Skocz do zawartości
LCC

S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl / Clear Sky / Call of Pripyat / Heart of Chornobyl - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Czy na radku 4850 mozna liczyc na plynna gre w 1920x1200 (bez jakichs szalenstw z AA czy AF) ?

Ja mogłem liczyć na płynną grę w Czystym Niebie, właśnie na Radku 4850, więc w SoC za[ewne tym bardziej będzie o.k.

Poprzednie moje pytanie nadal aktualne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...i jeszcze słówko o CS na tle SoC...Pierwsza część gry wypada lepiej. Jest znacznie ciekawsza fabularnie, ma jeszcze lepszy klimat (znacznie lepsze wykorzystanie mutantów i podziemi) i większy świat (zakończenie SoC, szczególnie idiotyczny pomysł z teleportami nie jest jej mocnym punktem, wypada jednak o wiele lepiej niż przy CS).

Notabene CS wygląda wprawdzie lepiej (nie jest to dużą różnica ale bez wątpienia zauważalna), tym niemniej wymagania sprzętowe są o wiele wyższe.

Ogólnie CS to jedynie kosmetyczne zmiany; Bagna nie umywają się nawet do Dziczy, a liniowy Limańsk nie ma startu do Prypeci.

Polecam obydwie gry. Mimo wad mają w sobie coś niemalże wybitnego :wink: .

Edytowane przez Jake79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

graficznie CS jest ZNACZNIE lepszy od ShoC i działa minimalnie wolniej (gram na 1400 + wszystko na max, 4af 0 aa i działą płynienie); fabuła jak dla mnie jest na takim samym - maksymalnie przeciętnym poziomie jak w pierwowzorze ale już np poziomy w CS s ą po prostu lepsze. Dla mnie właśnie Bagna i Limańsk to arcydzieła i są zzdecydowanie najlepszymi poziomami z obu części :)

Mimo to CS oceniłbym minimalnie niżej niż ShoC zresztą jak chcecie poznać moje zdanie to tutaj recka -

http://stalker.funday.pl/readarticle.php?article_id=56

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

graficznie CS jest ZNACZNIE lepszy od ShoC i działa minimalnie wolniej (gram na 1400 + wszystko na max, 4af 0 aa i działą płynienie); fabuła jak dla mnie jest na takim samym - maksymalnie przeciętnym poziomie jak w pierwowzorze ale już np poziomy w CS s ą po prostu lepsze. Dla mnie właśnie Bagna i Limańsk to arcydzieła i są zzdecydowanie najlepszymi poziomami z obu części :)

Mimo to CS oceniłbym minimalnie niżej niż ShoC zresztą jak chcecie poznać moje zdanie to tutaj recka -

http://stalker.funday.pl/readarticle.php?article_id=56

Byłoby dobrze gdyby wymagania gier były minimalnie rozbieżne. Tak jednak nie jest. Szczególnie w trybie Dx10 przy CS. Na moim: Intel CD 2 2,53 + ASUS 4850 TOP + 8 GB 800 MHz Kingston, Soc działa na full niemalże bez problemu (Magazyny Wojskowe i Elektrownia potrafią jednak trochę przyciąć); z kolei na CS, przy max-detal (lub tylko niemal max :wink: ), gra potrafi sprawić kłopoty.

Co do Limańska jest o.k. Przy czym gra się jak po sznurku; zero polotu. Bagno to już poprostu bagno :wink: . Prezentacja elektrowni to już zwykła kpina; w SoC nie wykorzystano jej potencjału, z kolei w CS to zupełne nieporozumienie.

Fabuła faktycznie nie jest najwyższych lotów, a to za sprawą słabych zakończeń. Z tym, że przy CS zakończenie poprostu mocno odstaje od całości (znacznie bardziej niż ma to miejsce przy SoC)...aaaa w CS jest o wiele lepiej rozwiązane zdobywanie artefaktów (drobiazg ale cieszy).

W każdym razie - polecam!

p.s. niezła recenzja.

Edytowane przez Jake79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie kolejne :D

zrobiłem chyba wszystkie główne miejsce na bagnach , zasejwowalem stan gry i wyszedłem , po ponownym włączeniu gry okazało się, że już nie jestem we frakcji CS, i teraz jak idę do Sidorowicza to każdy stalker jest niezbyt przyjaźnie nastawiony, czyt. nawalają mnie z wszystkiego co tam maja :lol:

Co źle zrobiłem że mnie nie lubią :lol:(nie zabiłem żadnego stalera) ?

Edytowane przez dzik86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic poza tym, że będzie.

;o. Serio ? To już jest super wiadomość :). Oby troche popatrzyli na scenę moderską i skopiowali pare rzeczy od niej. Czego ja bym chciał ? Większy obszar gry ale co jeszcze ważniejsze bardziej "zabudowany" wrogami ludzmi questami i co naj naj ważniejsze podziemiami :). Kolejna rzecz to łatwe w obsłudze sdk coś jak hammer do source (ogólnie dobre sdk) i dobrze zrobiony i wreszcie przemyślany multi z dobrym movmentem i dobrymi trybami (ciekawymi). Chciałbym też lepszą animacje postaci i co najważniejsze w kwestii technicznej WRESZCIE nowe dobre AI (wrogól i w ogole zycia zony). Wiecej artefaktów o różnych zastosowaniach (niektóre powinno sie dać aktywować jak w modach) i jeszcze wiecj miodności. Dodatkowo bym chciał więcej renderowanych filmików popychających fabułę i więcej ciekawych questów pobocznych. Wojny frakcji mogłby by zostać ale musiałby być naprawdę dobrze przemyślane i korzystać z dobrego AI. Lepsze użycie niektórych broni (i tak w CS to bardzo poprawili w stosunku do SoC). Znając życie nic z tego sie nie spełni oprócz miodnego klimatu bycia loonerem w zonie.

Ten post wygląda jak list pisany do mikołaja :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest z wycieczkami na pulpit na najnowszym paczu? Zdarzaja sie czy w ogole ich nie ma a jesli sa to kiedy?

Sporadycznie. Nie przeszkadza to w grze.

Co do dygresji na temat Stalkera 2 to życzyłbym sobie...1.) lepszej fabuły, bardziej nawiązującej do Strugackich i pozbawionej banalnych wtrętów rodem z amerykańskiego kina akcji (vide min. idiotyczne zakończenie), 2.) lepszego wykorzystania atrybutów zony (niech ten świat będzie jeszcze bardziej swoisty i wiarygodny; niech wieje Ukrainą, skażoną opadem radioaktywnym, a nie hollywoodzką sztampą), klimat powinien miażdżyć non stop, a nie tylko niekiedy; więcej niedomówienia i tajemnicy a mniej "podania na talerzu" (vide min. "właściwe" zakończenia SoC, zepsute przez płytkie odkrycie wszystkich kart), 3) lepszego dopracowania gry i dbałości o detal w szerokim tych słów..., 4.) więcej wszystkiego (obszaru, zadań, postaci, przedmiotów, mutantów, pojazdów, i ogólnie możliwości, pomysłów, osobliwości, i innych "haczyków" etc.) i usunięcia sztucznych ograniczeń; 5.) bardziej przekonujących postaci (przynajmniej te kluczowe dla historii powinny mieć trochę nerwu i głębi)..i pewnie jeszcze paru rzeczy, które mi się teraz nie nasuwają :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Savey są kompatybilne. Mi stalker w ogole prawie nie wywala ;]. Róbcie więcej formatów a na pewno to pomoże. Ja siedzie na tym samym systemie od 2 lat i jest cacy (po prostu dbam o niego i nie instaluje syfów i o co najważniejsze nie zmieniam sterów i innych krapów jak tylko nowe wyjdą ;].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ktos wkleic z jakimi parametrami odpala sie gre? (link w menu start)

Odtworzylem system z ghosta, przez exe gra sie nie odpala, a nie chce mi sie przeinstalowywac calej i na nowo mody wrzucac...

Nie wiem czy o to chodzi:

"C:\Program Files\Deep Silver\S.T.A.L.K.E.R. - Clear Sky\bin\xrEngine.exe"

Tutaj masz dodatkowo listę prawie wszystkich komend jakie można dodać do exe'ka :).

http://www.tweakguides.com/ClearSky_9.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pwiem tak

mialem pirata pierw - ani razu gra nie wywalila do pulpitu - za to mialem jazdy z questami juz na początku

kupilem oryginała - questy smigaja pieknie za to zaliczam przy quickload'ach wywalenia do pulpitu - pewnie wina visty 64bit :P

tak czy siak - WARTO!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No trochę modów jest ;). Zależy też od upodobań. Ja np nie mogłem znieść skina FN 2000 (gorszy niż w SoC) wiec sobie go podmieniłem.

Basix Monstrosity CS (v.2.5) - kompilacyjny mod

Terrain Pack (v1.0) - lepszy teren ;).

Zapewne moda na latarke masz ;)

S.H.A.R.P.E.R. - FULL version - 832 textures! - szczerze: mi ten mod jakoś nie pasuje. Niektóre tekstury robią sie "ziarniste".

I podstawa jeżeli chodzi o grafe to modyfikacja user.ltx ;). Ja troche czasu spędziłem zanim znalazłem dla siebie idealne ustawienia (głównie problem z bloomem albo zbyt ciemnymi cieniami w dzień).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powtórzę się ale u mnie od 1.5.04 gra jest stabilna jak skała. tak warto.

Czy jest jakiś konkretny powód, że grasz na 1.5.04, a nie na 1.5.07? Pytam, gdyż gram na 1.5.07 i gra tez jest bardzo stabilna, ale może coś na grywalności tracę?

Edit. Argh, źle przeczytalem, jest napisane 'od 1.5.04' a nie 'na 1.5.04'.

Edytowane przez reloop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi