Skocz do zawartości
j.h.hudy

Wszystko o ECS k7s5a

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukaj już pisałem jak to zrobić na tej płycie poszukaj troszke a znajdziesz kiedyś dokładnie to opisałem a sppeedfan nic nie da bo się komp wiesza

pozdro

P.S.Program to cpufsb a jak działa żeby było wporzo na tej płycie to poszukaj i znajdz mego posta icon_wink3.gif

takie ustawianie FSB za pomoca softu według mnie jest dla lam, jest za przproszeniem GÓ^% warte

Edytowane przez bako666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie ustawianie FSB za pomoca softu według mnie jest dla lam, jest za przproszeniem GÓ^% warte

:ploom:

a czym to się niby pod względem stonia złożoności różni od kręcenia w BIOSie? tyle że w razie niepowodzenia wystarczy tylko zresetować kompa bez bawienia się zworką :mur:

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czym to się niby pod względem stonia złożoności różni od kręcenia w BIOSie? tyle że w razie niepowodzenia wystarczy tylko zresetować kompa bez bawienia się zworką

z tego co mi wiadomo przy tego typu softach to FSB ładuje sie dopiero jak wsatje windos

a ja jednakowoz wule bawic sie w takie rzeczy w biosie

Edytowane przez bako666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co mi wiadomo przy tego typu softach to FSB ładuje sie dopiero jak wsatje windos

a ja jednakowoz wule bawic sie w takie rzeczy w biosie

Speed fun, czy cpufsb zmienia FSB kiedy tylko chcesz, dokładnie w ten sam sposób jak programy do kręcenia kart graficznych. Zresztą BIOS do wersji PRO nie umożliwia zmiany co 1MHz a cpufsb tak. Osobiście też wolę kręcić biosem, zawsze to parę kilo więcej wolnego RAMu

zresztą fajnie to wyszło, lamy używają, więc i wiedzą jak tego typu programy działają a ty nie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Obecnie mam K7S5A (chyba rev.1) płytkę w kompie, ale nie dlatego, że chciałem ją mieć ale dlatego że gość z serwisu mi ją wstawił. Wcześniej miałem msi który mi wyłączał kompa coś jakby się przegrzewał. No więc mam tego ecsa od już chyba 3 lat, ale jakiegoś dnia chciałem podkręcić FSB na płycie no i podwyższyłem do 133 komp nie wstał więc zresetowałem bios a kiedy wstał zauważyłem że: dźwięk jest zniekształcony tak że słychać jakieś niewyraźne szumy, wideo jest zupełnie rozkodowane czyli oglądać nic nie można, i na pulpicie też widać jakieś ślady że jest coś nie tak a właściwie niebieskie zabarwienie pod ikonami. Mam już tak ponad 2 lata i nie wiem czemu nei zmieniłem tej płyty, teraz moja cierpliwość już się kończy i muszę coś z tym zmienić żeby przynajmniej móc muzyki posłuchać i film obejrzeć ;]

Może macie jakieś hipotezy co mogło paść, może przy resecie biosu trąciłem palcem płyty i mała iskra jakaś poszła? Mam athlona 850 i jakiś cienki zasilacz, dwie kości sdramu 128/133 ale nie jest to chyba ważne...

Pozdrawiam

Właśnie udało mi się wgrać najnowszego honey X i jednym słowem lipton, sytuacja ta sama. Jestem zmuszony na wymianę płyty, kupię jakieś MSI z chipsetem KT133 bo chyba ten athlon nie da sobie rady z KT266? A tego ecsa opyle na allegro i tu pytanie: ile moge za niego dostać?:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem to samo , po prostu trzeba kupic lepszy zasilacz

ja swojego podkrecilem max. do 1120 bez jakichkolwiek przerobek,

tylko capoo bios i nic wiecej

ale kupie sobie durona 1400 i zmienie magistrale ze 133 na 166 bez zmiany vcore i bedzie git

(konrad157@op.pl) ja przekręciłem swój procesor (2000XP) z 1660 MHz na 1870 MHz(133/133 ma 150/150). bez zamiany biosu, za pomocą programu "chfsb". należy jendk pamiętać, że możliwe jest to tylko wtedy gdy mamy np. DDR "400" :angry: zwykły am nie wchodzi w grę. w przeciwnym razie komp poprostu będzie się restartował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, dzieki za pomoc

regulamin forum nakazuje co następuje:

1 użyć wyszukiwarki forum. Ilość tematów na forum jest ogromna i istnieje duża szansa, że ktoś zadał już pytanie, które

chcesz zadać Ty.

2 zapoznać się z listą tematów w dziale "FAQ" (frequently asked questions = często zadawane pytania).

Co do twojego pytania to realnie jest to athlon XP2400+, wg. producenta XP2600+ na 266MHz szynie (biały kruk), teoretycznie athlon (barton) mobile 3000+

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ! ja mam kilka pytan i chciałbym sie czegoś dowiedzieć:

a więc:

1. co można zrobic z moim ECS'em by pamieci śmigały mi na 266 MHz (z tego co mi wiadomo tyle ta płyta ma w standardzie na DDR a mi sie tylko zmienia 100/133 i czemu tak sie dzieje (procek to Athlon 1.6 XP+) ?

2. mam zamiar zakupić dysk twardy o pojemności 160 GB - ponoć trza zmieniać biosa czy tez aktualizować by wszystko było OK. Czy jest to skomplikowana czynność ? Czy Aktualizacja biosa na zawsze zażegna ten problem ?

dziekuje za pomoc ;)

Edytowane przez deadhorse

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co można zrobic z moim ECS'em by pamieci śmigały mi na 266 MHz

kupić nowe ktore beda chodzić na 266MHZ, jakie masz w tej chwili??

mam zamiar zakupić dysk twardy o pojemności 160 GB - ponoć trza zmieniać biosa czy tez aktualizować by wszystko było OK

z tego co mi wiadomo zażegna problem w zupełnosc,i polecem bios honey

skaplikowana to czynnosc nie jest, sciagnij jakiegos winsflasha jak chcesz pojsc po najmniejszej lini oporu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w dziale FAQ o tej płycie bedą linki do biosów chepo i honey

z biosow honey polecam OC021209

a co do problemow z tymi pamieciami to zmiana biosu powinna to rozwiązać

Edytowane przez bako666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w dziale FAQ o tej płycie bedą linki do biosów chepo i honey

z biosow honey polecam OC021209

a co do problemow z tymi pamieciami to zmiana biosu powinna to rozwiązać

a czy jest mozliwość update biosa do K7S5A z poziomiu windows XP ? ja ktak to co musze (w skrócie) zrobic ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta plyta to sa pasci... nei moge podkrecic fsb 133/133 12,5 i tyle 1,7 i nic wiecej dam 166/133 12,5 =2083 i sory ale ni .... PASCI przydal by sie k7vt4 a przynajmniej tam jest co jeden podwyzszanie i zmiany napeicia...NIE POLECAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta plyta to sa pasci... nei moge podkrecic fsb 133/133 12,5 i tyle 1,7 i nic wiecej dam 166/133 12,5 =2083 i sory ale ni .... PASCI przydal by sie k7vt4 a przynajmniej tam jest co jeden podwyzszanie i zmiany napeicia...NIE POLECAM

Zrozumiałem że masz problemy z kręceniem procesora, wgraj jakiś przerobiony bios honeyX, cheepobios (linki w FAQ o ECS K7S5A) pojawią się inne częstotliwości FSB: 138,143,147,150... i będziesz się mógł wziąć za podkręcanie, jak chcesz więcej zawsze służy pomocą program CPU FSB dzięki któremu na płycie w wersji pro można kręcić właściwie bez ograniczeń co 1MHz. No i najważniejsze na socket A pamięci powinny pracować na tym samym FSB co procesor - SynchRonicznie ;) Z napięciami faktycznie jest lipa, trzeba niestety pobawić się lutownicą.

Co do polecania, lub nie, to sprawa dyskusyjna w końcu od trzech lat jej nie produkują, jak ktoś potrzebuje używanej płyty za półdarmo to jest to dobra inwestycja o ile ma się gwarancję że jest sprawna.

PS. Następnym razem zanim zaczniesz narzekać postaraj się zapoznac z tematem, w normalnych okolicznościach dostał byś ochszan zkwitowany emotem :mur:

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jak mam taki problem ze mam procka athlon xp 1700+ ale caly czas mi sie komp wiesza jak zmniejszam magistrale na 100/100 to wszystko hasa ok koleszka powiedziam mi ze to wina zasilacza ale jak dalem nowy to owszem tydzien pochodzilo i byl luksus ale po tygodniu z nowu to samo zwiecha za zwiecha nie wiem co mam zrobicdodam ze od nowosci nie zmienialem biosa.Prosze pomozcie bo juz mnie szlak trafia.

P.S. Druga sprawa moze pomozecie na plycie jest agpx4 i pci jak mam grafike na pci i chcialbym kupic nowa znalazlem taka fajna ale jest na pci express i nie wiem czy bede mogl ja do siebie podlaczyc wogule to koles mi mowi ze to niemozliwe zebym mial grafike na zwyklym pci(gf4 mx440)musze miec pcie ale go napewno nie mam a karta na pci jest.POMUZCIE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jak mam taki problem ze mam procka athlon xp 1700+ ale caly czas mi sie komp wiesza jak zmniejszam magistrale na 100/100 to wszystko hasa ok koleszka powiedziam mi ze to wina zasilacza ale jak dalem nowy to owszem tydzien pochodzilo i byl luksus ale po tygodniu z nowu to samo zwiecha za zwiecha nie wiem co mam zrobicdodam ze od nowosci nie zmienialem biosa.Prosze pomozcie bo juz mnie szlak trafia.

P.S. Druga sprawa moze pomozecie na plycie jest agpx4 i pci jak mam grafike na pci i chcialbym kupic nowa znalazlem taka fajna ale jest na pci express i nie wiem czy bede mogl ja do siebie podlaczyc wogule to koles mi mowi ze to niemozliwe zebym mial grafike na zwyklym pci(gf4 mx440)musze miec pcie ale go napewno nie mam a karta na pci jest.POMUZCIE

Sprawa zwisów: sprawdź temperaturę pod obciążeniem - instalujesz program speedfan oraz super PI, odpalasz speedfana, odpalasz super PI na powiedzmy 16M, i patrzysz na temperatury, jak jakaś zbliża się niebezpiecznie do 60*C musisz wymienić qler, jeśli po wykonaniu powyższych czynności zwiechy ustaną wgraj modowany bios, jest szybszy i stabilniejszy.

Grafę masz na 99,99% na AGP, jeśli jest jeszcze włożona w takie brązowe złącze w płycie to jest na AGP na 100%, każdy ECS K7S5A ma złącze AGP, no chyba że masz inną płytę :P

Złącza PCI-E na 1.000.000% nie masz bo byłby to ewenement na skalę światową i nawet tu nie chodzi o płytę :lol: i żeby rozwiać twoje wątpliwości karta na PCI-E nie będzie pasować do zwykłego PCI

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"

"

moze to nie jest cudo ale sam bylem skazany na nia i z athlona 2000+ wyciaglem max 2250mhz bo zmienilem napiecie drutami na 1.8 v i dalem magistrale 150mhz, codegen 300w nie wydolal i jak tylko wlaczalem cos obciazajcego to restart. Mnoznik da sie zmieniac drutami, jak sobie zrobisz to dipswitchami, napiecia to mozna wszystkie zmieniac wystarczy tylko umiec lutowac, dalem ta plyte mojemu siostrzencowi co ma 12 lat i ojca elektronika a on sam wie 10x wiecej od niektórych tu, i chętnie podziele sie zdjeciami itd jak cos zdziala z taa plyta, tzn zrobi mody na mnoznik, napiecia itd. Dlatego jak ktos ma ta plyte i nie ma kasy to nie znaczy ze musi sie z tym pogodzic i nic nie robic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ale nie rob ze mnie bolca karte ktora mam teraz wlozona mam na 199% na PCI mam ci djecie wyslac a co do zwiech to sprubuje tak ja mowisz i zobaczymy co bedzie.Dzieki za pomoc

Przepraszam moja wina, naprawdę niespodziewałem się że takie cuś istnieje, a tymbardziej że ktoś pakował tą kartę do płyty ze złączem AGP :huh:

pewnie wygląda jakoś tak:

Dołączona grafika

Ponieważ inne karty na PCI jak FX5500SE i radeon 9250SE są stosunkowo drogie i bardzo mało wydajne, o ile posiadasz płytę ECS K7S5A ze sprawnym złączem AGP polecam następujące karty na AGP:

za 200zł Radeon9550 128bit

za 400zł GF6600

za 600zł GF6600GT

za 800zł radeonX800GTO

...

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...