Skocz do zawartości
Marcin_gps

Super Dźwięk Dla Wszystkich - Foobar2000 + Asio

Rekomendowane odpowiedzi

:mur: :mur: :mur: :mur:

Mam problem.

Moze zaczne od sprzetu, mam Sb live! 5.1 win xp, w miare normalnego kompa :P, i kino domowe technicsa, wszystko dziala super.

Jest jedynie problem z foobarem, pobralem najnowsza wersje standard.

sciagam sobie ze stronki http://www3.cypress.ne.jp/otachan/ te pliki ktore sa niby potrzebne, nie maja one rozszerzenia .dll, lecz wygladaja one tak:

foo_output_asio(exe)_052.1.7z

foo_mpg123_075.1.7z

foo_dsp_ssrc_047.7z

foo_input_std_082i.7z

foo_ddecontrol_033.1.7z

same z siebie przeniesione do folderu "components" nic nie robia, wiec postanowilem zamienic je na .dll'e

i wyszlo mi cuś takiego

foo_output_asio(exe).dll

foo_mpg123.dll

foo_dsp_ssrc.dll

foo_input_std.dll

foo_ddecontrol.dll

wrzucilem do folderu "components" wlaczam foobara i co ?? G**** !!!

wyskakuje mi info:

"Aplikacja lub biblioteka DLL G:\Program Files\foobar2000\components\foo_ddecontrol.dll nie jest poprawnym obrazem systemu Windows NT. Sprawdz to z dyskietka instalacyjna."

I tak jest z kazdym .dll'em, po wlaczeniu foobara nawet nie chce on odgrywac muzy co komentuje logiem

INFO (CORE) : opening file for playback :

INFO (CORE) : location: "file://G:\Documents and Settings\Patryczek\Pulpit\VOC003.WAV" (0)

ERROR (CORE) : error opening file for playback :

INFO (CORE) : location: "file://G:\Documents and Settings\Patryczek\Pulpit\VOC003.WAV" (0)

Prosze o pomoc, bo nie wiem co mam robic. Moje gg to 1706776, ewentualnie bede sprawdzal jeszcze posty w tym forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, czy u osób z normalnym (bez wtyczek), i u osób ze zmodyfikowanym foobarem 0,8,3, wystepuje częste zawieszanie wyszukiwarki F3, przy dłuzszych playlistach :?:

hmm, ja uzywam wtyki playlist find i zadnych problemow nie odnotowalem

uzyteczna wtyka, polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam pewne problemy z ustawieniem tego wszystkiego. Korzystam z oficialnych sterowników Creative (kX ma problemy z grami, brak EAX). Sprzęt taki jak w podpisie czyli Audigy 2 OEM i Creative P380.

1. Co wybrać w zakładce ASIO/Device ? Moge Creative ASIO, SB Audigy 2 ASIO i ASIO Kernel-Sreaming Driver. Na starej zintegrowanej dzwiekówce ALC655 najlepsze efekty dawało ASIO Kernel-Streaming-Driver, a teraz trudno mi usłyszeć jakąkolwiek róznice.

2. Jesli wybiore Creative ASIO lub SB Audigy ASIO to gdzie dokonuje sie jakichkoliek ustawień ?

3. Niby mam dość mocny komp, a jesli wybiore ASIO Kernel-Steraming to musze ustawić w panelu latency samples na 30/1440 ms, a blocks na 2/2880 ? Działa dobrze tez jesli ustawie minimalnie np. samples 4/192 a blocks na 1/384, jesli wezme średnio to foobar sie wywala.

Pozdrawiam i prosze o pomoc

edit:

Jesli juz zdecyduje sie na kX to jak tam włączyc dzwiek EAX w grach, bo ta najnowsza wersja działa nawet niezle, ale za nic nie moge właczyc EAX w zadnej grze, przez to dźwiek w np. FEAR lub Call of Duty jest żałosny.

edit2:

THX jager

No to kX odpada, zna ktos odpowiedzi na pozostałe pytania ?

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna robota !

Mam Live Value plus glosniki creative 4.1.

Po podmianie sterow na kx foobar, ktorego juz wczesniej uzywalem, zabrzmial o wiele lepiej :-)

mam co prawda problemy z pozenieniem foobara z pluginami na ASIO, ale jak zmienie na ASIO Kx to smiga az milo.

pozdro !

Edytowane przez mflower

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie tez to interesuje prosze o pomoc (@post flodins'a)

i do tego mam pytanie, jaka jest wtyczka do foobara ktora umozliwia przejscie z piosenki na piosenke lub chociaz usunie przerwy miedzy piosenkami ? bo nie chce rezygnowac z asio itp i uzywac winampa, prosze o pomoc !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze prosiłbymbym o jakieś ustawienia do 5.1 analog bo z tego co widze to ten na 1 stronie robi z stereo@5.1(surrunder+) czy nie?? chodzi mi oczywiście by dzwięk w filmie w ac3 lub innym z dzwiękiem wielokanałowym nie był zmieniany tylko prosto->out ew jakies volume

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i mam problem

kupilem se pentiawe D 820 64bit

i teraz w foobarku zadne asio mi nie chce chodzic

sciagnalem wersje 64bit (ale to jest pod winde xp 64bit) ktorej ja nie mam

pisze mi cannot initialize asio (nazwa biblioteki) driver...i duuupa ;/

pomozcie bo nie wiem co ja zrobie jak mi grac nie bedzie;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem bo nie chodzi mi ta stronka z "tajnymi plikami" tzn pisze ze nie jestem autoryzowanym uzytkownikiem (japonczyk chyba haslo zalozyl czy cos). mirror tych plikow xana tez nie bardzo chodzi (http://xanek.webpl.org/kx-project/otachan/) mozna gdzies jeszcze dorwac te pliki? chodzi mi o mpg123, resampler i to co tam bylo potrzebne z tej strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz, napisalem do japonczyka maila i mi odpisal:

Hi,

foo_mpg123 is a personal plug-in. This exists only for me.

This is open to the public only for the friend and me.

I and developer of foobar2000 do not hope to discuss

foo_mpg123 publicly.

Look at this warning.

http://www.hydrogenaudio.org/forums/index....showtopic=17872

>> foo_mpg123

>> private experimental accidentially leaked component not

>> meant for regular use, there are several known problems.

Otachan

e-mail: otachan@coral.cypress.ne.jp

Web: http://www3.cypress.ne.jp/otachan/

Wyglada na to ze wiecej nie bedzie udostepnial tych pluginow na zewnatrz... :(

W zwiazku z tym jest kwestia znalezienia kogos kto juz je ma... a stronka xana nie chodzi...

Na szczescie kolega chris_gd ma u siebie na stronce te pliki http://republika.pl/mytemp/ :)

Edytowane przez n0e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja poszukuje jakiegos dobrego konfiga zeby mi mikrofon na stereo dzialal... bo ten ktory jest tu podany ma za duzo zbednych dla mnie bajerow a gdy prubuje go przerobic to sie glubie... chyba ze macie jakiegos linka do tutoriala jak podlaczyc mikrofon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej to przeczytac 1 strone, albo pierwsze 2 posty

przeczytac ze zrozumieniem ;P

a pluginy ze stronki Otachana mozna nadal sciagac, wczoraj ukazal sie nowy dekoder mpg123...

----------------------------

EDIT

kolejna modyfikacja foobara ;]]

sciagamy stad http://pelit.koillismaa.fi/plugins/input.php#74 plugin ModPlug Decoder, usuwamy z katalogu foobar/components wtyke foo_mod, na jej miejsce kopiujemy foo_modplug, odpalamy foobara, wchodzimy do preferences i widzimy cos takiego:

http://republika.pl/marcin_gps/modplug.JPG

moim skromnym zdaniem dzwiek duzo lepszej jakosci, czysciutki, o wiele bardziej detaliczny i basik lepszy

polecam i czekam na opinie

Edytowane przez Marcin_gps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości. Po co używacie ASIO? Przecież to w praktyce nie poprawia jakości dźwięku [przy odtwarzaniu, nie wiem jak z nagrywaniem], a zżera tylko dodatkowe zasoby... Zwłaszcza zabawne są stwierdzenia ludzi, którzy słuchają takich formatów jak mp3.

To samo dotyczy wtyczek otachana, dla mnie tylko bajerek dla ludzi którzy się nudzą.

Proszę o konkretne argumenty. Tylko błagam, nie mówcie, że Wy słyszycie różnice, bo człowiek jest w stanie sobie wiele rzeczy wmówić...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ASIO służy tylko i wyłącznie do nagrywania bo ma malutkie opóźnienia z odgrywaniem podłączonych instrumentów (w moim przypadku gitary). Jeśli chodzi o Foobara to ASIO w nim jest zbędnym dodatkiem pożerającym proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak czytam sobie ten "poradnik" i smiac mi sie chce z bzdur ktore coniektorzy "specjalisci" tu wypisuja. szkoda slow.

1.foo_mpg123 to komponent ktory znajduje sie na tzw banliscie autora foobara gdyz powoduje niestabilnosc dzialania foo i w ZADEN sposob nie poprawia jakosci dzwieku. foo_mpg123 to tylko dekoder mp3 i nie poprawi on jakosci zle zenkodowanej mp3-ki!!! WSZYSTKIE dekodery mp3 od ladnych kilku lat daja IDENTYCZNE rezultaty na wyjsciu i nie ma miedzy nimi ZADNEJ roznicy. jesli sa roznice miedzy tym dekoderem a innym to znaczy tylko i wylacznie to ze daje on przeklamane rezultaty i jest g... wart (nawet jakby byly jakies roznice w dekodowaniu to niemozliwym byloby wychwycenie ich za pomoca sluchu!!!).

2.ASIO- kolejny "cudowny" wynalazek. Niektorzy z piszacych w tym watku pojecia o nim bladego nie maja a zachwalaja ze ho ho. zalosne! proponuje najpierw poczytac kto jest tworca asio, do czego zostal stworzony i dopiero wtedy zaczynac dyskusje. Dla leniwych napisze ze ASIO zostal stworzony jako "pomost" miedzy sterownikami karty dzwiekowej a aplikacja zmniejszajacy latencje (opoznienie) w przesylaniu danych dzwiekowych miedzy nimi. mowimy tu oczywiscie o pracy na kilku sciezkach dzwiekowych jednoczesnie a nie na dwoch (stereo), ktore 99,99% z Was slucha. Poza mniejszymi opoznieniami NIE MA ZADNEJ roznicy jakosci w dzwieku miedzy np Direct Sound. A jesli sa to oznacza tylko jedno - bledna obsluga ASIO przez sterowniki karty dzwiekowej.

najgorsze jest to ze niemal wszyscy "specjalisci" tu twierdza ze slysza jakas roznice ale nikt tego oprocz bablaniny nie udowodnil. pozniej jeden z drugim ma problemy bo mu sie foo zawiesza albo inne tego typu historie. Niektorzy robia sie wiekszymi specjalistami niz sam autor foobara lub inne osoby, ktore na tematyce audio zeby zjadly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najgorsze jest to ze niemal wszyscy "specjalisci" tu twierdza ze slysza jakas roznice ale nikt tego oprocz bablaniny nie udowodnil.

Nie maja jak udowodnić... Ogólnie widze u większości sprzęt z niższej półki, a zachwycają się jakością dźwięku w mp3[!] jakby conajmniej to było cdaudio, a posiadli głośniki typu: B&W Signature-800 ;)

Dla mnie jesto to marazm. Bez obrazy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WILU-FB2K

mój foo chodzi jak złoto wreszcie już nie wywala mi nic ta [ciach!]iana konsola :D

najgorsze będzie jak wyjdzie foo 0.9 final, będę musiał pewnie trzaskać mojego foo od nowa bo nie chce mi się wierzyć że będzie kompatybilny ze starym :(

a przy okazji zadam ci pytanko bo może akurat znasz na nie odpowiedź :D

używam colums ui i z tego co widze nie działa z nim opcja transparency (Visualizations > silmpe spectrum > transparency) jak zrobić żeby foo był przezroczysty :D

Edytowane przez Nierealny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi