Hamil_Hamster Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zayonnc - Tak, dźwięk jest wyłączony w biosie Merlina. Ale można go sobie włączyć w opcjach! Poszukaj a znajdziesz ;) To jest chyba w "integred"cośtam. A CMOS reloaded jak najbardziej się przydaje - wszyscy wiemy, że DFI wymaga stopniowego podkręcania, zamiast "na chama", więc można sobie utworzyć 2-3 profile które będzie się wgrywać po kolei aby nie trzeb było stopniowo podkręcać własnoręcznie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
envinya Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 jak wypada jakosc dzwieku na dfi w porownaniu z sb live 5.1 i sundstormem na abit an7 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Przecież DFI LP ma SS wiec nie ma co jej porównywać do AN7 bo w końcu maja to samo na pokładzie ;) A co do SB Live 5.1 to zdania są podzielone jedni mówią że dużo lepsza inni że gorsza lub taka sama. Tak czy siak SS to jak na razie najlepszy zintegrowany dźwięk i ja osobiście nie mam mu nic do zarzucenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-mil78 Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 1209766[/snapback] Dzięki zayonnc. Bios ściągałem z hslab. Używam SB Audigy więc dźwięk na płycie mnie nie interesuje. Pozdrawiam i mam nadzieję że ten biosik będzie mi śmigał :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
envinya Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 ok thx w takim razie gdzies byl blad bo wyczytalem ze dfi ma jakiegos innego dzwieka niz ss. a jak trzyma wyzsze napiecia na vcore rzedu 1.9 moze wiecej ? i czy dokladnie pokazuje wszystkie napiecia i temp ? wiem ze moge to wyczytac w renenzji ale tam jest 1 plytka a ja wole opinie kilku uztkownikow B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Co do napięć to na mojej MoBo max jaki dawałem to 1,875v bo tyle mi było potrzeba do stabilnego 2,6GHz więcej nie dawałem bo to mi w zupełności wystarczało i nie miałem z tym napięciem jakichkolwiek problemów. A co do pokazywania temp i V przez bios to jak na każdej płycie trzeba je traktować z przymrużeniem oko bo maja się nijak do rzeczywistości. Nie raz już było udowadniane że to co pokazuje MoBo a Miernik to 2 rożne sprawy. Wiec powiedział bym tak : DFI pokazuje napięci i temperatury w normie czyli mniej więcej jak jest ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
culmen Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Ja mam problemy z napieciem powyzej 1.9v przy 11x249 ale to przez zasilacz. Biedaczek ma za malo A na 12v. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 ok thx w takim razie gdzies byl blad bo wyczytalem ze dfi ma jakiegos innego dzwieka niz ss. a jak trzyma wyzsze napiecia na vcore rzedu 1.9 moze wiecej ? i czy dokladnie pokazuje wszystkie napiecia i temp ? wiem ze moge to wyczytac w renenzji ale tam jest 1 plytka a ja wole opinie kilku uztkownikow B) 1210561[/snapback] Ja parę razy dałem 2V bo niestety mój proc nie jest jakiś niesamowity w OC :mur: ale jest do przeżycia. Za pierwszym razem jak dałem 2V to myślałem,że już po BIOSie ale udało się mobo obudzić a jak wszedłem do BIOSu to wszystko było tam popieprzone, literki niektóre zniknęły, niektóre opcje były niewidoczne lub tak zniekształcone przez braki w literach i cyfrach,że normalnie szok :zonk: hehe miałem fuksa 8) ale to pewnie zależy od BIOSu bo na innym (nie pamiętam na jakim) nie było takich akcji. Co do odczytów to ja mam zwalony 3.3V i to na nie zasilacz (chyba :blink: ) bo czasami spada do 3.18V i to w idle bez kręcenia, a na MSI miałem czasami do 3.5V a na Asusie pod P4 kolegi było stabilne 3.9 V więc tak jak pisał Mardok płyta to nie miernik.Temp mam za to dla odmiany w normie. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Wedlug specyfikacji technicznej ukladu podajacego napiecie dla procesora na naszych plytach, maksymalna wartosc z jaka jest on w stanie pracowac to 1.85v DFI zmusilo go do pracy z wyzszym niz nominalne napieciu, tak wiec 2v jakie widnieje w biosie to tylko pobozne zyczenie. (obciecie kosztow? blad konstrukcyjny?) Mozna powiedziec ze producent zrobil vmoda na swojej plycie :wink: Bardzo wysokie fluktuacje napiecia sa wlasnie z tego powodu. Na kazdej plycie max vcore jakie plyta jest w stanie zapodac jest rozne i niestety jest to loteria, mozna to obejsc stosujac vmoda, wstawiajac rezystor, wtedy gorna granica konczy sie na 2.1-2.2v Skoki napiecia tez w znacznym stopniu mozna ograniczyc modami. W moim przypadku napiecie jest dobre do 1.9v pozniej zwiekszanie juz nic nie daje. Ustawiajac napiecie w biosie na 1.975 obserwuje skokii 1.9-2v Podaje niestety odczyty softwarowe, bo mam radiator na mosfetach i nie jestem w stanie dostac sie tam z miernikiem. Ludzie na zachodnich forach zaobserwowali, ze czesto mimo iz programy pokazywaly napiecia ok 2v to pomiar multimetrem wskazywal iz nie przekracza 1.9v. Ci, ktorzy zwalaja wszystkie problemy na zasilacz pewnie sie zawioda :razz: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
culmen Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Taipan mam 16A na 12v i max obciazalnosc 3.3v + 5v + 12v na poziomie 230w :D Modecom cwt 350bdp wiec mam nadzieje ze sie nie zawiode Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Wedlug specyfikacji technicznej ukladu podajacego napiecie dla procesora na naszych plytach, maksymalna wartosc z jaka jest on w stanie pracowac to 1.85v DFI zmusilo go do pracy z wyzszym niz nominalne napieciu, tak wiec 2v jakie widnieje w biosie to tylko pobozne zyczenie. (obciecie kosztow? blad konstrukcyjny?) Mozna powiedziec ze producent zrobil vmoda na swojej plycie :wink: Bardzo wysokie fluktuacje napiecia sa wlasnie z tego powodu. Na kazdej plycie max vcore jakie plyta jest w stanie zapodac jest rozne i niestety jest to loteria, mozna to obejsc stosujac vmoda, wstawiajac rezystor, wtedy gorna granica konczy sie na 2.1-2.2v Skoki napiecia tez w znacznym stopniu mozna ograniczyc modami. W moim przypadku napiecie jest dobre do 1.9v pozniej zwiekszanie juz nic nie daje. Ustawiajac napiecie w biosie na 1.975 obserwuje skokii 1.9-2v Podaje niestety odczyty softwarowe, bo mam radiator na mosfetach i nie jestem w stanie dostac sie tam z miernikiem. Ludzie na zachodnich forach zaobserwowali, ze czesto mimo iz programy pokazywaly napiecia ok 2v to pomiar multimetrem wskazywal iz nie przekracza 1.9v. Ci, ktorzy zwalaja wszystkie problemy na zasilacz pewnie sie zawioda :razz: 1210691[/snapback] Ech...szkoda... Myślałem, że na DFI pojade tyle co na Abicie przy 2V, czyli 2250mhz, a tak...z 1,9V moje możliwości kończą sie na ok 2160mhz :((( No trudno, trzeba porobić screeny z 2300mhz na moim procku, puścić go na allegro i kupić jakiegoś Mobila :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 @Hamil_Hamster: Nie koniecznie, jak zresztą Taipan pisał każda mobo inaczej sobie radzi z 2v najpierw sprawdź. Ale z drogiej strony „Emka” nigdy nie zaszkodzi ;) W zasadzie to już powoli trzeba się z nią spieszyć, gdyż zaczynają znika a jak nie szykujesz przesiadki na A64 toto będzie proc w sam raz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Noo..zanim mobo padło to biegało na 1,875V, już na 1,9V chyba nie chciało wstać. Jeszcze tylko nie wiadomo co będzie gdy płyta wróci z serwisu (a właściwie najpierw musi tam trafić, bo teraz okupuje szafe :P). Zmiany na A64 nie szykuje -zbyt zaszalałem ostatnio z chłodzeniem procka Socket A only... A, że mobile znikają to wiem, ale za to pojawia się troche ich używanych - sprzedawanych przez ludzi idących na A64... Tak na chybił-trafił kupować nie chce, bo zależy mi na 2700mhz przy v-core niższym niż 1,8V :) Inaczej taka zabawa ma wątpliwy sens. /Edit - No może przesadziłem ;) Ale te 2,6Ghz mogło by być z napieciem poniżej 1,8V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Moim skromny zdaniem to z 2,7GHz i poniżej 1,8v to żeś lekko przegiął ;) Ale i z 2,6GHz i napięciem poniżej 1,8v mogą być problemy lecz to już wykonalne bo widziałem takie proce tu u nas na forum ofkorz o ile ich właściciele nie wypisują głupot w swoich opisach czego nawiasem mówiąc bardzo nie lubię :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
