Skocz do zawartości
bergercs

Co ostatnio zrobiłem w soim samochodzie.

Rekomendowane odpowiedzi

Shrek wywalił brak ładowania - alternator jeszcze OE - ponad 320k przebiegu. Z nastawieniem na wymian na nowy, okazało się, że Valeo trzyma formę: łożysk nie słychać, uzwojenia ładne. Zużyte szczotki przelutowane na nowe (zamiast wymieniać regulator) oraz przeszlifowane pierścienie ślizgowe (najczęstsza awaria przy takich przebiegach to zużycie tych pierścieni, Valeo zastosowało materiały z takim naddatkiem, że zamiast montować nowe, można wyrównać stare) - na jakieś 100k km powinien jeszcze posłużyć.

01.thumb.jpg.d2f7a5eee72956ea49a2c869c6b4c71e.jpg01a.thumb.jpg.239a5c0c17d1b2446bdfa5398e440b34.jpg010.thumb.jpg.5fb752b846de8aaa2c67c0071f735974.jpg02.thumb.jpg.7a18b8387f5ce500990f3324ea142e22.jpg03.thumb.jpg.ab6377f263a6f3eabf1530f97fe675bb.jpg04.thumb.jpg.83dd16df5f28800a8093a0acab1d21dd.jpg

Po imprezie ładowanie "książkowe" - 14,3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wziąłem się za wymianę linki od klamki i rygla. Skończyło się tylko na rozebraniu boczka, bo mi gościu linki nie przysłał, więc nie ma sensu tego składać... Przynajmniej mogę teraz drzwi od środka otworzyć 😄 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Shreku - serwis olejowy (Olej Motul 5W40, filtr oleju Mann, filtr powietrza Bosch, korek spstowy Corteco) plus wymiana obejmy tłumika końcowego, bo już była przedzewiała jak w rocznym chińczyku 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pospawałem mocowanie zderzaka tylnego, w końcu po obu stronach pod lampami wygląda tak samo 😉 i przewód idący do klapy - izolacja mi się rozleciała i jeden z przewodów już w ogóle punktowo druty było widać, zaizolowane i obandażowane 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umyty tak porządnie - wyszły powierzchowne ogniska korozji i pęknięta felga. No i naprawiony, paliwo spuszczone, wymieniony filtr paliwa, zalany LM do wtrysków w puchę filtra, ropa i chodzi.

Edytowane przez lesiu155

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cleo - zalane z okazji 60k przebiegu Castrolem 5W30 (RN17), filr oleju Mann, powietrza i kabina węglowa Bosch, korek spustowy z podkładką Corteco.

Shrek - tutaj nieco więcej. Kiedyś pojawił się problem z UPC - nie świeciło jedno światło, po "pogrzebaniu" we wspomnianym module zaczęło działać. Ostatnio samochód po po odpaleniu zaczął się krztusić i zgasł - równocześnie brak światła. Podejrzenie padło na wspomnianu moduł (typowa przypadłośc modelu, tutaj pod 330k km więc...). Tył fotel w górę, miernik w kostkę pompy paliwa, zapłon - zero prądu, "pogrzebanie " w kablach modułu - prąd jest. Więc dziś (niedziela, a jak) wrzucony moduł z polifta (były montowane "bokiem" dzięki czemu mniejsza szansa na dostawanie się do nich wody a  z automatu w o wiele lepszym stanie) oraz nowe wtyczki (w starych - dwie w stanie agonalnym, trzecia jużpoczątki drogi w tym kierunku). Oczywiście wszystko dodatkowo spryskane contact sprayem z Proteca.

Przy okazji grzebania wrzucone nowe pióra przód (OE). 

Auto pali, światła działają.

Teraz jeszcze muszę znaleźć czas dla Renaty, bo tutaj czeka rozrząd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłem ograniczniki drzwi przednich - w końcu cisza. Z tyłu jeszcze by się przydało bo różnica teraz jest spora, wcześniej wydawało się, że z tyłu są okej 🙂 Wymienione podszybie i przy okazji poprawione spasowanie maski, wymieniona belka pod zderzakiem przód i chciałem w końcu założyć linkę od klamki w drzwiach, urwałem... Albo stała w pancerzu (bo w sumie tego nie sprawdziłem) albo coś źle przykręciłem, że nie mogłem założyć na klamkę w boczku. No cóż, pojechałem na złom i zdemontowałem drugą, może mi się uda dzisiaj założyć, teraz mam przynajmniej pewność, że to przednia i że nie stoi w pancerzu. Rozciągnąłem też taśmę podsufitki, zostało podsufitkę zrobić i założyć tylko nie wiem kiedy...

Edytowane przez lesiu155

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi