb https://www.x-kom.pl/p/691106-dysk-ssd-kingston-512gb-m2-pcie-gen4-nvme-kc3000.html Godzinę temu, Balsen napisał(a): a więc, to nie tak że zignorowałem porady forum, tyle że sprawa ewoluowała, a ja nie poinformowałem o tym. Kolega Gurney zaproponował 256 używki, i w sumie nie pisałem, że tylko nowe wchodzą w gre, nie napisałem też, że jednak zdecydowałem się ma dysk M2.1 skoro 1TB kosztuje niemal tyle samo co na SATA, zaproponowanego Cruicala odpuściłem z uwagi na QLC no i już nie pisząc zrobiłem własny reaserch i wyszło na tego KIOXIA, mam go za 478. Teraz serio głowę zachodzę czy nie brać wspomnianego Lexmara, ale kosztuje 520, i tak już z planowanych 300 poleciałem, jak się w którymś momencie nie zatrzymam to będę przeglądać dyski za 1k. Cenię sobie waszą reakcję z moim typem. Nie odebrałem jeszcze paczki i sam już nie wiem czy nie odebrać i dołożyć do lexmara, czy może do Goodrama PX500 G3? No ale przy Lexmarze to chyba mało sensowne..... Szybkość kultura pracy nie jest dla mnie priorytetem, jedynie trwałość i cena..... i serio nie jestem pewien co mam zrobić... Odbierz paczkę, zamontuj jako nowy (niczego nie instaluj) zdefragmentuj i przypisz literkę dla dysku w zarządzaniu dyskami (tam tez przeprowadzisz formatowanie)i zrób test w Crystalu. Zobaczymy, czy jest w porządku. A czy będzie stabilny, to trzeba czasu. Edytowane 1 Marca przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balsen Opublikowano 2 Marca Zgłoś Opublikowano 2 Marca 18 godzin temu, leven napisał(a): zdefragmentuj zdefragmentuj???? to dyski SSD mozna defragmentować? No ale polecasz mi otwarcie i sprawdzenie, co eliminuje zwrot. kazałem ai poszukać raportów o błędach (oczywiście na głębokim, bo inaczej nie ma to sensu i wyglądają tak: NM790: ~3840 opinii Exceria G2: ~485 opinii NM790: 7 / 3840 ≈ 1,8 sygnału / 1000 opinii Exceria G2: 6 / 485 ≈ 12,4 sygnału / 1000 opinii Coś mi się wydaje, że jednak paczki nie odbiorę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 2 Marca Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2 godziny temu, Balsen napisał(a): No ale polecasz mi otwarcie i sprawdzenie, co eliminuje zwrot. jeszcze nie mialem problemu zwrócić jak zakup z neta a testuje sie tak zapisujesz 30 procent dysku i wrzucasz paczke 100GB ile ci wyjdzie w kopiowaniu tam stoi dysk w szeregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 2 Marca Zgłoś Opublikowano 2 Marca (edytowane) 9 godzin temu, Balsen napisał(a): zdefragmentuj???? to dyski SSD mozna defragmentować? No ale polecasz mi otwarcie i sprawdzenie, co eliminuje zwrot. Raczej dysku nie zobaczysz, bo nie będzie rozpoznany przez system (mój komputer) W zarządzaniu dyskami (jak bios go wykryje) powinien być widoczny i należy przypisać dyskowi literkę i sformatować. Przepraszam, nie zdefragmentować, tylko sformatować 🙃 Tylko nie pomyl dysków, bo uruchomisz formatowanie na zapełnionym dysku, i będzie kaplica sykstyńska 😞 Edytowane 2 Marca przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balsen Opublikowano 2 Marca Zgłoś Opublikowano 2 Marca "tylko sformatować" no właśnie się spodziewałem pomyłki, dysk lexar już w kompie, testy są ok, zara instalacja widny - dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystian03 Opublikowano 3 Marca Zgłoś Opublikowano 3 Marca Dysków Goodram CX400 lepiej w ogóle nie kupować, kiedyś 6 lat temu kupiłem 2 takie dyski i po 2 latach użytkowania spowolniły się strasznie że nawet nowy pendrive z USB 3.0 potrafił być szybszy kopiując duże pliki. Nawet uruchamiając system się wieszał przez kilka minut. Dziwne że jeszcze tego błędu satafirm nie miałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...