culmen Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Moj proc idzie dez problemu 2600 na 1.7v Buzzy Mial takiego co na 1.775 szedl 2700 wiec rodzynki sie trafiaja :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Heh tu żeś mnie tymi napięciami zaskoczył. No ale cóż sam powiedziałeś „rodzynki”. Mamo ja też taki chce… ;) EDIT: Kurcze ciekaw jestem takiego porównania AXP 2,7GHz vs. A64 2,5GHz chodzi mi tylko i wyłącznie o moc obliczeniową procesora bo ogólnie system na A64 da po „pupie” AXP zwłaszcza z ta przepustowością pamięci jaka jest na A64. Tak czy siak AXP 2,7GHz to już fajna bestia :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
envinya Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 nom Q ma takiego 2800 mh prawie stabilnie na 1.925 na abicie an7 gralem w hl2 i wszystko stykalo :D Wydaje mi sie ze ze an7 lepiej trzyma napiecia niz lanparty bo na uGuru. Powiedzcie co wybrac bo mam 2 mozliwosci: 1) napawic mojego nf7 i bawic sie z nim modami i meczyc go dalej 2) kupic DFi nie bede modowal bo pewnie za rok kupie amd 64 jak stanieja na czym wiecej mh wyciagne ? mam wc a i czy lanparty ma zaczepy na wc ? mial ktos te 2 plytki jak wypadaja w ciosaniu mh na bartonie? wiem ze na dfi wiecej fsb wyciagne chociarz nie wiem jak bedzie z abitem i L12 modem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Jeśli chodzi o napięcia to tak „podglądając” temat o NF7 wyszło z tego że na NF7 i DFI są podobne problemy z napięciem 1,9v i UP. Natomiast AN7 radzi sobie już z tym lepiej i wątpię aby to był zasługa uGuru raczej bardziej dopracowanego zasilania (tak mi się przynajmniej wydaje choć nie jestem „specjalistą” od Abitów). Natomiast co do FSB i jego rekordów to na SocketA króluje już od dość długiego czasu DFI. A wiec wybór co wziąć zależy tylko i wyłącznie od ciebie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
envinya Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 a duzy jest teraz popyt na dfi ? bo jak tak to kupie dfi zobcze czy mi styka jak osiagne na niej max procka albo chodzenia to bedzie ok ale jezeli nie to sprzedam dfi i kupie abita. Mardoc duzo juz masz chetnych na ta plytke ? oprocz mnie ? :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
envinya Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 a jaka jest roznica wydajnosci w porownaniu an7 i lanparty ? i jaka jest roznica chipsetow nforce 2 ultra (nie chodzi o testy tylko opinie) oprocz tego ze obsluguja fsb 400 ? maja jepsza wydajnosc, stabilnosc ? wszyscy na orbie maja abity :sad: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomwer Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Mardok na co sie przerzucasz? Właśnie się zastanawiam czy nie sprzedać mojej płytki i proca :? Nie wiem tylko czy ma już sens przesiadka na A64. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
envinya Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 ja czekam 1/2 roku , rok i sie przesiadam jak wszystko ztanieje i wiecej ludu bedzie mialo amd 64. wtedy bedzie mozna cos powiedzic o tzw krolach oc jak barton mobile tylko na 64 bity beda wiadome najlepsze serie , plyty glowne bardzie dopracowane i ram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 envinya: Po pierwsze proszę „Mardok” nie „Mardoc” ja tam patriota jestem i lubię jak jest w PL ;) Co do wydajności to ciężko jest porównać AN7 i DFI, DFI na pewno potrafi osiągnąć duże FSB co przekłada się na wydajność ale co z tym idzie potrzebne są dobre a co niestety równa się drogie pamięci (chyba ze nie zależy nam na tymingach to Hynix wystarczy). AN7 tak jak patrzyłem to dla niego średnia to FSB=250 natomiast dla prawie każdego DFI FSB=250 to żaden wyczyn (o ile pamięci pozwalają) oczywiście tu i tu zdarzają się wyjątki (zarówno w dobrym jak i złym tego słowa znaczeniu). No i na koniec (co było dla mnie jedną ważniejszych rzeczy dla których kupiłem tą płytę) DFI oferuje bez modów 3,3v dla ramu co za tym idzie chyba nie muszę mówić ;) Tomwer: Wierny jestem AMD wiec przesiadam się na A64 ofkorz 939 na razie tylko czekam na moje kolejne DFI na NF4 aż będzie można je kupić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odet Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Witam serdecznie, Przepraszam z gory ze pytam, bo na pewno bylo to poruszane, ale tyle stron jest ze hoho;) Mianowicie chodzi mi o nagrzewanie sie tego malego radiatorka niskiego na MCP-T, przy normalnym 166x11 jest juz tak goracy ze nie moge sie dotknac, co polecacie, jak go zdjac, czy cos w zamian, czy tylko przesmarowac lepiej? A na chipset zmieniac na cos innego czy ten moze zostac? A moze jakies malutkie wiatraczki? Po prostu jutro bede w sklepie i moge kupic, ale nie wiem co... Bede wdzieczny za szybka odpowiedz, jak najlepiej/najwydajniej schlodzic LanParty, Pozdrawiam!! odet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 odet: W skrócie zależy co chcesz robić, płyta jest w końcu Ultra400 wiec FSB = 200 ma robić tak jak producent dał czyli bez żadnych zmian. A jak powyżej to Chipset wystarczy przesmarować jakaś lepsza pastą i spokojnie wystarczy co do tego małego radiatora (SB) powyłączaj nie potrzebne ci rzeczy, w biosie jak kontrolery i tak dalej. Ewentualnie możesz dać na niego jakiś mały wiatraczek 4x4 cm puszczony na 5v ale to nie jest niezbędne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Freddie Chopin Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 oł dżizas przeczytalem caly ten temat w 4 dni... 50 stron ;-|... nasuwa mi sie pytanko - czy we wroclawiu da sie gdzies kupic DFI Infinity? Pisaliscie ze w angeli byly, ale na ich stronce w cenniku nie ma w ogole czesci komputerowych tylko bajery do modowania, wiec nie wiem czy po prostu nie ma ich w cenniku czy wycofali sie z tego i juz nie sprzedaja tych plyt? Bo jesli nie bedzie tu, to zostaje pcprojekt, a gwarancja realizowana 300km stad to nie jest fajny pomysl... Wzialbym moze LanParty przez dodatki, ale tylko uzywane, bo na nowke mnie nie stac, a i tak najbardziej zalezy mi na tych kabelkach wszystkich, gdyz sprzedajac Epoxa wypadaloby tez sprzedac wszystkie kabelki... Stad tez pytanie - w jakich cenach chodza uzywane LanParty? AVE!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 Freddie Chopin: DFI w ogóle już znika z tego co wiem nie będzie już chyba nowych dostaw co do używanej LP looknij na mój podpis ;) PS : co do PCP to dobry sklep i jako jeden z nielicznych nie robi problemów z uznawaniem gwarancji i co najważniejsze nie trwa to tyle co np.: w sirus.pl :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 Freddie Chopin - Jeśli nie znajdziesz gdzieś u siebie tej płytki to na prawde powinieneś sobie darować :) Moja już padła dwa razy i moge powiedzieć, że wiem jakie ma znacznie mieć blisko sklep z którego można wydębić zapasową płyte :DD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 Kurcze ja tu jestem chyba jeden z nielicznych który kombinował z prawie wszystkimi biosami, procesorami na nawet ramem i z mobo nic się nie stało ! I mam nadziejże nie stanie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 :)+Jan 11 2005, 14:34--> CYTAT(Mardok =:) @ Jan 11 2005, 14:34) Kurcze ja tu jestem chyba jeden z nielicznych który kombinował z prawie wszystkimi biosami, procesorami na nawet ramem i z mobo nic się nie stało ! I mam nadziejże nie stanie ;) 1212719[/snapback] Szczęściaż,moja padła po jednym dniu :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...