kain Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Przeciez wkleilem wynik takze z 1M wiec nie bardzo wiem co jeszcze mialbym zobaczyc :> Wyniki z wersji 1.1e to to co chciales czy sa jakies modowane ktorych powinienem uzyc? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 ;zle widzialem :] wszystko pieknie dzieki za wyniki , a teraz jak masz czas sie bawic to zapodaj wyniki z wersji 512 i 256 kilo keszu :D ciekawe jak kesz wplywa na pentium pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kain Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) Wiedzialem ze gdzies znajde ten topic!Jedyne 9 lat pozniej przedstawiam ciag dalszy tej historii, z uzyciem tych samych procesorow i plyty o ktorych tu wieki temu pisalem. http://kva.pl/index.php?link=artykul&id_a=9 Jesli kogos interesuje wydajnosc Pentium Pro i Pentium II Overdrive (a pewnie nikt nawet nie wie co to za procesory ;) ) to polecam. Wlozylem w to porownanie mnostwo pracy, mysle ze wyniki sa ciekawe, a same Pentium Pro to kawal historii. BTW w tym topicu jest sporo bredni, Pentium Pro byly wypasione ;) (Na stronie nie ma zadnych reklam ani innych komercyjnych tresci, ot latwiej mi tam prezentowac wszystkie wyniki niz w 10 postach, mam nadzieje ze regulaminu to nie lamie skoro trudno to nazwac reklama :) ) Edytowane 15 Września 2017 przez kain 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2017 Patrzcie jak energożerne CPU się stały na przestrzeni lat. Pentium Pro 1MB, jeden z topowych procesorów miał TDP 44W . :mellow: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2017 Średnio sensowne porówanie - topowy dzisiejszy procek z wysokiem zegarem ( 4,2+ Ghz ) i uber duzą ilością tranzystorów ( 1,75 miliarda ) vs. zabytkowy Pentium z 20x mniejszym zegarem maksymalnym i ponad 300x mniejszą ilością tranzystorów . Do tego popatrz ile mają rdzeni obecne procki i co jeszcze zawierają - GPU,MMC etc. Zresztą jak już mowa o TDP to w przypadku 7700K wzrost wynosi nieco ponad 2x i część tego idzie na iGPU czy MMC . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom256 Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2017 Fajnie poczytać o tych vintage procesorach. Wracając do sprawy pamięci, SIMM PS/2 był już za wolny już dla 486, za czasów Pentiuma wprowadzono Dual Channel, ale jak widać wciąż było to za mało. Nawet SD-RAM był za wolny, ale pozwolił na znaczę przyśpieszenie. BTW. Dziwne masz te RAMy. Gdyby udało Ci się dorwać 50ns, wówczas można sobie pozwolić na agresywniejsze timingi i trochę przyśpieszyć dostęp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2017 Bedzie tego wiecej, teraz robie test Ryzen vs Phenom II zegar w zegar, ale pozniej bedzie Pentium III vs Pentium IV zegar w zegar (wyniki juz mam, mozna sie posmiac ;) ).A RAMy faktycznie dziwne. Naklejka nie ma sie co sugerowac, lataja na 50ns bez zarzutu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2017 Który PIII i PIV - pierwsze P3 vs pierwsze P4 , topowy P3 na rdzeniu Taulantin ( i jaki T - zwykły z 256kb cache L3 czy wersja S z 512 kb ) vs. pierwszy P4 Willamette . Bo topowy Taulantin 1400 mhz vs. P4 1,4 Ghz to ten drugi przegrywał mimo nowszej architektury . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udam_u Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2017 Wiedzialem ze gdzies znajde ten topic! Jedyne 9 lat pozniej przedstawiam ciag dalszy tej historii, z uzyciem tych samych procesorow i plyty o ktorych tu wieki temu pisalem. http://kva.pl/index.php?link=artykul&id_a=9 Jesli kogos interesuje wydajnosc Pentium Pro i Pentium II Overdrive (a pewnie nikt nawet nie wie co to za procesory ;) ) to polecam. Wlozylem w to porownanie mnostwo pracy, mysle ze wyniki sa ciekawe, a same Pentium Pro to kawal historii. BTW w tym topicu jest sporo bredni, Pentium Pro byly wypasione ;) (Na stronie nie ma zadnych reklam ani innych komercyjnych tresci, ot latwiej mi tam prezentowac wszystkie wyniki niz w 10 postach, mam nadzieje ze regulaminu to nie lamie skoro trudno to nazwac reklama :) ) Bardzo ciekawy artykuł. Nie wiedziałem, że na PPC są fani retro sprzętów. (: Sam też jakiś czas temu odkurzyłem mojego kompa z Pentium PRO (Adax Omega BTX 200 - Pro) w którym też kiedyś zrobiłem upgrade do Pentium II Overdrive 333MHz (udało mi się wtedy kupić na Ebay nówke sztukę w pudełku, nigdy nie rozpakowaną!). Jak będę miał chwilkę czasu, to wrzucę foto. Pentium Pro co za procek...kiedyś mogły sobie na niego pozwolić tylko prawdziwe szczury a biedne myszki gracze mogli się tylko obejść smakiem. To podczas symulacji przy projektowaniu P-PRO Intel odkrył błąd FDIV (wyniki na P-PRO i 486 się zgadzały a na zwykłej Pentiawce były inne...kilka tygodni później jeden z naukowców spoza Intela również dokonał tego odkrycia i nagłośnił sprawę). (: Dobrze rozumiem, że przy próbie odpalienia płyty na 1 CPU z dwoma VRM udzkodziłeś Tyana? Bardzo fajna płytka, mój szwagier ma taką. Szkoda, że w tamtych czasach tylko profesjonalne Windowsy potrafiły zrobić użytek z drugiego CPU i to tylko w aplikacjach pro. Podobno jakiś użytek robił z tego Q3 po odpaleniu z parametrem r_smp 1 (ale też musiał to być WIN NT, 2000 lub XP). W artykule zabrakło mi jedynie porównania w grach. W takim Quake 1 P-PRO z 1MB cache zapewniał dodatkowe 10fps względem wersji 256kB. Fajnie poczytać o tych vintage procesorach. Wracając do sprawy pamięci, SIMM PS/2 był już za wolny już dla 486, za czasów Pentiuma wprowadzono Dual Channel, ale jak widać wciąż było to za mało. Nawet SD-RAM był za wolny, ale pozwolił na znaczę przyśpieszenie. BTW. Dziwne masz te RAMy. Gdyby udało Ci się dorwać 50ns, wówczas można sobie pozwolić na agresywniejsze timingi i trochę przyśpieszyć dostęp. Ramy 50ns to nie był standard tamtych czasów...takie pamięci można zdobyć ale były najczęściej produkowane do urządzeń, które wyszły o wiele później niż komputery epoki Pentium 1. Bardzo często spotykane były ramy 70ns a 60ns to były bardzo dobre kostki. Wątpię też aby w płycie serwerowej Tyan można było żyłować ustawienia pamięci w jakikolwiek sposób - to miało być rock solid i takie było. W dzisiejszych płytach serwerowych jest podobnie... (: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 18 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2017 Który PIII i PIV - pierwsze P3 vs pierwsze P4 , topowy P3 na rdzeniu Taulantin ( i jaki T - zwykły z 256kb cache L3 czy wersja S z 512 kb ) vs. pierwszy P4 Willamette . Bo topowy Taulantin 1400 mhz vs. P4 1,4 Ghz to ten drugi przegrywał mimo nowszej architektury . Jesli zegar w zegar porownuje to sila rzeczy tylko PIII 1,4S vs PIV 1400 :) Bardzo ciekawy artykuł. Nie wiedziałem, że na PPC są fani retro sprzętów. (: Sam też jakiś czas temu odkurzyłem mojego kompa z Pentium PRO (Adax Omega BTX 200 - Pro) w którym też kiedyś zrobiłem upgrade do Pentium II Overdrive 333MHz (udało mi się wtedy kupić na Ebay nówke sztukę w pudełku, nigdy nie rozpakowaną!). Jak będę miał chwilkę czasu, to wrzucę foto. Pentium Pro co za procek...kiedyś mogły sobie na niego pozwolić tylko prawdziwe szczury a biedne myszki gracze mogli się tylko obejść smakiem. To podczas symulacji przy projektowaniu P-PRO Intel odkrył błąd FDIV (wyniki na P-PRO i 486 się zgadzały a na zwykłej Pentiawce były inne...kilka tygodni później jeden z naukowców spoza Intela również dokonał tego odkrycia i nagłośnił sprawę). (: Dobrze rozumiem, że przy próbie odpalienia płyty na 1 CPU z dwoma VRM udzkodziłeś Tyana? Bardzo fajna płytka, mój szwagier ma taką. Szkoda, że w tamtych czasach tylko profesjonalne Windowsy potrafiły zrobić użytek z drugiego CPU i to tylko w aplikacjach pro. Podobno jakiś użytek robił z tego Q3 po odpaleniu z parametrem r_smp 1 (ale też musiał to być WIN NT, 2000 lub XP). W artykule zabrakło mi jedynie porównania w grach. W takim Quake 1 P-PRO z 1MB cache zapewniał dodatkowe 10fps względem wersji 256kB. Ramy 50ns to nie był standard tamtych czasów...takie pamięci można zdobyć ale były najczęściej produkowane do urządzeń, które wyszły o wiele później niż komputery epoki Pentium 1. Bardzo często spotykane były ramy 70ns a 60ns to były bardzo dobre kostki. Wątpię też aby w płycie serwerowej Tyan można było żyłować ustawienia pamięci w jakikolwiek sposób - to miało być rock solid i takie było. W dzisiejszych płytach serwerowych jest podobnie... (: Tyana na szczescie nie uszkodzilem, VRM odparowal :D Ale VRMow mam kilka, Tyany zreszta aktualnie tez dwa. Z testami w grach jest ten problem ze sa nieporownywalne z innymi platformami przez koniecznosc zmiany grafiki. Mam 8500 GT na zwykle PCI, ale w Tyanie nie dziala. A idea strony jest taka ze bedzie na niej zestawienie wszystkich testowanych przeze mnie CPU (jakichs 300 poki co :D ), w mozliwie jak najbardziej zblizonych warunkach. Na przyklad wszystkie wyniki z testu VIA C3 (Nehemiah) vs VIA C7 (Esther) sa porownywalne z testami Pentium Pro. Jak skoncze porownania CPU to sie wezme za GPU, ale to lata potrwa pewnie ;) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...