Skocz do zawartości
LCC

S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl / Clear Sky / Call of Pripyat / Heart of Chornobyl - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm...Czasem wydaje się ,że jakiś tam recenzent X pisze co widział...jak nie widział.Nie każdy poczeka aż dostanie do testów grę/produkt i coby w tyle nie zostać poczyta...u konkurencji, na forach i doda swoje domysły.Jest na czasie?A jak -zdążył w czołówce z pożal się Boże recką.Ukręcony z gów...a bat :wink: .Do tego niektórzy "regulują" poziom "plusy i minusy" ,bo po kiego się wychylać?Jeszcze się okaże ,że oni jedni się mylili....I polecą komenty wśród Cyfrowej Braci nieciekawe :D .Nie to ,że spisek węszę -o nie.Ale uważam ,że marginalnie takie zjawiska występują.Ludzka natura -ot oc....Może to w jakimś stopniu tłumaczy jednomyślne pochwały CS w sieci?Choć z drugiej strony niewiele tych recenzji czytałem więc zatykam papę :D

Edytowane przez miron72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czekam na community - wiele gier udalo sie polatac w stopniu co najmniej satysfakcjonujacym, to moze i tutaj cos sie uda zawalczyc...

Soc w chwili obecnej po masie patchy jest ostro zabugowany, tam są niewielke lokacje i devsi nie umieli poradzić sobie ze złożeniem wszystkiego do kupy a tutaj jest większa otwarta przestrzeń także nie wydaje mi się, żeby patche w cudowny sposób sprawły, że ten tytuł będzie chociaż w minimalnym stopniu grywalny.

Mi tylko szkoda tych, którzy nacięli się na edycje kolekcjonerskie, bo ja bym nie podarował i odesłał paczkę, ale już do producenta z bombą w środku. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie wiem co wy macie za wersje gry, ze wam ja do pulpitu wywala. ja ze swoja nie mam zadnych problemow, procz bugow :)

Dokładnie ... co bym nie robił stabilna jak dzwon żadnych problemów poza bugami .... jedem miałem piękny , oddział stalkerów zatrzymał się na moment a że ciemno było mieli latarki zapalone ... nagle .. biegną .... tak wyrwali aż im latarki pospadały ... ( hehe świałło zostało na asfalcie ... piękne ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przez całą grę tzn. do levelu Elektrownia Czarnobyl, ale to chyba już ostatni (nie będę pisał dlaczego go nie przeszedłem bo nie mam zdrowia już do tego) miałem 2-3 crashe także w sumie stabilność zła nie jest tylko te bugi...

Tak jak myślałem Elektrownia Czarnobyl to ostatni level zmogłem się i przeszedłem oszczędzę wam pisania o zakończeniu napisze tylko tyle, że jest równie "dobre" jak cała gra.

Po przejściu mogę napisać, że Shadow of Chernobyl był grą zdecydowanie lepszą pod względem fabuły, klimatu, długości gry, zadań głównych jak i pobocznych. Najlepszym rozwiązaniem byłoby przerzucenie do Shadow paru map z Clear Sky np. bagna, paru rozwiązań np. modyfikowanie broni i pancerza, oraz poprawioną grafikę ew. parę zadań pobocznych jak dla mnie Czyste Niebo powinno być dodatkiem do Cienia za góra 49 zł. Grę na spokojnie przeszedłem w 3 dni gdzie z Cieniem Czarnobyla bawiłem się tydzień i tu i tu starałem się wykonać wszystkie zadania poboczne niestety Clear Sky skutecznie uniemożliwia w obecnej postaci ukończenie 70% zadań pobocznych. Przede wszystkim Ci co spodziewali się misji w podziemiach takich jak w Cieniu to się zawiodą po prostu nie ma takowych podziemia Agropromu zostały zmniejszone i pozbawione jakiekolwiek sensu wykonanie jednego questa w tych podziemiach zajmuje może z 8 minut i to całe 8 minut jakie będziemy zwiedzać podziemia w tej grze. Levele naziemne owszem może niektóre są większe niż w Cieniu Czarnobyla, ale co z tego skoro właściwie się po nich nie chodzi bo albo nie ma po co, albo jest wysokie promieniowanie przed którym nie chroni nas pancerz, a zakup nowego lepszego czy modyfikacja tego jaki posiadam nie wchodzi w grę bo albo nic to nie da, albo nie będzie nas stać ze względu na niewielką ilość misji w których dostaniemy jakieś wynagrodzenie. Osobiście na Clear Sky się zawiodłem liczyłem na poprawiony Cień Czarnobyl z większymi levelami, upgrade-ami broni, pancerza i paroma innymi bajerami, a dostałem produkt nie dość, że krótki w sensie czasu jaki spędzimy na grze to jeszcze maksymalnie zabugowany, który zamiast przynosić radość z gry odbiera nam chęć życia. Czy polecam Clear Sky ?? Tak, ale po 10 patchu i dobrym modzie, który może wniesie do gry jakiś sens w wykonywaniu poszczególnych zadań.

PS.

A wiecie co najbardziej boli zaraz po masie bugów, niewykorzystany potencjał leveli taki Limańsk ogromne miasto można by zrobić bardzo fajne questy w nim, ale nie bo po co tak, więc co to jest Limańsk jest to wielka mapa przez którą przechodzimy główną ulicą uważając na snajperów by dotrzeć na drugi koniec levela, chce ktoś pozwiedzać inne rejony miast pewnie tylko zejście o 5 metrów w bok i promieniowanie nas zabije bezsens totalny w jednym miejscu 0 promieniowania 5 metrów w bok i skala na liczniku Geigera się kończy.

Edytowane przez mastertab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soc w chwili obecnej po masie patchy jest ostro zabugowany, tam są niewielke lokacje i devsi nie umieli poradzić sobie ze złożeniem wszystkiego do kupy a tutaj jest większa otwarta przestrzeń także nie wydaje mi się, żeby patche w cudowny sposób sprawły, że ten tytuł będzie chociaż w minimalnym stopniu grywalny.

Oblivion tez jest otwartym terenem, a jakos mody zmienily w nim tyle zreczy, ze oczy wychodza. ;)

@mastertab - moze to promieniowanie to kolejny bug?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oblivion tez jest otwartym terenem, a jakos mody zmienily w nim tyle zreczy, ze oczy wychodza. ;)

Ale obek od chwili wydania był w pełni grywalny a mody zmieniały tylko gameplay a nie sprawiały, że niedorobiona gra stanie się nagle zdana do użytku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

promieniowanie promieniowaniem, jednak fakt ze co chwila masz ploty czy tez siatke ogrodzeniowa ktorej jak juz pisalem wczesniej nie widac swiadczy o tym ze level ten jest zamkniety, od punktu a do b nic wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udalo sie komus przejsc z limanska do szpitala, jestem w srodku miasta, ide sobie srodkiem ulicy, na srodku dos duze promieniowanie z dziura na srodku drogi, przebiegam to promieniowanie i co niespodzianka, w pewnym momencie na drodze postac sie zatrzymuje, nie mozna isc dalej :D, kolejny bug, czy jest poprosu inna droga, akurat mam noc wiec ciezko jakiekolwiek przejscie znalezc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://gamecorner.pl/gamecorner/10,90214,5...__recenzja.html "Czyste Niebo jest po prostu lepszy od poprzednika, a skoro Cień Czernobyla był grą bardzo dobrą, to nowy Stalker jest prawie idealny." :lol2: Co sie dzieje z tym recenzatami, czy oni sa slepi czy testuja gre na youtubie i na podst. tego pisza recenzje? Nowy stalker prawie idealny? kpina...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to jest zrobione po to, abyś nie poszedł za bardzo w bok tylko szedł wyznaczoną przez programistów ścieżką i użerał się ze zgrają NPC i snajperami na dachach budynków na głównej ulicy.

promieniowanie promieniowaniem, jednak fakt ze co chwila masz ploty czy tez siatke ogrodzeniowa ktorej jak juz pisalem wczesniej nie widac swiadczy o tym ze level ten jest zamkniety, od punktu a do b nic wiecej.

Potwierdzam brak siatki tylko same słupki, ale nawet jak znajdziesz coś gdzie nie ma siatki i chcesz iść obejrzeć to wysokie promieniowanie dobije Cie w parę sekund.

czy podczas calej gry, wasza postac stala sie glodna? bo moja ani razu :/

Ani razu w żadnym levelu.

http://gamecorner.pl/gamecorner/10,90214,5...__recenzja.html "Czyste Niebo jest po prostu lepszy od poprzednika, a skoro Cień Czernobyla był grą bardzo dobrą, to nowy Stalker jest prawie idealny." :lol2: Co sie dzieje z tym recenzatami, czy oni sa slepi czy testuja gre na youtubie i na podst. tego pisza recenzje? Nowy stalker prawie idealny? kpina...

Ja się zgadzam to jest ideał, ideał tego jak nie należy robić i wydawać gier, idealny przykład zmarnowanego potencjału.

Edytowane przez mastertab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmiech na sali nie recenzja :lol:. Kapuchy troche dostali i tyle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I have a question ;)

W misji aby odszukać Kła na złomowisku (to już dalsza jego część) jest na mapce zaznaczone miejsce które wskazuję na piwnicę. Jak wszedłem to był dialog dwóch bandytów i wszystko mi zabrali. Czy tak miało być czy można to inaczej rozegrać?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A najlpesze w tej recenzji jest to że na tym filmiku widać jakie to jest w grze AI. Widać jak kolesie strzelaja w ściane (1 minuta 50 s).

No cóż... "pozostaje czekac na kolejny dodatek zapewne będzie jeszcze lep..." lepiej zabugowany.......

Ta recka jest jeszcze lepsza niż w CDA.. :wisielec:

edit

przynajmniej kaszawspayu nie owijał tam w bawełne pod recką

Edytowane przez artuditu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest koło tego miejsca gdzieś jakaś skrytka?

// I kultura, pochowałem broń i resztę potrzebnego staff'u, wszedłem okradli z kasy, wybrałem wszystko + ammo, ammo sprzedałem i mam wszystko tak jak miałem :D

Edytowane przez Manhunt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A najlpesze w tej recenzji jest to że na tym filmiku widać jakie to jest w grze AI. Widać jak kolesie strzelaja w ściane (1 minuta 50 s).

No cóż... "pozostaje czekac na kolejny dodatek zapewne będzie jeszcze lep..." lepiej zabugowany.......

Ta recka jest jeszcze lepsza niż w CDA.. :wisielec:

edit

przynajmniej kaszawspayu nie owijał tam w bawełne pod recką

Czytywałem Gamecorner jak jeszcze Juliusz Konczalski aka Jules, promował na tym serwisie właśnie video recenzje. Były tam publikowane teksty, video, lepsze lub gorsze (najlepsze oczywiście wyżej wspomnianego). Niestety dziś dali taki popis, że nie wytrzymałem. Poprosiłem naszych chłopaków o zgodę publikacji ich wypowiedzi na temat Czystego Nieba i wygarnąłem co o tej recenzji myślę. Po takich tworach pozostaje już tylko czytać giantbomb.com.

ps.

Mój nick piszemy tak : KaszaWspraju

Edytowane przez KaszaWspraju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KaszaWspraju - i bardzo dobrze zrobiłeś.

Sorka za złego nicka to z pospiechu.

No nic panowie, ja się naczytałem niestety juz tyle że chyba mam dosyć. Z tego miejsca chciałem wam podziękować (szczerze bez podtekstów) za wasze recki bo już wiem że nie biegne do sklepu by wydać 80zł. Czekam na jakąs reedycje. Możliwe że platynową ze względu na sporo dodatków w pudełku.

A jak bede miał chwile to sobie pykne jeszcze raz cień czarnobyla z zdecydowanie "brudnym niebem" ale za to czystą przyjemnością.

Edytowane przez artuditu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GSC zawiodło mnie 2 raz. Nie ma co się łamać. Szczerze mówiąc to spodziewałem się tego po tym co było w SoC. (który też ostatecznie był realizacją założeń początkowych w jakichś 20% ;)) Tutaj dodali parę mapek, kilka kamieni poprzestawiali i zarabiają na nowe tiry z vodką ;)

Teraz tylko pozostaje mi czekać kiedy się zawiodę na F3 ;) Chociaż po cichu powiem, że wg. mnie będzie fajniejszy od stalkbuga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejny bug...zdobylem jakas rzecz (PDA) dla kolesie no i przeszedlem mu ja dac, co dziwne koles stoi do mnie odwrocony plecami no ale nie przejmuje sie tym i wciskam (F) zeby porozmawiac i w tej chwili wywala mnie do pulpitu, ale sie zawziolem i jeszcze raz wykonalem to samo wczytujac sejwa 2 godzinny wczesniej....ide sobie znowu do niego i tym razem stoi przodem do mnie, malo tego nawet macha do mnie, wie podchodze rozmawiam i juz wszystko OK.....

Po dluzszym graniu stwierdzam ze sa 3 mozliwosi:

1. tworcy nie mieli beta testerow

2. mieli beta testerow - lamerów

3. nie potrafią wyeliminowac tych bugow bo tak namieszali w kodzie gry ze nie da sie tego odkrecic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejny bug...zdobylem jakas rzecz (PDA) dla kolesie no i przeszedlem mu ja dac, co dziwne koles stoi do mnie odwrocony plecami no ale nie przejmuje sie tym i wciskam (F) zeby porozmawiac i w tej chwili wywala mnie do pulpitu, ale sie zawziolem i jeszcze raz wykonalem to samo wczytujac sejwa 2 godzinny wczesniej....ide sobie znowu do niego i tym razem stoi przodem do mnie, malo tego nawet macha do mnie, wie podchodze rozmawiam i juz wszystko OK.....

Po dluzszym graniu stwierdzam ze sa 3 mozliwosi:

1. tworcy nie mieli beta testerow

2. mieli beta testerow - lamerów

3. nie potrafią wyeliminowac tych bugow bo tak namieszali w kodzie gry ze nie da sie tego odkrecic

4. Biorą się za coś, czego nie potrafią - robienie gier...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi