Jake79 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2008 Czy na radku 4850 mozna liczyc na plynna gre w 1920x1200 (bez jakichs szalenstw z AA czy AF) ? Ja mogłem liczyć na płynną grę w Czystym Niebie, właśnie na Radku 4850, więc w SoC za[ewne tym bardziej będzie o.k. Poprzednie moje pytanie nadal aktualne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 21 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2008 mam problem... 1 misja p owyjsciu z bagien - pozbyc sie wojskowych z windy... tyle ze nie mam zaznaczonego questa a wojska tam nei ma :( o co chodzi??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 (edytowane) ...i jeszcze słówko o CS na tle SoC...Pierwsza część gry wypada lepiej. Jest znacznie ciekawsza fabularnie, ma jeszcze lepszy klimat (znacznie lepsze wykorzystanie mutantów i podziemi) i większy świat (zakończenie SoC, szczególnie idiotyczny pomysł z teleportami nie jest jej mocnym punktem, wypada jednak o wiele lepiej niż przy CS). Notabene CS wygląda wprawdzie lepiej (nie jest to dużą różnica ale bez wątpienia zauważalna), tym niemniej wymagania sprzętowe są o wiele wyższe. Ogólnie CS to jedynie kosmetyczne zmiany; Bagna nie umywają się nawet do Dziczy, a liniowy Limańsk nie ma startu do Prypeci. Polecam obydwie gry. Mimo wad mają w sobie coś niemalże wybitnego :wink: . Edytowane 1 Grudnia 2008 przez Jake79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 graficznie CS jest ZNACZNIE lepszy od ShoC i działa minimalnie wolniej (gram na 1400 + wszystko na max, 4af 0 aa i działą płynienie); fabuła jak dla mnie jest na takim samym - maksymalnie przeciętnym poziomie jak w pierwowzorze ale już np poziomy w CS s ą po prostu lepsze. Dla mnie właśnie Bagna i Limańsk to arcydzieła i są zzdecydowanie najlepszymi poziomami z obu części :) Mimo to CS oceniłbym minimalnie niżej niż ShoC zresztą jak chcecie poznać moje zdanie to tutaj recka - http://stalker.funday.pl/readarticle.php?article_id=56 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 (edytowane) graficznie CS jest ZNACZNIE lepszy od ShoC i działa minimalnie wolniej (gram na 1400 + wszystko na max, 4af 0 aa i działą płynienie); fabuła jak dla mnie jest na takim samym - maksymalnie przeciętnym poziomie jak w pierwowzorze ale już np poziomy w CS s ą po prostu lepsze. Dla mnie właśnie Bagna i Limańsk to arcydzieła i są zzdecydowanie najlepszymi poziomami z obu części :) Mimo to CS oceniłbym minimalnie niżej niż ShoC zresztą jak chcecie poznać moje zdanie to tutaj recka - http://stalker.funday.pl/readarticle.php?article_id=56 Byłoby dobrze gdyby wymagania gier były minimalnie rozbieżne. Tak jednak nie jest. Szczególnie w trybie Dx10 przy CS. Na moim: Intel CD 2 2,53 + ASUS 4850 TOP + 8 GB 800 MHz Kingston, Soc działa na full niemalże bez problemu (Magazyny Wojskowe i Elektrownia potrafią jednak trochę przyciąć); z kolei na CS, przy max-detal (lub tylko niemal max :wink: ), gra potrafi sprawić kłopoty. Co do Limańska jest o.k. Przy czym gra się jak po sznurku; zero polotu. Bagno to już poprostu bagno :wink: . Prezentacja elektrowni to już zwykła kpina; w SoC nie wykorzystano jej potencjału, z kolei w CS to zupełne nieporozumienie. Fabuła faktycznie nie jest najwyższych lotów, a to za sprawą słabych zakończeń. Z tym, że przy CS zakończenie poprostu mocno odstaje od całości (znacznie bardziej niż ma to miejsce przy SoC)...aaaa w CS jest o wiele lepiej rozwiązane zdobywanie artefaktów (drobiazg ale cieszy). W każdym razie - polecam! p.s. niezła recenzja. Edytowane 2 Grudnia 2008 przez Jake79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 Co się trzeba wpisać w konsoli?, aby pokazywało na ekranie ilość fps'ow ? dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 Co się trzeba wpisać w konsoli?, aby pokazywało na ekranie ilość fps'ow ? dzieki rs_stats 1 tylko to daje mnóstwo statów nie tylko FPSy i zajmuje cały ekran ;). Najlepiej zainstalować sobie frapsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 albo xfire Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duelist Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 Dla radeonów - ATI Tray Tools Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 (edytowane) pytanie kolejne :D zrobiłem chyba wszystkie główne miejsce na bagnach , zasejwowalem stan gry i wyszedłem , po ponownym włączeniu gry okazało się, że już nie jestem we frakcji CS, i teraz jak idę do Sidorowicza to każdy stalker jest niezbyt przyjaźnie nastawiony, czyt. nawalają mnie z wszystkiego co tam maja :lol: Co źle zrobiłem że mnie nie lubią :lol:(nie zabiłem żadnego stalera) ? Edytowane 3 Grudnia 2008 przez dzik86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 Wiadomo coś o Stalkerze 2? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2008 nic poza tym, że będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 nic poza tym, że będzie.;o. Serio ? To już jest super wiadomość :). Oby troche popatrzyli na scenę moderską i skopiowali pare rzeczy od niej. Czego ja bym chciał ? Większy obszar gry ale co jeszcze ważniejsze bardziej "zabudowany" wrogami ludzmi questami i co naj naj ważniejsze podziemiami :). Kolejna rzecz to łatwe w obsłudze sdk coś jak hammer do source (ogólnie dobre sdk) i dobrze zrobiony i wreszcie przemyślany multi z dobrym movmentem i dobrymi trybami (ciekawymi). Chciałbym też lepszą animacje postaci i co najważniejsze w kwestii technicznej WRESZCIE nowe dobre AI (wrogól i w ogole zycia zony). Wiecej artefaktów o różnych zastosowaniach (niektóre powinno sie dać aktywować jak w modach) i jeszcze wiecj miodności. Dodatkowo bym chciał więcej renderowanych filmików popychających fabułę i więcej ciekawych questów pobocznych. Wojny frakcji mogłby by zostać ale musiałby być naprawdę dobrze przemyślane i korzystać z dobrego AI. Lepsze użycie niektórych broni (i tak w CS to bardzo poprawili w stosunku do SoC). Znając życie nic z tego sie nie spełni oprócz miodnego klimatu bycia loonerem w zonie. Ten post wygląda jak list pisany do mikołaja :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shooter Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Jak jest z wycieczkami na pulpit na najnowszym paczu? Zdarzaja sie czy w ogole ich nie ma a jesli sa to kiedy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 u mnie wycieczek na pulpit nie było już na 1.5.04; na 1.5.07 grałem z 30 min... właśnie po 30 min wywaliło mnie na pulpit ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jake79 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Jak jest z wycieczkami na pulpit na najnowszym paczu? Zdarzaja sie czy w ogole ich nie ma a jesli sa to kiedy? Sporadycznie. Nie przeszkadza to w grze. Co do dygresji na temat Stalkera 2 to życzyłbym sobie...1.) lepszej fabuły, bardziej nawiązującej do Strugackich i pozbawionej banalnych wtrętów rodem z amerykańskiego kina akcji (vide min. idiotyczne zakończenie), 2.) lepszego wykorzystania atrybutów zony (niech ten świat będzie jeszcze bardziej swoisty i wiarygodny; niech wieje Ukrainą, skażoną opadem radioaktywnym, a nie hollywoodzką sztampą), klimat powinien miażdżyć non stop, a nie tylko niekiedy; więcej niedomówienia i tajemnicy a mniej "podania na talerzu" (vide min. "właściwe" zakończenia SoC, zepsute przez płytkie odkrycie wszystkich kart), 3) lepszego dopracowania gry i dbałości o detal w szerokim tych słów..., 4.) więcej wszystkiego (obszaru, zadań, postaci, przedmiotów, mutantów, pojazdów, i ogólnie możliwości, pomysłów, osobliwości, i innych "haczyków" etc.) i usunięcia sztucznych ograniczeń; 5.) bardziej przekonujących postaci (przynajmniej te kluczowe dla historii powinny mieć trochę nerwu i głębi)..i pewnie jeszcze paru rzeczy, które mi się teraz nie nasuwają :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Panowie jak wyglada sprawa po najnowszym patchu? Poprawili sporo? Ja przestalem grac po pierwszym patchu bo co 5min zaliczalem puplit. Jest juz w miare porzadnie, bo chcialbym wrocic do stalkera? No i czy sejwy sa kompatybilne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Savey są kompatybilne. Mi stalker w ogole prawie nie wywala ;]. Róbcie więcej formatów a na pewno to pomoże. Ja siedzie na tym samym systemie od 2 lat i jest cacy (po prostu dbam o niego i nie instaluje syfów i o co najważniejsze nie zmieniam sterów i innych krapów jak tylko nowe wyjdą ;]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Moze ktos wkleic z jakimi parametrami odpala sie gre? (link w menu start) Odtworzylem system z ghosta, przez exe gra sie nie odpala, a nie chce mi sie przeinstalowywac calej i na nowo mody wrzucac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Moze ktos wkleic z jakimi parametrami odpala sie gre? (link w menu start) Odtworzylem system z ghosta, przez exe gra sie nie odpala, a nie chce mi sie przeinstalowywac calej i na nowo mody wrzucac... Nie wiem czy o to chodzi: "C:\Program Files\Deep Silver\S.T.A.L.K.E.R. - Clear Sky\bin\xrEngine.exe"Tutaj masz dodatkowo listę prawie wszystkich komend jakie można dodać do exe'ka :). http://www.tweakguides.com/ClearSky_9.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Dzieki juz dziala, trzeba bylo we wlasciwosciach folderu dac rozpocznij w: D:\Games\S.T.A.L.K.E.R Domyslnie bylo w: D:\Games\S.T.A.L.K.E.R\bin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Stalker na steamie za 5 euro do konca tygodnia. Dobrze , ze nie kupilem na wyprzedazy w gram.pl za 40 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasyndrom Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 no ja myslalem by kupic ja sobie za 15f w paku 2 gier za 25 ;) no patrz jak milo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) ktos sie orientuje czy juz na tyle zpatchowali ta gre, ze sie oplaca wydac na nia kase ? ponoc niesamowicie zabugowana byla jak jest teraz ? Edytowane 5 Stycznia 2009 przez quo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 pwiem tak mialem pirata pierw - ani razu gra nie wywalila do pulpitu - za to mialem jazdy z questami juz na początku kupilem oryginała - questy smigaja pieknie za to zaliczam przy quickload'ach wywalenia do pulpitu - pewnie wina visty 64bit :P tak czy siak - WARTO! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPKorn3324 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 powtórzę się ale u mnie od 1.5.04 gra jest stabilna jak skała. tak warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Skoro juz przy tym jestesmy, to jakie mody warto zainstalowac? Warto by wrocic do CS i w koncu to przejsc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 No trochę modów jest ;). Zależy też od upodobań. Ja np nie mogłem znieść skina FN 2000 (gorszy niż w SoC) wiec sobie go podmieniłem. Basix Monstrosity CS (v.2.5) - kompilacyjny mod Terrain Pack (v1.0) - lepszy teren ;). Zapewne moda na latarke masz ;) S.H.A.R.P.E.R. - FULL version - 832 textures! - szczerze: mi ten mod jakoś nie pasuje. Niektóre tekstury robią sie "ziarniste". I podstawa jeżeli chodzi o grafe to modyfikacja user.ltx ;). Ja troche czasu spędziłem zanim znalazłem dla siebie idealne ustawienia (głównie problem z bloomem albo zbyt ciemnymi cieniami w dzień). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Grafa to problem drugorzedny, to sie da latwo na screenach obadac, bardziej natomiast interesuja mnie mody wplywajace (w pozytywnym sensie, oczywiscie ;) ) na realizm i grywalnosc, a takze latajace bugi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reloop Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) powtórzę się ale u mnie od 1.5.04 gra jest stabilna jak skała. tak warto. Czy jest jakiś konkretny powód, że grasz na 1.5.04, a nie na 1.5.07? Pytam, gdyż gram na 1.5.07 i gra tez jest bardzo stabilna, ale może coś na grywalności tracę? Edit. Argh, źle przeczytalem, jest napisane 'od 1.5.04' a nie 'na 1.5.04'. Edytowane 5 Stycznia 2009 przez reloop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...